Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Βράζει" το λιμάνι

Σε νέα φάση μπαίνουν οι κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα. Ομαδική παράσταση χτες, στο ΓΕΝΕ. Κλιμακώνονται οι προκλήσεις των εφοπλιστών

Στα στέκια των ανέργων στην Ακτή Μιαούλη, με τις λίστες των δουλεμπόρων του λιμανιού στο χέρι, βρέθηκαν και χτες αντιπροσωπείες ναυτεργατών, προετοιμάζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία, για μπάρκο χωρίς κεφαλομεσίτες και "φακελάκια", για την υπεράσπιση και διατήρηση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Η πορεία που σχηματίστηκε, κατέληξε στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,όπου έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντήΒασίλη Λυκουσά για τον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου, το οποίο - όπως επισημάνθηκε - λειτουργεί σαν παράρτημα των δουλεμπορικών γραφείων.

Την πρωτοβουλία για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν αναλάβει ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.Οπως αποφάσισαν οι ναυτεργάτες, σε σύσκεψη που οργάνωσαν προχτές τα δύο σωματεία, από μεθαύριο Δευτέρα, κάθε μέρα, θα συναντιούνται στις 10 το πρωί στα γραφεία των δύο σωματείων, απ' όπου θα εξορμούν στα δουλεμπορικά γραφεία, στις εφοπλιστικές εταιρίες - κυρίως σ' αυτές που διαχειρίζονται ανασφάλιστα πλοία - στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,στο ΓΕΝΕ και την ΠΝΟ. Το ημερήσιο πρόγραμμα θα καθορίζεται επί τόπου. Παράλληλα θα γίνεται και προετοιμασία με περιοδείες νωρίς το πρωί στα καράβια, στο λιμάνι του Πειραιά, για την καλύτερη προετοιμασία της πανναυτεργατικής συγκέντρωσης που θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη.Κινητοποιήσεις προετοιμάζονται επίσης, σε συντονισμό με τα σωματεία των συνταξιούχων, για το ΝΑΤ.

Τα θέλουν όλα

Οι ναυτεργατικοί αγώνες ξεδιπλώνονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο αφού οι εφοπλιστές αξιώνουν πλέον ευθέως πλήρη "ελευθεριότητα" στη σύνθεση των πληρωμάτων! Μετά την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών,η Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων με έγγραφό της προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με ημερομηνία 30 Γενάρη, αναφέρει τις προτάσεις της για την εξασφάλιση "ίσων όρων ανταγωνισμού" με τα κοινοτικά κρουαζιερόπλοια ενόψει της άρσης του καμποτάζ που για τα τουριστικά πλοία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1/1/1999. "Τα κρουαζιερόπλοια άλλων κρατών - μελών της ΕΕ - αναφέρεται - δεν έχουν περιορισμούς εθνικότητας στην πρόσληψη των πληρωμάτων. Το μεγαλύτερο τμήμα τους και ειδικότερα το σύνολο των κατωτέρων πληρωμάτων και του ξενοδοχειακού προσωπικού (που δε θεωρούνται ως ναυτικοί και προσλαμβάνονται κατά την ελεύθερη κρίση του πλοιοκτήτη), είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, αμειβόμενοι με ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς σε σύγκριση με τους μισθούς των Ελλήνων υπηκόων"! Για να γίνει πιο κατανοητό τι ακριβώς αξιώνουν, αναφέρουν και το παράδειγμα ότι ο μισθός του Ελληνα Θαλαμηπόλου ανέρχεται σε 2.300 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο κόστος ναυτικού "τρίτης χώρας" υπολογίζεται σε60 δολ.!

Αδιάλλακτοι οι ακτοπλόοι για τη σύμβαση

Δύσκολες μέρες περιμένουν και τους ναυτεργάτες της ακτοπλοϊας.Οι εφοπλιστές τούς θεωρούν "πληρώματα πολυτελή" και επιπλέον παραμένουν αδιάλλακτοι στη θέση τους, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1998 να προβλέπει αυξήσεις ανάλογες με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης! Τη θέση αυτή διατύπωσαν και χτες κατά τη δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση της Ενωσης Εφοπλιστών της Ακτοπλοϊας με τη διοίκηση της ΠΝΟ. Ομως "πράσινο φως" στους εφοπλιστές να προκαλούν, έδωσε ο ίδιος ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ι. Χαλάς,ο οποίος έσπευσε να τους... ενημερώσει ότι το ποσοστό του 10% αύξηση που διεκδικεί η Ομοσπονδία, είναι διαπραγματεύσιμο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλο ένα ναυάγιο - έγκλημα (2012-01-17 00:00:00.0)
Ζητούν επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας (2011-03-23 00:00:00.0)
Αύριο δε λύνει κάβος! (2010-05-30 00:00:00.0)
Απειλή για όλο το λαό (2010-04-23 00:00:00.0)
Εδωσε στους εφοπλιστές την άρση του καμποτάζ (2010-04-20 00:00:00.0)
Πλωτές βόμβες δρομολογούν οι εφοπλιστές (2007-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ