ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μαχητική η αρχή

Πορεία οργής χτες στην Ακτή Μιαούλη και την ΠΝΟ. Προς πανναυτεργατική συγκέντρωση στις αρχές Μάρτη. Καθημερινές εξορμήσεις στα δουλεμπορικά γραφεία, τις εφοπλιστικές εταιρίες, το ΓΕΝΕ και τα πλοία

"Οι ναυτεργάτες παλεύουν και θα νικήσουν, τα μέτρα του ΥΕΝ θα καταργήσουν".Με το σύνθημα αυτό οργισμένοι ναυτεργάτες - άνεργοι στην πλειοψηφία τους - διατράνωσαν την απόφασή τους να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη δουλιά, τα ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα, με δυναμική πορεία στην Ακτή Μιαούλη, που κατέληξε στα γραφεία της ΠΝΟ. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε επί τόπου από τους ναυτεργάτες που συμμετείχαν στην πανναυτεργατική σύσκεψη που διοργάνωσαν ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",όπου καθορίστηκε ολοκληρωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Χαρακτηριστικό των αγωνιστικών διαθέσεων, που επικρατούν στους ναυτεργάτες, ήταν ότι μόλις η πορεία πέρασε από τα "στέκια" των ανέργων στην Ακτή Μιαούλη, συμπαρέσυρε όσους ναυτεργάτες βρίσκονταν εκεί. Οι ναυτεργάτες, αγανακτισμένοι από τη στάση της ΠΝΟ, έκαναν ομαδική παράσταση στο γραφείο του γραμματέα της ΠΝΟ, Ι. Χαλά,απαιτώντας να σταματήσει ηΟμοσπονδία να αποτελεί γέφυρα για το πέρασμα της αντιναυτεργατικής πολιτικής. Ο Ι. Χαλάς, παραπέμποντας σε συμπεριφορά κυβερνητικού εκπροσώπου, ζήτησε από τους ναυτεργάτες... "κάποιο χαρτί" με τα αιτήματά τους!

Οι ναυτεργάτες ανανέωσαν για σήμερα στις 10 το πρωί το αγωνιστικό τους ραντεβού, ενώ όπως αποφάσισαν στη διάρκεια της σύσκεψης, καθημερινά θα εξορμούν μαζικά στα δουλεμπορικά γραφεία, το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,τις εφοπλιστικές εταιρίες, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την ΠΝΟ,με τόπο συνάντησης στις 10 το πρωί τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Σταθμό θα αποτελέσει πανναυτεργατική συγκέντρωση, που θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη.

Αποφασίστηκε, επίσης, τριήμερο πρόγραμμα εξορμήσεων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ θα γίνουν προσπάθειες για να συγκροτηθεί επιτροπή για την κοινή δράση ναυτεργατών, εργαζομένων και μαζικών φορέων ενάντια στην απελευθέρωση της Ακτοπλοϊας.Καθημερινά θα γίνονται και συζητήσεις με τα πληρώματα των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα αναδεικνύεται η ανάγκη για οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας,μιλώντας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αφού περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όχι μόνο οι ναυτεργάτες, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, από την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισήμανε την ανάγκη του συντονισμού δράσης και σημείωσε: "Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους για να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις. Κάθε μέρα περισσότεροι ναυτεργάτες επιβάλλεται να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Από αυτό θα εξαρτηθούν πολλά. Παλικαρίσια, αποφασιστικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών. Οι μεγάλες αγωνιστικές στιγμές του κλάδου μπορούν να επαναληφθούν και θα επαναληφθούν με τη συμβολή όλων μας".

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των αγώνων

"Απογοητευτική" χαρακτηρίζει την προχτεσινή συνάντηση με τη διυπουργική επιτροπή

Την απογοήτευση των συνταξιούχων από την προχτεσινή συνάντηση με τη διυπουργική επιτροπή, η οποία αρνήθηκε κάθε συζήτηση για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων τους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Η Συντονιστική σημειώνει ότι κατά τη συνάντηση έθεσε κωδικοποιημένα όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους και εκκρεμούν απ' το '90, που ψηφίστηκαν οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ, τους οποίους εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, αν και είχε υποσχεθεί την κατάργησή τους.

Επισημαίνει πως "παρά το γεγονός ότι η συνάντηση είχε την έννοια να αναπτυχθούν τα βασικά αιτήματα που καλύπτουν όλους τους φορείς των συνταξιούχων, προκειμένου να τεθούν στη συνέχεια ενώπιον του πρωθυπουργού, κατά το κλείσιμο της σύσκεψης η διυπουργική επιτροπή κυριολεκτικά προχώρησε από μόνη της σε αποφάσεις και έσπειρε απογοήτευση, όταν διέγραψε κάθε συζήτηση για επίλυση βασικών αιτημάτων". Η ΣΕΑ υπογραμμίζει πως "με τον τρόπο αυτό προσδιορίζει και το τι θα βγει από τη συνάντησή μας με τον πρόεδρο της κυβέρνησης που θα γίνει σε λίγες μέρες".

Δηλώνει κατηγορηματικά ότι "αν αυτές οι συναντήσεις καταλήξουν σε φιάσκο με σκοπό τη διαιώνιση των σοβαρών προβλημάτων που συγκλονίζουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους μας και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, θα συνεχίσουμε την πανελλαδική κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το μαχαίρι μπήκε βαθιά στο κόκαλο. Ο αυταρχισμός, η κοινωνική αναλγησία και η τρομοκρατία δε θα περάσουν".

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου

Παράσταση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση το νέο μισθολόγιο, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι τα διοικητικά συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, των συνταξιουχικών σωματείων Αθήνας και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ήδη έχει ξεκινήσει στη Βουλή. Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται γιατί: Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει από 1ης Αυγούστου '97 και όχι απ' την αρχή του χρόνου. Οι κατώτερες συντάξεις στο δημόσιο δεν καθορίζονται στο 80% του εισαγωγικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή 88.000 δρχ. αλλά στο ποσό των 55.000 δρχ. Οι συντάξεις όσων συνταξιούχων έχουν κάτω από 25 χρόνια υπηρεσία, μειώνονται μέχρι και 19.000 δρχ., η οποία διαφορά κρατείται σαν προσωπικό "κουτάκι" που δε θα επιδέχεται αυξήσεις. Οι χήρες παίρνουν τα 7/10 της σύνταξης του θανόντος συζύγου, χωρίς να προβλέπεται αύξησή του όταν υπάρχουν παιδιά, κ.ά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, με τον οποίον συναντήθηκαν οι συνδικαλιστές, ήταν αρνητικός και αξιοποιώντας διάφορες αλχημείες ισχυρίστηκε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις για το '98 θα είναι πάνω από 2,5% που δίνεται στους εν ενεργεία δημόσιους υπάλληλους. Στη συνέχεια κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους σε όλα τα κόμματα και στο προεδρείο της Βουλής.

ΓΡΕΪΤ - ΑΤΙΚ ΑΕ
Απλήρωτοι 18 μήνες!

Απεργία διαρκείας από χτες, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν περιέλθει σε απελπιστική οικονομική κατάσταση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Απεργία διαρκείας άρχισαν από χτες οι εργαζόμενοι της καπνεμπορικής επιχείρησης ΓΡΕΪΤ - ΑΤΙΚ ΑΕ στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας δεδουλευμένα 18 μηνών, αποζημιώσεις, άδειες των ετών 1996 και 1997, που τους οφείλει η επιχείρηση. Η Εταιρία των γνωστών Χαρδαλιά και Βιδάλη χρωστάει σε κάθε εργαζόμενο από 2 - 3 εκατομμύρια. Μόλις την περασμένη Δευτέρα οι δύο εργοδότες καταδικάστηκαν σε 6 χρόνια φυλάκιση γιατί κατά τον ίδιο τρόπο είχαν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους που δούλεψαν σε καπνομάγαζα της Δ. Θεσσαλονίκης. Επίσης οι απεργοί της ΓΡΕΪΤ πριν δύο μήνες έκαναν αγωγή για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

"Οι εργοδότες υποσχέθηκαν επανειλημμένα ότι θα μας πληρώσουν μόλις πουλήσουν τα καπνά. Ο καιρός όμως περνούσε και φως δε βλέπαμε από πουθενά. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε εδώ μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων μας", δηλώνουν οι εργαζόμενοι, που από χτες περιφρουρούν τους χώρους του εργοστασίου. Μας περιγράφουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αυτοί και οι οικογένειές τους, οι οποίοι για να ζήσουν χρειάζεται να δανείζονται συνεχώς. Σε πολλά σπίτια, η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα.

Σχετικά με την κινητοποίηση αυτή, το Συνδικάτο Καπνεργατών Ν. Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Το συγκεκριμένο πρόβλημα που εμφανίστηκε από το 1996 και συνεχίζεται στα καπνομάγαζα των Βιδάλη - Χαρδαλιά, απαιτεί άμεση λύση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων. Εκμεταλλεύονται την ανεργία στον κλάδο μας και στην πόλη μας γενικότερα, από το κλείσιμο των εργοστασίων που προκαλεί η πολιτική της αποβιομηχάνισης, για να μας ληστεύουν και να καταργούν στην πράξη τα δικαιώματά μας.

Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, αύριο θα είναι αργά".

Από τη χθεσινή παναυτεργατική σύσκεψη

Από τη χθεσινή πανναυτεργατική σύσκεψη

Ψηφίζουν οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων

Να συσπειρωθούν στο σωματείο και να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν αύριο Σάββατο και την Κυριακή, 14 και 15 Φλεβάρη, καλεί όλες τις εργαζόμενες, το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων.Σε ανακοίνωση του σωματείου καταγγέλλεται η αναλγησία με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση τις εργαζόμενες και τα αιτήματά τους και τις καλεί να συνεχίσουν ενωμένες να δίνουν τη μάχη ενάντια σ' αυτή την αναλγησία, ενάντια στη λογική της συναίνεσης, της υποταγής και του συμβιβασμού, όπως κάνουν οι πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

"Η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες - τονίζεται στην ανακοίνωση - είναι προϋπόθεση, για να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο του αγώνα, πιο δυναμικά μέχρι την επίλυση των προβλημάτων, όπως μαζικά και αγωνιστικά απαντούν οι αγρότες, οι μαθητές, οι γονείς, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ κ.ά.".

Οι εργαζόμενες διεκδικούν: Να μετατραπεί η σύμβαση έργου σε εξαρτημένη σχέση εργασίας. Να απολαμβάνουν τα δικαιώματα του εργάτη (δώρα, άδειες, επιδόματα, ασφάλιση κ.ά.). Εργασιακό περιβάλλον με προδιαγραμμένους κανόνες, ώστε να μην υφίστανται παράλογες και προσωπικές επιλογές των προϊσταμένων και των σχολικών επιτροπών. Αύξηση των αποδοχών τουλάχιστον στα όρια της ΕΓΣΣΕ κ.ά.

Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν το Σάββατο από τις 12μ έως τις 5μμ και την Κυριακή από τις 10π.μ. έως τις 5μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Σύσκεψη οικοδομικών σωματείων

Ευρεία σύσκεψη των οικοδομικών σωματείων του Νομού Ηλείας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα στα γραφεία του συνδικάτου στον Πύργο. Στη σύσκεψη, όπου θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, θα συζητηθούν τα προβλήματα που απασχολούν τους οικοδόμους του νομού, ο καλύτερος συντονισμός του αγώνα, αλλά και γενικότερα ζητήματα του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ