Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αρχισαν οι συγχωνεύσεις!

Καταγγελίες ότι αναστέλλονται δραστηριότητες σε νοσοκομεία για προλείανση του εδάφους

"Δεν ξέρω τι γίνεται στην Αθήνα αλλά στη Θεσσαλονίκη γίνονται "σημεία και τέρατα", όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων".

Την καταγγελία αυτή έκανε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αντ. Παντολέων, χωρίς να παραθέσει περισσότερα στοιχεία. Οταν ρωτήθηκε απ' τους δημοσιογράφους για τα "τέρατα και σημεία" ανέφερε το εξής περιστατικό: Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του "Ιπποκράτειου" Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης τέθηκε θέμα της προώθησης αναμόρφωσης των εξωτερικών ιατρείων, μιας επένδυσης 350 εκατ. δραχμών. Ο πρόεδρος του νοσοκομείου έθεσε θέμα να μην πάρουν απόφαση, αφού όπως είπε, θα φύγουν απ' το Νοσοκομείο πέντε κλινικές. Κι ρωτήθηκε για το "πού θα πάνε οι κλινικές; ", η απάντηση - όπως τη μετέφερε ο Αντ. Παντολέων - ήταν "μη σας νοιάζει".Ηδη, δηλαδή, στην πράξη η κυβέρνηση προωθεί τη συγχώνευση των νοσοκομείων παρά τις δηλώσεις του Κ. Γείτονα στη συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ (5.2.1998) ότι το θέμα το μελετά μια επιτροπή τεχνοκρατών η οποία επεξεργάζεται τρία εναλλακτικά σενάρια: Εναν οργανισμό για κάθε δύο νοσοκομεία. Ενοποίηση υπηρεσιών με εθελοντικές μετακινήσεις του προσωπικού. Μια διοίκηση ανά νομό.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Εμμ. Καλοκαιρινός,απαντώντας στην ερώτηση για τη θέση του ΠΙΣ στο θέμα των συγχωνεύσεων, είπε ότι ο ΠΙΣ δεν έχει πάρει κάποια απόφαση, αλλά σύντομα θα πάρει θέση. Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ο Εμμ. Καλοκαιρινός είπε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πώς θα λειτουργήσει καλύτερα ένα ενοποιημένο νοσοκομείο του Κρατικού Αθήνας και της "Σωτηρίας" με 1.700 κρεβάτια συνολικά, όταν δεν μπορεί να διοικηθεί σωστά το κάθε ένα ξεχωριστά.

Τα θέματα που θίχτηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΠΙΣ ήταν πολλά και επιγραμματικά συνοψίζονται ως εξής:

  • Οι ιατρικές αμοιβές των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών εξακολουθούν να παραμένουν εξευτελιστικές εδώ και εφτά χρόνια. Η επίσκεψη ασθενή στο ιατρείο πληρώνεται με 2.200 δραχμές και με 3.000 η επίσκεψη στο σπίτι. (Και στις δύο περιπτώσεις οι αμοιβές είναι μεικτές! ). Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει αμοιβές να αυξηθούν σε 5.000 δραχμές για το ιατρείο και 6.000 για το σπίτι.

Οσον αφορά στις ιατρικές πράξεις, προτάθηκε απ' την επιτροπή η αύξηση από 600 δραχμές - που είναι σήμερα - σε 1.000 δραχμές. Ο ΠΙΣ θεωρεί ανεπαρκή αυτή την αύξηση και κάνει άλλες προτάσεις.

  • Με το ιατρικό μισθολόγιο ο ΠΙΣ θεωρεί ότι συνεχίζεται η κοροϊδία των νοσοκομειακών γιατρών. "Τελικά τα χρήματα που θα φτάσουν στα χέρια των γιατρών δε θα διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές αμοιβές τους" τονίστηκε στη συνέντευξη.
  • Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν είτε γιατί δεν έχει διοριστεί κανείς είτε γιατί οι διορισθέντες μετατέθηκαν αμέσως μετά το διορισμό τους. Πολλές κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν στα επαρχιακά νοσοκομεία.
  • Πολλά κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. (Διαθέτουμε μόλις 300 κρεβάτια τη στιγμή που χρειαζόμαστε 1.000).
  • Τέλος εκφράστηκαν φόβοι για την τύχη του ΤΣΑΥ μετά τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για το φάρμακο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ