Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΝΔΩΡΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να συντονίσουμε την πάλη μας

- Το συνδικάτο σας, μαζί με άλλες εργατικές οργανώσεις, πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει σε σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα σωματεία της Αθήνας. Για ποιους λόγους γίνεται αυτή η σύσκεψη;

- Για να συζητήσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της Αθήνας και γενικότερα τους εργαζόμενους της χώρας. Να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα μας, ώστε με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις να απαντήσουμε στην επίθεση της κυβέρνησης σε όλα τα δικαιώματα και σε όλες τις κατακτήσεις, που με αγώνες και θυσίες κατέκτησαν οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα. Επίσης για να συντονίσουμε τον αγώνα μας για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων. Κι αυτό, γιατί η ηγεσία της ΓΣΕΕ αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για συντονισμό της πάλης, για ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και για απόκρουση της επίθεσης που δεχόμαστε. Επίσης στη σύσκεψη πρέπει να δούμε πώς καλύτερα θα αντιμετωπίσουμε την αποθράσυνση των βιομηχάνων, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να μειώσουν το εργατικό εισόδημα, να αφαιρέσουν δικαιώματα.

- Τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη σας, κάνει πιο επιτακτική σήμερα την ανάγκη του συντονισμού της δράσης;

- Πρέπει να πούμε ότι η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοτών για αφαίρεση δικαιωμάτων, αξιοποιώντας και τη στάση συμβιβασμού της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ και άλλων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, δεν είναι κάτι σημερινό, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Σήμερα όμως εμφανίζεται να αποκτά ακόμα πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς και να διευρύνεται σε όλα τα μέτωπα και σε όλους τους τομείς, δημόσιο και ιδιωτικό. Ο προϋπολογισμός του '98 είναι ο πιο αντιλαϊκός των τελευταίων χρόνων. Η τροπολογία, που ψήφισε η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ, χτυπά καίρια τις συλλογικές συμβάσεις στο χώρο και ανοίγει το δρόμο για κατάργησή τους και επόμενα και των εργασιακών δικαιωμάτων και στον ιδιωτικό τομέα. Στην κατεύθυνση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων κινούνται και οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας για νομοσχέδιο περί "συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας" στον ιδιωτικό τομέα, οι εξαγγελίες για "ευελιξία" στους εργαζόμενους στο δημόσιο. Πριν λίγο διάστημα ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα δήθεν για την ανεργία, με το οποίο προσφέρονται απλόχερα στους εργοδότες 118 δισ. δραχμές για νέες θέσεις που τάχα θα δημιουργήσουν και επιπλέον με αυτό το πρόγραμμα επιδοτεί και τη μερική απασχόληση. Ολα τα παραπάνω δείχνουν πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις.

- Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;

- Το κυριότερο είναι να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους, να παλέψουν για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων τους, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αυτή την προσπάθεια για ενεργοποίηση των εργαζομένων, υπηρετεί και η κοινή σύσκεψη. Καλούμε να συμμετάσχουν όλα τα σωματεία της Αθήνας, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά για όλους, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο πρόγραμμα δράσης. Να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, συγκεντρώσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις κτλ. Εκείνο που πρέπει να μας οδηγεί είναι ότι στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, εργοδοτών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να απαντήσουμε και μεις συντονισμένα.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ