Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζί στον αγώνα Ελληνες και ξένοι εργάτες

Γραφείο υποστήριξης και βοήθειας των αλλοδαπών εργατών, ίδρυσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Η ίδρυση Γραφείου Υποστήριξης και Βοήθειας των αλλοδαπών εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με πρωτοβουλία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, τονίστηκε από πολλούς ομιλητές, ενώ η Ζωή Σώκου,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, επισήμανε ότι το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα, με αποφασιστικότητα, πρέπει να παλέψει για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών. "Ανεργία, φτώχεια, ρατσισμός πάνε μαζί. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή και στην εργασία τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων", πρόσθεσε. Ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδης,κάλεσε τους αλλοδαπούς εργάτες να γραφούν στα συνδικάτα και να παλέψουν όλοι μαζί για την ανατροπή της πολιτικής της εκμετάλλευσης και της ανεργίας.

"Στην οικοδομή ανθεί η μαύρη εργασία. Οι εργοδότες ρίχνουν στους ξένους εργάτες τις ευθύνες για το πρόβλημα της ανεργίας και έτσι καλλιεργούν το ρατσισμό, με στόχο να βάλουν εμπόδιο στην κοινή πάλη αλλοδαπών και ντόπιων εργατών ενάντια στα πραγματικά αίτια της ανεργίας, που είναι η πολιτική του κεφαλαίου", τόνισε στη σύσκεψη ο Α. Κωστόπουλος,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και πολλοί ξένοι εργάτες, συζητήθηκαν εργασιακά και γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη χώρα μας, όπως ζητήματα σχετικά με την άδεια εργασίας, το στεγαστικό ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο σχολείο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν δικαιολογητικά και έτσι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Επίσης στη σύσκεψη τονίστηκε ότι οι αλλοδαποί εργάτες μετά τη λήξη ισχύος της λευκής κάρτας θα βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της απέλασης και σε συνεχή ομηρία, αφού για να τους χορηγηθεί η πράσινη κάρτα θα λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση στην τοπική αγορά εργασίας, το είδος της εκτελούμενης εργασίας κ.ά. Οι ξένοι εργαζόμενοι που τοποθετήθηκαν μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προκειμένου να συγκεντρώσουν τα 40 ένσημα για την πράσινη κάρτα.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εργασίας, κ. Μπρακατσούλας,μιλώντας στη σύσκεψη τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσες - και ποιες - κενές θέσεις υπάρχουν στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ