Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μαχητική η αρχή

Πορεία οργής χτες στην Ακτή Μιαούλη και την ΠΝΟ. Προς πανναυτεργατική συγκέντρωση στις αρχές Μάρτη. Καθημερινές εξορμήσεις στα δουλεμπορικά γραφεία, τις εφοπλιστικές εταιρίες, το ΓΕΝΕ και τα πλοία

"Οι ναυτεργάτες παλεύουν και θα νικήσουν, τα μέτρα του ΥΕΝ θα καταργήσουν".Με το σύνθημα αυτό οργισμένοι ναυτεργάτες - άνεργοι στην πλειοψηφία τους - διατράνωσαν την απόφασή τους να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη δουλιά, τα ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα, με δυναμική πορεία στην Ακτή Μιαούλη, που κατέληξε στα γραφεία της ΠΝΟ. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε επί τόπου από τους ναυτεργάτες που συμμετείχαν στην πανναυτεργατική σύσκεψη που διοργάνωσαν ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",όπου καθορίστηκε ολοκληρωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Χαρακτηριστικό των αγωνιστικών διαθέσεων, που επικρατούν στους ναυτεργάτες, ήταν ότι μόλις η πορεία πέρασε από τα "στέκια" των ανέργων στην Ακτή Μιαούλη, συμπαρέσυρε όσους ναυτεργάτες βρίσκονταν εκεί. Οι ναυτεργάτες, αγανακτισμένοι από τη στάση της ΠΝΟ, έκαναν ομαδική παράσταση στο γραφείο του γραμματέα της ΠΝΟ, Ι. Χαλά,απαιτώντας να σταματήσει ηΟμοσπονδία να αποτελεί γέφυρα για το πέρασμα της αντιναυτεργατικής πολιτικής. Ο Ι. Χαλάς, παραπέμποντας σε συμπεριφορά κυβερνητικού εκπροσώπου, ζήτησε από τους ναυτεργάτες... "κάποιο χαρτί" με τα αιτήματά τους!

Οι ναυτεργάτες ανανέωσαν για σήμερα στις 10 το πρωί το αγωνιστικό τους ραντεβού, ενώ όπως αποφάσισαν στη διάρκεια της σύσκεψης, καθημερινά θα εξορμούν μαζικά στα δουλεμπορικά γραφεία, το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,τις εφοπλιστικές εταιρίες, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την ΠΝΟ,με τόπο συνάντησης στις 10 το πρωί τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Σταθμό θα αποτελέσει πανναυτεργατική συγκέντρωση, που θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη.

Αποφασίστηκε, επίσης, τριήμερο πρόγραμμα εξορμήσεων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ θα γίνουν προσπάθειες για να συγκροτηθεί επιτροπή για την κοινή δράση ναυτεργατών, εργαζομένων και μαζικών φορέων ενάντια στην απελευθέρωση της Ακτοπλοϊας.Καθημερινά θα γίνονται και συζητήσεις με τα πληρώματα των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα αναδεικνύεται η ανάγκη για οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας,μιλώντας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αφού περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όχι μόνο οι ναυτεργάτες, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, από την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισήμανε την ανάγκη του συντονισμού δράσης και σημείωσε: "Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους για να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις. Κάθε μέρα περισσότεροι ναυτεργάτες επιβάλλεται να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Από αυτό θα εξαρτηθούν πολλά. Παλικαρίσια, αποφασιστικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών. Οι μεγάλες αγωνιστικές στιγμές του κλάδου μπορούν να επαναληφθούν και θα επαναληφθούν με τη συμβολή όλων μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ