ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αρχισαν οι συγχωνεύσεις!

Καταγγελίες ότι αναστέλλονται δραστηριότητες σε νοσοκομεία για προλείανση του εδάφους

"Δεν ξέρω τι γίνεται στην Αθήνα αλλά στη Θεσσαλονίκη γίνονται "σημεία και τέρατα", όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων".

Την καταγγελία αυτή έκανε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αντ. Παντολέων, χωρίς να παραθέσει περισσότερα στοιχεία. Οταν ρωτήθηκε απ' τους δημοσιογράφους για τα "τέρατα και σημεία" ανέφερε το εξής περιστατικό: Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του "Ιπποκράτειου" Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης τέθηκε θέμα της προώθησης αναμόρφωσης των εξωτερικών ιατρείων, μιας επένδυσης 350 εκατ. δραχμών. Ο πρόεδρος του νοσοκομείου έθεσε θέμα να μην πάρουν απόφαση, αφού όπως είπε, θα φύγουν απ' το Νοσοκομείο πέντε κλινικές. Κι ρωτήθηκε για το "πού θα πάνε οι κλινικές; ", η απάντηση - όπως τη μετέφερε ο Αντ. Παντολέων - ήταν "μη σας νοιάζει".Ηδη, δηλαδή, στην πράξη η κυβέρνηση προωθεί τη συγχώνευση των νοσοκομείων παρά τις δηλώσεις του Κ. Γείτονα στη συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ (5.2.1998) ότι το θέμα το μελετά μια επιτροπή τεχνοκρατών η οποία επεξεργάζεται τρία εναλλακτικά σενάρια: Εναν οργανισμό για κάθε δύο νοσοκομεία. Ενοποίηση υπηρεσιών με εθελοντικές μετακινήσεις του προσωπικού. Μια διοίκηση ανά νομό.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Εμμ. Καλοκαιρινός,απαντώντας στην ερώτηση για τη θέση του ΠΙΣ στο θέμα των συγχωνεύσεων, είπε ότι ο ΠΙΣ δεν έχει πάρει κάποια απόφαση, αλλά σύντομα θα πάρει θέση. Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ο Εμμ. Καλοκαιρινός είπε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πώς θα λειτουργήσει καλύτερα ένα ενοποιημένο νοσοκομείο του Κρατικού Αθήνας και της "Σωτηρίας" με 1.700 κρεβάτια συνολικά, όταν δεν μπορεί να διοικηθεί σωστά το κάθε ένα ξεχωριστά.

Τα θέματα που θίχτηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΠΙΣ ήταν πολλά και επιγραμματικά συνοψίζονται ως εξής:

  • Οι ιατρικές αμοιβές των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών εξακολουθούν να παραμένουν εξευτελιστικές εδώ και εφτά χρόνια. Η επίσκεψη ασθενή στο ιατρείο πληρώνεται με 2.200 δραχμές και με 3.000 η επίσκεψη στο σπίτι. (Και στις δύο περιπτώσεις οι αμοιβές είναι μεικτές! ). Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει αμοιβές να αυξηθούν σε 5.000 δραχμές για το ιατρείο και 6.000 για το σπίτι.

Οσον αφορά στις ιατρικές πράξεις, προτάθηκε απ' την επιτροπή η αύξηση από 600 δραχμές - που είναι σήμερα - σε 1.000 δραχμές. Ο ΠΙΣ θεωρεί ανεπαρκή αυτή την αύξηση και κάνει άλλες προτάσεις.

  • Με το ιατρικό μισθολόγιο ο ΠΙΣ θεωρεί ότι συνεχίζεται η κοροϊδία των νοσοκομειακών γιατρών. "Τελικά τα χρήματα που θα φτάσουν στα χέρια των γιατρών δε θα διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές αμοιβές τους" τονίστηκε στη συνέντευξη.
  • Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν είτε γιατί δεν έχει διοριστεί κανείς είτε γιατί οι διορισθέντες μετατέθηκαν αμέσως μετά το διορισμό τους. Πολλές κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν στα επαρχιακά νοσοκομεία.
  • Πολλά κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. (Διαθέτουμε μόλις 300 κρεβάτια τη στιγμή που χρειαζόμαστε 1.000).
  • Τέλος εκφράστηκαν φόβοι για την τύχη του ΤΣΑΥ μετά τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για το φάρμακο.
ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών

Αποχή απ' τη Δευτέρα απ' τα εξωτερικά ιατρεία και 24ωρη απεργία την Τετάρτη

Με απεργιακές κινητοποιήσεις θα απαντήσουν, την ερχόμενη βδομάδα, οι γιατροί των Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά στην κυβέρνηση που επιχειρεί την υποβάθμιση του έργου των Νοσοκομείων αλλά και της προσφοράς των λειτουργών της δημόσιας υγείας.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή 20 Φλεβάρη και 24ωρη απεργία στις 18 του μήνα. Την ημέρα της απεργίας θα γίνει Γενική Συνέλευση των γιατρών των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, στις 12 μ., στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Σωτηρία".

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της για το νομοσχέδιο για το νέο ιατρικό μισθολόγιο, που αναμένεται να κατατεθεί, μέσα στη βδομάδα, προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει - όσον αφορά τις εφημερίες - ότι λογικές ποσοστών στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του Λεκανοπεδίου δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Επίσης, διεκδικεί να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές από εφημερίες με το συνυπολογισμό 1/12 του επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα, που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Στον "Ευαγγελισμό", η γενική συνέλευση των γιατρών αποφάσισε, εκτός από τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ, την πραγματοποίηση προειδοποιητικών τετράωρων στάσεων εργασίας (8 πμ - 12 μ) την Τρίτη 17 Φλεβάρη και την Πέμπτη 19 του μήνα.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, σύμφωνα με το απεργιακό πλαίσιο της ΕΙΝΑΠ, αποφάσισε και η γενική συνέλευση των γιατρών του "Ασκληπιείου" Βούλας. Σημειώνεται ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου απέχουν από τις 9 Φλεβάρη από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία.

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΚΑ"
Υπερψηφίστε αγωνιστές

Την Τετάρτη οι εκλογές στο Σύλλογο Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΙΚΑ

Στις 18.2.1998 γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου εργαστηριακών υπαλλήλων του ΙΚΑ.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία" (ΑΣ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι "εκλογές γίνονται σε μια περίοδο που τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνθηκαν εξαιτίας της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - ΣΕΒ - πολυεθνικών, αλλά και στον απόηχο των σημαντικών κινητοποιήσεων των αγροτών, των συνταξιούχων, των μαθητών".

"Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, συνεχίζει η ανακοίνωση, αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης τορπιλίζουν όσες κατακτήσεις των εργαζομένων απέμειναν. Η ψήφιση του νέου Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα οδηγεί τους εργαζόμενους σε ένα νέο μεσαιωνικό κανονισμό. Οι μηχανισμοί ρουσφετολογίας και χαλιναγώγησης των συνειδήσεων του προσωπικού κυριαρχούν στο ΙΚΑ. Η τεράστια έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, η ανύπαρκτη ακτινοπροστασία στα ακτινολογικά εργαστήρια, η αυταρχικότητα των διοικήσεων, είναι μερικά από τα προβλήματα που υφίστανται καθημερινά οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ".

Η ΑΣ τονίζει ότι μαζί με τα προβλήματα των εργαζομένων στο ΙΚΑ οξύνονται και αυτά των ίδιων των ασφαλισμένων που ολοένα και περισσότερο είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν την ήδη υποβαθμισμένη παροχή υγείας. Ο νέος νόμος για τα νοσοκομεία όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα στο ΙΚΑ, αλλά το οδηγεί σε υποβάθμιση και συρρίκνωση, καθώς θα σηκώσει όλο το βάρος της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Για τη διαιώνιση των προβλημάτων η "Αγωνιστική Συνεργασία" επιρρίπτει ευθύνες και στην πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, η οποία "όχι μόνο δεν οργάνωσε την πάλη των εργαστηριακών για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά αντίθετα έκανε ό,τι μπορούσε για να εφαρμόζεται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική".

Η ΑΣ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να υπερψηφίσουν το συνδυασμό και να αναδείξουν αγωνιστές που κύριο στόχο θα έχουν όχι την εξαγορά συνειδήσεων και το προσωπικό βόλεμα, αλλά το κτίσιμο μετώπου αντίστασης και πάλης απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - πολυεθνικών.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνει η ΑΣ είναι αυξήσεις τουλάχιστον 25%, προσλήψεις με διαφανείς διαδικασίες, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις, να μην φαλκιδευτούν οι ώρες εργασίας, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και αύξηση των συνταξιοδοτικών αποδοχών.

Ανύπαρκτη η προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας

Η Ενωση Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών, ζητά την αλλαγή του συστήματος συλλογής και διακίνησης αίματος

Μολονότι το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, εντούτοις δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού. Από το 1999, το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί, καθώς θα σταματήσουν οι εισαγωγές αίματος από την Ελβετία. Μόνο οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ξεπερνούν τους 5.000 σε όλη τη χώρα, των οποίων η θεραπεία στηρίζεται στις τακτικές μεταγγίσεις. Ενας θαλασσαιμικός χρειάζεται κατά μέσο όρο 3 - 4 μονάδες αίματος το μήνα.

Σύμφωνα με την Ενωση Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών, είναι αναγκαία τόσο η προώθηση του εθελοντισμού και της αιμοδοσίας, όσο και η αλλαγή του συστήματος συλλογής και διακίνησης αίματος. Το πρόγραμμα προβολής και προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι ανύπαρκτο. Τα χρήματα που διατίθενται γι' αυτή την υπόθεση είναι μηδαμινά, της τάξεως των 10 εκατ. δραχμών το χρόνο (για το 1998) για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα (από αναμνηστικά μέχρι φυλλάδια και αφίσες). Στα Τμήματα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων υπάρχει έλλειψη κατάλληλου προσωπικού για την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών.

Το δε σύστημα διακίνησης αίματος, σημειώνει η Ενωση, έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Χρειάζεται μηχανοργάνωση όλων των Τμημάτων Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων, ώστε να είναι γνωστό κάθε στιγμή πού υπάρχει αίμα ως προς τις ποσότητες και ως προς την ποιότητα και ανάλογα να διατίθεται σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην εμφανίζεται υπερ - επάρκεια αίματος σε ορισμένα νοσοκομεία (κυρίως επαρχιακά) και παντελής έλλειψη σε άλλα, χωρίς τη δυνατότητα μεταφοράς των περισσευμάτων εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Τα παραπάνω θα συζητηθούν σήμερα στο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντικής Αιμοδοσίας, που διοργανώνεται στην Παλαιά Βουλή. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ