ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Φαρμακερός διπλασιασμός στη συμμετοχή

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δ. Βαγιωνάς, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει το διπλασιασμό της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης, διέψευσε την καταγγελία

Μετά την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η κυβέρνηση μελετά το διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στην αγορά των φαρμάκων, που τώρα είναι 25%.

Την καταγγελία έκανε χτες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ. Βαγιωνάς, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με εκπροσώπους των γιατρών, των οδοντιάτρων και των συνταξιούχων. Το σχέδιο της κυβέρνησης - σύμφωνα με τον Δ. Βαγιωνά - είναι το εξής: Για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν ασθενείς με χρόνιες παθήσεις η συμμετοχή θα είναι μηδενική. Για τις κοινές συνταγές - που τώρα η συμμετοχή είναι 25% - η συμμετοχή θα φτάσει στο 50%, ενώ στο 80% θα φτάσει η συμμετοχή στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Χτες το βράδυ ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης,με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό διέψευσε την καταγγελία του Δ. Βαγιωνά και έθεσε το ερώτημα για τη διασπορά τέτοιων φημών. Ωστόσο, όμως ο Δ. Βαγιωνάς όταν έκανε την καταγγελία, είπε ότι οι πληροφορίες του είναι εγκυρότατες.

Απ' τη λίστα αφαιρούνται 1.700 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον Δ. Βαγιωνά, ο τζίρος από την κατανάλωση των 1.700 φαρμάκων ανέρχεται στα 40 δισ. δραχμές - ποσόν που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, γιατρών, οδοντιάτρων και συνταξιούχων, τάχθηκαν κατά της "λίστας", καθώς θεωρούν ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο, επιστημονικά ανυπόστατο και αναποτελεσματικό, ενώ τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής του εθνικού συνταγολογίου. Επίσης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους διότι για τη σύνταξη της "λίστας" φαρμάκων δε ζητήθηκε η γνώμη τους.

Αναφέρθηκε ότι η καθιέρωση της "λίστας" δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων: από τη μία πλευρά οι προνομιούχοι ασφαλισμένοι που έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται με δικά τους έξοδα τα απαραίτητα φάρμακα και από την άλλη πλευρά η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων και συνταξιούχων που θα είναι αναγκασμένοι να υποστούν τους περιορισμούς που επιβάλλει η"λίστα".

Σύμφωνα με τον Δ. Βαγιωνά, η "λίστα" στερείται επιστημονικής βαρύτητας, καθώς είναι ολοφάνερο ότι καταρτίστηκε με "οικονομίστικα κριτήρια", ενώ απείλησε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την κατάργησή της. Το βασικό κριτήριο που ελήφθη υπόψη είναι το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, για το οποίο πρόσφατα η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είπε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί κατά μεγάλο μέρος του. "Αντίθετα - συνέχισε - η επιτροπή που επεξεργάστηκε τη "λίστα" δεν έλαβε υπόψη της ούτε το Εθνικό Συνταγολόγιο, ούτε το - διεθνώς αποδεκτό - κριτήριο φαρμακοοικονομίας DDD (Ημερήσια Καθοριζόμενη Δόση για κάθε φάρμακο και μορφή του)".

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Εμ. Καλοκαιρινός,τόνισε ότι η λίστα θίγει βάναυσα την επιστημονική υπόσταση του γιατρού, ο οποίος πλέον θα επιφορτίζεται και με το ρόλο του λογιστή προκειμένου να συνταγογραφεί όχι απαραιτήτως το πιο ενδεδειγμένο φάρμακο, αλλά το πιο φθηνό υποκατάστατό του, που βρίσκεται στη "λίστα".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης,σημείωσε ότι η "λίστα" οδηγεί τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους σε φάρμακα μειωμένης αποτελεσματικότητας. Επίσης, υπενθύμισε ότι προ δεκαετίας το 65% των φαρμάκων ήταν εγχώριας παραγωγής, ενώ σήμερα ισχύει το αντίστροφο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων Χρ. Καραπάνος,είπε ότι είναι ανάλγητο η κυβέρνηση να επικαλείται οικονομικούς λόγους προκειμένου να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα.

Οσον αφορά τον όρο "αναντικατάστατο" ο Εμ. Καλοκαιρινός διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το αν θα εγκρίνονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία τέτοιες συνταγές.


ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απάντηση με κοινή δράση στην κυβέρνηση

Κλιμακώνεται η κυβερνητική επίθεση ενάντια στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών (ΔΕΥ).

Κεντρική κατεύθυνση είναι η δραστική μείωση του δημοσίου τομέα Υγείας - Πρόνοιας. Αυτό εκφράζεται με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημοσίων υπηρεσιών, ώστε να μην καλύπτεται επαρκώς ούτε και η μισθοδοσία - μάλιστα, υπήρξαν Νοσοκομεία που καθυστέρησαν να πληρώσουν τους εργαζόμενους. Μεταφορά του κόστους στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στους ασφαλισμένους. Επίσης, εκφράζεται με τη μείωση του προσωπικού, με παράλληλη αύξηση των αλλοτρίων καθηκόντων, αύξηση των οφειλομένων ρεπό και παραβίαση του μειωμένου ωραρίου των μητέρων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση υλοποιεί τις συγχωνεύσεις και συνενώσεις των ΝΠΔΔ Υγείας - Πρόνοιας, ενισχύοντας μ' αυτό τον τρόπο τον ιδιωτικό τομέα, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση. Παράλληλα, μεθοδεύεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, ενώ δεν αποκλείονται ακόμη απολύσεις και υποχρεωτικές μετατάξεις.

Η ΔΕΥ αναφερόμενη στο μισθολογικό ζήτημα σημειώνει ότι η εισοδηματική πολιτική του 2,5% όχι μόνο δεν καλύπτει τις απώλειες λόγω του πληθωρισμού, αλλά σε συνδυασμό και με την αύξηση της παρακράτησης του φόρου, έχουμε και ονομαστική μείωση του μισθού. Το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή προβλέπει και αύξηση του φόρου στις υπερωρίες 15% - 20%. Οσο για το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, νομοθετεί "αύξηση" του αφορολόγητου ποσού από... 1.300.000 σε 1.355.000 δραχμές.

"Στα θεσμικά αιτήματα - συνεχίζει η ΔΕΥ - η κυβέρνηση απαντά με τη νεκρανάσταση του αντιδραστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα του '51, προβλέποντας μάλιστα τη διαθεσιμότητα και την απόλυση όσων εργαζομένων καταργείται η οργανική θέση, λόγω συγχωνεύσεων και συνενώσεων των ΝΠΔΔ. Τις ΣΣΕ, αφού τις καταργεί στις ΔΕΚΟ, ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο χώρο αυτό, φαλκιδεύει το περιεχόμενό τους, αρνούμενη να προχωρήσει στη θεσμοθέτησή τους, σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις".

Μπροστά σ' αυτή τη ζοφερή κατάσταση για τους εργαζομένους, η μόνη απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι: η οργάνωση της πάλης, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης με τους άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από την ίδια πολιτική.


"Γραμμή λιτότητας" στα νοσοκομεία

Μετά τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα στην ίδια γραμμή λιτότητας για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία κινήθηκε και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) στη χτεσινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με τον διευθυντή του ΓΛΚ Κ. Τσούμα.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να συνεχιστεί η καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος - για το οποίο πέρσι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας όχι απλώς είχε συμφωνήσει, αλλά είχε προτείνει να συμψηφιστεί με το νοσοκομειακό επίδομα. Ιδού ποια ήταν η απάντηση του διευθυντή του ΓΛΚ: Θα εξεταστεί το πόρισμα της επιτροπής - συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ - για το ανθυγιεινό επίδομα και αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να πάρει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, τότε θα δοθεί κάποιο επίδομα.

Σήμερα, ώρα 9.30 πμ, συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να πάρει αποφάσεις για κινητοποιήσεις στο δεύτερο 15θήμερο του Φλεβάρη.

Κινητοποίηση στο "Δρομοκαϊτειο"

Αύριο το πρωί, για μία ώρα (10.30 - 11.30 πμ), θα κλείσουν συμβολικά την Ιερά Οδό στο ύψος του "Δρομοκαϊτειου" οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, που διαμαρτύρονται για τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα τη "λευκή απεργία".

Σε ανακοίνωση τονίζουν ότι είναι καλυμμένες μόνο οι μισές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγούς, τραυματιοφορείς και σε τομείς όπως η καθαριότητα και η φύλαξη του νοσηλευτικού ιδρύματος.


ΙΣΑ
Προμηθευτείτε τα εγκεκριμένα φάρμακα

Νέα παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών, Γ. Κολιοκώστα, και ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εισαγωγή φαρμάκων με παράγωγα μολυσμένου αίματος

"Στη χώρα μας σήμερα οι εγκεκριμένες φαρμακευτικές δυνατότητες καλύπτουν όλες τις υφιστάμενες ανάγκες και προς αυτές πρέπει να στρέφονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι".

Τα παραπάνω τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), σε χτεσινή ανακοίνωσή του, με αφορμή τις καταγγελίες για παράνομη εισαγωγή στη χώρα μας δύο φαρμάκων ("Οκταγκάμ", "Α - Γκλομπίν"), που περιείχαν παράγωγα μολυσμένου αίματος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα παράγωγα μολυσμένου αίματος, καθώς και μοσχεύματα, προέρχονταν από τις ανατολικές χώρες, με προορισμό Ελληνες ασθενείς με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, από τον έλεγχο που έχει γίνει το τελευταίο δίμηνο - δηλαδή από τότε που εντοπίστηκε η παράνομη εισαγωγή των φαρμάκων - δεν προέκυψαν, στα φάρμακα που κατασχέθηκαν, ενδείξεις μολύνσεώς τους από τον ιό της ηπατίτιδας. Οι καταγγελίες, δε, περί ευρείας χορήγησης των ουσιών αυτών στη χώρα μας, με συνέπεια την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ηπατίτιδων, δε διασταυρώνεται ούτε από τους κλινικούς γιατρούς που επιλαμβάνονται, ούτε από τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα εμπορίας οργάνων μεταμοσχεύσεων, ο ΙΣΑ σημειώνει ότι η καταγγελία ελέγχεται σοβαρά για την ακρίβειά της, δεδομένου ότι συγκεκριμένο στοιχείο δεν έχει προκύψει, οι δε διαδικασίες μεταμοσχεύσεων τελούν υπό κανόνες και προδιαγραφές σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα.

Τέλος, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι οι Ελληνες γιατροί είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις διεθνείς εξελίξεις και εάν εκτιμήσουν ότι υπάρχει κάτι αποτελεσματικότερο από τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα, θα κινήσουν με τα αρμόδια όργανά τους, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ), διαδικασίες κυκλοφορίας του και στη χώρα μας, προασπίζοντας έτσι το δημόσιο συμφέρον και προστατεύοντας τον πολίτη από πρωτοβουλίες μεμονωμένων ατόμων με άδηλα κίνητρα.

Επίσης, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε έγγραφο στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και του ζητεί να παραπέμψει στο πειθαρχικό τους δύο φαρμακοποιούς που φέρονται ότι διακινούσαν στη χώρα μας τα φάρμακα.

Νέα παραγγελία του εισαγγελέα Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Γ. Κολιοκώστας έδωσε παραγγελία στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) να συνεργαστεί με τον ΕΟΦ για να επισπευσθεί η έρευνα για την προκαταρκτική εξέταση που είχε διατάξει πριν δυο μέρες.

Το ΣΔΟΕ απ' τη μεριά του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι στις 18.12.1997 έκανε έρευνα για την εισαγωγή των δύο φαρμακευτικών παρασκευασμάτων. Η έρευνα έδειξε τα εξής:

Στο φαρμακείο του Ν. Ι. Ρασσιά (Σαρανταπόρου 59, Περιστέρι) κατασχέθηκαν 23 κουτιά "Οκταγκάμ", ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε διαθέσει στην Ελλάδα σε διαφόρους ασθενείς 373 κουτιά "Οκταγκάμ" και 216 κουτιά "Α - Γκλομπίν".

Στο φαρμακείο του Γ. Δημητρακόπουλου & ΣΙΑ Ο. Ε. (Αιόλου 102) κατασχέθηκαν 76 κουτιά "Οκταγκάμ" και πέντε κουτιά "Α - Γκλομπίν" που είχαν λήξει από το 1996. Διαπιστώθηκε ότι είχε διαθέσει στην Ελλάδα σε διαφόρους ασθενείς 1.207 "Οκταγκάμ" και 1.073 κουτιά "Α - Γκλομπίν".

Σημειώνεται ότι έχουν αποσταλεί δείγματα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) από τις 24.12.1997, για ανάλυση και καταλληλότητα των φαρμάκων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση από τον ΕΟΦ.

Επίσης, ερευνώνται και οι εταιρίες "Πολινόβα", "Οκταφάρμ" και "Μεριντέν Εντερπράισες", καθώς και η συμμετοχή τριών γιατρών της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ