Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Σφυρηλατούν την ενότητα
  • Αιγιάλεια: Συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα τη Δευτέρα στην Εθνική Αθήνας - Πάτρας
  • Λακωνία: Παναγροτικό παλλαϊκό συλλαλητήριο στους Μολάους σήμερα, νέα συγκέντρωση στη γέφυρα του Ευρώτα αύριο

Τη δική τους απάντηση στην αδιαφορία της κυβέρνησης έδωσαν χτες οι αγρότες της Αιγιάλειας,οι οποίοι κατέλαβαν την Εφορία και το Δημόσιο Ταμείο του Αιγίου.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Λαύρας και, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, πορεύτηκαν στους δρόμους του Αιγίου και κατέληξαν στο κτίριο της Εφορίας. Εκεί τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) ενημέρωσαν τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους πως το κτίριο έχει καταληφθεί και ζήτησαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους με ψήφισμα που εξέδωσαν το οποίο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους συγκεντρωμένους αγρότες.

Στη συνέχεια, το μέλος της ΣΕ Κώστας Κερκουλάς,ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με το κυβερνητικό κλιμάκιο, ενημέρωσε τους αγρότες για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης. Σημείωσε πως όταν, εκπροσωπώντας τους αγρότες της Αιγιάλειας αλλά και τους παραγωγούς ελαιολάδου και εσπεριδοειδών όλης της χώρας, έθεσε στον Στ. Τζουμάκα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί και οι παραγωγοί λαδιού και εσπεριδοειδών, εκείνος σήκωσε αδιάφορα τους ώμους και δεν έδωσε καμιά απάντηση. Ο υπουργός Γεωργίας έδωσε μεν δίκιο στους ελαιοπαραγωγούς, αλλά πρόσθεσε πως δεν μπορεί να πάρει μέτρα που "πλήττουν άλλες κοινωνικές τάξεις". Κι επειδή είναι γνωστό πως οι μόνοι οι οποίοι πλήττονται είναι οι παραγωγοί που παίρνουν ψίχουλα και οι καταναλωτές που χρυσοπληρώνουν το λάδι, γίνεται φανερό πως τη μόνη "κοινωνική τάξη" που δε θέλει να πλήξει είναι εκείνη των μεσαζόντων που θησαυρίζουν. Για τα εσπεριδοειδή, ο υπουργός Γεωργίας παραδέχτηκε πως οι Συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ επιβάλλουν τη μείωση επιδότησης κατά 36% στα λεμόνια και τη μείωση κατά 21% του τονάζ των εξαγωγών προς τρίτες χώρες, προσθέτοντας κυνικά πως και τα επόμενα χρόνια το κόστος παραγωγής θα είναι δυσβάσταχτο.

Ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση του προβλήματος των σταφιδοπαραγωγών, τους οποίους ο "αρμόδιος" υπουργός κάλεσε να βρουν "εναλλακτικές λύσεις" και "συγκαλλιέργειες", φανερώνοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αφήσει τη σταφιδοκαλλιέργεια στο έλεος της ΕΕ.

Αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση του αγώνα όσο η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσεις και παραπλανά τους εργαζόμενους. "Η κυβέρνηση έχει το κουμπί στα χέρια της", ειπώθηκε χαρακτηριστικά. "Είναι στο χέρι της να δώσει λύσεις". Οι αγρότες κατήγγειλαν τις προσπάθειες τρομοκρατίας που εντείνονται καθώς την Πέμπτη το βράδυ αστυνομικοί περιφέρονταν στα χωριά της περιοχής και μοίραζαν δικαστικές κλήσεις για τη συμμετοχή αγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις, με προφανή στόχο να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στους νέους αγώνες.

Μπλόκο τη Δευτέρα

Εκφράστηκε η κοινή απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι αγρότες έδωσαν ραντεβού τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη στον κόμβο Μεγανίτη, όπου θα γίνει παράταξη των μηχανημάτων κατά μήκος της εθνικής οδού. Ομως, προβλέποντας πως ο αγώνας θα είναι μακρύς, οι αγρότες ζητούν τη στήριξη όλων των φορέων της περιοχής. Ετσι, την Παρασκευή 20 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας διοργανώνουν παναιγιάλειο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή μαζικών φορέων της περιοχής (Εργατικό Κέντρο,δήμος,Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων,Συνδικάτο Οικοδόμων,Σύλλογος Εμποροεισαγωγέων,Σύλλογος Βενζινοπωλών,Σωματείο Εργαζομένων Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών,Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου,Σύλλογος Λογιστών,Αστικό ΚΤΕΛ Αιγίου,ΠΕΑΕΑ,ΟΓΕ και άλλοι φορείς).

Σε ένδειξη συμπαράστασης και παλλαϊκής απαίτησης για τη λύση των αγροτικών προβλημάτων, τα καταστήματα του Αιγίου θα παραμείνουν κλειστά.

Λακωνία

Με μαζική συμμετοχή, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Λακωνίας, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο νομό. Οι αγρότες γυρνώντας την πλάτη στους καρεκλοκένταυρους της Ενωσης και στους νόθους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, συσπειρωμένοι στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνεταιρισμών και αγροτών Λακωνίας σφυρηλατούν παραπέρα την ενότητά τους μετά και από την πρόκληση και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Πάνω από 35 Συνεταιρισμοί και δεκάδες στελέχη του αγροτικού κινήματος στο νομό είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενισχύοντας καθημερινά το μπλόκο. Σήμερα στις 9 π.μ. γίνεται παναγροτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο στους Μολάους και αύριο νέα συγκέντρωση - συλλαλητήριο στη γέφυρα του Ευρώτα.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης με τους τοποτηρητές της να διασπάσει τους αγρότες στην περιοχή έχει πέσει στο κενό, εξοργίζοντας παραπέρα τους αγωνιζόμενους αγρότες, που δίνουν με τον αγώνα τους αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα οι Λάκωνες αγρότες.

Ηλεία

Στην Ηλεία οι αγρότες πραγματοποιούν συσκέψεις με θέμα το σχεδιασμό των κινήσεών τους.

Αργολίδα

Στον αγώνα μπαίνει και η Αργολίδα. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νομού αποφάσισε την πραγματοποίηση παναγροτικού συλλαλητηρίου την Τετάρτη 17 Φλεβάρη στις 11 π.μ. έξω από τη Νομαρχία. Η ΣΕΑ καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής με τα αγροτικά τους μηχανήματα να πάρουν μέρος δυναμικά στο συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ