ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συντονίζονται και προχωρούν

Στις 12 και 13 Φλεβάρη το επόμενο συλλαλητήριο

Συντονίζονται και οργανώνουν τα βήματά τους οι μαθητές από όλη τη χώρα, με στόχο το διαρκή και πολύμορφο αγώνα για την τελική κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Οι γενικές συνελεύσεις των πενταμελών και δεκαπενταμελών Μαθητικών Συμβουλίων των σχολείων όλης της χώρας, συνεχίζονται, με σκοπό τη συμμετοχή τους στη διήμερη πανελλαδική προειδοποιητική κατάληψη στις 12 και 13 Φλεβάρη. Την πρώτη μέρα της κινητοποίησης οι μαθητές θα διοργανώσουν κατά τόπους συλλαλητήρια και πορείες στις νομαρχίες.

Στην Αθήνα και στον Πειραιά οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας, ενώ ενημερωτικές συσκέψεις και εκδηλώσεις με γονείς, καθηγητές και συνδικάτα θα γίνουν την επόμενη μέρα. Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας θα ζητήσουν οι μαθητές στις 14 Φλεβάρη, ενώ την ίδια μέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στην Αθήνα για να οργανωθεί η παραπέρα δράση των μαθητών.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά,η οποία τονίζει ότι "οι μαθητές δείχνουν με τις αποφάσεις τους ότι έχουν και την ωριμότητα και τη θέληση να αγωνιστούν, ζητώντας ίσες ευκαιρίες μόρφωσης για όλους", ενώ καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να συντονιστούν με το μαθητικό κίνημα, για να βοηθήσουν για την επιτυχία του διήμερου πανελλαδικού κλείσιμου όλων των σχολείων.

"Το δικαίωμα όλων των παιδιών να αποκτούν δημόσια και δωρεάν μόρφωση, μεθοδικά μεταβάλλεται εδώ και χρόνια σε ακριβοπληρωμένο φροντιστήριο, αναγκάζοντας τους γονείς να πληρώνουμε 400 δισ. το χρόνο για να σπουδάσουμε δωρεάν τα παιδιά μας", τονίζει στην ανακοίνωση η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι όταν όλοι οι φορείς απαιτούσαν μια πραγματικά αναβάθμιση στην παιδεία και αλλαγές που να παρέχουν ουσιαστική μόρφωση στα παιδιά, η κυβέρνηση απάντησε με το νόμο έκτρωμα. Ετσι, προωθεί αλλαγές μόνο στο εξεταστικό σύστημα, αγνοώντας τελείως τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, την ποιότητα των βιβλίων, το στείρο ασφυκτικό πρόγραμμα, τα ελάχιστα κονδύλια για την παιδεία, καθιστώντας τη "φτωχό συγγενή". Προωθεί αλλαγές που θα βγάζουν νέους μισοαμόρφωτους, για να είναι απασχολήσιμοι, κατά τον πρωθυπουργό, και όχι εργαζόμενοι.

"Οι κινητοποιήσεις από όλους τους χώρους φουντώνουν, με αίτημα να μην εφαρμοστεί αυτή η αντι - μεταρρύθμιση. Ολο και περισσότεροι γονείς ενημερώνονται ότι, με αυτές τις αλλαγές θα μπουν περισσότεροι φραγμοί στη μόρφωση των παιδιών τους και ότι θα σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν να πληρώνουν. Οι εκπαιδευτικοί συντονίζουν τον αγώνα τους με τους άλλους φορείς της παιδείας και των εργαζομένων και παλεύουν για να μην εφαρμοστεί αυτός ο αντιεκπαιδευτικός νόμος", σημειώνεται.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι η αντίδρασηστη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της παιδείας πρέπει να δυναμώσει και σημειώνει: "Μόνο μέσα από τον κοινό και συντονισμένο αγώνα μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων και γονιών θα επιβάλουμε να μην εφαρμοστεί ο νόμος και να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές για να αναβαθμιστεί η δημόσια δωρεάν παιδεία, ζητώντας από το υπουργείο να υιοθετήσει τις προτάσεις των φορέων της εκπαίδευσης".

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Μαχητική διαδήλωση χτες

Δυναμικά διαδήλωσαν χτες οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων την πρόθεσή τους να μπουν φραγμός στην υποβάθμιση και το κλείσιμο της νυχτερινής και τεχνικής εκπαίδευσης. Με απόφαση του πανελλαδικού συντονιστικού νυχτερινών σχολείων και ΤΕΣ συγκεντρώθηκαν χτες το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος και πορεύτηκαν στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας απόσυρση του νόμου 2525/97 και αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης.

Στη χτεσινή κινητοποίηση, εκτός από σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά, παραβρέθηκαν και μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης, της Θήβας, της Χαλκίδας. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος λίγο μετά τις 8 το απόγευμα και στη συνέχεια έκαναν μαχητική πορεία. Με συνθήματα, όπως "μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση ειδίκευση για όλους μας δουλιά", "ο λαός απαιτεί μόρφωση, δουλιά, ζωή", "δεν είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας, κερδίζουμε τη μόρφωση τη νύχτα στα θρανία", οι μαθητές πορεύτηκαν στο υπουργείο Παιδείας, όπου δεν υπήρχε κάποιος αρμόδιος να τους συναντήσει, κάτι που αποδοκίμασαν έντονα. Στη συνέχεια πορεύτηκαν στη Βουλή. Οι μαθητές επιστράτευσαν και την έμπνευσή τους για να διαδηλώσουν και στη διάρκεια της πορείας επαναλάμβαναν το τραγούδι: "Είμαστε τα νυχτερινά, λίγα και ενωμένα, στο δρόμο κατεβαίνουμε για να διεκδικήσουμε εξάωρο με αποδοχές, νυχτερινά σχολεία, ενώ οι υπουργοί μας θέλουνε ουρά στην ανεργία".

Στο πλευρό των μαθητών των νυχτερινών σχολείων βρέθηκαν ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα"Λεων. Αυδής και τα μέλη της γραμματείας της παράταξης Θ. Φίλιας και Θ. Ανανίδης.Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" "θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών των νυχτερινών σχολείων είναι γενικότερα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης της νεολαίας στα σχέδια μετατροπής των νέων σε ανασφαλείς, περιθωριοποιημένους και άβουλους "απασχολήσιμους". Τα σχέδια αυτά μπορεί να τα ανατρέψει η αντίσταση της νεολαίας και του μαζικού κινήματος", τονίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης.

Σκυτάλη στη Μυτιλήνη

Πορεία τη Δευτέρα προς τη νομαρχία. Χαιρετισμός από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι μαθητές στη Μυτιλήνη, που τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας από το Πολυκλαδικό Λύκειο της πόλης προς τη νομαρχία, την οποία θα αποκλείσουν συμβολικά. Στον αγώνα τους ενάντια στα νέα μέτρα, οι μαθητές έχουν τη συμπαράσταση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, που με ανακοίνωσή της καλεί τους μαθητές να απευθυνθούν στο λαό του νησιού και να τους καλέσουν σε κοινό αγώνα.

Οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων του νησιού από τα οποία τα 13 βρίσκονται υπό κατάληψη, αφού ενημερώθηκαν στις γενικές συνελεύσεις τους για τις καταστροφικές συνέπειες του Ν.2525/97 διάλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία (γύρω στο 80%) να ακολουθήσουν το δρόμο του αγώνα. Τις καταλήψεις τις ξεκίνησαν τα τεχνικά λύκεια της πόλης πριν 10 μέρες. Σε σύσκεψη των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων όλων των υπό κατάληψη γυμνασίων και λυκείων που έγινε την Τετάρτη, 4 Φλεβάρη, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 9 Φλεβάρη.

Χαιρετίζοντας τον αγώνα των μαθητών, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, αναφέρεται στις επιπτώσεις του αντιεκπαιδευτικού νόμου και τονίζει ανάμεσα σε άλλα: "Η παιδεία από κοινωνική αξία μετατρέπεται σε αποκλειστικό εργαλείο της αγοράς. Τη θέση της ενιαίας δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους, παίρνει το "μαθαίνεις για όσο πληρώνεις" και μάλιστα για λίγους. Με το νέο νόμο συντελείται πλέον άλμα προς την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Στους παλιούς μηχανισμούς που αναπαρήγαγαν τις ανισότητες στην παιδεία, προστίθενται νέοι και δραστικότεροι (αλλεπάλληλες και εξοντωτικές εξετάσεις σε όλα τα επίπεδα - βίαια παροχέτευση των μαθητών από το Λύκειο στη ρηχή τεχνική κατάρτιση, που σημαίνει φτηνή εργατική δύναμη - αλλοτριωμένη προσωπικότητα - έξωση του 35 - 40% των μαθητών από το Λύκειο ως το 2000). Αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα. Υποβαθμίζεται δραματικά το παιδαγωγικό, μορφωτικό περιεχόμενο του σχολείου. Πλήττονται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και, τέλος, δημιουργείται ένα πλέγμα ασφυκτικού ελέγχου και ιδεολογικής χειραγώγησης για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές".

Καταλήγοντας, η ΝΕ του ΚΚΕ "προτείνει στους μαθητές που βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα, να απευθυνθούν και να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους της Λέσβου και να τους καλέσουν σε κοινό αγώνα, με στόχο την ανατροπή αυτού του νόμου και τους διαβεβαιώνει, ότι ο νόμος αυτός, θα μείνει ανενεργός στην πράξη, εφόσον ο δικός τους αγώνας γίνει και υπόθεση όλων των εργαζόμενων της Λέσβου".

"Διάλογος" με εντολή...

Παρακάμπτει το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα των καθηγητών και τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανά του (ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ) το υπουργείο Παιδείας και απευθύνεται στους συλλόγους καθηγητών για να διατυπώσουν προτάσεις και παρατηρήσεις ενόψει της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για την αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, με έγγραφα που έφτασαν σε πολλά σχολεία της χώρας, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούν σε συνελεύσεις τους συλλόγους καθηγητών, ενώ φτάνουν μέχρι και να ζητούν να τηρηθούν πρακτικά από τη συζήτηση, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. Σχολιάζοντας τα παραπάνω κύκλοι της ΔΕΕ τόνιζαν ότι είναι προφανείς οι σκοπιμότητες της ενέργειας αυτής του υπουργείου Παιδείας να παρακάμψει το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι κάνει διάλογο με τους καθηγητές. "Η ΔΕΕ πιστεύει ότι οι καθηγητές και οι σύλλογοι συζητούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού καθημερινά, χωρίς υπηρεσιακή εντολή, και ότι όλες αυτές οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί αφορούν τις διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων, τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ που μορφοποιούνται και γίνονται αποφάσεις του κλάδου", τόνιζαν κύκλοι της ΔΕΕ.

Η απάντηση, τονίζει η ΔΕΕ, είναι η μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις, η ισχυροποίηση των μαζικών διαδικασιών και η απόφαση για αγώνες που θα ανατρέψουν τον αντιεκπαιδευτικό νόμο.

Θέλουν την πλατεία τους

Τη χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση συγκεκριμένου χώρου της Κοινότητας Ευξεινούπολη Μαγνησίας σε πλατεία, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νικ. Γκατζής και Αχιλ. Κανταρτζής,προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο.

Οπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η δημιουργία κεντρικής πλατείας αποτελεί αίτημα τόσο του Κοινοτικού Συμβουλίου όσο και των 2.000 κατοίκων της κοινότητας, οι οποίοι είναι σχεδόν όλοι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και τον Πόντο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νικ. Γκατζής και Αχιλ. Κανταρτζής ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών τι μέτρα θα πάρουν, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η κοινότητα το χώρο αναψυχής και περιπάτου και αν έχει συμπεριληφθεί η παραπάνω πλατεία στο πρόγραμμα ανάπλασης πλατειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ