Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σκανδαλολογία με πολλά ερωτηματικά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Η σκανδαλολογία που έχει "πλήξει δριμύτατα" αυτές τις ημέρες τον παγκόσμιο Τύπο, σχετικά με την ερωτική δραστηριότητα του Προέδρου Κλίντον μοιάζει περισσότερο με ανέκδοτο, παρά την εντατική προσπάθεια των ΜΜΕ να το αναγάγουν σε μείζον θέμα και να του προσδίδουν τεράστιες διαστάσεις. Αυτό ίσως να είναι και το μοναδικό ανησυχητικό σημείο...

Φυσικά όχι για τον ίδιο τον Πρόεδρο Κλίντον, αλλά για την αναπάντεχη στροφή με την "επίθεση" από τους ίδιους τους κύκλους του "Δημοκρατικού Κόμματος" που ζητούν - εμμέσως πλην σαφώς - την κεφαλή του επί πινάκι. Η ιστορία παίρνει τεράστιες διαστάσεις, με πολλά ερωτηματικά να πλανώνται, κυρίως για το χρονική σύμπτωση και το σκοπό της, αφού ζητείται ακόμα και η παραίτησή του για ένα σκάνδαλο που δε διαφέρει σε τίποτα από όλα τα υπόλοιπα που ακολουθούν όλη την πολιτική καριέρα του Κλίντον. Ενδεικτικό της"σκοτεινής" - ίσως - φύσης της υπόθεσης είναι ότι οι συντηρητικοί, που είναι εύλογο ότι θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την ιστορία προς ίδιον πολιτικό όφελος, τηρούν σιγήν ιχθύος, ενώ οι φωνές από το "δημοκρατικό Κόμμα" είναι ιδιαίτερα έντονες και επικριτικές.

Βέβαια, σε περίπτωση παραίτησης του Προέδρου των ΗΠΑ την ηγεσία της χώρας αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ. Το πιο σίγουρο χαρτί του Δημοκρατικού Κόμματος για τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να παραμείνει η εξουσία στα χέρια τους, με ένα πρόσωπο όμως "βαρύτατα" τραυματισμένο από την ανάμειξή του με τα σκάνδαλα οικονομικής φύσης για τις χρηματοδοτήσεις από "σκοτεινούς κύκλους" της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 1996, που του έχουν προσδώσει και το παρατσούκλι "αρχιμαζώχτρα".

Από την άλλη πλευρά η σπουδή του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, αλλά και του πολύ στενού του συνεργάτη, Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να δηλώσουν δημόσια την απόλυτη υποστήριξή τους ξαφνιάζει. Ενώ αντίθετα, πιο επικριτικές είναι οι δηλώσεις της λιβυκής και της ιρανικής ηγεσίας που βλέπουν το όλο θέμα ως παραπέτασμα καπνού για μια επικείμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ. Μάλλον, κάπως έτσι βλέπει και η "Ουάσιγκτον Ποστ" το θέμα, αφού στην πρώτη της σελίδα πριν τρεις μέρες το κύριο της άρθρο είχε τίτλο: "Πλησιάζει η μέρα που θα τιμωρηθεί το Ιράκ. Οι σύμβουλοι του Κλίντον τείνουν προς τη λύση της επίθεσης εναντίον της χώρας αυτής για να την υποχρεώσουν να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

Οσον αφορά, την πορεία της υπόθεσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας χτες στο Λευκό Οίκο στους εκατοντάδες δημοσιογράφους, που είχαν συρρεύσει εκεί λόγω του σεξουαλικού σκανδάλου που ξέσπασε, αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία που του προσάπτεται σχετικά με την ερωτική του σχέση με την πρώην γραμματέα του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκι και την προτροπή του να ψευδομαρτυρήσει υπέρ του. Ο Κλίντον δε δέχτηκε καμία ερώτηση σχετικά με το θέμα από τους παριστάμενους δημοσιογράφους, αφού αμέσως μετά την ανακοίνωσή του εγκατέλειψε την αίθουσα.

Ο αμερικανός Πρόεδρος έκανε την παραπάνω ανακοίνωση με αφορμή ένα φόρουμ που γίνεται στο Λευκό Οίκο σχετικά με τις προτάσεις του για τη φροντίδα και επιμόρφωση των παιδιών, και μία μόλις μέρα πριν την καθορισμένη και καθιερωμένη ομιλία του για την "κατάσταση της Ενωσης" - State of Union - όπου, ετησίως ο πρόεδρος κάνει τον απολογισμό της πορείας του κράτους και θέτει τα θέματα προτεραιότητας για το διανυόμενο έτος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αντέδρασε θετικά στις δηλώσεις που ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έκανε στο θέμα της κ. Μόνικα Λεβίνσκι ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι ψέματα και ο δείκτης - βαρόμετρο του χρηματιστηρίου, Ντάου Τζόουνς των 30 μετοχών της Βιομηχανίας, κέρδισε αμέσως μετά τις προεδρικές δηλώσεις 52 μονάδες. Πάντως, οι συνήγοροι και οι στενοί φίλοι του Μπιλ Κλίντον άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν τη γραμμή υπεράσπισης του Αμερικανού Προέδρου για το σκάνδαλο Λεβίνσκι και οι συνεργάτες του τον πιέζουν να ακολουθήσει μια πιο επιθετική τακτική, αφού πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει "ένας πραγματικός πόλεμος" με τον ανεξάρτητο εισαγγελέα, Κένεθ Σταρ, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Κλίντον, Τζέιμς Κάρβιλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ