ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σκανδαλολογία με πολλά ερωτηματικά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Η σκανδαλολογία που έχει "πλήξει δριμύτατα" αυτές τις ημέρες τον παγκόσμιο Τύπο, σχετικά με την ερωτική δραστηριότητα του Προέδρου Κλίντον μοιάζει περισσότερο με ανέκδοτο, παρά την εντατική προσπάθεια των ΜΜΕ να το αναγάγουν σε μείζον θέμα και να του προσδίδουν τεράστιες διαστάσεις. Αυτό ίσως να είναι και το μοναδικό ανησυχητικό σημείο...

Φυσικά όχι για τον ίδιο τον Πρόεδρο Κλίντον, αλλά για την αναπάντεχη στροφή με την "επίθεση" από τους ίδιους τους κύκλους του "Δημοκρατικού Κόμματος" που ζητούν - εμμέσως πλην σαφώς - την κεφαλή του επί πινάκι. Η ιστορία παίρνει τεράστιες διαστάσεις, με πολλά ερωτηματικά να πλανώνται, κυρίως για το χρονική σύμπτωση και το σκοπό της, αφού ζητείται ακόμα και η παραίτησή του για ένα σκάνδαλο που δε διαφέρει σε τίποτα από όλα τα υπόλοιπα που ακολουθούν όλη την πολιτική καριέρα του Κλίντον. Ενδεικτικό της"σκοτεινής" - ίσως - φύσης της υπόθεσης είναι ότι οι συντηρητικοί, που είναι εύλογο ότι θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την ιστορία προς ίδιον πολιτικό όφελος, τηρούν σιγήν ιχθύος, ενώ οι φωνές από το "δημοκρατικό Κόμμα" είναι ιδιαίτερα έντονες και επικριτικές.

Βέβαια, σε περίπτωση παραίτησης του Προέδρου των ΗΠΑ την ηγεσία της χώρας αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ. Το πιο σίγουρο χαρτί του Δημοκρατικού Κόμματος για τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να παραμείνει η εξουσία στα χέρια τους, με ένα πρόσωπο όμως "βαρύτατα" τραυματισμένο από την ανάμειξή του με τα σκάνδαλα οικονομικής φύσης για τις χρηματοδοτήσεις από "σκοτεινούς κύκλους" της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 1996, που του έχουν προσδώσει και το παρατσούκλι "αρχιμαζώχτρα".

Από την άλλη πλευρά η σπουδή του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, αλλά και του πολύ στενού του συνεργάτη, Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να δηλώσουν δημόσια την απόλυτη υποστήριξή τους ξαφνιάζει. Ενώ αντίθετα, πιο επικριτικές είναι οι δηλώσεις της λιβυκής και της ιρανικής ηγεσίας που βλέπουν το όλο θέμα ως παραπέτασμα καπνού για μια επικείμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ. Μάλλον, κάπως έτσι βλέπει και η "Ουάσιγκτον Ποστ" το θέμα, αφού στην πρώτη της σελίδα πριν τρεις μέρες το κύριο της άρθρο είχε τίτλο: "Πλησιάζει η μέρα που θα τιμωρηθεί το Ιράκ. Οι σύμβουλοι του Κλίντον τείνουν προς τη λύση της επίθεσης εναντίον της χώρας αυτής για να την υποχρεώσουν να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

Οσον αφορά, την πορεία της υπόθεσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας χτες στο Λευκό Οίκο στους εκατοντάδες δημοσιογράφους, που είχαν συρρεύσει εκεί λόγω του σεξουαλικού σκανδάλου που ξέσπασε, αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία που του προσάπτεται σχετικά με την ερωτική του σχέση με την πρώην γραμματέα του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκι και την προτροπή του να ψευδομαρτυρήσει υπέρ του. Ο Κλίντον δε δέχτηκε καμία ερώτηση σχετικά με το θέμα από τους παριστάμενους δημοσιογράφους, αφού αμέσως μετά την ανακοίνωσή του εγκατέλειψε την αίθουσα.

Ο αμερικανός Πρόεδρος έκανε την παραπάνω ανακοίνωση με αφορμή ένα φόρουμ που γίνεται στο Λευκό Οίκο σχετικά με τις προτάσεις του για τη φροντίδα και επιμόρφωση των παιδιών, και μία μόλις μέρα πριν την καθορισμένη και καθιερωμένη ομιλία του για την "κατάσταση της Ενωσης" - State of Union - όπου, ετησίως ο πρόεδρος κάνει τον απολογισμό της πορείας του κράτους και θέτει τα θέματα προτεραιότητας για το διανυόμενο έτος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αντέδρασε θετικά στις δηλώσεις που ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έκανε στο θέμα της κ. Μόνικα Λεβίνσκι ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι ψέματα και ο δείκτης - βαρόμετρο του χρηματιστηρίου, Ντάου Τζόουνς των 30 μετοχών της Βιομηχανίας, κέρδισε αμέσως μετά τις προεδρικές δηλώσεις 52 μονάδες. Πάντως, οι συνήγοροι και οι στενοί φίλοι του Μπιλ Κλίντον άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν τη γραμμή υπεράσπισης του Αμερικανού Προέδρου για το σκάνδαλο Λεβίνσκι και οι συνεργάτες του τον πιέζουν να ακολουθήσει μια πιο επιθετική τακτική, αφού πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει "ένας πραγματικός πόλεμος" με τον ανεξάρτητο εισαγγελέα, Κένεθ Σταρ, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Κλίντον, Τζέιμς Κάρβιλ.

ΙΝΔΙΑ
Ματωμένα τα 50χρονα της ανεξαρτησίας

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Η 49η επέτειος της εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας στην Ινδία, η οποία γιορτάστηκε με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στην πρωτεύουσα της χώρας, Νέο Δελχί, αμαυρώθηκε από την αυτονομιστική βία στις βορειοανατολικές επαρχίες. Το αλεξίσφαιρο περίβλημα στο οποίο στεκόταν ο προσκεκλημένος Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ υπογράμμισε τους φόβους για επέκταση της βίας...

Η σφαγή 23 ανθρώπων στο κρατίδιο Τζαμού - Κασμίρ έφερε με βίαιο τρόπο το "αυτονομιστικό" πρόβλημα στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Ρόιτερς", μουσουλμάνοι αυτονομιστές αντάρτες θεωρούνται υπεύθυνοι για τη σφαγή 17 ατόμων σε χωριό του Κασμίρ, κοντά στην πρωτεύουσα Σριναγκάρ, Η σφαγή έγινε προχτές βράδυ και μεταξύ των θυμάτων είναι πέντε γυναίκες και δύο παιδιά.

Η δράση των μουσουλμάνων στο ινδικό Κασμίρ από το 1989 μέχρι σήμερα εκτιμάται πως έχει κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 25.000 ανθρώπων. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι βοηθά τους αντάρτες να συνεχίζουν τη δράση τους, ενώ το Ισλαμαμπάντ ανταπαντά πως παρέχει μόνο "πολιτική και διπλωματική βοήθεια" στους αυτονομιστές.

Αλλη ομάδα ανταρτών πυρπόλησε ένα σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή Σορμπόγκ, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Ντισπούρ, που είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου Ασσάμ. Στην ίδια περιοχή στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ αστυνομικών και ανταρτών σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και ένας αντάρτης.

Στο ορεινό κρατίδιο Μανιπούρ σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε αντάρτες στη διάρκεια συγκρούσεων με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανησυχία και προτάσεις για ψυχραιμία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Την πολιτική της σερβικής κυβέρνησης επέκριναν χτες μέλη της "Πανσερβικής Διάσκεψης" του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή τους είναι τουλάχιστον... ανεπαρκή.

Στη συνάντηση της "Πανσερβικής Διάσκεψης",που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Πρίστινα, συμμετείχαν περίπου 400 πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ιστορικοί, συγγραφείς ακόμη και ιερείς. Η πλειοψηφία των συνέδρων εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την πολιτική που ασκείται σε μία σερβική επαρχία, που κατοικείται κύρια από αλβανόφωνους πολίτες, και έκανε έκκληση σε Σέρβους και αλβανόφωνους να αποδεχτούν την ιδέα της από κοινού άσκησης της εξουσίας.

"Η κυβέρνηση της Σερβίας δεν μπορεί να ηγηθεί της χώρας και να λύσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν, ιδίως στην περιοχή του Κοσσόβου" υποστήριξε στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Μομτσίλο Τράζκοβιτς,ηγέτης κόμματος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι το καθεστώς "φέρει την ευθύνη της μη αξιοποίησης, έστω και της τελευταίας ευκαιρίας για την εξεύρευση ειρηνικής λύσης στα προβλήματα της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου". Αφού κατηγόρησε τους Αλβανούς για "ακραίες μεθόδους και υπερβολικά αιτήματα", ο Τράζκοβιτς κατέληξε λέγοντας πως "χάρη στο καθεστώς, τα πολιτικά κινήματα Αλβανών, αρχίζουν να επιτυγχάνουν εθνικούς στόχους - κλειδιά και οι Σέρβοι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν μαζικά το Κόσσοβο".

Η σερβική κυβέρνηση αγνόησε παντελώς τις εργασίες της διάσκεψης που διοργανώθηκε και εξαιτίας της δραστηριοποίησης μελών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η "Πανσερβική Διάσκεψη" καταδικάζει οποιαδήποτε χρήση βίας, κάνει έκκληση για την έναρξη διαλόγου με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και προτείνει τη δημιουργία δύο διοικητικών αρχών με σκοπό την ισότιμη άσκηση εξουσίας μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Μετά απ' αυτό είναι φανερό γιατί τόσο η σερβική κυβέρνηση, όσο και οι ηγέτες των αλβανόφωνων κινημάτων αγνόησαν τη διακήρυξη της "Πανσερβικής Διάσκεψης": η μεν πρώτη θεωρεί σχεδόν "εξωπραγματική" την πρόταση για "μοίρασμα της εξουσίας" ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ενώ τα κινήματα των αλβανόφωνων θεωρούν της προτάσεις αυτές ως τουλάχιστον άτολμες, που δεν προσθέτουν τίποτε προς το αίτημα των περισσότερων για αυτονομία και ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η "Πανσερβική Διάσκεψη" πραγματοποίησε τη συνάντησή της στην Πρίστινα σε μία εποχή όπου τα κρούσματα βίας πληθαίνουν ανησυχητικά! Μόνον την περασμένη βδομάδα, από συμπλοκές Σέρβων αστυνομικών και Αλβανών έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και τραυματίστηκαν άλλα δύο. Μάλιστα, προχτές, το επίσημο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ μετέδωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν άλλες δύο ένοπλες επιθέσεις, αυτή τη φορά κατά σερβικών αστυνομικών τμημάτων, στο χωριό Μαλίσεβο, (μόλις 30 χλμ δυτικά της Πρίστινα). Στη διάρκεια των επιθέσεων τραυματίστηκαν δύο Σέρβοι αστυνομικοί.

Αμερικάνικα παιχνίδια εξουσίας

Μόνο πολύ αφελείς μπορούν να πάρουν στα σοβαρά το άλλοθι της σεξουαλικής ζωής του Προέδρου των ΗΠΑ για την πιθανότητα της καθαίρεσής του. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως για ένα τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης τέτοιες μέθοδοι εξουδετέρωσης των πολιτικών έχουν αποδειχτεί παραδοσιακά ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Πρόκειται για μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης που συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία και παίζει ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών δύναμης της εξουσίας. Πρόκειται για όλους εκείνους που προτιμούν, όχι μόνο να οχυρώνονται στις δικές τους πόλεις ή περιοχές υπό την προστασία των ιδιωτικών αστυνομικών, αλλά να φτιάχνουν και το δικό τους ψεύτικο κόσμο, βυθισμένο στην αποενοχοποιητική υποκρισία.

***

Αυτός ο κατασκευασμένος κόσμος είναι που επιτρέπει σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, κατά περίπτωση, να "πέφτουν από τα σύννεφα" ή να "νίπτουν τας χείρας" και να καθαρίζουν... Για παράδειγμα, αυτή η κοινωνία μόλις τις περασμένες μέρες δέχτηκε να αποβληθεί από το σχολείο ένα μικρό παιδάκι του δημοτικού, γιατί πήγε για χριστουγεννιάτικο δώρο στη δασκάλα του ένα μπουκάλι κρασί σφραγισμένο και κλεισμένο σε πακέτο του εργοστασίου. Η δασκάλα, τάχα, "έπεσε από τον ουρανό" και βιάστηκε μέχρι και να καταγγείλει τον μικρό στην Αστυνομία ότι παραβίασε το νόμο, αφού, αν και ανήλικος, μετέφερε αλκοόλ... Μήπως δεν είναι η ίδια κοινωνία απ' όπου έρχονται ταυτόχρονα κάθε τόσο τα ρεπορτάζ για ρεκόρ μαθητών που οπλοφορούν; Αυτή η δασκάλα και αυτοί που τιμώρησαν τον μικρό, τίποτα δεν άκουσαν..;

***

Αυτός ο ψεύτικος υποκριτικός κόσμος, όμως, δεν προσφέρει μόνο μια αποενοχοποιητική ασπίδα σε κάποιους βολεμένους. Προσφέρει ταυτόχρονα μια δυνατότητα να παίζονται παιχνίδια εξουσίας με πρόσωπα μεμονωμένα χωρίς να θίγονται οι δομές, ή η ίδια η ουσία της διαφθοράς. Αν, για παράδειγμα, αλλάζει συσχετισμούς η εσωτερική διαπλοκή των μεγάλων συμφερόντων στις ΗΠΑ, είναι πιο βολικό μερικές φορές να βγει από τη μέση ένα πρόσωπο, ακόμα και αυτός που έχει "χρεωθεί" το ρόλο του Προέδρου, παρά να φανεί "το τι και πώς", που θα αποκάλυπτε το ρόλο του καθενός και ίσως και την αληθινή όψη του συστήματος. Αν, επίσης για παράδειγμα, γίνονται ανακρίσεις και επιτροπές της Γερουσίας για τεράστιο οικονομικό προεκλογικό σκάνδαλο του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι πάντα βολικό να σταματήσει μια και καλή, εξουδετερώνοντας εκείνον που είχε "καταμεριστεί" στον προεδρικό ρόλο. Αλλωστε, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν και η τελευταία δυνατότητα Προεδρίας του συγκεκριμένου προσώπου.

***

Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο το σύστημα "βγαίνει λάδι" αλλά και παίρνει ενέσεις διαιώνισης, αφού εμφανίζεται να πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στην προστασία της αμερικάνικης "ηθικής". Μην ξεχνάμε για παράδειγμα ότι το ίδιο το FBI, που καθοδηγείται από τον Πρόεδρο, έστησε τις μαγνητοφωνήσεις για να τον πιάσουν...

Αυτό δε σημαίνει πως ο ίδιος ο Κλίντον είναι αθώος και έπεσε θύμα της υποκρισίας, των συγκρουόμενων μεγάλων συμφερόντων και των μυστικών υπηρεσιών. Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού που ανέδειξαν και τον ίδιο και τώρα με τους ίδιους κανόνες απειλείται. Κάπου αλλού βρίσκεται η άλλη Αμερική...

Π. Α.

Οι παρελάσεις δεν σταμάτησαν την έξαρση της βίας

Οι παρελάσεις δε σταμάτησαν την έξαρση της βίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ