Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των αγώνων

"Απογοητευτική" χαρακτηρίζει την προχτεσινή συνάντηση με τη διυπουργική επιτροπή

Την απογοήτευση των συνταξιούχων από την προχτεσινή συνάντηση με τη διυπουργική επιτροπή, η οποία αρνήθηκε κάθε συζήτηση για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων τους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Η Συντονιστική σημειώνει ότι κατά τη συνάντηση έθεσε κωδικοποιημένα όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους και εκκρεμούν απ' το '90, που ψηφίστηκαν οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ, τους οποίους εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, αν και είχε υποσχεθεί την κατάργησή τους.

Επισημαίνει πως "παρά το γεγονός ότι η συνάντηση είχε την έννοια να αναπτυχθούν τα βασικά αιτήματα που καλύπτουν όλους τους φορείς των συνταξιούχων, προκειμένου να τεθούν στη συνέχεια ενώπιον του πρωθυπουργού, κατά το κλείσιμο της σύσκεψης η διυπουργική επιτροπή κυριολεκτικά προχώρησε από μόνη της σε αποφάσεις και έσπειρε απογοήτευση, όταν διέγραψε κάθε συζήτηση για επίλυση βασικών αιτημάτων". Η ΣΕΑ υπογραμμίζει πως "με τον τρόπο αυτό προσδιορίζει και το τι θα βγει από τη συνάντησή μας με τον πρόεδρο της κυβέρνησης που θα γίνει σε λίγες μέρες".

Δηλώνει κατηγορηματικά ότι "αν αυτές οι συναντήσεις καταλήξουν σε φιάσκο με σκοπό τη διαιώνιση των σοβαρών προβλημάτων που συγκλονίζουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους μας και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, θα συνεχίσουμε την πανελλαδική κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το μαχαίρι μπήκε βαθιά στο κόκαλο. Ο αυταρχισμός, η κοινωνική αναλγησία και η τρομοκρατία δε θα περάσουν".

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου

Παράσταση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση το νέο μισθολόγιο, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι τα διοικητικά συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, των συνταξιουχικών σωματείων Αθήνας και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ήδη έχει ξεκινήσει στη Βουλή. Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται γιατί: Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει από 1ης Αυγούστου '97 και όχι απ' την αρχή του χρόνου. Οι κατώτερες συντάξεις στο δημόσιο δεν καθορίζονται στο 80% του εισαγωγικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή 88.000 δρχ. αλλά στο ποσό των 55.000 δρχ. Οι συντάξεις όσων συνταξιούχων έχουν κάτω από 25 χρόνια υπηρεσία, μειώνονται μέχρι και 19.000 δρχ., η οποία διαφορά κρατείται σαν προσωπικό "κουτάκι" που δε θα επιδέχεται αυξήσεις. Οι χήρες παίρνουν τα 7/10 της σύνταξης του θανόντος συζύγου, χωρίς να προβλέπεται αύξησή του όταν υπάρχουν παιδιά, κ.ά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, με τον οποίον συναντήθηκαν οι συνδικαλιστές, ήταν αρνητικός και αξιοποιώντας διάφορες αλχημείες ισχυρίστηκε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις για το '98 θα είναι πάνω από 2,5% που δίνεται στους εν ενεργεία δημόσιους υπάλληλους. Στη συνέχεια κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους σε όλα τα κόμματα και στο προεδρείο της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ