ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
(Αν)ελαστική επίθεση και στη Δημόσια Διοίκηση!

Μετά την τροπολογία για ΔΕΚΟ - τράπεζες, ανατροπές και στις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων εξάγγειλε χτες ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Με το "ευέλικτο" ωράριο και τη μερική απασχόληση κατά της πλήρους απασχόλησης και της μονιμότητας!

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με την επιβολή "ευέλικτων" μορφών εργασίας και στη Δημόσια Διοίκηση, επισήμανε χτες ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Αλ. Παπαδόπουλος,λίγες μέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την προώθηση του ίδιου στόχου σε ΔΕΚΟ - τράπεζες και ενώ αντίστοιχο νομοθετικό τερατούργημα ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και για τον ιδιωτικό τομέα!Τα πυρά του Αλ. Παπαδόπουλου κατά των δημοσίων υπαλλήλων, που στοχεύουν και στην ίδια τη μονιμότητα,εξαπολύθηκαν από το βήμα διάσκεψης που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ και η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Δημοσίων Υπηρεσιών και με θέμα: "Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, το μέλλον της οργάνωσης εργασίας και ο ευρωπαϊκός κοινωνικός διάλογος". Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός σημείωσε ειδικότερα στην ομιλία του ότι απαιτείται "μια πιο ευέλικτη οργάνωση της εργασίας",η οποία - κατά την κυβέρνηση - είναι καθοριστικός παράγοντας για τον "εκσυγχρονισμό" της δημόσιας διοίκησης, για να συμπληρώσει ότι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο θα περάσει μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο"... Τόνισε δε ότι κεντρικό στοιχείο του "διαλόγου" θα πρέπει να είναι η "ισορροπία ανάμεσα στο ευέλικτο ωράριο απασχόλησης και τη μερική απασχόληση και στην "πραγματική" απασχόληση. Η ισορροπία ανάμεσα στη μείωση των ωρών εργασίας και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και ανάμεσα στις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας που λειτουργούν σαν "πόρτες εισόδου" και στην αποθάρρυνση πραγματικών προσλήψεων...". Επίσης εξήρε τη σημασία των "τοπικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και την απασχόληση" (σ.σ. των γνωστών Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης) στην προσπάθεια για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στο Δημόσιο, σημειώνοντας πως οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις (βλέπε "Καποδίστριας") που πραγματοποιεί η κυβέρνηση, συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη αυτών των "τοπικών πρωτοβουλιών".

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που συνέταξε η επιτροπή για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο, με το οποίο προωθείται μια καρικατούρα συλλογικών διαπραγματεύσεων και σημείωσε χαρακτηριστικά πως "σαν υπουργός Οικονομικών ήμουν αρνητικός και τώρα είμαι επιφυλακτικός στα ζητήματα προσδιορισμού μισθών μέσα απ' τις συλλογικές διαπραγματεύσεις".

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,ενώ προσπέρασε ως μη γενόμενες τις προκλήσεις του υπουργού (!), εξύμνησε τον "κοινωνικό διάλογο", τον οποίο χαρακτήρισε "κλειδί για την αναζήτηση των δικών μας λύσεων, για να συμβαδίζουν οι αναγκαίες προσαρμογές με τα εργασιακά συμφέροντα και για να μην οδηγηθούμε στη λεγόμενη αρνητική ελαστικοποίηση"! Στη συνέχεια σημείωσε ότι υπήρξαν προβλήματα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, όσον αφορά την προώθηση θεμάτων που είχαν απορριφθεί στον "κοινωνικό διάλογο", αλλά και σχετικά με την προώθηση της γνωστής τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ...

ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Προς νέες κινητοποιήσεις οι άνεργοι

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Μετά την πρόσφατη πετυχημένη συγκέντρωση στη Χαλκίδα, σε νέα γενική συνέλευση των ανέργων αποφάσισε να προχωρήσει κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ του Σωματείου ανέργων και εργαζομένων στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις Βορειοκεντρικής Εύβοιας,όπου θα εκτιμηθούν οι μέχρι σήμερα ενέργειες και θα καθοριστεί ο προγραμματισμός δράσης, με δεδομένο ότι καμία δέσμευση δεν έχουν λάβει από την κυβέρνηση και τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης που έχουν απευθυνθεί.

Στο μεταξύ χτες, μετά από παρέμβαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, ορίστηκε για αύριο, Τετάρτη στις 11 το πρωί, συνάντηση του σωματείου με τον γγ του υπουργείου Εργασίας.

Με τις κινητοποιήσεις του το σωματείο διεκδικεί - εκτός των γενικότερων μέτρων για την ανάπτυξη της περιοχής - την ικανοποίηση άμεσων αιτημάτων για την επιβίωση και ανακούφιση των ανέργων, όπως είναι το σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας, η μείωση των ενσήμων από 125 σε 60 για δικαίωμα δεύτερης εγγραφής στο Ταμείο Ανεργίας, επιδότηση των ανέργων με το 80% του ΗΑΕ όσο αυτοί παραμένουν χωρίς εργασία, ορισμένα συνταξιοδοτικά κ. ά., που έχουν σχέση και είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Το τελευταίο, μέχρι σήμερα απέφευγε να πραγματοποιήσει συνάντηση με το σωματείο ανέργων. Το ίδιο έχουν πράξει και οι τοπικοί βουλευτές και κομματικοί παράγοντες.

Παράλληλα, με άλλο υπόμνημά του προς την υπουργό Ανάπτυξης, το σωματείο εργαζομένων και ανέργων στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, αφού ζητάει συνάντηση μαζί της, θέτει προς συζήτηση προτάσεις, που θα συμβάλλουν στην παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής και στη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος της απασχόλησης των κατοίκων της περιοχής. Σ' αυτή την κατεύθυνση προτείνει την άμεση επαναλειτουργία των μεταλλείων "πρώην Παπαστρατή" υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων ή άλλου σχήματος υπό δημόσιο έλεγχο. Επίσης, τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Λευκολίθου, την ίδρυση δασοβιομηχανικού συγκροτήματος στη Βορειοκεντρική Εύβοια (με καθετοποιημένη λειτουργία), ξεκαθάρισμα και πέρασμα των τσιφλικιών Μπέικερ, Αβέρωφ, Ριτσώνη, Τομπάζη και μοναστηριακών εκτάσεων στο δημόσιο, έναρξη κατασκευής λιμανιού Κιμασίου στο Μαντούδι και χάραξη νέας εθνικής οδού Αγ. Γεωργίου Προκοπίου προς την ευρύτερη περιοχή Ψαχνών.

Σύσκεψη ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων

Σε σύσκεψη καλεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους η ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων την Παρασκευή, 13 Φλεβάρη, στις 6 μμ, στα γραφεία της ΕΣΑΚ, στην οδό Σόλωνος 130.Η παράταξη θα κάνει τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης της, ενώ ενόψει των αρχαιρεσιών του σωματείου στις αρχές Μάρτη ζητά από τους εργαζόμενους που θα συμμετέχουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την κατάρτιση ενός αγωνιστικού, ταξικού ψηφοδελτίου.

Αυτά δεν είναι μέτρα, αλλά πρόκληση

Η "Ταξική Ενότητα" των εργαζομένων στη βιομηχανία ξύλου καταγγέλλει τα μέτρα για την... απασχόληση, που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας

Τη νέα προκλητική δέσμη μέτρων δήθεν για την ανεργία που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός "Ταξική Ενότητα" - ΕΣΑΚ εργαζομένων στην κατεργασία ξύλου (Θεσσαλονίκης),επισημαίνοντας ότι "με αυτά τα μέτρα πριμοδοτούνται ευθέως οι εργοδότες και η μερική απασχόληση, επιταχύνεται η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ενώ ουσιαστικά ο υπουργός εξάγγειλε και την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας". Σημειώνει ότι τα μέτρα βασίζονται στις "κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και στο κατάπτυστο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" και έρχονται να αποδείξουν για μια ακόμα φορά το πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους.

Επισημαίνει ότι αυτές οι εξαγγελίες γίνονται όταν το τελευταίο διάστημα σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής βάσης της Θεσσαλονίκης καταστρέφεται, εργοστάσια κλείνουν και η ανεργία οξύνεται, όταν μεγάλες παραγωγικές μονάδες οδηγούνται στο ξεπούλημα και όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ΒΑΛΚΑΝ, ΜΕΛ, ΑΓΝΟ και άλλες επιχειρήσεις παραμένουν απλήρωτοι πάνω από πέντε μήνες.

Σημειώνει την απαράδεκτα συναινετική στάση της πλειοψηφίας των διοικήσεων του Συνδικάτου Ξύλου και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι οποίες χειροκροτούν και στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές.

Τέλος καλεί τους εργαζόμενους σε συστράτευση και οργανωμένη ταξική πάλη για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και τη δημιουργία δημόσιου φορέα στην αλυσίδα δάσος - ξύλο - έπιπλο - χαρτί και υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου πάλης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απώτερος στόχος η κατάργηση της μονιμότητας

Σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση: "Η ανατροπή των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων και στο στενότερο δημόσιο τομέα, που εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, εκφράζει την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης, ακόμα πιο ληστρικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων απ' το μεγάλο κεφάλαιο. Απώτερος στόχος είναι η κατάργηση της μονιμότητας και η διεύρυνση της στρατιάς των μισοαπασχολούμενων.

Αποδείχνεται και πάλι ότι είναι στάχτη στα μάτια περί εξυγίανσης του δημόσιου τομέα. Αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό, στη διάσπαση και στην καθησύχαση των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει τους δημόσιους υπάλληλους, πριν από έξι χρόνια, για την επερχόμενη θύελλα. Αν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ είχαν αντιμετωπίσει την προετοιμαζόμενη κατάσταση και είχαν από τότε οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων στο δημόσιο, σήμερα τα βάρβαρα μεσαιωνικού χαρακτήρα μέτρα θα μπορούσαν να αντιπαλευτούν από καλύτερες θέσεις.

Στόχος της κυβέρνησης και των πολυεθνικών είναι η υλοποίηση ολόκληρης της δέσμης των αντιδραστικών επιλογών, πριν το λαϊκό κίνημα γιγαντωθεί.

Αποτελεί αυτό έναν επιπλέον λόγο, για τον οποίον αξίζει και επιβάλλεται να υψώσουν τώρα οι εργαζόμενοι ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης κατά της επίθεσης των μονοπωλίων και των υπηρετών τους, είτε αυτοί βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε όχι. Λαϊκό μέτωπο τώρα και όχι τουφεκιές στο αέρα, είναι η μόνη λύση".

Ερώτηση για απολυμένους της Π - Π

Τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να επιδοτηθούν και οι 25 απολυμένοι της ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ - ΠΑΤΡΑΪΚΗΣ,από το εργοστάσιο της Νέας Περάμου, αφού και σχετικός νόμος υπάρχει και τις απαραίτητες προϋποθέσεις συγκεντρώνουν, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών του Μήτσου Κωστόπουλου και Μπάμπη Αγγουράκη,απευθυνόμενη προς τους υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας.

Στάση σε ΙΓΜΕ - ΕΟΜΜΕΧ - ΕΛΚΕΠΑ

Δίωρη στάση εργασίας (11.00 - 13.00) και κοινή συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΓΜΕ (Μιχαλακοπούλου και Μεσογείων) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι των ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ και ΕΛΚΕΠΑ,αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση των Οργανισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ