Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Πρόκληση και καθυστέρηση

Στην παραπέρα συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, κινούνται οι θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων. Χωρίς αποτέλεσμα και η χτεσινή δεύτερη συνάντηση. Ο Γ. Μαυρίκος καλεί σε απεργιακή κλιμάκωση

Προκλητικοί και ανένδοτοι, εμφανίστηκαν χτες οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, κατά τη διάρκεια της δεύτερης διαπραγματευτικής συνάντησης με τη ΓΣΕΕ, για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.Οχι μόνο απέρριψαν τις προτάσεις των εργαζομένων, αλλά έφτασαν στο σημείο - με πρωτοβουλία των εμπόρων - να ...διαμαρτυρηθούν και για τις διαδηλώσεις των εργαζομένων στους δρόμους της Αθήνας, ενώ αξίωσαν μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών!

Η εξέλιξη αυτή τελματώνει την πορεία της διαπραγμάτευσης, που θα συνεχιστεί, με νέα συνάντηση, στις 26 Φλεβάρη. Οι εργοδότες απέρριψαν κάθε αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά και τα θεσμικά αιτήματα, επειδή - όπως είπαν - εμπεριέχουν οικονομικές απαιτήσεις.

Θεώρησαν ότι τα αιτήματα των εργαζομένων "αυξάνουν πάρα πολύ το κόστος εργασίας"!Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,ισχυρίστηκε ότι το εισόδημα των εργαζομένων έχει αυξηθεί πραγματικά κατά 4% τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με πραγματικές μέσες αυξήσεις 11,5%!Επιπλέον, οι εργοδότες σημείωσαν ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων κινδυνεύει φέτος και ότι η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ενίσχυση της "ανταγωνιστικότητας", την οποία δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να βλάψουν με τις απαιτήσεις τους. Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Ν. Σκορίνης,αιτιολόγησε τη στάση της οργάνωσής του, λέγοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χρ. Φώλιας,αναφέρθηκε στην κρίση στο εμπόριο, ενώ οι βιομήχανοι ισχυρίστηκαν ότι η προηγούμενη κερδοφορία επενδύθηκε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας!

Ειδικότερα, ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ θεωρούν αρκετή μια αύξηση με βάση τον προβλεπόμενο πληθωρισμό και ένα μέρος μόνο της αύξησης της παραγωγικότητας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,πρόσθεσε ότι διορθωτικό ποσό μπορεί να δοθεί μόνο για μακροπρόθεσμη σύμβαση.Ο πληθωρισμός σύμφωνα με την κυβερνητική πρόβλεψη, θα είναι 2,5%,ενώ σε μέσα επίπεδα 3,7%.Παράλληλα, όλες οι πλευρές παραδέχτηκαν ότι ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε κοινή θέση για το τι θεωρείται αύξηση της παραγωγικότητας και επομένως πόση είναι αυτή! Οπως και να έχει, ο ΣΕΒ πιστεύει ότι η αύξηση λόγω της παραγωγικότητας δεν πρέπει να "εξαντλήσει τα όρια", επειδή θα "προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις"!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν "σοβαρές αποστάσεις από όσα προσδοκά η ΓΣΕΕ" και ότι θα γίνει προσπάθεια για σύντομη υπογραφή της σύμβασης, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ πρόκειται να συνεδριάσει μέσα στην ερχόμενη βδομάδα για να κρίνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την παραπέρα πορεία τους.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος δήλωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησης της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών: "Η στάση των εργοδοτικών οργανώσεων είναι προκλητική και απαράδεκτη. Αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την κυβερνητική πολιτική για λιτότητα και αφαίρεση εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η άρνησή τους να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της εργατικής τάξης και η μεθοδευμένη προσπάθεια κωλυσιεργίας και καθυστέρησης δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.

Απαιτούμε, αμέσως να συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ και όλα τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος και να αποδεχτούν την πρόταση που έχουμε και γραπτά καταθέσει, για κλιμάκωση και συντονισμό του αγώνα, με πρώτο βήμα την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, 5 Μάρτη.

Οι εργάτες και οι υπάλληλοι να βάλουν στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων τους, μαζί με τα θεσμικά, και την ανάγκη για 8.000 δραχμές κατώτερο μεροκάματο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ