Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκρηκτική η κατάσταση σε ΝΑΤ και Οίκο Ναύτου

Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ, με Ερώτηση βουλευτών του

Δραματική είναι η εικόνα του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), το οποίο από τα πιο ακμαία και από τα πλέον εύρωστα οικονομικά ασφαλιστικά Ταμεία, σήμερα με την αντικοινωνική, φιλοεφοπλιστική και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, βρίσκεται σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες (συντάξεις ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και άλλα). Ο Οίκος Ναύτου, σ' όλη τη χώρα, εφαρμόζοντας την πολιτική της λιτότητας, ελαχιστοποιεί την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους ναυτικούς, περικόπτοντας παραρτήματα, ειδικότητες, αρχιάτρους και γιατρούς. Το θέμα του ΝΑΤ και του Ο. Ν. έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Στρ. Κόρακας.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, στη Μαγνησία το πρόβλημα για 5.000 συνταξιούχους του ΝΑΤ, καθώς και για άγνωστο αριθμό εν ενεργεία ναυτικών με τις οικογένειές τους, πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, μετά την απόφαση περικοπής31 γιατρών από το παράρτημα Βόλου του Οίκου Ναύτου και την απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, με την οποία παραιτήθηκαν και οι υπόλοιποι γιατροί.

"Προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν - τονίζεται - αυτά τα προβλήματα οι ναυτικοί ζητούν την άμεση οικονομική ενίσχυση του Οίκου Ναύτου, ενώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του ΝΑΤ είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες προτάσεις που διατύπωσε το συνδικαλιστικό ναυτεργατικό κίνημα και ειδικότερα να θεσπιστεί η τριμερής ασφαλιστική εισφορά - και στα πλαίσια αυτά ν' αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά όπως εξάλλου ισχύει στα βαριά, ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα".

Επειδή, όπως υπογραμμίζεται, είναι πραγματικά απάνθρωπο να θυσιάζονται τα δικαιώματα στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση στο όνομα της λιτότητας και των προγραμμάτων σύγκλισης προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, οι δυο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ποια είναι τα μέτρα, που θα πάρει η κυβέρνηση άμεσα ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Οίκου Ναύτου σ' ολόκληρη τη χώρα και στη Μαγνησία και εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτου, όπως προτείνουν οι συνδικαλιστικοί ναυτεργατικοί φορείς;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ