Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε έξαρση τα εργατικά ατυχήματα
  • Στο μισό οι έλεγχοι και αυτοί στα χαρτιά!
  • Αποκαλυπτικά στοιχεία σε ημερίδα της Ομοσπονδίας Φαρμάκου

Πάνω από 20.000 είναι τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας ετησίως, όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο φάρμακο από κοινού με το αντίστοιχο τμήμα της ΓΣΕΕ, το περασμένο Σάββατο.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε η πτωτική πορεία του αριθμού των ελέγχων που κάνουν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, αφού από 163.374 ελέγχους που διενήργησαν το '85, το '94 έγιναν μόλις 85.466!Σημειώθηκε η άθλια κατάσταση που επικρατεί στη στελέχωση των Επιθεωρήσεων, αφού σε όλη τη χώρα οι τεχνικοί επιθεωρητές είναι λιγότεροι από 170, ενώ υπάρχει μόνο ένας γιατρός εργασίας.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι και ο έλεγχος που γίνεται, έχει εκφυλιστεί σε μια τυπική διαδικασία, αφού σε ένα σύνολο επιχειρήσεων, που ξεπερνά τις 150.000, οι καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις των εργοδοτών κινούνται στις 260 ετησίως, όταν τα εργατικά ατυχήματα ξεπερνούν τα 20.000 το χρόνο.

Ο Τάσος Ριζόπουλος,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, στην εισηγητική του ομιλία, σημείωσε ότι "έχουμε σοβαρές ενδείξεις για 20% θνησιμότητα από καρκίνο στους συνταξιούχους του κλάδου στα πρώτα 5 χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση, στην πλειοψηφία τους σε γυναίκες, που μπορεί να συσχετιστεί με την εργασία τους". Επισήμανε ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στον κλάδο είναι πολλές φορές επικίνδυνα τοξικές και πως απ' τις φαρμακευτικές σκόνες και αναθυμιάσεις οι εργαζόμενοι υποφέρουν από δερματοπάθειες, πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Μ. Παπαδόπουλος,μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαλυτική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί σκόπιμα οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, ιδιαίτερα μετά την υπαγωγή τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Επισήμανε ότι η επιστροφή τους στον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας δεν αρκεί, αλλά απαιτείται η συγκρότηση ενός πραγματικά ενιαίου Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, με ενιαία δομή και αποκεντρωμένη διάρθρωση, που θα είναι ανεξάρτητο από κυβερνητικές επεμβάσεις, με ισχυρή νομική κάλυψη απέναντι στην εργοδοτική παρέμβαση και θα υπόκειται στο κοινοβουλευτικό έλεγχο και τον έλεγχο των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων.

Ο Σ. Δρίβας,γιατρός εργασίας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος 17, που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις σε γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, ενώ ο Μ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν γίνει για τις επαγγελματικές ασθένειες που δημιουργούνται στον κλάδο του φαρμάκου.

Ο Γ. Σταυρόπουλος,γραμματέας της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ, επισήμανε την ασύδοτη δράση των εργοδοτών, που στο βωμό των κερδών θυσιάζουν τη ζωή των εργαζομένων, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και τόνισε την ανάγκη τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας να αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα στη δράση των συνδικάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ