ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Η απεργία στο "εδώλιο"!

Στα δικαστήρια προσέφυγε η οικογένεια Αγγελόπουλου, σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης και απαγόρευσης των στάσεων εργασίας, που έχει κηρύξει το σωματείο για την ερχόμενη βδομάδα!

Η οικογένεια Αγγελόπουλου ξαναχτύπησε στη "Χαλυβουργική"!Με αγωγή που κατέθεσε χτες στο Πρωτοδικείο Αθήνας, ζητά να κηρυχτούν παράνομες και να απαγορευτούν οι στάσεις εργασίας, που αποφάσισε για την ερχόμενη βδομάδα το σωματείο των εργαζομένων!

Η αγωγή στρέφεται κατά του προέδρου και του γενικού γραμματέα του επιχειρησιακού σωματείου, για τους οποίους η οικογένεια Αγγελόπουλου ζητά, επιπλέον, να καταδικαστούν σε καταβολή προστίμου, ύψους 2 εκατομμυρίων ο καθένας και επίσης να επιφορτιστούν τα έξοδα της δίκης! Για να στηρίξει δε τις αξιώσεις της, φτάνει στο σημείο να επικαλείται παλιές δικαστικές αποφάσεις - ακόμα και αποφάσεις της προηγούμενης δεκαετίας (!) - που έβγαζαν "εκτός νόμου" παλαιότερες κινητοποιήσεις στη "Χαλυβουργική"!

Και αυτό, όταν αντί για απάντηση στα αιτήματα του σωματείου για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για το 1998, έστειλε ένα τελεσίγραφο κι ένα πελώριο "όχι" σε όλα! Μετά από αυτή της τη στάση, το σωματείο κήρυξε δίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες για την ερχόμενη Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη "Χαλυβουργική" Δήμος Κουμπούρης,σε δήλωσή του τονίζει: "Από τη μια η χλιδή, οι προκλήσεις, τα πλούτη, οι φιέστες και τα παλάτια της οικογένειας Αγγελόπουλου. Από την άλλη εργαζόμενοι και συνδικαλιστές σύρονται στα δικαστήρια, γιατί τόλμησαν να ζητήσουν το δίκιο τους! Θεωρούμε απαράδεκτη την τακτική της επιχείρησης. Τα τελευταία χρόνια απολύθηκαν 500 εργαζόμενοι. Οσοι απόμειναν έχουν να πάρουν αύξηση τρία χρόνια. Επιπλέον τους αφαιρέθηκαν κατακτήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν μείωση του εισοδήματός τους. Και έρχεται σήμερα η "Χαλυβουργική" να μας στείλει στα δικαστήρια, να στείλει, για μια ακόμα φορά, το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας στο "εδώλιο". Οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν αγωνιστικά, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους και διεκδικώντας το δίκιο τους".

Η εκδίκαση της αγωγής θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Βράζει" το λιμάνι

Σε νέα φάση μπαίνουν οι κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα. Ομαδική παράσταση χτες, στο ΓΕΝΕ. Κλιμακώνονται οι προκλήσεις των εφοπλιστών

Στα στέκια των ανέργων στην Ακτή Μιαούλη, με τις λίστες των δουλεμπόρων του λιμανιού στο χέρι, βρέθηκαν και χτες αντιπροσωπείες ναυτεργατών, προετοιμάζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία, για μπάρκο χωρίς κεφαλομεσίτες και "φακελάκια", για την υπεράσπιση και διατήρηση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Η πορεία που σχηματίστηκε, κατέληξε στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,όπου έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντήΒασίλη Λυκουσά για τον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου, το οποίο - όπως επισημάνθηκε - λειτουργεί σαν παράρτημα των δουλεμπορικών γραφείων.

Την πρωτοβουλία για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν αναλάβει ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.Οπως αποφάσισαν οι ναυτεργάτες, σε σύσκεψη που οργάνωσαν προχτές τα δύο σωματεία, από μεθαύριο Δευτέρα, κάθε μέρα, θα συναντιούνται στις 10 το πρωί στα γραφεία των δύο σωματείων, απ' όπου θα εξορμούν στα δουλεμπορικά γραφεία, στις εφοπλιστικές εταιρίες - κυρίως σ' αυτές που διαχειρίζονται ανασφάλιστα πλοία - στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,στο ΓΕΝΕ και την ΠΝΟ. Το ημερήσιο πρόγραμμα θα καθορίζεται επί τόπου. Παράλληλα θα γίνεται και προετοιμασία με περιοδείες νωρίς το πρωί στα καράβια, στο λιμάνι του Πειραιά, για την καλύτερη προετοιμασία της πανναυτεργατικής συγκέντρωσης που θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη.Κινητοποιήσεις προετοιμάζονται επίσης, σε συντονισμό με τα σωματεία των συνταξιούχων, για το ΝΑΤ.

Τα θέλουν όλα

Οι ναυτεργατικοί αγώνες ξεδιπλώνονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο αφού οι εφοπλιστές αξιώνουν πλέον ευθέως πλήρη "ελευθεριότητα" στη σύνθεση των πληρωμάτων! Μετά την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών,η Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων με έγγραφό της προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με ημερομηνία 30 Γενάρη, αναφέρει τις προτάσεις της για την εξασφάλιση "ίσων όρων ανταγωνισμού" με τα κοινοτικά κρουαζιερόπλοια ενόψει της άρσης του καμποτάζ που για τα τουριστικά πλοία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1/1/1999. "Τα κρουαζιερόπλοια άλλων κρατών - μελών της ΕΕ - αναφέρεται - δεν έχουν περιορισμούς εθνικότητας στην πρόσληψη των πληρωμάτων. Το μεγαλύτερο τμήμα τους και ειδικότερα το σύνολο των κατωτέρων πληρωμάτων και του ξενοδοχειακού προσωπικού (που δε θεωρούνται ως ναυτικοί και προσλαμβάνονται κατά την ελεύθερη κρίση του πλοιοκτήτη), είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, αμειβόμενοι με ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς σε σύγκριση με τους μισθούς των Ελλήνων υπηκόων"! Για να γίνει πιο κατανοητό τι ακριβώς αξιώνουν, αναφέρουν και το παράδειγμα ότι ο μισθός του Ελληνα Θαλαμηπόλου ανέρχεται σε 2.300 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο κόστος ναυτικού "τρίτης χώρας" υπολογίζεται σε60 δολ.!

Αδιάλλακτοι οι ακτοπλόοι για τη σύμβαση

Δύσκολες μέρες περιμένουν και τους ναυτεργάτες της ακτοπλοϊας.Οι εφοπλιστές τούς θεωρούν "πληρώματα πολυτελή" και επιπλέον παραμένουν αδιάλλακτοι στη θέση τους, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1998 να προβλέπει αυξήσεις ανάλογες με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης! Τη θέση αυτή διατύπωσαν και χτες κατά τη δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση της Ενωσης Εφοπλιστών της Ακτοπλοϊας με τη διοίκηση της ΠΝΟ. Ομως "πράσινο φως" στους εφοπλιστές να προκαλούν, έδωσε ο ίδιος ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ι. Χαλάς,ο οποίος έσπευσε να τους... ενημερώσει ότι το ποσοστό του 10% αύξηση που διεκδικεί η Ομοσπονδία, είναι διαπραγματεύσιμο...

Εκρηκτική η κατάσταση σε ΝΑΤ και Οίκο Ναύτου

Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ, με Ερώτηση βουλευτών του

Δραματική είναι η εικόνα του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), το οποίο από τα πιο ακμαία και από τα πλέον εύρωστα οικονομικά ασφαλιστικά Ταμεία, σήμερα με την αντικοινωνική, φιλοεφοπλιστική και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, βρίσκεται σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες (συντάξεις ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και άλλα). Ο Οίκος Ναύτου, σ' όλη τη χώρα, εφαρμόζοντας την πολιτική της λιτότητας, ελαχιστοποιεί την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους ναυτικούς, περικόπτοντας παραρτήματα, ειδικότητες, αρχιάτρους και γιατρούς. Το θέμα του ΝΑΤ και του Ο. Ν. έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Στρ. Κόρακας.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, στη Μαγνησία το πρόβλημα για 5.000 συνταξιούχους του ΝΑΤ, καθώς και για άγνωστο αριθμό εν ενεργεία ναυτικών με τις οικογένειές τους, πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, μετά την απόφαση περικοπής31 γιατρών από το παράρτημα Βόλου του Οίκου Ναύτου και την απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, με την οποία παραιτήθηκαν και οι υπόλοιποι γιατροί.

"Προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν - τονίζεται - αυτά τα προβλήματα οι ναυτικοί ζητούν την άμεση οικονομική ενίσχυση του Οίκου Ναύτου, ενώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του ΝΑΤ είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες προτάσεις που διατύπωσε το συνδικαλιστικό ναυτεργατικό κίνημα και ειδικότερα να θεσπιστεί η τριμερής ασφαλιστική εισφορά - και στα πλαίσια αυτά ν' αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά όπως εξάλλου ισχύει στα βαριά, ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα".

Επειδή, όπως υπογραμμίζεται, είναι πραγματικά απάνθρωπο να θυσιάζονται τα δικαιώματα στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση στο όνομα της λιτότητας και των προγραμμάτων σύγκλισης προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, οι δυο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ποια είναι τα μέτρα, που θα πάρει η κυβέρνηση άμεσα ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Οίκου Ναύτου σ' ολόκληρη τη χώρα και στη Μαγνησία και εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτου, όπως προτείνουν οι συνδικαλιστικοί ναυτεργατικοί φορείς;

Σύσκεψη λογιστών

Σύσκεψη πραγματοποιεί η ΕΣΑΚ Λογιστών την Τρίτη 17 του Φλεβάρη,στις 7 το απόγευμα,στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130). Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου.

Καταγγέλλει την εργοδοτική στάση

Την αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών, στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, καταδικάζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου,το οποίο καλεί τα όργανα της ΓΣΕΕ να συνεδριάσουν άμεσα και να οργανώσουν την αγωνιστική διεκδίκηση μονοετούς σύμβασης.

Επίσης, καλεί τη ΓΣΕΕ να μη συμμετέχει στη δεύτερη φάση του "κοινωνικού διαλόγου" και να αποχωρήσει από αυτόν. "Εστω και την τελευταία στιγμή - αναφέρεται - η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ας αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους".

Από παλιότερη κινητοποίηση των χαλυβουργών
Εκλέγουν νέα διοίκηση

Νέα διοίκηση εκλέγουν αύριο Κυριακή, 15 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στην "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης" και η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση" τους καλεί να υπερψηφίσουν τους υποψηφίους της, να μη δώσουν την πλειοψηφία σε εκείνες τις δυνάμεις που χειροκροτούν την κυβερνητική πολιτική σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων.

"Το νέο ΔΣ - τονίζεται στην ανακοίνωση του συνδυασμού - δεν πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά του απερχόμενου και γενικότερα των πλειοψηφιών του Εργατικού Κέντρου, της ΠΟΕΜ και της ΓΣΕΕ. Τα τρία χρόνια που πέρασαν ήταν χρόνια άπνοιας για το σωματείο μας, πάντα έμπαινε μπροστά η λογική του κομματικού συμφέροντος, μη θιγεί η κυβέρνηση, μην "τσαλακωθεί" η πολιτική της "Λευκής Βίβλου", της Ευρωπαϊκής Ενωσης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ