ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε έξαρση τα εργατικά ατυχήματα
  • Στο μισό οι έλεγχοι και αυτοί στα χαρτιά!
  • Αποκαλυπτικά στοιχεία σε ημερίδα της Ομοσπονδίας Φαρμάκου

Πάνω από 20.000 είναι τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας ετησίως, όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο φάρμακο από κοινού με το αντίστοιχο τμήμα της ΓΣΕΕ, το περασμένο Σάββατο.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε η πτωτική πορεία του αριθμού των ελέγχων που κάνουν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, αφού από 163.374 ελέγχους που διενήργησαν το '85, το '94 έγιναν μόλις 85.466!Σημειώθηκε η άθλια κατάσταση που επικρατεί στη στελέχωση των Επιθεωρήσεων, αφού σε όλη τη χώρα οι τεχνικοί επιθεωρητές είναι λιγότεροι από 170, ενώ υπάρχει μόνο ένας γιατρός εργασίας.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι και ο έλεγχος που γίνεται, έχει εκφυλιστεί σε μια τυπική διαδικασία, αφού σε ένα σύνολο επιχειρήσεων, που ξεπερνά τις 150.000, οι καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις των εργοδοτών κινούνται στις 260 ετησίως, όταν τα εργατικά ατυχήματα ξεπερνούν τα 20.000 το χρόνο.

Ο Τάσος Ριζόπουλος,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, στην εισηγητική του ομιλία, σημείωσε ότι "έχουμε σοβαρές ενδείξεις για 20% θνησιμότητα από καρκίνο στους συνταξιούχους του κλάδου στα πρώτα 5 χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση, στην πλειοψηφία τους σε γυναίκες, που μπορεί να συσχετιστεί με την εργασία τους". Επισήμανε ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στον κλάδο είναι πολλές φορές επικίνδυνα τοξικές και πως απ' τις φαρμακευτικές σκόνες και αναθυμιάσεις οι εργαζόμενοι υποφέρουν από δερματοπάθειες, πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Μ. Παπαδόπουλος,μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαλυτική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί σκόπιμα οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, ιδιαίτερα μετά την υπαγωγή τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Επισήμανε ότι η επιστροφή τους στον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας δεν αρκεί, αλλά απαιτείται η συγκρότηση ενός πραγματικά ενιαίου Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, με ενιαία δομή και αποκεντρωμένη διάρθρωση, που θα είναι ανεξάρτητο από κυβερνητικές επεμβάσεις, με ισχυρή νομική κάλυψη απέναντι στην εργοδοτική παρέμβαση και θα υπόκειται στο κοινοβουλευτικό έλεγχο και τον έλεγχο των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων.

Ο Σ. Δρίβας,γιατρός εργασίας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος 17, που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις σε γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, ενώ ο Μ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν γίνει για τις επαγγελματικές ασθένειες που δημιουργούνται στον κλάδο του φαρμάκου.

Ο Γ. Σταυρόπουλος,γραμματέας της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ, επισήμανε την ασύδοτη δράση των εργοδοτών, που στο βωμό των κερδών θυσιάζουν τη ζωή των εργαζομένων, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και τόνισε την ανάγκη τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας να αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα στη δράση των συνδικάτων.

Μαζί στον αγώνα Ελληνες και ξένοι εργάτες

Γραφείο υποστήριξης και βοήθειας των αλλοδαπών εργατών, ίδρυσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Η ίδρυση Γραφείου Υποστήριξης και Βοήθειας των αλλοδαπών εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με πρωτοβουλία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, τονίστηκε από πολλούς ομιλητές, ενώ η Ζωή Σώκου,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, επισήμανε ότι το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα, με αποφασιστικότητα, πρέπει να παλέψει για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών. "Ανεργία, φτώχεια, ρατσισμός πάνε μαζί. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή και στην εργασία τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων", πρόσθεσε. Ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδης,κάλεσε τους αλλοδαπούς εργάτες να γραφούν στα συνδικάτα και να παλέψουν όλοι μαζί για την ανατροπή της πολιτικής της εκμετάλλευσης και της ανεργίας.

"Στην οικοδομή ανθεί η μαύρη εργασία. Οι εργοδότες ρίχνουν στους ξένους εργάτες τις ευθύνες για το πρόβλημα της ανεργίας και έτσι καλλιεργούν το ρατσισμό, με στόχο να βάλουν εμπόδιο στην κοινή πάλη αλλοδαπών και ντόπιων εργατών ενάντια στα πραγματικά αίτια της ανεργίας, που είναι η πολιτική του κεφαλαίου", τόνισε στη σύσκεψη ο Α. Κωστόπουλος,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και πολλοί ξένοι εργάτες, συζητήθηκαν εργασιακά και γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη χώρα μας, όπως ζητήματα σχετικά με την άδεια εργασίας, το στεγαστικό ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο σχολείο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν δικαιολογητικά και έτσι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Επίσης στη σύσκεψη τονίστηκε ότι οι αλλοδαποί εργάτες μετά τη λήξη ισχύος της λευκής κάρτας θα βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της απέλασης και σε συνεχή ομηρία, αφού για να τους χορηγηθεί η πράσινη κάρτα θα λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση στην τοπική αγορά εργασίας, το είδος της εκτελούμενης εργασίας κ.ά. Οι ξένοι εργαζόμενοι που τοποθετήθηκαν μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προκειμένου να συγκεντρώσουν τα 40 ένσημα για την πράσινη κάρτα.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εργασίας, κ. Μπρακατσούλας,μιλώντας στη σύσκεψη τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσες - και ποιες - κενές θέσεις υπάρχουν στην Ελλάδα.

Πάρτε μέτρα για το κάτεργο του Ζερίτη!

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή μετά τη νέα τραγωδία στη DIANA

Σε μια σειρά σοβαρά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τα συνεχή θανατηφόρα δυστυχήματα στη χαρτοποιία DIANA,καλούνται να απαντήσουν οι υπουργοί Εργασίας και Εσωτερικών, στην Επίκαιρη Ερώτηση, που καταθέτει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,με αφορμή το τελευταίο θανατηφόρο δυστύχημα στο κάτεργο του Ζερίτη.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: "Ενας ακόμη εργάτης της χαρτοποιίας DIANA βρήκε το θάνατο σε νέο ατύχημα που σημειώθηκε στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Το τραγικό αυτό γεγονός ήρθε να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη συγκεκριμένη χαρτοποιία και οι οποίες οδήγησαν στο θανατηφόρο ατύχημα στις 3 Γενάρη, που στοίχισε τη ζωή σε δύο εργάτες, καθώς και στο νέο θανατηφόρο ατύχημα. Αναδείχτηκαν οι εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας, αλλά και της κυβέρνησης που επιτρέπει την ασύδοτη δράση της με διάφορες ενέργειες ή παραλείψεις της.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

  • Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει επιδοτηθεί με δισεκατομμύρια από το κράτος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, δε θα έπρεπε το κράτος να ελέγχει αν τηρούνται οι αναγκαίοι όροι υγιεινής και ασφάλειας;
  • Ποιος ευθύνεται, γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο νομό Ξάνθης, αλλά και γενικότερα, για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας στην ομιλία του σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το προηγούμενο ατύχημα στη χαρτοποιία DIANA; Γιατί δεν έχει διοριστεί ακόμη ο αρμόδιος τεχνικός ασφαλείας στην Επιθεώρηση Εργασίας του νομού Ξάνθης και δε λειτουργεί η νομαρχιακή επιτροπή υγιεινής; Ποιες προσπάθειες έγιναν από την κυβέρνηση μετά το πρώτο ατύχημα για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στη συγκεκριμένη επιχείρηση;
  • Επιτρέπεται να ασχολούνται οι εργαζόμενοι 12ωρα, χωρίς άδεια για υπερωριακή απασχόληση; Επιτρέπεται η λειτουργία κινητήρων που οι ιμάντες δεν έχουν προστατευτικά καπάκια;
  • Θεωρεί η κυβέρνηση ότι έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, για να βάλει φραγμό στην ασυδοσία του συγκεκριμένου επιχειρηματία, να ανατρέψει το αυταρχικό καθεστώς και το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ουσιαστικά σωματείο και να μην υπάρχει επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας; Τι μέτρα έχει πάρει να σταματήσει την απαράδεκτη τακτική του συγκεκριμένου εργοδότη, να απαγορεύσει την είσοδο στο χώρο του εργοστασίου των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, όπως έγινε μετά το πρώτο ατύχημα, το τωρινό, αλλά και γενικότερα;".
Ψηφίζουν οι οικοδόμοι Πάτρας

Ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 20 του Φλεβάρη. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 4μμ έως τις 8.30μμ. Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο καλεί σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες για "να δυναμώσει το Συνδικάτο και να γίνει φρούριο όλων των οικοδόμων".

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σχεδιάζονται 4.000 απολύσεις!

Γ. Μαυρίκος: "Να αντιτάξουμε το συντονισμένο αγώνα εργαζομένων - αγροτών"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

"Τα επόμενα 1-2 χρόνια η κυβέρνηση σχεδιάζει να απολύσει 3.500 έως 4.000 εργαζόμενους στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και ταυτόχρονα να υπονομεύσει το Ταμείο Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΑΥΣΟ).Τα μέτρα αυτά είναι μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού που, μετά το Μάαστριχτ, κυβέρνηση - βιομήχανοι και ΕΕ, καθώς και οι τραπεζίτες έχουν αποφασίσει, προκειμένου να ξεκληριστεί η αγροτική και συνεταιριστική οικονομία και να γίνει "βούτυρο στο ψωμί" των πολυεθνικών και των μονοπωλίων μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις".

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας χτες στη Θεσσαλονίκη, σε σύσκεψη των Σωματείων των Εργαζομένων στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος.Τη σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι από 38 σωματεία και 14 Εργατικά Κέντρα - από την Ορεστιάδα μέχρι το Ηράκλειο - οργάνωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις.

"Στη συνολική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων η μόνη διέξοδος είναι η γενικευμένη αντιπαράθεσή μας σε αυτά τα μέτρα. Στο ρεαλισμό της ηττοπάθειας, στο δήθεν ρεαλισμό για αποδοχή της ΓΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ να αντιπαραθέσουμε το ρεαλισμό του αγώνα, τη σιγουριά του συντονισμένου αγώνα εργαζομένων και αγροτών", πρόσθεσε ο Γ. Μαυρίκος.

Οι συνδικαλιστές εξουσιοδότησαν την Ομοσπονδία Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Γεωργικών Οργανώσεων (ΟΣΥΓΟ) άμεσα να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ