ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φουρτούνες στο λιμάνι

Πανναυτεργατική σύσκεψη σήμερα με πρωτοβουλία ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", για τον προγραμματισμό των νέων αγώνων ενάντια στο ξεκλήρισμα, τα δουλεμπορικά κυκλώματα και τον εργατοπατερισμό. Για πλήρη "ελευθεριότητα" στη σύνθεση των πληρωμάτων, πιέζουν οι εφοπλιστές

Τα αγωνιστικά βήματα των ναυτεργατών, ενάντια στο διωγμό τους από τα πλοία, ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα και για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αναμένεται να καθοριστούν σήμερα από την πανναυτεργατική σύσκεψη,που θα γίνει στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΝΟ, με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Οι ναυτεργάτες μ' αυτό το νέο γύρο κινητοποιήσεων απαιτούν: Την ανάκληση των νομοθετημάτων της κυβέρνησης που τους πετούν στη στεριά, επιδοτούν τους εφοπλιστές και χτυπούν κοινωνικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Προστασία και απορρόφηση των ανέργων. Ανάκληση του Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92 που καταργεί το καμποτάζ. Πάταξη του δουλεμπορικού κυκλώματος σε συνδυασμό με τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ. Επέκταση του νόμου 1264/82 και στο χώρο της ναυτιλίας, εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

"Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, οι εφοπλιστές, οι δουλέμποροι, οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των ναυτεργατών, με τις μαζικές κινητοποιήσεις των ανέργων", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κοινή ανακοίνωση των δύο σωματείων.

Από την πλευρά τους οι εφοπλιστές εντείνουν τις προκλήσεις και τους εκβιασμούς τους, προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις τους που έχουν να κάνουν πια με την... "ελευθεριότητα" - όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν - στη σύνθεση των πληρωμάτων! Στο τελευταίο Δελτίο Ενημερώσεως της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, ΚΟΜΙΤΙ,από τους εφοπλιστές του Λονδίνου χαρακτηρίζονται ως "λανθασμένη επιλογή" τα μέτρα της κυβέρνησης, με τα οποία μειώνονται - στην καλύτερη περίπτωση - κατά 50% οι Ελληνες από την οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων. "Είναι πολύ πιθανόν - αναφέρεται - ότι η εμμονή της (σ. σ. κυβέρνησης) εις την λανθασμένη επιλογή της, να θέσει μελλοντικά σε κίνδυνο και τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων Αξιωματικών, που μέχρι τώρα δεν ετέθησαν σε αμφισβήτηση"!

Πάντως σύμφωνα με το δελτίο, οι εφοπλιστές έχουν την "πίστη" ότι "η χώρα μας σύντομα θα υιοθετήσει μια δυναμική ναυτιλιακή πολιτική" μετά από επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στον πρόεδρο του ΚΟΜΙΤΙ Ι. Χατζηπατέρα,προκειμένου να τον... ευχαριστήσει και γραπτώς για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε στο Λονδίνο κατά την τελευταία επίσκεψή του! Στο Δελτίο Ενημερώσεως αναφέρεται ένα μικρό απόσπασμα της επιστολής του πρωθυπουργού: "Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει στις προτεραιότητές της τα προβλήματα και την πρόοδον της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας"...

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ξανά στο δρόμο του συντονισμένου αγώνα

Εργατικά σωματεία, δήμος, βιοτέχνες και άλλοι μαζικοί φορείς κατέληξαν σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, καθώς η κατάσταση στη Ζώνη "κόλλησε" επικίνδυνα

Το δρόμο του συντονισμένου αγώνα παίρνουν ξανά τα εργατικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,ο Δήμος Περάματος, οι βιοτέχνες και άλλοι μαζικοί φορείς, καθώς τα προβλήματα της Ζώνης "βαλτώνουν", παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατά καιρούς η κυβέρνηση και τα κάποια ημίμετρα που έχουν παρθεί κάτω από το βάρος των προηγούμενων κινητοποιήσεων. Ετσι, σε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε χτες στο Δημαρχείο Περάματος, αποφασίστηκαν τα παρακάτω: Την επόμενη Τρίτη τα σωματεία της Ζώνης θα κηρύξουν στάση εργασίας για μία ώρα και συγκέντρωση εργαζομένων και ανέργων, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ιδρυθεί παράρτημα ανέργων.Την Τετάρτη εκπρόσωποι όλων των φορέων που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή θα περιοδεύσουν στη Ζώνη.Η Συντονιστική Επιτροπή θα απαιτήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.Αν η κυβέρνηση δε δώσει λύσεις, τότε η Συντονιστική θα αποφασίσει και νέες δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος,αφού έκανεαναφορά στα γνωστά πλέον και τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πέραμα λόγω της τεράστιας ανεργίας, σημείωσε ότι η κατάσταση έχει "κολλήσει" και ύστερα και από τις τελευταίες επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να λειτουργήσει η Ζώνη.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης,μιλώντας στη σύσκεψη, τόνισε ότι όχι μόνο υπάρχει καθυστέρηση σ' ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αλλά την ίδια στιγμή ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά προσπαθεί να καταργήσει το Μόλο της ΔΕΗ και να τον κάνει χώρο για να ξεφορτώνουν αυτοκίνητα. "Δε θέλουν - κατέληξε - να λύσουν τα προβλήματα. Πρέπει να επανέλθουμε και να υπάρχει συμμετοχή σ' αυτές τις κινητοποιήσεις από όλους".

Ο πρόεδρος της Ενωσης Σιδηροβιοτεχνών, Κ. Δουλόπουλος,τόνισε ότι συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις και υπογράμμισε ότι δεν έχουν διάθεση να λειτουργήσει η Ζώνη, αλλά να είναι "δορυφόρος" των άλλων ναυπηγείων. Ολοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν με το πλαίσιο των κινητοποιήσεων και τόνισαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για μεγάλη συμμετοχή σ' αυτές τις κινητοποιήσεις.

Στάσεις στο "Δράκο Πολέμη"

Τρίωρες στάσεις εργασίας, από τις 8πμ έως τις 11πμ πραγματοποιούν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση "Δράκος Πολέμης",διεκδικώντας αύξηση 10% στα καταβαλλόμενα, προσλήψεις προσωπικού, αφού το υπάρχον δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης και μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο δουλιάς. Οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι ο εργοδότης απείλησε ότι θα επιδιώξει την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων!

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων

Η ΕΣΑΚ Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους σε σύσκεψη, την Παρασκευή 13 Φλεβάρη, στις 6μμ, στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Σόλωνος 130.Η παράταξη θα παρουσιάσει τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης και ενόψει των αρχαιρεσιών του σωματείου στις αρχές Μάρτη ζητά από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που θα συμμετέχουν την κατάθεση των προτάσεών τους για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού και ταξικού ψηφοδελτίου.

ΕΚ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
"Να αντικρούσουμε τις αντιδραστικές επιλογές"

Με ψήφισμα του απολογιστικού συνεδρίου του ΕΚΛ, καλείται η ΓΣΕΕ να αποσυρθεί από τον "κοινωνικό διάλογο" και να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων

Την ανησυχία τους για την επιχείρηση ανατροπής των εργατικών κατακτήσεων και υλοποίησης των αντιδραστικών επιλογών της κυβέρνησης, εκφράζουν σε ψήφισμά τους οι σύνεδροι του τακτικού απολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς,που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Στο ψήφισμα εκφράζεται η πεποίθηση των συνέδρων ότι το μέσο για να περάσουν η ελαστικοποίηση του ωραρίου, η ευέλικτη οργάνωση της εργασίας, η κατάργηση των συμβάσεων εργασίας και άλλα, ήταν ο "κοινωνικός διάλογος" και καλείται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έστω και τώρα, να αποσυρθεί απ' αυτόν. Ακόμα, οι σύνεδροι καλούν τη ΓΣΕΕ να "παλέψει για την αντίκρουση των αντιλαϊκών επιλογών και να καλέσει τους εργαζόμενους σε δυναμική αντίσταση και αγώνα, προστατεύοντάς τους από την αντεργατική, επιθετική συγχορδία κυβέρνησης - ΣΕΒ και Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Σε άλλο ψήφισμά τους, αφού επισημαίνεται ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχει μπει και το δικαίωμα της μόρφωσης και της υγείας, δηλώνεται η κατηγορηματική αντίθεση των συνέδρων στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της υγείας.

"Θέλουμε τα παιδιά του λαού - σημειώνεται - να έχουν τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης στη μόρφωση, γιατί αυτό, όπως και η υγεία, αποτελούν κοινωνικά αγαθά και θα πρέπει το κράτος να μεριμνά γι' αυτό". Οι σύνεδροι εκφράζουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των γονέων, μαθητών και καθηγητών.

Τέλος, με το ψήφισμά τους ζητάνε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, ώστε να λειτουργήσει άμεσα, του νοσοκομείου της Λιβαδειάς, το οποίο καλύπτει όλες τις ανάγκες του λαού και της επαρχίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πανεξόρμηση για το συλλαλητήριο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Εξορμήσεις σε εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΕΚΘ, συζήτησε με τους εργαζόμενους, μοίρασε ενημερωτικό υλικό και τους κάλεσε να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στο Πανθεσσαλονίκειο Συλλαλητήριο που θα γίνει στις 17 Φλεβάρη στην πλατεία Αριστοτέλους κατά της ανεργίας και του ξηλώματος της παραγωγικής βάσης.

Η αντιπροσωπεία του ΕΚΘ επισκέφθηκε πρώτα το εργοστάσιο TOSOH ΕΛΛΑΣ και Συζήτησε με τους απεργούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και τα οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα για την υπογραφή της ΣΣΕ. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα εργοστάσια ΑΜΣΤΕΛ και ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ.

Οι εξορμήσεις του ΕΚΘ σε εργοστάσια και σε χώρους δουλιάς θα συνεχίζονται καθημερινά μέχρι την ημέρα του συλλαλητηρίου, ενώ το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις για μοίρασμα ενημερωτικού υλικού στις λαϊκές αγορές της πόλης.

Σήμερα στις 11π.μ. η Διοίκηση του ΕΚΘ διοργανώνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΘ σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Νομαρχιακών Οργανώσεων όλων των πολιτικών κομμάτων, για να συζητήσει μαζί τους το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης στην περιοχή Θεσσαλονίκης και τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπισή του.

Από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών
Οι λογιστές κόβουν την πίτα τους

Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν αύριο Παρασκευή, στις 8.30 το βράδυ, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης και η Επιτροπή Νέων Λογιστών,στα γραφεία της Ενωσης, Κάνιγγος 27. Μετά την κοπή της πίτας θα ακολουθήσει γλέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ