Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
(Αν)ελαστική επίθεση και στη Δημόσια Διοίκηση!

Μετά την τροπολογία για ΔΕΚΟ - τράπεζες, ανατροπές και στις εργασιακές σχέσεις των δημοσίων υπαλλήλων εξάγγειλε χτες ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Με το "ευέλικτο" ωράριο και τη μερική απασχόληση κατά της πλήρους απασχόλησης και της μονιμότητας!

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με την επιβολή "ευέλικτων" μορφών εργασίας και στη Δημόσια Διοίκηση, επισήμανε χτες ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Αλ. Παπαδόπουλος,λίγες μέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την προώθηση του ίδιου στόχου σε ΔΕΚΟ - τράπεζες και ενώ αντίστοιχο νομοθετικό τερατούργημα ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και για τον ιδιωτικό τομέα!Τα πυρά του Αλ. Παπαδόπουλου κατά των δημοσίων υπαλλήλων, που στοχεύουν και στην ίδια τη μονιμότητα,εξαπολύθηκαν από το βήμα διάσκεψης που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ και η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Δημοσίων Υπηρεσιών και με θέμα: "Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, το μέλλον της οργάνωσης εργασίας και ο ευρωπαϊκός κοινωνικός διάλογος". Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός σημείωσε ειδικότερα στην ομιλία του ότι απαιτείται "μια πιο ευέλικτη οργάνωση της εργασίας",η οποία - κατά την κυβέρνηση - είναι καθοριστικός παράγοντας για τον "εκσυγχρονισμό" της δημόσιας διοίκησης, για να συμπληρώσει ότι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο θα περάσει μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο"... Τόνισε δε ότι κεντρικό στοιχείο του "διαλόγου" θα πρέπει να είναι η "ισορροπία ανάμεσα στο ευέλικτο ωράριο απασχόλησης και τη μερική απασχόληση και στην "πραγματική" απασχόληση. Η ισορροπία ανάμεσα στη μείωση των ωρών εργασίας και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και ανάμεσα στις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας που λειτουργούν σαν "πόρτες εισόδου" και στην αποθάρρυνση πραγματικών προσλήψεων...". Επίσης εξήρε τη σημασία των "τοπικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και την απασχόληση" (σ.σ. των γνωστών Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης) στην προσπάθεια για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στο Δημόσιο, σημειώνοντας πως οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις (βλέπε "Καποδίστριας") που πραγματοποιεί η κυβέρνηση, συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη αυτών των "τοπικών πρωτοβουλιών".

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που συνέταξε η επιτροπή για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο, με το οποίο προωθείται μια καρικατούρα συλλογικών διαπραγματεύσεων και σημείωσε χαρακτηριστικά πως "σαν υπουργός Οικονομικών ήμουν αρνητικός και τώρα είμαι επιφυλακτικός στα ζητήματα προσδιορισμού μισθών μέσα απ' τις συλλογικές διαπραγματεύσεις".

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,ενώ προσπέρασε ως μη γενόμενες τις προκλήσεις του υπουργού (!), εξύμνησε τον "κοινωνικό διάλογο", τον οποίο χαρακτήρισε "κλειδί για την αναζήτηση των δικών μας λύσεων, για να συμβαδίζουν οι αναγκαίες προσαρμογές με τα εργασιακά συμφέροντα και για να μην οδηγηθούμε στη λεγόμενη αρνητική ελαστικοποίηση"! Στη συνέχεια σημείωσε ότι υπήρξαν προβλήματα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, όσον αφορά την προώθηση θεμάτων που είχαν απορριφθεί στον "κοινωνικό διάλογο", αλλά και σχετικά με την προώθηση της γνωστής τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ