ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ

Με καταιγιστικό ρυθμό η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει το αντιλαϊκό έργο της, που ονομάζει και "εκσυγχρονισμό". Ενας προϋπολογισμός, που χαρακτηρίστηκε ακόμα και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη ο σκληρότερος των τελευταίων χρόνων, συμπληρώνεται από ένα φορολογικό νομοσχέδιο που φορτώνει ακόμη περισσότερα βάρη στα μόνιμα υποζύγια των φορολογικών βαρών. Μια τροπολογία, που προοιωνίζεται την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, συνοδεύεται από την απόφαση για τη σαρωτική ιδιωτικοποίηση. Μια αντιαγροτική πολιτική, που είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του αγροτικού εισοδήματος, ακολουθείται από τις ρυθμίσεις της "Ατζέντας 2000", που δίνουν τη χαριστική βολή στην αγροτική οικονομία και σε χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Ολα αυτά σε διάστημα δύο μηνών και έπεται συνέχεια: Κατάργηση του οκταώρου, κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου Αρσένη...

Ταυτόχρονα όμως στο ίδιο διάστημα έχουμε κινητοποιήσεις που αγκαλιάζουν όλα τα πληττόμενα από την κυβερνητική πολιτική στρώματα. Εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι, μαθητές, φοιτητές. Στις κινητοποιήσεις αυτές εμφανίζονται ορισμένα νέα χαρακτηριστικά, που μπορούν να οδηγήσουν στην εκτίμηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια όχι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική άνοδο του μαζικού λαϊκού κινήματος.

***

Το πρώτο απ' αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η αυξανόμενη συνεχώς συμμετοχή. Πολύ μεγαλύτερη από τις περσινές κινητοποιήσεις, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που περίμενε η ίδια η κυβέρνηση. Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά αισθάνονται ότι "ο κόμπος έφτασε στο χτένι", ότι δεν έχουν το περιθώριο να κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα. Η πλάτη τους ακούμπησε στον τοίχο, βγαίνουν στο δρόμο.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι οι κινητοποιήσεις αυτές δε στρέφονται απλώς στην απόκρουση των συνεπειών από την ακολουθούμενη πολιτική, στρέφονται κατά της ίδιας της πολιτικής που γεννά και αναπαράγει τα προβλήματα. Αυτό επιβεβαιώνεται στις κινητοποιήσεις των αγροτών, που αναγνωρίζουν σαν τη ρίζα των προβλημάτων τους την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την "Ατζέντα 2000", που προσυπογράφει βεβαίως και η κυβέρνηση. Γνωρίζουν ότι το παρόν και κυρίως το μέλλον τους εξαρτάται από την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Το ίδιο ισχύει και με τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, που διακρίνουν ότι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης είναι πρώτα και κύρια αυτή που γεννά τροπολογίες, που απαιτεί την καρατόμηση των στοιχειωδέστερων κατακτήσεων και δικαιωμάτων τους. Οι μαθητές και οι φοιτητές στρέφονται όχι απλώς κατά των συνεπειών από την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, αλλά και κατά της πολιτικής που τον εκτρέφει. Αυτό το γεγονός φέρνει πιο κοντά τις κοινωνικές δυνάμεις σ' ένα ενιαίο μέτωπο, που αντιμάχεται την ίδια πολιτική. Κάθε μέρα γίνεται πιο καθαρό ότι τα προβλήματα μπορεί να είναι διαφορετικά στην έκφραση τους, έχουν όμως μια κοινή ρίζα.

Πάνω σ' αυτή τη βάση χτίζεται και το κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, μεταξύ των κοινωνικών δυνάμεων και στρωμάτων. Το είδαμε να αναπτύσσεται με εντυπωσιακό τρόπο στο θεσσαλικό κάμπο, όπου εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, μαθητές δηλώνουν με τη μαχητική τους παρουσία ότι το πρόβλημα των αγροτών είναι και δικό τους πρόβλημα. Οτι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή ολόκληρη τηνπεριοχή. Με την έννοια αυτή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις η συμπαράσταση να μετατραπεί σε συμπαράταξη.

***

Εκφραση αυτής της νέας ποιότητας που διαθέτουν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις είναι και οι μορφές τους. Η πολυμορφία και η κλιμάκωσή τους, σαν αποτέλεσμα της εμπειρίας που αποκτήθηκε από τα περασμένα χρόνια, δίνουν μεγαλύτερη μαζικότητα, απαντούν στις σειρήνες της κυβερνητικής προπαγάνδας που θέλουν να στρέψουν τη μια κατηγορία πληθυσμού κατά των υπολοίπων, θωρακίζουν τις ίδιες τις κινητοποιήσεις απέναντι στις θεωρίες του "κοινωνικού αυτοματισμού". Απ' την άποψη αυτή οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Ομως και οι κινητοποιήσεις των μαθητών διακρίνονται από μια κλιμάκωση που δεν οδηγεί στην απομόνωση, αλλά επιδιώκει και κερδίζει την ευρύτερη αποδοχή από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, μια αποδοχή απαραίτητη για την επιτυχία.

Ολα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, βέβαια, δεν εκδηλώνονται αυτόματα και δεν εξασφαλίζεται εύκολα η μονιμότητά τους. Είναι αποτελέσματα μιας μακρόχρονης, συνεχούς και επίπονης διαδικασίας. Οσο αυτή η διαδικασία προχωράει και δυναμώνει, τόσο θα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρίζας των σημερινών προβλημάτων. Ο δρόμος μπορεί να είναι μακρύς και σίγουρα όχι εύκολος, όμως είναι μονόδρομος και το κυριότερο έχει ανοίξει.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που ξεδιπλώνονται τον καιρό αυτό, αγκαλιάζουν όλα τα πληττόμενα από την κυβερνητική πολιτική στρώματα και εμφανίζουν ορισμένα νέα χαρακτηριστικά, που μπορούν να οδηγήσουν στην εκτίμηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια όχι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική άνοδο του μαζικού λαϊκού κινήματος

ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Το δρόμο τον ξέρουμε

- Σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή των συνταξιούχων θα συναντηθεί στη Βουλή με διυπουργική επιτροπή, όπου θα εξεταστούν τα προβλήματα των συνταξιούχων. Τι αναμένετε απ' αυτήν τη συνάντηση;

- Νομίζω ότι πρέπει να θεωρηθεί σαν επιτυχία του συνταξιουχικού κινήματος, η συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και στη συνέχεια η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον κ. πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη της, τα αιτήματα των υπερήλικων που σέρνουν μια σειρά αρρώστιες ο καθένας, αλλά και μια ολόκληρη ιστορία. Δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη την ευαισθησία του λαού απέναντί μας. Ιδιαίτερα η συγκέντρωση και η πορεία της περασμένης Πέμπτης με τη νεροποντή, συγκίνησε το πανελλήνιο. Ακόμη, ίσως η κυβέρνηση να σκέπτεται να μειώσει τα μέτωπα πάλης που αντιμετωπίζει η πολιτική της αυτή την περίοδο με τον αγώνα των αγροτών, των συναδέλφων των ΔΕΚΟ, των συνταξιούχων, των μαθητών, των καθηγητών και άλλων. Βέβαια δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων, τι θα βγει απ' τη συνάντηση, ποιες είναι οι διαθέσεις της κυβέρνησης. Αν όμως πάρουμε υπόψη τις επανειλημμένες συναντήσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα - τρεις συναντήσεις με τον κ. Σημίτη και δεκάδες με τους αρμόδιους υπουργούς και αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, απ' τις οποίες φεύγαμε σχεδόν με άδεια χέρια - αυτό μας κάνει επιφυλακτικούς. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάτω απ' τον αγώνα μας η κυβέρνηση δε θα υποχρεωθεί να λύσει κάποια προβλήματα. Η ζωή απέδειξε ότι ο αγώνας είναι πιο ισχυρός από όποια κακή πρόθεση και πολιτική της οποιασδήποτε κυβέρνησης.

- Ποια είναι για σας τα κύρια ζητήματα, τα οποία και θα θέσετε στη σημερινή συνάντηση;

- Εμείς στη συνάντηση θα βάλουμε τα κύρια προβλήματα που μας ενώνουν σαν συνταξιουχικό κίνημα και ο κάθε χώρος θα βάλει και τα ιδιαίτερα δικά του. Ορισμένα βασικά αιτήματα είναι: Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη,επαναφορά του καθεστώτος των αναπηρικών συντάξεων πριν την ψήφιση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Αυξήσεις που να προστατεύουν το εισόδημά μας, ίσες με τις αυξήσεις που προβλέπονται κάθε φορά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς από τις συντάξεις μας. Επίσης θα θέσουμε το πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων που δεν έκλεισε οριστικά, με την αναστολή της μείωσής τους. Κυρίως θα θέσουμε το ασφαλιστικό που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, καθώς οι προτάσεις Σπράου που παρέπεμψε η κυβέρνηση στον"κοινωνικό διάλογο", ισοπεδώνουν ό,τι απόμεινε από τους τρεις νόμους της ΝΔ. Το πόρισμα αυτής της συνάντησης θα διαβιβαστεί στον κύριο πρωθυπουργό, με τον οποίο θα επακολουθήσει συνάντησή μας, το πολύ σε 15 μέρες.

- Ποια είναι εκείνα τα σημεία, που θα καθορίσουν την παραπέρα στάση σας;

- Τα ζητήματα που ανέφερα προηγούμενα, είναι για μας σημαντικά και καθοριστικά. Σ' αυτά περιμένουμε απαντήσεις συγκεκριμένες. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει κάποια απ' τα κύρια αιτήματά μας, όχι μόνο αιτήματα των χαμηλοσυνταξιούχων του ΙΚΑ, αλλά και των άλλων Ταμείων, το δρόμο τον ξέρουμε. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί και την ευθύνη θα έχει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση.

Ντ. Ν.

ΣΕΟΥΛ: Η νέα συνδικαλιστική ηγεσία της Συνομοσπονδίας Κορεατικών Συνδικάτων αποφάσισε χτες την κήρυξη πανεθνικής απεργίας στη Νότια Κορέα, με στόχο την άρση του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που διευκολύνει την εργοδοσία να προβεί σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων (σελίδα 8).

ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ να υπερασπιστούν το συνεταιριστικό χαρακτήρα της ΑΓΝΟ,παλεύοντας, ταυτόχρονα, ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, αλλά και για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, διατρανώνουν οι εργαζόμενοι σ' αυτήν, με κοινή ανακοίνωση των σωματείων τους (σελίδα 10).

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, ζήτησε χτες από τους αρμόδιους υπουργούς ο πρωθυπουργός, δίνοντας, έτσι, το σύνθημα της έναρξης της γενικευμένης επίθεσης για την ολοκληρωτική παράδοση των κρίσιμων οικονομικών τομέων στο μεγάλο κεφάλαιο (σελίδα 12).

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ δυνατές βροχές, που έπεσαν και στα Γιάννενα στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, έφεραν για μια ακόμη φορά στην ...επιφάνεια τα βουλιαγμένα σπίτια του νησιού της Λίμνης των Ιωαννίνων και τα πλημμυρισμένα χωράφια του κάμπου, λόγω της μεγάλης ανόδου της στάθμης της λίμνης, γεγονός που προκαλεί τεράστιες καταστροφές και στους γεωργούς και στους ψαράδες της λίμνης (σελίδα 21).

ΣΕ ΧΩΜΑΤΕΡΗ σκουπιδιών έχει μετατραπεί, εδώ και αρκετό καιρό, η Καλλιθέα, αλλά, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία και τις διαμαρτυρίες του κόσμου, ο δήμαρχος της πόλης ζητάει απλώς την "κατανόηση" των δημοτών... (σελίδα 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ