ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Περιοδεία στη Θεσσαλία

Περιοδεία στη Θεσσαλία πραγματοποιεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 14 και 15 Φλεβάρη.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 14 Φλεβάρη στο Νομό Λάρισας

- Στις 10.30 πμ θα παρευρεθεί σε πλατιά σύσκεψη με στελέχη της ΚΟ Θεσσαλίας, με θέμα: "Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας".

- Στις 5.30 μμ θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στο ξενοδοχείο "Διβάνι - Παλλάς".

- Στις 7.00 μμ θα παρευρεθεί σε εκδήλωση - συζήτηση με εργαζόμενους, με θέμα: "Οι προτάσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα της ανεργίας και τα γενικότερα προβλήματα της εργατικής τάξης",στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 15 Φλεβάρη στο Νομό Τρικάλων

- Στη 1.00 μμ θα επισκεφθεί το Νεραϊδοχώρι και θα συναντηθεί με τους

φορείς και τους κατοίκους του χωριού.

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Βορά στους κυρίαρχους των επίγειων συχνοτήτων

Η κυβέρνηση "βάζει πλάτη" στους Κόκκαλη και Κυριακού για να αλώσουν τις νέες τεχνολογίες, στο χώρο των ΜΜΕ, στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Προ των θυρών, είναι πλέον οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις που με την ψηφιακή θ' αλλάξουν άρδην και θα επηρεάσουν τον τηλεοπτικό χώρο και το χώρο των επικοινωνιών και στην Ελλάδα. Και οι δέσμες, όμως, των νέων υπηρεσιών μούλτι - μίντια, θα βρεθούν και αυτές στα χέρια των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από το ενδιαφέρον που έχει επιδειχτεί για τη συνδρομητική τηλεόραση. Η κυβέρνηση εσπευσμένα και κάτω από την πίεση των εξελίξεων αλλά και ιδιοκτητών των ΜΜΕ, ιδιαίτερα των συγκροτημάτων Κυριακού και Κόκκαλη, καλείται να πάρει ορισμένα μέτρα από τη στιγμή που, όπως είναι γνωστό, έχει απελευθερωθεί ο χώρος των τηλεπικοινωνιών.

Τη νέα κατάσταση - έτσι όπως διαμορφώνεται - και ειδικότερα για τη συνδρομητική τηλεόραση, συζήτησαν χτες το πρωί σε σύσκεψη ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη καθώς και με τον γενικό διευθυντή του ΟΤΕ, Γ. Χρυσολούρη, τον πρόεδρο της ΕΡΤ Π. Παναγιώτου και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού επί των οικονομικών θεμάτων Τ. Γιαννίτση. Αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα χαράξει τη στρατηγική για τα προβλήματα που δημιουργούν τα νέα δεδομένα.

Γεγονός είναι ότι ο δρόμος προς τις νέες εξελίξεις, είναι για άλλη μια φορά ορθάνοιχτος με ευθύνη της κυβέρνησης, στους "μεγάλους" που κυριαρχούν και στις επίγειες συχνότητες. Είναι γνωστές οι επαφές που έχει ο Μ. Κυριακού με τον Σ. Κόκκαλη για τη δορυφορική μετάδοση κωδικοποιημένων προγραμμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, διαπιστώθηκε "η ανάγκη εξασφάλισης ενός ουσιαστικού ρόλου της χώρας μας στις εξελίξεις αυτές, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης". Ρόλο που, όπως προκύπτει από πληροφορίες, η κυβέρνηση αναθέτει στα συγκροτήματα Κυριακού και Κόκκαλη.

Οπως προκύπτει από νόμο για τα ΜΜΕ, το αποκλειστικό δικαίωμα της εκπομπής κωδικοποιημένου τηλεοπτικού σήματος, που εκπέμπεται ασύρματα σε ραδιοσυχνότητες ή δίαυλους συχνοτήτων ή μέσω δορυφόρου, το έχει η ΕΡΤ. Η επικρατέστερη σκέψη του υπουργείου Τύπου αφορά πρόσκληση δημόσιου ενδιαφέροντος. Δεν αποκλείεται επίσης η σύμβαση εκχώρησης δικαιώματος δορυφορικού σήματος, με τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας, στην οποία θα συμμετέχει και η ΕΡΤ. Γίνεται σαφές ότι τα "κανάλια" από τα οποία θα περάσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η ΕΡΤ, αλλά και ο ΟΤΕ.

ΒΟΥΛΗ
Καμία τηλεφωνική επικοινωνία δεν είναι ασφαλής

"Καμία επικοινωνία που γίνεται μέσω τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής συσκευής δεν είναι απολύτως ασφαλής". Σ' αυτό το συμπέρασμα, κατέληξε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών της Βουλής στην ετήσια έκθεσή της για το έτος 1997.

Η επιτροπή συνεδρίασε 14 φορές και πραγματοποίησε επισκέψεις στην ΕΥΠ, στον ΟΤΕ και στις δύο ιδιωτικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ ασχολήθηκε και με τις καταγγελίες για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Γ. Διακογιάννη στη Βουλή, περιστατικό που το αποδίδει στις "συνήθεις συνακροάσεις". Κατά την έρευνά της, διαπίστωσε ότι πολλά από τα υπάρχοντα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ είναι πεπαλαιωμένα και σκουριασμένα, με αποτέλεσμα να μην είναι "ασφαλή και οποιοσδήποτε τρίτος, ιδιώτης ή άλλος, να έχει τη δυνατότητα να τα παραβιάζει και υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες".

Σχετικά με την κινητή τηλεφωνία, η επιτροπή από τις επισκέψεις της στις εγκαταστάσεις των εταιριών διατυπώνει το ερώτημα: "Πώς μπορούν και φυλάσσονται τα ηχητικά μηνύματα, τα οποία κάποια στιγμή ανασύρει ο χρήστης και αυτά τα μηνύματα δεν μπορεί να ακροαστεί κάποιος τεχνικός των εγκαταστάσεων της κινητής τηλεφωνίας;".

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι είναι δυνατή η παρακολούθηση συνομιλίας από κινητό σε κινητό, όμως απαιτείται ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το συμπέρασμα ότι ακόμα και οι τριψήφιες τηλεφωνικές συνδέσεις (για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς) δε διαθέτουν την απαραίτητη αυξημένη ασφάλεια, γιατί είναι απαρχαιωμένες.

Τέλος, η επιτροπή εκτιμάει ότι για να αντεπεξέλθει στην αποστολή της έχει ανάγκη από υλικοτεχνική στήριξη, η οποία δεν της έχει παρασχεθεί μέχρι στιγμής.

Συντονισμένος αγώνας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολομέτωπη, αντιλαϊκή κυβερνητική επέλαση και μόνο η οργανωμένη και συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων και όλων αυτών, που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, μπορεί και πρέπει να την εμποδίσει, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της τελικής ανατροπής της. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση σχεδίασε με προσοχή την έφοδό της. Οι γενικές διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών, για την "παγκοσμιοποίηση" και την "ανταγωνιστικότητα", συνδυάστηκαν με μια μεθοδευμένη και ύπουλα καμουφλαρισμένη πολιτική διεργασία, που σήμερα αποκαλύπτεται σε όλη της την έκταση. Ο διαβόητος "κοινωνικός διάλογος" ήταν (και εξακολουθεί να είναι) ένας σημαντικός σταθμός, στην κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της συναίνεσης τμήματος της ηγεσίας του στις επιδιωκόμενες αντεργατικές ανατροπές.

Σήμερα όλα δείχνουν να έχουν πάρει το δρόμο τους. Τα νομοσχέδια είναι προ των πυλών και σε μια σειρά χώρους υλοποιείται η βίαιη "προσαρμογή" στους κανόνες της εργασιακής ζούγκλας. Οι αγρότες δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Λίγο καιρό πριν, οι ψαράδες πήραν μια "γεύση" της κυβερνητικής πολιτικής. Εντονες ανθυγιεινές διεργασίες παρατηρούνται στο χώρο της υγείας με νέους νόμους, ενώ η παιδεία "καλουπώθηκε", ήδη, στα πρότυπα της "Λευκής Βίβλου". Η λιτότητα και η φορομπηχτική πολιτική φέρνουν καθημερινά σε δύσκολη θέση όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει τα χρονοδιαγράμματα και την έκταση των απορυθμίσεων. Στις αρχές Μάρτη, αναμένεται το νομοσχέδιο για το "μικρό" ασφαλιστικό και, προς το τέλος του χρόνου, οι σαρωτικές ανατροπές στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Μέχρι την άνοιξη, θα είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο για τις "νέες εργασιακές σχέσεις", που βασίζονται και στο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000". Ξεχωριστό νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα καταρτιστεί για την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και τη "συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας", την κατάργηση, δηλαδή, του 8ωρου. Ηδη, τα μέτρα για την υποτιθέμενη ενίσχυση της απασχόλησης επιδοτούν πλουσιοπάροχα τη μερική απασχόληση. Στις ΔΕΚΟ, όλες οι διοικήσεις των οργανισμών πήραν εντολή να προχωρήσουν ταχύτατα στις αντεργατικές ανατροπές. Στο δημόσιο τομέα, η μονιμότητα και, γενικότερα, οι εργασιακές σχέσεις έχουν μπει, επίσης, στο ίδιο αντεργατικό στόχαστρο.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι προτάσεις της ΕΣΑΚ για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, συντονισμό ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, διαμόρφωσης ενός γενικότερου αγωνιστικού προσανατολισμού για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι όχι μόνο επίκαιρες, αλλά και καθοριστικής σημασίας. Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια περίοδο, που, επιπλέον, εξελίσσονται οι εξαιρετικής σημασίας διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενόψει και του 29ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Το Συνέδριο αυτό δεν καλείται μόνο να χαράξει την πολιτική της ΓΣΕΕ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ούτε να αναδείξει απλώς μια νέα διοίκηση. Χρεώνεται ουσιαστικά με την υπεράσπιση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων. Το γεγονός ότι η αντεργατική απειλή αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό αναδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης, την επιτακτικότητα της δημιουργίας ευρύτερου αγωνιστικού μετώπου σε όλους τους χώρους, κυρίως στη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανάγκη να αλλάξουν οι αρνητικοί συσχετισμοί δυνάμεων, που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από άλλες συνθήκες κι όταν δεν είχε ξεδιπλωθεί σε όλο της το μεγαλείο η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης.

Για την Κουβανική Επανάσταση

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 39 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 15 Φλεβάρη, στις 10.30 μμ, στην Αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρες,θα επακολουθήσει συζήτηση για τη σημερινή πραγματικότητα του νησιού της επανάστασης και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όπου μέλη του Συνδέσμου θα ερμηνεύσουν λατινοαμερικάνικα τραγούδια.

Επίσης, στη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί από τον Θ. Ζαφειρόπουλο, πρόεδρο της Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνιξ", μετάλλιο και δίπλωμα στον αγωνιζόμενο κουβανικό λαό για την αντίσταση του στο διεθνή ιμπεριαλισμό, τα οποία θα παραδοθούν στην πρέσβειρα της Κούβας.

"Ειδική εκπαίδευση" καταδρομέων

Ειδικές μορφές "εκπαίδευσης" φαίνεται πως εφαρμόζονται στις Ειδικές Δυνάμεις στο Μ. Πεύκο. Σύμφωνα με καταγγελία παρόντων καταδρομέων, στη διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας επίδειξης που θα επιθεωρούσε ο Αμερικανός στρατηγός, ανθυπολοχαγός για να δοκιμάσει την... ετοιμότητα της ομάδας, διέταζε καταδρομείς να μπουν στη θάλασσα για να "πάρουν θερμοκρασία", όπως λέγεται το συγκεκριμένο καψώνι και χτυπούσε καταδρομέα με βέργα στην πλάτη γιατί δεν έκρινε ικανοποιητικές τις επιδόσεις του. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, η εκπαίδευση που σε πολλές περιπτώσεις τα όριά της δε διακρίνονται από το καψώνι, χρησιμοποιείται ως μορφή τιμωρίας για τη... διαπαιδαγώγηση των στρατιωτών. Ολα αυτά συμπληρώνονται με τα διάφορα τραγούδια εθνικιστικού περιεχομένου που καμία σχέση δεν έχουν με την πατριωτική διαπαιδαγώγηση των στρατιωτών η οποία είναι αναγκαία. Ανάμεσα στα τραγούδια που ακούγονται είναι: "Θα σπάσουμε τα σύνορα, να μπούμε στην Τουρκία", "Το τρενάκι ξεκινάει, στην Τουρκία για να πάει" κλπ. Η εκπαίδευση ολοκληρώνεται με μαθήματα ελληνικής ιστορίας περί χαμένων πατρίδων που πρέπει να απελευθερωθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ