Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανησυχία και προτάσεις για ψυχραιμία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Την πολιτική της σερβικής κυβέρνησης επέκριναν χτες μέλη της "Πανσερβικής Διάσκεψης" του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή τους είναι τουλάχιστον... ανεπαρκή.

Στη συνάντηση της "Πανσερβικής Διάσκεψης",που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Πρίστινα, συμμετείχαν περίπου 400 πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ιστορικοί, συγγραφείς ακόμη και ιερείς. Η πλειοψηφία των συνέδρων εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την πολιτική που ασκείται σε μία σερβική επαρχία, που κατοικείται κύρια από αλβανόφωνους πολίτες, και έκανε έκκληση σε Σέρβους και αλβανόφωνους να αποδεχτούν την ιδέα της από κοινού άσκησης της εξουσίας.

"Η κυβέρνηση της Σερβίας δεν μπορεί να ηγηθεί της χώρας και να λύσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν, ιδίως στην περιοχή του Κοσσόβου" υποστήριξε στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Μομτσίλο Τράζκοβιτς,ηγέτης κόμματος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι το καθεστώς "φέρει την ευθύνη της μη αξιοποίησης, έστω και της τελευταίας ευκαιρίας για την εξεύρευση ειρηνικής λύσης στα προβλήματα της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου". Αφού κατηγόρησε τους Αλβανούς για "ακραίες μεθόδους και υπερβολικά αιτήματα", ο Τράζκοβιτς κατέληξε λέγοντας πως "χάρη στο καθεστώς, τα πολιτικά κινήματα Αλβανών, αρχίζουν να επιτυγχάνουν εθνικούς στόχους - κλειδιά και οι Σέρβοι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν μαζικά το Κόσσοβο".

Η σερβική κυβέρνηση αγνόησε παντελώς τις εργασίες της διάσκεψης που διοργανώθηκε και εξαιτίας της δραστηριοποίησης μελών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η "Πανσερβική Διάσκεψη" καταδικάζει οποιαδήποτε χρήση βίας, κάνει έκκληση για την έναρξη διαλόγου με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και προτείνει τη δημιουργία δύο διοικητικών αρχών με σκοπό την ισότιμη άσκηση εξουσίας μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Μετά απ' αυτό είναι φανερό γιατί τόσο η σερβική κυβέρνηση, όσο και οι ηγέτες των αλβανόφωνων κινημάτων αγνόησαν τη διακήρυξη της "Πανσερβικής Διάσκεψης": η μεν πρώτη θεωρεί σχεδόν "εξωπραγματική" την πρόταση για "μοίρασμα της εξουσίας" ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ενώ τα κινήματα των αλβανόφωνων θεωρούν της προτάσεις αυτές ως τουλάχιστον άτολμες, που δεν προσθέτουν τίποτε προς το αίτημα των περισσότερων για αυτονομία και ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η "Πανσερβική Διάσκεψη" πραγματοποίησε τη συνάντησή της στην Πρίστινα σε μία εποχή όπου τα κρούσματα βίας πληθαίνουν ανησυχητικά! Μόνον την περασμένη βδομάδα, από συμπλοκές Σέρβων αστυνομικών και Αλβανών έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και τραυματίστηκαν άλλα δύο. Μάλιστα, προχτές, το επίσημο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ μετέδωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν άλλες δύο ένοπλες επιθέσεις, αυτή τη φορά κατά σερβικών αστυνομικών τμημάτων, στο χωριό Μαλίσεβο, (μόλις 30 χλμ δυτικά της Πρίστινα). Στη διάρκεια των επιθέσεων τραυματίστηκαν δύο Σέρβοι αστυνομικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ