ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Το ΚΚΕ αντίθετο στην οικοπεδοποίηση του αεροδρομίου

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με το νομάρχη Αθήνας Δ. Ευσταθιάδη, τους δημάρχους Αργυρούπολης και Αλίμου και τον αντιδήμαρχο Ελληνικού

"Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση του χώρου του αεροδρομίου στο Ελληνικό". Αυτό επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με το νομάρχη Αθήνας Δ. Ευσταθιάδη,τους δημάρχους Αργυρούπολης, Αλίμου και τον αντιδήμαρχο Ελληνικού, για το θέμα της αξιοποίησης του χώρου, όταν το αεροδρόμιο μετεγκατασταθεί στα Σπάτα.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στην προσπάθεια για αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας και την ανατροπή των προσπαθειών για πώληση και εμπορική εκμετάλλευση του χώρου. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης όλων των ενδιαφερομένων, της νομαρχίας, των δήμων, του λαού, για να μην εφαρμοστούν τα σχέδια καταστροφής του χώρου και διαχείρισής του με μεθόδους όπως, για παράδειγμα, η λεγόμενη αυτοχρηματοδότηση. "Το ΚΚΕ θα στηρίξει με κάθε τρόπο, μέσα και έξω από τη Βουλή, με κάθε πρακτικό μέτρο, την υπεράσπιση του χώρου και την αξιοποίησή του προς όφελος του λαού της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο Συνέδριο με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης είχε αναφερθεί στην επικείμενη τσιμεντοποίηση του χώρου του αεροδρομίου, λέγοντας ότι, ίσως εκεί κατασκευαστεί το Συνεδριακό - Εκθεσιακό Κέντρο, που επρόκειτο να γίνει στο χώρο του Ιπποδρόμου για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας. Η Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή συνάντηση τόνισε ότι "το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση του χώρου, που προωθείται με διάφορες παραλλαγές και αιτιολογίες, όπως οι υποτιθέμενες ανάγκες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δαπάνες μεταφοράς της Ολυμπιακής κλπ".

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Στ. Βαρουτσής,μέλος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΟΛΙΧΝΗ
Ο Ν. Κατσιάνος υποψήφιος δήμαρχος

Σε πλατιά σύσκεψη της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Πολίχνης,που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πολίχνης, ανακηρύχτηκε υποψήφιος δήμαρχος της Πολίχνης ο επικεφαλής της Κίνησης Νίκος Κατσιάνος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επιβεβαιώθηκε η συνεχής και αταλάντευτη δράση της Κίνησης από τις δημοτικές εκλογές του 1994 μέχρι σήμερα και η εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε η Κίνηση το 1994 ότι σταθερά θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων και των Δημοτών της Πολίχνης και στη συνέχεια η γραμματεία της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Πολίχνης επικύρωσε την ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου Νίκου Κατσιάνου.

Στη συνεδρίαση της γραμματείας που επικύρωσε την ανακήρυξη του Νίκου Κατσιάνου ως υποψήφιου δήμαρχου, αναπτύχθηκαν οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της Κίνησης.

Διαπιστώθηκε ότι σήμερα η ΤΑ χρησιμοποιείται σαν συμπληρωματικός μηχανισμός εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθούν οι δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής στις κατευθύνσεις της ΕΕ και τονίστηκε η ανάγκη να συνεχίσει η ΔΕΚ Πολίχνης, να βαδίζει στη λογική της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις αυτές.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη να βγουν στο προσκήνιο τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της νεολαίας και των γυναικών, να υποστηριχτεί το δικαίωμα στη δουλιά, τη μόρφωση, τη λαϊκή υγεία και να αντιταχθεί η Κίνηση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην πρόσθετη φορολογία σε βάρος των εργαζομένων.

Επαινοι μετά θάνατο για τον άτυχο εργάτη

"Το χρωστάμε στον Νικόλα. Το αίμα του να είναι το τελευταίο που χύνεται στο μεροκάματο".

Αυτά τα λόγια του Κώστα Αυτιά συμπυκνώνουν όλη την οργή των εργαζόμενων στο Δήμο Νίκαιας για το θάνατο του αδικοχαμένου συναδέλφου τους Νίκου Κανάκη, που προχτές έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος 10 μέτρων, όταν έσπασε ο βραχίονας του καλαθοφόρου οχήματος. "Το φιλότιμό του το περνούσαν για αδυναμία. Τον ξεζούμιζαν. Οπου δύσκολη δουλιά μπροστά ο Νικόλας", ήταν το "κατηγορώ" που απηύθυνε ο Κ. Αυτιάς στους υπεύθυνος του δήμου, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι άθλιες, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός στους χώρους δουλιάς. "Ο δήμαρχος να μην ακούει τους κόλακες, αλλά να μιλά κατ' ευθείαν με τους εργαζόμενους συνέχισε ο Κ. Αυτιάς, μιλώντας στη χτεσινή έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συνεδρίου, τονίζοντας: "Τα τελευταία χρόνια έχουν εξαγοραστεί συνειδήσεις". "Το θέμα είναι τι μέτρα πάρθηκαν, για να μη συμβεί τέτοιο γεγονός. Ολοι γνώριζαν την κατάσταση του αυτοκινήτου", υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Στέλιος Βάμβουκας,σημειώνοντας ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους εργασίας θα συμβεί ξανά ατύχημα.

Ο δήμαρχος Νίκαιας Βασίλης Τράπαλης είπε πως θεωρεί "ότι οι υπηρεσίες και τα συνεργία του Δήμου δουλεύουν με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στο δήμο και τους εργαζόμενους", ενώ με πρόφαση ότι διεξάγεται έρευνα δεν επέτρεψε σε κανέναν να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις συνθήκες του ατυχήματος. Στη δευτερολογία του δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους εργαζόμενους, λέγοντας: "Δεν μπορώ να αποδεχτώ κάποιους επαϊοντες που με τηλεπαθητικές ικανότητες βγάζουν πορίσματα και μεταφέρουν το αποτέλεσμά τους στους δρόμους της πόλης". Ταυτόχρονα, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας από τρεις διαφορετικές μεριές, τον Δήμο, τη Νομαρχία και το ΤΕΕ στην πραγματικότητα παραπέμπει την έρευνα στις ελληνικές καλένδες.

Η υποκρισία ήταν αυτή που περίσσεψε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής. Ολοι κατόπιν εορτής επαινούσαν τις ικανότητες του αδικοχαμένου εργάτη. Η υποκρισία τους έφτασε στο κατακόρυφο όταν είπαν ότι λόγω της ικανότητας που επέδειξε στους κήπους (Ο Ν. Κανάκης με τη δουλιά του είχε μετατρέψει το Κατράκειο από γυμνό βράχο σε χώρο πρασίνου) τον χρησιμοποιούσαν στη συνέχεια, παρά τη θέλησή του και τις επανειλημμένα εκφρασμένες αντιρρήσεις του, στο κλάδεμα των δέντρων. Αυτή όμως που ξεπέρασε κάθε όριο, φτάνοντας στην ανοικτή πρόκληση ήταν η προσκείμενη στον ΣΥΝ αντιδήμαρχος Ειρήνη Βαλιανάτου που είπε: "Για το κλάδεμα ψηλών δέντρων έπαιρνε επίδομα"!

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας Βέρα Νικολαϊδου ζήτησε τον ορισμό ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθούν τόσο τα αίτια του ατυχήματος, όσο και οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο Δήμο Νίκαιας, επισημαίνοντας παράλληλα τις ευθύνες του υπουργείου Εργασίας, το οποίο δεν κάνει προληπτικούς ελέγχους.

Ο δήμαρχος Νίκαιας αντέδρασε στην πρόταση της Βέρας Νικολαϊδου, ισχυριζόμενος ότι οι συνθήκες εργασίας δεν είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Για τις συνθήκες του συγκεκριμένου δυστυχήματος ο Β. Τράπαλης είπε ότι δεν μπορούν να συζητηθούν στο Σώμα όσο διαρκεί η έρευνα.

Κοινή συνεδρίαση των συνδικάτων κίνησης

Την ομόφωνη απόφασή τους να κλιμακώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, μέσω της οποίας επιχειρείται η διά νόμου κατάργηση θεμελιωδών εργατικών κατακτήσεων, εξέφρασαν χτες σε γενικές τους συνελεύσεις οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και στους ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και πράσινα λεωφορεία).

Παράλληλα, εξουσιοδότησαν τα ΔΣ των Συνδικάτων τους για την κήρυξη προγράμματος κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από την ερχόμενη βδομάδα, με στάσεις εργασίας, πρωί - βράδυ. Για σήμερα το πρωί, έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση των προεδρείων των Συνδικάτων Εργαζομένων ΟΑΣΑ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, με σκοπό το συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Ποιος είναι

Ο Νίκος Κατσιάνος από το 1974 μετέχει στις πρώτες γραμμές του λαϊκού κινήματος. Μέλος του πρώτου Πανελλαδικού Μαθητικού Συμβουλίου το 1974 και στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Θράκης και εκπρόσωπός τους στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θράκης, Γενικός Γραμματέας της επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Ν. Ροδόπης και ακολούθως Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου ασκούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, αλλά και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα έδρασε στις γραμμές του λαϊκού κινήματος ως μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της Πανεπιστημονικής Κίνησης, ως μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της Κίνησης για τον Εκδημοκρατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και ως μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών και Ατομικών Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Από το 1994 και μετά παλεύει στα θέματα της ΤΑ στην Πολίχνη ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ το 1993 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Για την κοινωνική και πολιτική του δράση συνελήφθη επανειλημμένως και για τη δράση του αυτή επανειλημμένα δικάστηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ