Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φουρτούνες στο λιμάνι

Πανναυτεργατική σύσκεψη σήμερα με πρωτοβουλία ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", για τον προγραμματισμό των νέων αγώνων ενάντια στο ξεκλήρισμα, τα δουλεμπορικά κυκλώματα και τον εργατοπατερισμό. Για πλήρη "ελευθεριότητα" στη σύνθεση των πληρωμάτων, πιέζουν οι εφοπλιστές

Τα αγωνιστικά βήματα των ναυτεργατών, ενάντια στο διωγμό τους από τα πλοία, ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα και για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αναμένεται να καθοριστούν σήμερα από την πανναυτεργατική σύσκεψη,που θα γίνει στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΝΟ, με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Οι ναυτεργάτες μ' αυτό το νέο γύρο κινητοποιήσεων απαιτούν: Την ανάκληση των νομοθετημάτων της κυβέρνησης που τους πετούν στη στεριά, επιδοτούν τους εφοπλιστές και χτυπούν κοινωνικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Προστασία και απορρόφηση των ανέργων. Ανάκληση του Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92 που καταργεί το καμποτάζ. Πάταξη του δουλεμπορικού κυκλώματος σε συνδυασμό με τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ. Επέκταση του νόμου 1264/82 και στο χώρο της ναυτιλίας, εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

"Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, οι εφοπλιστές, οι δουλέμποροι, οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των ναυτεργατών, με τις μαζικές κινητοποιήσεις των ανέργων", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κοινή ανακοίνωση των δύο σωματείων.

Από την πλευρά τους οι εφοπλιστές εντείνουν τις προκλήσεις και τους εκβιασμούς τους, προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις τους που έχουν να κάνουν πια με την... "ελευθεριότητα" - όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν - στη σύνθεση των πληρωμάτων! Στο τελευταίο Δελτίο Ενημερώσεως της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, ΚΟΜΙΤΙ,από τους εφοπλιστές του Λονδίνου χαρακτηρίζονται ως "λανθασμένη επιλογή" τα μέτρα της κυβέρνησης, με τα οποία μειώνονται - στην καλύτερη περίπτωση - κατά 50% οι Ελληνες από την οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων. "Είναι πολύ πιθανόν - αναφέρεται - ότι η εμμονή της (σ. σ. κυβέρνησης) εις την λανθασμένη επιλογή της, να θέσει μελλοντικά σε κίνδυνο και τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων Αξιωματικών, που μέχρι τώρα δεν ετέθησαν σε αμφισβήτηση"!

Πάντως σύμφωνα με το δελτίο, οι εφοπλιστές έχουν την "πίστη" ότι "η χώρα μας σύντομα θα υιοθετήσει μια δυναμική ναυτιλιακή πολιτική" μετά από επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στον πρόεδρο του ΚΟΜΙΤΙ Ι. Χατζηπατέρα,προκειμένου να τον... ευχαριστήσει και γραπτώς για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε στο Λονδίνο κατά την τελευταία επίσκεψή του! Στο Δελτίο Ενημερώσεως αναφέρεται ένα μικρό απόσπασμα της επιστολής του πρωθυπουργού: "Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει στις προτεραιότητές της τα προβλήματα και την πρόοδον της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ