ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους υπουργούς Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο,ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο έστειλε ο επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Παναγιώτης Σαλπέας,σχετικά με την κατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου.

Στην επιστολή του ο Π. Σαλπέας, αφού αναφέρεται στα έγγραφα της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Πειραιά, που επισημαίνουν το δομικό και στατικό πρόβλημα του κτιρίου, τονίζει: "Επειδή καθημερινά το Δημοτικό Θέατρο επισκέπτονται εκατοντάδες πολίτες, ενώ κατά καιρούς διενεργούνται θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις, καλείστε να διατάξετε άμεσα τις υπηρεσίες σας στη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα ή όχι του Δημοτικού Θεάτρου. Σε διαφορετική περίπτωση θα είστε υπεύθυνοι οποιουδήποτε ατυχήματος συμβεί στους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους".

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Κίνηση χαρακτηρίζει "όψιμο το ενδιαφέρον για το Δημοτικό Θέατρο του δημάρχου Πειραιά, Στ. Λογοθέτη,όσο και του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ υποψήφιου δημάρχου Πειραιά Χρ. Φωτίου,αλλά και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη". Τονίζεται ότι, "ενώ όλοι γνώριζαν την κατάσταση του Θεάτρου, επί σειρά ετών δεν έκαναν τίποτα για τη σωτηρία του Παρθενώνα του Πειραιά", επισημαίνοντας: "Η μεν κυβέρνηση προτίμησε να μεταφέρει τους εγκεκριμένους από την Ευρωπαϊκή Ενωση πόρους για τα αναγκαία έργα επισκευών και εξασφάλισης της στατικής επάρκειας του Θεάτρου στην κατασκευή του υπόγειου γκαράζ του Μεγάρου Μουσικής του Χρ. Λαμπράκη,ο δε δήμαρχος σιώπησε και μόνο όταν αποπέμφθηκε από το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να προβεί στις σχετικές καταγγελίες. Τώρα ο Στέλιος Λογοθέτης, προσπαθώντας να συγκαλύψει τις ευθύνες του, καλεί τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου σε κοινό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο. Από τη μεριά της η κυβέρνηση υπόσχεται στον Χρ. Φωτίου τη βοήθειά της για την αποκατάσταση των παραδοσιακών κτιρίων της πόλης".

Η Κίνηση υπενθυμίζει ότι επανειλημμένα στο παρελθόν είχε θέσει το θέμα, αλλά δήμαρχος και συναρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επί της ουσίας τηρούσαν "σιγήν ιχθύος". Τώρα εμπλέκουν το Δημοτικό Θέατρο στον προεκλογικό αγώνα, όχι διότι ενδιαφέρονται για τη σωτηρία του, αλλά για τη δημιουργία εντυπώσεων.

"Η Κίνηση δε θα εμπλακεί σε αυτό το παιχνίδι. Οπως και στο παρελθόν, εξακολουθεί να ζητά τη χορήγηση των κατ' αρχήν εγκεκριμένων κονδυλίων για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων. Επίσης ζητά τη διενέργεια ελέγχου από τις υπεύθυνες υπηρεσίες της πολιτείας για το αν το κοινό που επισκέπτεται το κτίριο κινδυνεύει",τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ
Λοταρία για έσοδα!

Ανακοίνωση - καταγγελία της "Συνεργασίας Πολιτών για την Πρόοδο του Ευόσμου"

Αντί να απαιτήσει αυτά που του οφείλει η κεντρική εξουσία, ο δήμαρχος Ευόσμου, Π. Αλεξανδρίδης,βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να συγκεντρώσει χρήματα, προκειμένου να ενισχύσει τα οικονομικά του δήμου του. Εβαλε σε κλήρωση ένα ψυγείο και από τα κέρδη που θα συγκεντρωθούν θα ενισχύσει, λέει, το ΚΑΠΗ της περιοχής του. Ακόμη δεν ανέγραψε ως έσοδο στον προϋπολογισμό ποσά που του οφείλει το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1/3 δηλαδή των χρημάτων που απαιτούνται για τα έργα υποδομής των περιοχών στο Δήμο Ευόσμου που εντάσσονται στο σχέδιο πόλης. Ο δήμαρχος απέστειλε μία επιστολή στο ΥΠΕΧΩΔΕ και όταν αυτό απάντησε ότι δεν έχει χρήματα για να δώσει, η διοίκηση του Δήμου του Ευόσμου παραιτήθηκε από τη νόμιμη αξίωσή της. Για τα παραπάνω θέματα η δημοτική παράταξη "Συνεργασία Πολιτών για την Πρόοδο του Ευόσμου", εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Μετά την ψήφιση του αντιλαϊκού φορομπηχτικού προϋπολογισμού του '98 από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ευόσμου, ο οποίος αντλεί τα έσοδά του κατά 70% από τους δημότες και παρά τις προτάσεις που καταθέσαμε για διεκδίκηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ του 1/3 του ποσού που θα εισπραχτεί από τους ιδιοκτήτες γης για έργα υποδομής πάνω από τον περιφερειακό - όπως προβλέπει ο νόμος 1337/83 και τα πενιχρά κονδύλια για την κοινωνική πρόνοια, ο δήμαρχος Ευόσμου πρωτοτυπεί σ' όλη την Ελλάδα: Εξέδωσε λαχεία 500 δρχ. κληρώνοντας ένα ψυγείο ΙΖΟΛΑ, συμπεριφερόμενος σαν ένας πρόεδρος Συλλόγου, υποβαθμίζοντας το δήμο και καταρρακώνοντας το θεσμό του δημάρχου. Καλούμε το λαό του Δήμου Ευόσμου να καταδικάσει τη συμπεριφορά του και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική του".

  • Επίσης ο Σύλλογος Ευοσμιτών η "ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ" (σ.σ. των κατοίκων που εντάσσονται τα οικόπεδά τους, πάνω από τον περιφερειακό δρόμο, στο σχέδιο πόλης) καταγγέλλει το δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου Ευόσμου ότι αιφνιδιαστικά και πραξικοπηματικά αθέτησαν την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και βεβαίωσαν την εισφορά σε χρήμα στους ιδιοκτήτες γης πάνω από τον περιφερειακό, αποστέλλοντας ατομικές ειδοποιήσεις, ενεργώντας εντελώς φοροεισπρακτικά, ζητώντας να πληρωθεί η 1η δόση, χωρίς να έχουν φύγει οι Τσιγγάνοι (που έχουν στήσει τις σκηνές τους σε οικόπεδα ιδιοκτητών), χωρίς να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής, χωρίς να βάλει την αντίστοιχη εισφορά (το 1/3) ο Δήμος και το 1/3 το ΥΠΕΧΩΔΕ.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Οχι γήπεδο στο Γουδί

Την ομόφωνη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου στο πάρκο στο Γουδί.

Με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει την ομόφωνη απόφαση (3 - 7 - 1997) και τονίζει ότι με δεδομένη τη θέση του συνόλου του ζωγραφιώτικου λαού η μόνη χρήση που επιβάλλουν οι περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνθήκες και οι ανάγκες για πιο ανθρώπινη ζωή, είναι η δημιουργία ενός, υπερτοπικής σημασίας, πνεύμονα πρασίνου.

Στη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης είχε αποφασίσει, μεταξύ άλλων, να καλέσει τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να πάρουν θέση και να διαψεύσουν οποιαδήποτε σχέδια μεταφοράς του γηπέδου του Παναθηναϊκού, να διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος παραχώρησης του συνόλου της έκτασης στους Δήμους Ζωγράφου και Αθηναίων όπως προβλέπεται από το νόμο καθώς και να ζητήσει την άμεση απόδοση του χώρου στους δύο δήμους προκειμένου να μετατραπεί σε έναν υπερτοπικής σημασίας πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Από το καλοκαίρι όμως που ελήφθη η σχετική απόφαση, μέχρι σήμερα, ο Δήμος Ζωγράφου προφανώς δεν πίεσε επαρκώς ή έστω αποτελεσματικά, ώστε να υλοποιηθούν οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις του λαού της περιοχής. Μια αδυναμία ή μια αδράνεια που μπορεί να αποβεί σήμερα σε βάρος όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

Παράλληλα όμως το γεγονός ότι σήμερα, το θέμα αυτό ανακινείται και "κάποιοι", αδιαφορώντας πλήρως τόσο για τα εκλεγμένα όργανα όσο και για τον ίδιο το λαό, το εκμεταλλεύονται για δικό τους όφελος και μάλιστα σαν να είναι προσωπική τους περιουσία, αφήνει πολλά ερωτηματικά και γεννά υπόνοιες για το, από πού αποκτούν τη δικαιοδοσία να καταστρώνουν σχέδια για δημόσια γη. Χωρίς μάλιστα να παίρνουν απάντηση από κανέναν αρμόδιο ή έστω ένας αρμόδιος να βγει να δώσει απάντηση στο λαό της περιοχής. Κατά τα άλλα υπάρχει κυβερνητική πολιτική για το περιβάλλον φτάνει πρώτα απ' όλα να μην συγκρούεται με τα συμφέροντα όλων όσοι το λυμαίνονται και το επιβαρύνουν.

Νέα ταλαιπωρία από το μετρό

Κυκλοφοριακό κομφούζιο θα επικρατήσει τις επόμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας, από το "κλείσιμο" της λεωφόρου Αμαλίας - στο ρεύμα της πορείας προς το κέντρο - λόγω των έργων για τη διάνοιξη της σήραγγας του Μετρό Ακαδημία - Ολυμπιείο.

Από σήμερα, λοιπόν, και για τέσσερις μέρες, η λεωφόρος θα παραμείνει κλειστή και η εταιρία "Αττικό Μετρό" προτείνει στους οδηγούς που θα κινούνται προς το κέντρο να ακολουθήσουν τις εξής εναλλακτικές διαδρομές:

- Συγγρού, Ζίννη, Δημητρακοπούλου ή Φαλήρου, Μακρυγιάννη, Διον. Αρεοπαγίτου, Μοναστηράκι, κέντρο,

- Συγγρού, Καλλιρρόης, Βασ. Ολγας, Διον. Αρεοπαγίτου, Μοναστηράκι, κέντρο ή

- Καλλιρρόης, Βασ. Κων/νου, Ρηγίλλης, Βασ. Σοφίας, Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη βδομάδα έχουν αρχίσει να κλείνουν σταδιακά και τμήματα της λεωφόρου Αμαλίας και του πεζοδρομίου μπροστά από τον Εθνικό Κήπο. Στην ανακοίνωσή της, η εταιρία ζητά από τους οδηγούς να αποφεύγουν τις επόμενες μέρες τη διέλευση από τη λεωφόρο Αμαλίας.

ΔΔΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της θα κόψει την Δευτέρα 2 του Φλεβάρη η "Δημοτική Δημοκρατική Ενότητα Καλλιθέας". Η εκδήλωση θα γίνει στο δημαρχείο στις 7 το απόγευμα.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
Και νέο "χαράτσι"

"Τσουχτερές" αυξήσεις, που φτάνουν μέχρι 303%, επέβαλε η κυβέρνηση στα παράβολα για επέκταση ή αντικατάσταση διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας.

Οι αυξήσεις, που έχουν μάλιστα αναδρομική ισχύ από τις 24 Δεκέμβρη 1997, έχουν ως εξής: α) Από 9.100 δρχ. σε 36.720 δρχ. (αύξηση 303%) αυξάνονται τα παράβολα για την επέκταση επαγγελματικών διπλωμάτων από Β σε Γ, από Γ σε Δ και από Δ σε Ε κατηγορία. β) Από 6.000 δρχ. σε 9.080 δρχ. (αύξηση 51%) αυξάνονται τα παράβολα για μετατροπές και επεκτάσεις διπλωμάτων, από μοτοσικλέτας σε ΙΧ αυτοκινήτου. γ) Από 2.400 δρχ. σε 5.480 δρχ. (αύξηση 128%) αυξάνονται τα παράβολα για τη μετατροπή ερασιτεχνικού διπλώματος (Β κατηγορίας) ΙΧ, σε μοτοσικλέτας (Α κατηγορίας).

Σημειώνεται ότι για την έκδοση αντιτύπου επαγγελματικού διπλώματος, εκτός από το ισχύον παράβολο των 10.000 δρχ., επιβάλλεται και παράβολο του Δημοσίου 3.168 δρχ. (αύξηση 31%). Στα ερασιτεχνικά διπλώματα το παράβολο υπέρ του Δημοσίου, για το πρώτο αντίτυπο είναι 20.000 δρχ. και για τα υπόλοιπα ισχύει επιπλέον το παράβολο των 3.168 δρχ. για κάθε αντίτυπο.

Τέλος, για κάθε αίτηση προς τις διευθύνσεις συγκοινωνιών όλης της χώρας, οι ενδιαφερόμενοι επιβαρύνονται με 1.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ