ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αυξάνονται οι νεκροί, αργεί η βοήθεια...

ΡΟΥΣΤΑΚ. - Κουβαλώντας ό,τι μπορούν από τα υπάρχοντά τους και με κοπάδια κατσίκια να τους ακολουθούν, εκατοντάδες χωρικοί πήραν χτες τους χωμάτινους δρόμους που οδηγούν σε πιο ασφαλείς περιοχές του Αφγανιστάν - με το φόβο νέων καταστροφικών σεισμών πρόδηλο στα πρόσωπά τους, μαζί και τον τρόμο λόγω των χιλιάδων νεκρών (2.000 - 5.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις).

"Οι τρεις αδελφές μου, οι δύο αδελφοί μου κι η υπόλοιπη οικογένειά μου χάθηκαν", είπε ένας από τους οδοιπόρους σ' έναν ρεπόρτερ του "Ασοσιέιτεντ Πρες" και συνέχισε να βαδίζει.

Δύο αεροσκάφη - ένα του Ερυθρού Σταυρού και ένα μεταγωγικό της αεροπορίας του Πακιστάν - προσγειώθηκαν χτες στην κοντινή στο Ρουστάκ πόλη Χατζαγκάρ, μεταφέροντας τα απελπιστικά χρειαζούμενα ιατροφαρμακευτικά εφόδια, μαζί με κουβέρτες και τέντες και με αρκετό ακόμη ιματισμό. Τα εφόδια επαρκούν για ελάχιστους από τους 15.000 ανθρώπους που - σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς - έμειναν άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ της περασμένης βδομάδας και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Η διαμετακομιδή των εφοδίων έγινε με στρατιωτικά φορτηγά που μετακινούνται με δυσκολία στην περιοχή, τόσο λόγω της μορφολογίας του εδάφους όσο και λόγω του κακού καιρού.

Ενας από τους αξιωματούχους της συμμαχίας της αντιπολίτευσης που ελέγχει το βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, είπε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι "υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 νεκροί, αλλά όχι τόσοι πολλοί τραυματίες". Ο Κουάρι Αμίρ Αλάμ, όπως είναι το όνομα του αξιωματούχου, είπε επίσης ότι τουλάχιστον 20 χωριά στην περιοχή γύρω από το Ρουστάκ έχουν ισοπεδωθεί ως τα θεμέλια.

Η πυκνή ομίχλη στα πεδινά, οι εχθροπραξίες του εμφυλίου, τα κακοφτιαγμένα και φτωχά εξοπλισμένα αεροδρόμια και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, θεωρούνται τα σημαντικότερα εμπόδια για τα διεθνή πρακτορεία βοήθειας που επιχειρούν να μεταφέρουν επειγόντως εφόδια στο Ρουστάκ από την Παρασκευή, οπότε κι έγινε γνωστή η καταστροφή από το σεισμό.

Οι μετασεισμοί κόστισαν τις ζωές περίπου 500 - 600 ανθρώπων ακόμη το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε ο Αφγανός πρεσβευτής (διορισμένος από το καθεστώς Ραμπανί) στην Ινδία.

Πολλοί αμφιβάλλουν για τους υψηλούς αριθμούς νεκρών που δίνουν οι Αφγανοί, τόσο επειδή η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη, όσο και επειδή οι αξιωματούχοι της χώρας έχουν υποπέσει σε ανάλογες υπερβολές στο παρελθόν.

Αλλά αρκετοί από τους εργαζόμενους των πρακτορείων βοήθειας αναγνώριζαν χτες ότι οι νεκροί είναι πολλοί περισσότεροι από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικώς...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντίσταση των διανοουμένων για το ΕΥΡΩ

Την ώρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει προσφυγή για τη συνταγματικότητα της καθιέρωσης ενιαίου νομίσματος, 155 ακαδημαϊκοί ζητούν την αναβολή της εφαρμογής του

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι φωνές που εναντιώνονται στην εφαρμογή του Ενιαίου Νομίσματος, ΕΥΡΩ, ολοένα και πυκνώνουν στη Γερμανία και ο καγκελάριος Κολ βλέπει το "όραμά" του να συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια και μάλιστα από εκεί που δεν τα περίμενε.

Η αρχή έγινε πριν από μερικές βδομάδες, όταν τέσσερις Γερμανοί ακαδημαϊκοί προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τους για να εμποδίσουν τη συμμετοχή της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ). Οι τέσσερις Γερμανοί ακαδημαϊκοί που τους αποκαλούν "συμμορία των τεσσάρων", στην 350σέλιδη προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι τα κριτήρια σύγκλισης, όπως έχουν καθοριστεί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δεν μπορούν να εκπληρωθούν και ότι το ενιαίο νόμισμα θα είναι συνεπώς ασθενέστερο και λιγότερο σταθερό του γερμανικού μάρκου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου λέει ότι η προσφυγή έχει νομική βάση και επιτρέπει να προχωρήσει η υπόθεση. Ετσι, ο καθηγητής Καρλ Αλμπρεχτ Σαχτσνάιντερ,αμέσως μετά την ανακοίνωση δήλωσε ότι "το Συνταγματικό δικαστήριο κάλεσε μεταξύ άλλων τη γερμανική κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και τα ομοσπονδιακά κρατίδια να διατυπώσουν τις θέσεις τους για θέματα που σχετίζονται με την προσφυγή", προσθέτοντας ότι "η σημαντική αυτή απόφαση αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το δικαστήριο θα κάνει δεκτή την προσφυγή και ότι θα επιτρέψει να προχωρήσει η υπόθεση". Επίσης, καθιστά πιθανότερη την καθυστέρηση της εφαρμογής της ΟΝΕ καθώς είναι πιθανό να εκδώσει δικαστική εντολή, η οποία θα εμποδίσει τη Βόννη να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή της Γερμανίας στην ΟΝΕ όσο θα εξετάζεται η υπόθεση.

Το θέμα δε σταμάτησε εδώ. Στη χτεσινή έκδοση των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" και της "Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε" εμφανίστηκε κείμενο με τη μορφή ανοιχτής επιστολής - μανιφέστου που την υπογράφουν 155 διαπρεπείς Γερμανοί οικονομολόγοι και καθηγητές Πανεπιστημίου και ζητούν τη "διατεταγμένη αναβολή" και μάλιστα "για κάμποσα χρόνια" της εισαγωγής του ΕΥΡΩ, που έχει προσδιοριστεί για τον Ιανουάριο του 1999.Οι υπογράφοντες 155 καθηγητές εκτιμούν πως οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις για την κυκλοφορία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος "δεν είναι τελείως κατάλληλες". Επίσης, τονίζουν όμως, πως το μέτρο αυτό "θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά ως πολιτική εκλογή".

Οι τελευταίες αυτές κινήσεις, μερίδας των διανοούμενων και πνευματικών ανθρώπων της χώρας, έρχονται να προστεθούνστις φωνές των εργαζομένων αλλά και των ανέργων προσφάτως και αντανακλούν κατακάθαρα τις αντιδράσεις που δείχνουν οι Γερμανοί απέναντι στην "ψυχωτική" - ας μας επιτραπεί ο όρος - εμμονή του καγκελάριου να προχωρήσει η ΟΝΕ πάση θυσία.

Στο κύμα αυτό των αντιδράσεων και των "αρνητικών" για την ΟΝΕ ζυμώσεων που λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία, αντέδρασε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απέρριψε αυθημερόν το μανιφέστο των 155 Γερμανών οικονομολόγων.

Απαντώντας στους Γερμανούς οικονομολόγους, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ιβ τιμπό ντε Σιλγκί είπε ότι "δε συμμεριζόμαστε την ίδια ανάλυση". "Εχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα του πληθωρισμού και της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών. Οι χρηματοοικονομικές αγορές είναι πεπεισμένες γι' αυτή την πρόοδο", δήλωσε ο Σιλγκί "καθησυχάζοντάς" μας! Επίσης επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα δημοσιεύσει στις 25 Μαρτίου τον κατάλογο με τις χώρες που ανταποκρίνονται στα κριτήρια του Μάαστριχτ, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι ο περιορισμός του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αυξάνονται οι ταραχές και οι περιπολίες αστυνομικών

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Σε οριακό σημείο φαίνεται πως έχει οδηγήσει εκατομμύρια Ινδονήσιους η τρέχουσα οικονομική κρίση, συνδυασμένη με τους σκληρούς όρους του πρόσφατου δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Νέες ταραχές ξέσπασαν πάλι στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με πρωταγωνιστές - ποιους άλλους; - οργισμένους -πολίτες που διαμαρτύρονται για τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών.

Στην πόλη Εντε, της νήσου Φλόρες, εκατοντάδες πολίτες, συνειδητοποιώντας πως η αγοραστική τους δύναμη έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο, βγήκαν στους δρόμους πυρπολώντας καταστήματα και οχήματα. Ακολούθησαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Η ατμόσφαιρα, όχι μόνο στην πόλη Εντε, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μοιάζει "πολεμική", όπου έχουν αυξηθεί οι περιπολίες πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και οι μικροεξεγέρσεις εκατοντάδων φτωχών που βλέπουν να γίνονται ακόμη φτωχότεροι.

Προς το παρόν, με την απειλή των όπλων, η κυβέρνηση του Ινδονήσιου προέδρου Σουχάρτο μοιάζει να έχει τον έλεγχο της κατάστασης, προχωρώντας σε σκληρά μέτρα λιτότητας υπό τις διαταγές του ΔΝΤ, των ξένων τραπεζών, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Ο ίδιος ο "πρόεδρος" Σουχάρτο έχει προειδοποιήσει πως δε θα διστάσει να καταπνίξει στο αίμα κάθε εξέγερση, ιδίως μέσα στο διάστημα που απομένει μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Μάρτη. Κανείς, ωστόσο, δε γνωρίζει πότε θα ξεσπάσει η μεγάλη πολιτική κρίση, που θα φέρει τη χώρα των 200.000.000 ατόμων μπροστά στο ενδεχόμενο μεγάλων ανακατατάξεων.

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Υπέρ της διεθνούς δράσης στο Κόσσοβο ο Τσερβενκόφσκι

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Και ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι "μπήκε" χτες στο "χορό" των δηλώσεων περί της ανησυχητικής κατάστασης που επικρατεί τελευταία στη σερβική επαρχία του Κόσσοβου.

Ετσι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Βρετανών, Γερμανών και Αλβανών κυβερνητικών αξιωματούχων για την αυξανόμενη ένταση στο Κόσσοβο, ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι τάχθηκε υπέρ της δράσης από τη διεθνή κοινότητα. Ειδάλλως, υποστήριξε, η "κατάσταση θα εκφυλιστεί σε ένοπλη σύγκρουση".

Οπως είπε χαρακτηριστικά στη γαλλική εφημερίδα "ΛΕ ΜΟΝΤ" ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, "εάν οι δύο πλευρές (Σέρβοι και Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου) δεν επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, υπάρχει φόβος η κατάσταση να επιδεινωθεί... μια ένοπλη σύγκρουση θα είχε αναμφίβολα επιπτώσεις στην ΠΓΔΜ, ακόμη κι αν η δική μας μειονότητα δεν εμπλεκόταν άμεσα"... Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις και στις σερβικές αρχές, αλλά και στους ηγέτες της αλβανόφωνης κοινότητας που αποτελεί το 90% του πληθυσμού.

Η λιγοστή βοήθεια από τον "Ερυθρό Σταυρό", κάτω από τον άγρυπνο έλεγχο των Ταλιμπάν

ΙΤΑΛΙΑ
Τέσσερις μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο

ΡΩΜΗ.- Η ιταλική ακτοφυλακή ανέσυρε χτες τα πτώματα τεσσάρων Αλβανών επίδοξων μεταναστών στην Ιταλία, διέσωσε 14 και συνέχισε τις έρευνές της και για άλλους 3 που χάθηκαν, όταν το μικρό πλεούμενο που τους μετέφερε βυθίστηκε έξω από τη νότια ακτή της Ιταλίας.

Η προσπάθεια να ανασυρθούν οι υπόλοιποι από τα σωστικά συνεργεία δυσχεραίνεται από τον κακό καιρό και τη θαλασσοταραχή στην περιοχή, όπως μετέδιδαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το πλοιάριο, που είχε ξεκινήσει από την Αυλώνα, βυθίστηκε περίπου 11 χιλιόμετρα νότια του Μπρίντεζι.

Τον περασμένο χρόνο περισσότεροι από 2.000 Αλβανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους και διασχίζοντας την Αδριατική με διάφορα πλωτά μέσα κατέφυγαν στην Ιταλία. Οι περισσότεροι επαναπατρίστηκαν μετά την "αποκατάσταση της τάξης" στη χώρα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ