ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Χιλιάδες τρακτέρ στα μπλόκα

Μια βδομάδα συμπληρώθηκε χτες από την ημέρα που οι αγρότες της Μακεδονίας βγήκαν στις εθνικές και επαρχιακές οδούς με τα τρακτέρ τους. Επτά μέρες πέρασαν και δυστυχώς για όσους ήλπιζαν ότι το τσουχτερό κρύο και η αγρύπνια θα κουράσουν την αγωνιζόμενη αγροτιά, αποδείχτηκε ότι η αγωνία για την επιβίωση και η απόφασή τους να μην σκύψουν το κεφάλι στις νέες καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης, τους όπλισε με ανεξάντλητη δύναμη και αισιοδοξία.

Από το Λιτόχωρο,μέχρι και τις Σέρρες,η αγροτιά προειδοποιεί ότι είναι αποφασισμένη να ξεχειμωνιάσει στους δρόμους, αν η κυβέρνηση δε δεσμευτεί πάνω σε συγκεκριμένα αιτήματα. Καθημερινά τα μπλόκα ενισχύονται με νέες δυνάμεις. Στους δρόμους της Μακεδονίας μέχρι και χτες οι αγρότες είχαν βγάλει πάνω από 2.000 τρακτέρ, ενώ από σήμερα θα προστεθούν εκατοντάδες ακόμα από τις περιοχές, της Δράμας,της Ημαθίας και της Καστοριάς και αύριο μπαίνουν μαζικά στις κινητοποιήσεις και οι αγρότες του Εβρου.

Το Σαββατοκύριακο ήταν πλούσιο σε δράση. Στα μπλόκα της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας,από την Παλιόχωρα,τη Γαλάτιστα,τη Θέρμη,το Στίβο και το Ζαγκλιβέρι,ως το Αιγίνιο,τον Κορινό και το Λιτόχωρο περιόδευσε αντιπροσωπεία της Πανθεσσαλικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Γ. Πατάκη.Οι αγρότες υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τους συναγωνιστές τους της Θεσσαλίας και απ' όλες τις μεριές διαδήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενωμένοι και συντονισμένοι.

Την Κυριακή το απόγευμα εκπρόσωποι από όλες τις συντονιστικές επιτροπές της Μακεδονίας - πλην του μπλόκου στα διόδια των Μαλγάρων - συναντήθηκαν και κατέληξαν πως συντάσσονται με τα αιτήματα της ΠΑΣΕ και από εδώ και πέρα θα προχωρούν με συντεταγμένα βήματα, κόντρα στις προσπάθειες όσων θέλουν να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα τους.

Το πρωί της Κυριακής οι εφημέριοι Κυμίνων και Μαλγάρων, πήγαν στο μπλόκο των αγροτών στην αερογέφυρα των Μαλγάρων και έκαναν αγιασμό, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράσταση της εκκλησίας στον δίκαιο αγώνα των ξωμάχωντου κάμπου, που πάνω τους στηρίζεται η οικονομία της υπαίθρου. Τέλος και χτες συνεχίστηκαν οι συμβολικοί αποκλεισμοί των δρόμων, την ώρα των συνελεύσεων των αγροτών πάνω στο οδόστρωμα.

Αναλυτικά η εικόνα στη Μακεδονία έχει ως εξής:

Θεσσαλονίκη

Περισσότερα από 700 τρακτέρ βρίσκονται στην αερογέφυρα των Μαλγάρων,στα διόδια, στο νέο μπλοκ της Χαλκηδόνας και στο Στίβο.Επίσης τρακτέρ παραμένουν στις πλατείες της Θέρμης,της Επανωμής,και του Ζαγκλιβερίου.

Χαλκιδική

Προχτές βγήκαν στους δρόμους και οι αγρότες της Βόρειας Χαλκιδικής, παρατάσσοντας τρακτέρ στο δρόμο προς Αρναία έξω από το χωριό Παλαιόχωρα.Περισσότερα από 50 τρακτέρ περιμένουν στην πλατεία της Γαλάτιστας.

Πιερία

Ενισχύθηκαν περισσότερο τα μπλόκα στο Λιτόχωρο,στον Κορινό και στο Αιγίνιο.Το πρωί της Κυριακής συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ και μέλη της Επιτροπής Ειρήνης επισκέφτηκαν τους αγρότες σε όλα τα μπλόκα και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, συνεισφέροντας παράλληλα στο "τραπέζι" των αγροτών λίγα φαγητά.

Χτες στο Αιγίνιο δεκάδες μαθητές του Λυκείου έκαναν αποχή από τα μαθήματα και πήγαν να συμπαρασταθούν στους γονιούς και τους παππούδες τους που βρίσκονται στο δρόμο. Χτες οι μαθητές του Λυκείου του Αιγινίου κατέβηκαν στην αερογέφυρα.

Πέλλα

Περίπου 500 τρακτέρ έχουν παρατάξει οι αγρότες της περιοχής των Γιαννιτσών σε επτά σημεία: Εξω από τα Γιαννιτσά, στο δρόμο προς Θεσσαλονίκη, στην Κρύα Βρύση,στην Παλιά Πέλλα,στο Δαμιανό,στην Αραβησσό,στην Καρυώτισσα και στο Παραλίμνι.

Χτες αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους φορείς της περιοχής, για τη δημιουργία οργανωμένου μετώπου συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών. Προηγουμένως, νωρίς το μεσημέρι, επισκέφθηκε τα μπλόκα των Γιαννιτσών και της Παλιάς Πέλλας, η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου,η οποία έτυχε θερμής υποδοχής. Οι αγρότες ξεχώρισαν την πιστή θέση και στάση του Κόμματος απέναντι στα προβλήματα και τους αγώνες τους και δέχτηκαν πως τελικά για να αλλάξει ριζικά αυτή η πολιτική σε όφελος του λαού και του τόπου, πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Κιλκίς

Παραταγμένα στην είσοδο του Πολυκάστρου παραμένουν τα τρακτέρ της Αξιούπολης. Χτες απέκλεισαν για τρεις ώρες την εθνική Αθηνών - Ευζώνων,ενώ οι αγρότες στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς, έκλεισαν για δύο ώρες τον κόμβο που οδηγεί στην πόλη του Κιλκίς και στον Περιφερειακό για Δοϊράνη και Σέρρες.

Σέρρες

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς του δρόμου προς το Σιδηρόκαστρο προχώρησαν και χτες οι αγρότες που έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ στην περιοχή του Λευκώνα έξω από την πόλη των Σερρών. Στις πλατείες παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών από το Δημητρίτσι,τη Μαυροθάλασσα και τη Νιγρίτα στην επαρχία Βισαλτίας, αλλά και στο Ροδολίβος, στην Παλαιοκώμη, στο Δραβίσκο και τη Μεσολακκιά στην επαρχία Παγγαίου.

Ημαθία

Σε τέσσερα σημεία θα βγουν σήμερα στις 11 το πρωί οι αγρότες του Νομού Ημαθίας: Στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας έξω από το Μακροχώρι όπου θα παραταχθούν μπροστά από τη ΔΟΥ Ημαθίας, στο Κλειδί,στη Νάουσα και την Κυψέλη.

Δράμα

Παναγροτικό συλλαλητήριο έξω από το Διοικητήριο και αποκλεισμό του δρόμου Δράμας - Καβάλας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι αγρότες της Δράμας.

Εβρος

Από αύριο Τετάρτη θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και στον Εβρο. Οι αγρότες προσανατολίζονται να αποκλείσουν υπηρεσίες και τα τρία τελωνεία του νομού.

Καστοριά

Ο αγώνας κλιμακώνεται από σήμερα με τον αρχικό αποκλεισμό του δρόμου όπου στήνεται η λαϊκή αγορά της πόλης και στη συνέχεια με την έξοδο των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Με νέες μορφές κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Πελοποννήσου, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Στην Ηλεία,οι αγρότες πυκνώνουν το μπλόκο στην εθνική οδό στο ύψος της Ανδραβίδας,κλείνοντας για κάποιες ώρες το δρόμο. Παράλληλα, χτες δημιουργήθηκε νέο μπλόκο,σε δεύτερο σημείο της εθνικής οδού, στο Κουρτέσι.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και η Συντονιστική Επιτροπή σχεδιάζουν τα βήματά τους στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αγώνα. Καθώς μεγαλώνει η συμμετοχή των αγροτών της Ηλείας στα μπλόκα, μεγαλώνει και η συμπαράσταση των εργαζομένων στον αγώνα τους. Την Κυριακή επισκέφτηκαν το μπλόκο της Ανδραβίδας αντιπροσωπείες των Συνδικάτων Οικοδόμων Πύργου,Αμαλιάδας και Γαστούνης καθώς και αντιπροσωπείες από εργατικά Σωματεία της Πάτρας (Οικοδόμων,Μετάλλου,Ιματισμού,Τσαγκαράδων και των εργαζομένων της ΚΕΑ Αραξου). Αγωνιστικό χαιρετισμό και μήνυμα συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών απηύθυνε αντιπροσωπεία της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Αιγιάλεια

Στην Αιγιάλεια,σε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) που έγινε την Κυριακή, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΣΕ διοργανώνει συγκέντρωση αγροτών την Παρασκευή 13 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας του Αιγίου και κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου. Τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη θα γίνει συγκέντρωση αγροτών στην εθνική οδό στον κόμβο Μεγανίτη,όπου και θα παραταχθούν αγροτικά μηχανήματα.

Την Τετάρτη 18 Φλεβάρη,μέρα που θα διεξαχθεί η δίκη αγροτών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, θα γίνει συγκέντρωση αγροτών έξω από τα δικαστήρια.

Χτες αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δήμου Αιγίου παναιγιάλεια σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής (δήμος, Εργατικό Κέντρο, Σωματεία εργαζομένων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.ά.) με στόχο την πραγματοποίηση παναιγιάλειου συλλαλητηρίου για την προώθηση λύσης στο πρόβλημα των αγροτών.

Στο "111"

Παράλληλα, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί της Αχαϊας προετοιμάζουν κινητοποίηση στην εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης (στο "111") στο ύψος του Πρέβεδου.

Τη συμπαράσταση των κομμουνιστών στον αγώνα των αγροτών εκφράζει η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, διοργανώνει περιοδείες στελεχώντου Κόμματος σε χωριά και αγροτικές περιοχές. Αύριο Τετάρτη θα μιλήσει στα Κουνινά ο Δ. Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ενώ την Πέμπτη αντιπροσωπεία της ΝΕ θα περιοδεύσει στην Αβυθο.

Ζάκυνθος

Κλιμακώνεται η κινητοποίηση των αγροτών της Ζακύνθου. Την Κυριακή έξω από την Εφορία, όπου ήταν παραταγμένα τα αγροτικά μηχανήματα, έγινε μια μαζική συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα τους που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο. Χτες συνεχίστηκε ο αποκλεισμός της Εφορίας ενώ αντιπροσωπεία της ΣΕ επισκέφθηκε τον περιφερειακό διευθυντή Ζακύνθου και του ζήτησε να επιδώσει στον γγ της Περιφέρειας Ιονίου το ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών και να ζητήσει συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου με αντιπροσωπεία των αγροτών της Ζακύνθου και παραγωγών από την Πελοπόννησο και την Κρήτη που αντιμετωπίζουν ομοειδή προβλήματα. Δόθηκε διορία μέχρι σήμερα για την απάντηση του περιφερειάρχη. Χτες βράδυ έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ζακύνθου, όπου η ΣΕ ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης και να οριστεί νέα συνεδρίαση για να συζητηθούν τα αγροτικά προβλήματα.

Στο μεταξύ, οι αγρότες αποφάσισαν να περάσουν σε νέες μορφές αγώνα. Αποφασίστηκε να μείνουν για δύο μέρες τα τρακτέρ στη θέση Λούμπα, καθώς τα μέλη της ΣΕ θα περιοδεύουν σε χωριά και θα καλούν το σύνολο των αγροτών να συμμετάσχει. Την Πέμπτη,στις 10 π.μ. θα γίνει συλλαλητήριο στη Λούμπα και πορεία στους κεντρικούς δρόμους, που θα καταλήξει στη Νομαρχία Ζακύνθου, όπου θα γίνουν συναντήσεις με μαθητές γυμνασίων και λυκείων του νησιού που αποφάσισαν κινητοποιήσεις την Πέμπτη και Παρασκευή.

Τα "ζωντανά" των αφεντικών

Οι πρώτες οχτώ μέρες πέρασαν. Θ' ακολουθήσουν κι άλλες. Πόσες; Εξαρτάται πρώτα και κύρια από την κυβέρνηση. Πάντως η θέληση και η αντοχή περισσεύουν στα μπλόκα.

"Θ' αποκλείσετε την Εθνική οδό;", ρωτάει μια τηλεπαρουσιάστρια ένα από τα μέλη της ΠΑΣΕ, την προηγούμενη βδομάδα.

"Πες μου τι θα κάνει ο Σημίτης και η κυβέρνηση, για να σου πω κι εγώ", της απαντάει κοφτά.

Οχτώ μέρες και νύχτες στην Εθνική οδό. Δίπλα στα τρακτέρ. Με πάθος. Με πείσμα. Με αποφασιστικότητα. Με πίστη στη νίκη.

Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να μετρήσουν μηχανήματα κι ανθρώπους. Πρέπει να βγουν λιγότερα τα τρακτέρ, λιγότεροι οι αγωνιστές. Οι "φρουροί των μπλόκων" τους κοιτάζουν και κρυφογελούν. Παλιότερα οργίζονταν. Τώρα κρυφογελούν. "Ασ' τους να κουράζονται", λένε αναμεταξύ τους.

"Ματσουκοφόροι", που "όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη". Και γραφιάδες εφημερίδων, που πήγαν εκεί ειδικά απεσταλμένοι και σε "διατεταγμένη υπηρεσία".

Ψάχνουν να βρουν αδυναμίες. Να πιάσουν την τρίχα και να την κάνουν τριχιά. Αναζητούν διαφορές και διαφοροποιήσεις. Παρατηρούν πώς κοιτάζει ο Παττάκης τον Νασίκα. "Τον κοίταξε στραβά, άρα "τρώγονται" στην Πανθεσσαλική".

Οι "τηλεοπτικοί" στήνουν κάμερες, φώτα για σόου. Κατηγορούν τους ηγέτες του ξεσηκωμού, γιατί βγαίνουν στις τηλεοράσεις, οι των εφημερίδων, κι από μεριά τους παρακαλούν για "αποκλειστικές" συνεντεύξεις.

Κι όλοι μαζί τρέχουν στα "μπουζουξίδικα", στα μπαρ, μήπως βρουν κάποιον αγρότη από τα μπλόκα εκεί, για να πουν την άλλη μέρα: "Στα μπουζούκια ο αγώνας των αγροτών".

Πρωί - πρωί γυρίζουν στα χωριά. Ψάχνουν για λιπόψυχους και διαμαρτυρόμενους. Κι αν βρουν κάποιον "χαράς ευαγγέλια". Το μήνυμα βγήκε: "Οι αγρότες δεν ακολουθούν τον Μπούτα και την Πανθεσσαλική".

Την πέφτουν στους αστυνομικούς. Μόνο που δεν τους μαλώνουν. "Πότε θα γίνει το "ντου"; Πού ακούστηκε οι αστυνομικοί να συμπαραστέκονται στους αγρότες και να τους "κάνουν μπλε μαρέ" για να γίνει "τζερτζελές" και να είμαστε "οι επί τόπου" πολλά λεπτά "στον αέρα", να μας βλέπει όλη η Ελλάδα;".

Οι περισσότεροι από δαύτους δε χωνεύουν τους αγρότες, ακόμα κι αν πολλοί και πολλές "χαριεντίζονται" μαζί τους. Είναι οι χωριάτες που τους κρατούν κι αυτούς μέσα στο κρύο. "Ζωντανά" τους χαρακτήρισε ένας στην εφημερίδα του, χωρίς να έχει το θάρρος να παραδεχτεί ότι ο χαρακτηρισμός είναι δικός του, αλλά τον απέδωσε σ' έναν ανώνυμο καμέραμαν.

Τι να ξέρουν όλοι τούτοι από αγώνα. Πώς να καταλάβουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που δε γλείφουν τα αφεντικά τους, δε ρουφιανεύουν το συνάδελφο, δεν έχουν γίνει ένα με το ψέμα, δε βολεύονται στη "δημοσιοϋπαλληλική λογική" να περνάει η μέρα και βλέπουμε.

Κι όλα εκείνα να περί πληροφόρησης της κοινής γνώμης; Τρίχες. "Κουβέντες του αέρα". Γράφει ένα "πανό" στη "Βιοκαρπέτ": "Τι σας είπε ο Κακαουνάκης για το βαμβάκι;"

Καλά, δε λένε ότι είναι υποχρέωση των ΜΜΕ να ενημερώσουν; Γιατί δεν αναφέρουν τα αιτήματα των αγροτών, δεν εξηγούν γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι παράτησαν τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και ξημεροβραδιάζονται στην Εθνική οδό, μέσα στην υγρασία; Τι στο καλό, "τους πήρε ο Θεός το μυαλό" και πήγαν να παρκάρουν τα τρακτέρ εκεί; Ομως τ' αφεντικά των ΜΜΕ δεν ενδιαφέρονται για πληροφόρηση. Οι εντολές στους απεσταλμένους, σαφείς: "Υποβαθμισμένο το θέμα, εκτός κι αν έχουμε σόου, αποκλεισμούς κι άλλα τέτοια. Και κουτσομπολιά για διαφωνίες, για νυχτοπερπατήματα, για τα σουβλάκια και τα λουκάνικα. Μην ασχολείστε με τα αιτήματα των αγροτών".

Πέρασε ήδη μια βδομάδα με τα τρακτέρ να μην αποκλείουν τους δρόμους και η κυβέρνηση αρνιόταν τον ουσιαστικό διάλογο για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα. Κι όμως, δεν ακούστηκε λέξη και δε γράφτηκε αράδα κριτικής προς τους κυβερνώντες γι' αυτή την απαράδεκτη και προκλητική στάση τους. Κι όταν οι αγρότες αναγκαστούν να κλιμακώσουν την κινητοποίησή τους, πιέζοντας για ουσιαστικό διάλογο και ικανοποίηση των αιτημάτων τους, είναι σίγουρο ότι θα ξανακούσουμε κραυγές περί "εκβιασμών", περί "τρομοκρατών", που κόβουν την Ελλάδα στη μέση. Κι ύστερα μερικοί "συνάδελφοι" παρεξηγιούνται που οι αγρότες δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ. "Καμένοι" είναι οι άνθρωποι. Και οργισμένοι...

Π. Ρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο συμπαράστασης την Πέμπτη

Σε συλλαλητήριο συμπαράστασης στην αγωνιζόμενη αγροτιά καλεί μεθαύριο Πέμπτη, η Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Εργατικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στο μεταξύ φουντώνει το κύμα συμπαράστασης των φορέων της περιοχής, που εκφράζεται είτε μέσα από ανακοινώσεις, είτε με την παρουσία στα μπλόκα δεκάδων εκπροσώπων, εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών κλπ. Το Σαββατοκύριακο οι άνθρωποι της δουλιάς βρήκαν την ευκαιρία να πάνε στα μπλόκα, τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Πιερίας, και να μιλήσουν με τους αγρότες για τα προβλήματά τους, τα οικονομικά αδιέξοδα. Η διαπίστωση ήταν μία: Τα προβλήματα είναι κοινά, γιατί η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ πλήττει όλα τα λαϊκά στρώματα. Η ανάγκη συντονισμένου και ενωμένου αγώνα αγροτιάς, εργαζομένων και νεολαίας, αναδείχτηκε ως η μόνη λύση αντίστασης και αντεπίθεσης απέναντι στο μονόδρομο της καπιταλιστικής ενωμένης Ευρώπης.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν επίσης με ανακοινώσεις τους, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπων τους στα μπλόκα, η Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Αμπελοκήπων,το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,το Συνδικάτο Οικοδόμων,το Συνδικάτο Καπνεργατών,η ΠΕΤΕΜ - ΟΤΕ,οι Σύλλογοι Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων και Πολίχνης,η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Τεχνικών Ανελκυστήρων,οι Νομαρχιακές Επιτροπές Ανατολικών - Δυτικών Συνοικιών και Υπαίθρου Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ και τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.

Τα μπλόκα της αγροτιάς στα διόδια των Μαλγάρων και στην αερογέφυρα επισκέφτηκε το απόγευμα του Σαββάτου και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον γραμματέα της Χρήστο Κόφφα.Οι αγρότες υποδέχτηκαν θερμά τους κομμουνιστές, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο πλάι τους, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις.

Ο γραμματέας της ΚΟΘ εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν και σημείωσε ότι η ρίζα των δεινών για τους αγρότες είναι η ίδια και για τα δεινά των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, είναι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και οι ντιρεκτίβες της ΕΕ. Τέλος κάλεσε απέναντι σ' αυτή την κατάσταση να αντιτάξουν το μαζικό και ενωτικό αγώνα τους μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική και όσοι την προστάζουν και την εφαρμόζουν.

Ο... φίλος των αγροτών!

Δε χάνει ευκαιρία ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος τις τελευταίες μέρες που να μην εκφράζει την άποψή του για τα αγροτικές κινητοποιήσεις, προσπαθώντας να παρουσιάζεται ως φίλος των ξεσηκωμένων αγροτών. Το ίδιο έκανε και προχτές, που έσπευσε από την Ηλεία να κατηγορήσει ξανά την κυβέρνηση γιατί δε λύνει τα προβλήματα των αγροτών, γιατί δεν έχει σχεδιασμένη αγροτική πολιτική και δεν κάνει "σωστή κι αποτελεσματική διαπραγμάτευση στα Ευρωπαϊκά Οργανα".

Και για να μην υπάρξει μπέρδεμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σπεύδει να διευκρινίσει περί τίνος πρόκειται: Δεν ολοκληρώνει, η κυβέρνηση, θεσμικές (Ευρωενωσιακές) αλλαγές όπως το Μητρώο Αγροτών (για το ξεκλήρισμα των μικροπαραγωγών) και η Τράπεζα γης (για να παίρνει τα χωράφια των μικροπαραγωγών και να τα δίνει στους νέους τσιφλικάδες), οι Ομάδες Παραγωγών (καπιταλιστικές επιχειρήσεις μεγαλοπαραγωγών) ή το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης (που βάζει νέα χαράτσια στους αγρότες για μικρότερη σύνταξη).

Μάλιστα, όλα αυτά που απορρίπτουν οι αγρότες και αγωνίζονται ενάντια στην εφαρμογή τους σε βάρος τους, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζητά να τα ολοκληρώσει η κυβέρνηση! Να ο... φίλος των αγροτών!

Αποκλεισμένη η Νομαρχία Χανίων

Νέο πιο δυναμικό κύκλο κινητοποιήσεων ξεκίνησαν, από χτες, οι αγρότες του νομού Χανίων, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι μαζικά στο κάλεσμα της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής απέκλεισαν, από το πρωί, το κτίριο της Νομαρχίας. Περισσότεροι από 1.500 αγρότες συγκεντρώθηκαν στο χώρο έξω από τη Νομαρχία στις 10 το πρωί. Οι εκπρόσωποι των αγροτών επέδωσαν στην Νομάρχη Αλέκα Μαρκογιαννάκη ψήφισμα με τα αιτήματά τους και της ανακοίνωσαν την απόφασή τους να προχωρήσουν από τη στιγμή εκείνη στον επ' αόριστον αποκλεισμό του κτιρίου της Νομαρχίας. Παράλληλα, οι αγρότες έκαναν σαφές χτες ότι δε θα υποχωρήσουν αν δε ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα στήριξης του ελαιολάδου και των εσπεριδοειδών, ενώ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Θεσσαλών συναδέλφων τους που είναι κοινός αγώνας. Οι αγρότες παραμένουν έξω από το κτίριο της Νομαρχίας.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται όμως και οι αγρότες του νομού Ηρακλείου,που εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων μετά τον πρόσφατο αποκλεισμό του αεροδρομίου. Η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών του νομού, που σχηματίστηκε στο προηγούμενο συλλαλητήριο ως απάντηση στην τακτική της συμβιβασμένης Ομοσπονδίας, έρχεται καθημερινά σε επικοινωνία αγροτικούς συλλόγους της περιοχής, εξετάζει όλες τις εξελίξεις γύρω από το ελαιόλαδο και τα άλλα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Βρυξελλών και οργανώνει τον παραπέρα αγώνα των αγροτών.

Αλλά και στο νομό Λασιθίου, οι αγρότες αποφάσισαν τον αποκλεισμό της Νομαρχίας για 24 ώρες στις 16 του Φλεβάρη.

Φοιτητές στα μπλόκα

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, έχουν ναυλώσει πούλμαν για την Κυριακή 15 Φλεβάρη, καλώντας τους νέους και τις νέες της Αθήνας, να δηλώσουν συμμετοχή. Τα πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος για το μπλόκο της "Βιοκαρπέτ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ