ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με καθυστέρηση η πρώτη συνάντηση

Αύριο, Παρασκευή, γίνεται η πρώτη συνάντηση εργαζομένων - εργοδοτών για την Εθνική Σύμβαση, όπου η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσέρχεται ήδη με κουτσουρεμένο διεκδικητικό πλαίσιο

Με μεγάλη καθυστέρηση γίνεται αύριο, Παρασκευή, η πρώτη συνάντηση για τη διαπραγμάτευση και υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ.

Η ΓΣΕΕ προχώρησε στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου για τη Σύμβαση το Δεκέμβρη και το ενέκρινε το Γενικό της Συμβούλιο. Ηδη όμως και ενώ οι εργοδότες έριχναν τις πρώτες επιθετικές βολές - ότι δηλαδή οι αυξήσεις για το 1998 θα πρέπει να μην υπερβαίνουν όσα ορίζει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης - η όλη διαδικασία είχε καθυστερήσει και ο νέος χρόνος μπήκε χωρίς να φαίνεται κοντά η υπογραφή της σύμβασης.

Είναι, μάλιστα, πιθανό η υπογραφή της σύμβασης να μετατεθεί και για μετά το Συνέδριο της Συνομοσπονδίας, που πρόκειται να γίνει το Μάρτη, επειδή η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και κυρίως η ΠΑΣΚΕ δε θέλει να χρεωθεί τα διαφαινόμενα αποτελέσματα.

Τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που προβάλλει η ΓΣΕΕ και υποστηρίχτηκαν από την πλειοψηφία της διοίκησής της, αναφέρονται σε μια γενικόλογη διασφάλιση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Αντίθετα, η πρόταση της ΕΣΑΚ παίρνει ως δεδομένο ότι το ελάχιστο που πρέπει να διεκδικήσουν και να πετύχουν οι εργαζόμενοι είναι 8.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο και 200.00 δρχ. κατώτερο μισθό.

Η ΕΣΑΚ πρόκειται να επιμείνει στις θέσεις της και για τα οικονομικά και για τα θεσμικά αιτήματα σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ θα προσπαθήσει να συντομεύσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για να ενισχυθεί έτσι η υπογραφή των κλαδικών και επιχειρηματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από όλη αυτή την καθυστέρηση. Οσο χαμηλότερες είναι οι αυξήσεις που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, τόσο χαμηλότερες θα είναι οι αυξήσεις που θα προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και όσο αργότερα υπογραφεί η ΕΓΣΣΕ, τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει η καταβολή των αυξήσεων στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έναρξη της συζήτησης θα κυριαρχήσει το αίτημα για αυξήσεις γύρω στο 10%, ενώ δεν αποκλείεται η υποχώρηση στο 5-6%!Η πρώτη συνάντηση της Παρασκευής προβλέπεται πάντως απλά διερευνητική.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Εφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο"

Συντονισμένες συγκεντρώσεις σ' όλη τη χώρα στις 5 Φλεβάρη. Σε 60 - 120 δρχ. αύξηση... τη μέρα μεταφράζεται για τους απόμαχους της δουλιάς η κυβερνητική εισοδηματική πολιτική!

Σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι συνταξιούχοι, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις πείνας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και για τη γενικότερη αντισυνταξιουχική πολιτική που ακολουθεί. Ετσι στις 5 Φλεβάρη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας προγραμματίζει Παναττική συγκέντρωση στις 10π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Παράλληλα, την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συγκεντρώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στα Γιάννενα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10π.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΣΕΑ επισημαίνει πως είχε προειδοποιήσει με "θερμό" χειμώνα και ήδη οι συνταξιούχοι όλης της χώρας έχουν δώσει σκληρές μάχες. Σημειώνει ότι κάτω από τους αγώνες αυτούς, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναστείλει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, να μειώσει το όριο ηλικίας για το επίδομα ΕΚΑΣ κατά πέντε χρόνια και να αυξήσει το ποσό από 100.000 σε 120.000 δρχ., στο οποίο δεν επιβάλλεται η ειδική εισφορά.

"Σε καμιά περίπτωση - τονίζει - δε λέμε ότι αυτές οι ρυθμίσεις μάς ικανοποιούν, όμως από μια κυβέρνηση ανάλγητη που εξαπέλυσε γενική επίθεση στα δικαιώματά μας, κάτι είναι κι αυτά. Γι' αυτό κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος ".

Υπογραμμίζει ότι οι αυξήσεις του 2,5% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για 600.000 συνταξιούχους μεταφράζεται σε 60 - 120 δρχ. τη μέρα, για τους υπόλοιπους κάτι παραπάνω. Την ίδια ώρα - συνεχίζει - και αυτές τις παίρνουν πίσω στο πολλαπλάσιο με τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα βασικά είδη, με την αύξηση της φορολογίας, αλλά και με την παρακράτηση φόρου στις επικουρικές συντάξεις.

Τονίζει ότι, εκτός απ' την αφαίμαξη στο εισόδημα, στο στόχαστρο κυβέρνησης και βιομηχάνων βρίσκεται το ασφαλιστικό,με τη γνωστή ισοπεδωτική έκθεση Σπράου που παραπέμφθηκε στον "κοινωνικό διάλογο" και επισημαίνει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο απ' αυτά που σήμερα έχουν οι συνταξιούχοι, ενώ ήδη ανακοινώθηκε μείωση 25 - 30% στις συντάξεις των συνταξιούχων του ΟΤΕ.

Σημειώνοντας "δεν πάει άλλο, το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο", καλεί τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις.

Στη Βουλή το θέμα της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ. Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Το θέμα της βιωσιμότητας της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ στη Θεσσαλονίκη, το μέλλον των 450 εργαζομένων και το αν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Σταύρου Παναγιώτου,απευθυνόμενη προς τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης.

Η Ερώτηση αναφέρει: "Οι 450 και πλέον εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε δεινή θέση. Μήνες τώρα έχουν να πληρωθούν με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Είναι φανερό ότι οι τράπεζες, που λειτουργούν στη λογική της "ελεύθερης αγοράς" και της κερδοσκοπίας, έχουν προγράψει τη ΒΑΛΚΑΝ, αλλά και άλλες παραγωγικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, γιατί αυτό επιβάλλουν τα μεγάλα συμφέροντα, ντόπια και πολυεθνικά.

Με δεδομένο ότι η ΒΑΛΚΑΝ είναι βιώσιμη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων αλλά και των τραπεζών, ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι για τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται.
  • Να μην κλείσει μια εταιρία που, για τα ελληνικά, αλλά και για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής, είναι ένα μεγαθήριο και ασφαλώς μπορεί να επιβιώσει. Να μη χαθούν οι 450 θέσεις εργασίας της ΒΑΛΚΑΝ και οι 150 της θυγατρικής ELDOR, καθώς και εκατοντάδες άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνδέονται με τη λειτουργία της ΒΑΛΚΑΝ και της ELDOR.
  • Αν έχει πρόθεση η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στη λογική της "ελεύθερης αγοράς" που συντρίβει την ελληνική βιομηχανία και να προχωρήσει σε κλαδικές πολιτικές, που στο συγκεκριμένο κλάδο σημαίνει δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ξύλου και χάρτου, όπου η ΒΑΛΚΑΝ, η ΜΕΛ, η ΣΟΦΤΕΞ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα και τον κορμό αυτού του φορέα και ο φορέας ένα σοβαρό μοχλό ανάπτυξης της βιομηχανίας και της οικονομίας".
Ουσιαστικές αυξήσεις απαιτούν οι εργαζόμενοι
Συγκέντρωση των εργαζομένων στο ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου πρώην ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ και νυν ATHENS PLAZA, έξω από το ξενοδοχείο, ενώ στη συνέχεια θα πορευτούν στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΤ και στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι, που λόγω ανακαίνισης του ξενοδοχείου έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις αρχές του Νοέμβρη, διαμαρτύρονται για την αυθαιρεσία του νέου διαχειριστή του ξενοδοχείου Ν. Δασκαλαντωνάκη, που εκφράζεται με απολύσεις, βλαπτικές μεταβολές, ενώ εξαναγκάζει εργαζόμενους να αποχωρήσουν.

Τη συμπαράστασή του εκφράζει σε ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,ενώ καταγγέλλει "το διωγμό που έχει εξαπολύσει εναντίον τους ο Ν. Δασκαλαντωνάκης, τις απολύσεις, τις βλαπτικές μεταβολές και τις αναγκαστικές αποχωρήσεις των εργαζομένων, χωρίς κανέναν προηγούμενο διάλογο με τους εκπροσώπους τους".

Το ΕΚΑ ζητάει να σταματήσουν οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις και να γίνει άμεσα διάλογος για την επαναπρόσληψη των απολυθέντων και το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ Λογιστών

Πλατιά σύσκεψη πραγματοποιεί τη Δευτέρα, 2 Φλεβάρη, στις 7μμ, η ΕΣΑΚ Λογιστών,στα γραφεία της παράταξης, Σόλωνος 130. Τα θέματα της σύσκεψης είναι η συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ θα γίνει ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου.

Πολυήμερη απεργία στον ΟΑΕΔ

Κλειστές παραμένουν από χτες σε όλη τη χώρα, και θα συνεχίσουν να παραμένουν έως τις 6 Φλεβάρη, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, αφού οι εργαζόμενοί του βρίσκονται σε πολυήμερη απεργία, διεκδικώντας από το υπουργείο Εργασίας και τον Οργανισμό του ΟΑΕΔ, την ικανοποίηση εργασιακών και οικονομικών τους αιτημάτων. Σήμερα στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, χτες, στην πρώτη μέρα της απεργίας υπήρξε καθολική συμμετοχή, ξεπερνώντας πανελλαδικά το 90%. Στο δελτίο Τύπου επισημαίνεται επίσης ότι "ενώ όλα τα θέματα τέθηκαν έγκαιρα προς τους αρμόδιους, δεν έγινε καμία προσπάθεια για επίλυσή τους, αντίθετα στα οξυμένα προβλήματα προστέθηκε και η εντελώς ανοργάνωτη και ασυντόνιστη διαδικασία νομιμοποίησης των αλλοδαπών και ο αποσυντονισμός που προκλήθηκε και ο επιπλέον φόρτος εργασίας που φορτώθηκε στις πλάτες των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, τα οποία έφτασαν την κατάσταση στο απροχώρητο και εξάντλησαν την υπομονή τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ