Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνα παιγνίδια με τη... λάσπη!

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής έκλεισε τις πόρτες της χωματερής των Ανω Λιοσίων για τη λάσπη του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας. Η ΕΥΔΑΠ χαρακτηρίζει απαράδεκτη και παράνομη την απόφαση του ΕΣΔΚΝΑ

Επικίνδυνα παιχνίδια παίζει πλέον η διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), αφού από την περασμένη Δευτέρα έχει κλείσει τις πόρτες της χωματερής των Ανω Λιοσίων για τη λάσπη του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας!

Επί πέντε μέρες, 260 τόνοι λάσπης που προέρχονται από την επεξεργασία των λυμάτων, αποθηκεύονται προσωρινά σε χώρους του Κέντρου, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του Περάματος και της ευρύτερης περιοχής. Την περασμένη Παρασκευή στάλθηκε έγγραφο προς την ΕΥΔΑΠ, με το οποίο ο ΕΣΔΚΝΑ κοινοποιούσε τη λήξη της σύμβασης και το κλείσιμο της χωματερής για τη λάσπη, κάτι που σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ δεν ισχύει. Η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ μπορεί να χαρακτηριστεί, όχι μόνο αναίτια αλλά και περίεργη. Κι αυτό γιατί η λάσπη της Ψυττάλειας αποτελεί πολύτιμο συστατικό για τη λειτουργία των Οργανωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) και ειδικότερα των εργοστασίων ανακύκλωσης - κομποστοποίησης. Στην ουσία λοιπόν ο ΕΣΔΚΝΑ θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση του ίδιου του προγράμματός του, που ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ακυρώσει στα περισσότερα σημεία του.

Η πράξη του ΕΣΔΚΝΑ, σε συνδυασμό με τις υπαναχωρήσεις του σχετικά με τις χωροθετήσεις για την κατασκευή των ΟΕΔΑ και την πρόθεσή του να προχωρήσει στην κατασκευή χώρου ταφής των επικίνδυνων αποβλήτων στα Ανω Λιόσια, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις επιδιώξεις της διοίκησης του Συνδέσμου. Την ίδια στιγμή, η απόφαση αυτή ενισχύει και προωθεί τα σενάρια περί δημιουργίας εργοστασίου πυρόλυσης για τη λάσπη της Ψυττάλειας στον Πειραιά. Μάλιστα, ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης, έσπευσε να προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Περιοχής Πειραιά, προκειμένου να αναπτύξει τις απόψεις του Συνδέσμου για τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και το επίκαιρο οικολογικό πρόβλημα της διαχείρισης της λάσπης... Και είναι βέβαια γνωστές οι προθέσεις του δημάρχου για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης πυρόλυσης, αφού μόλις προχτές δήλωσε ότι "η μονάδα πυρόλυσης θα έλυνε το πρόβλημα, αξιοποιώντας πλήρως την εμπεριεχόμενη ποσότητα της λάσπης".

"Απαράδεκτη απόφαση"

Με ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ χαρακτηρίζει απαράδεκτη και παράνομη την απόφαση του ΕΣΔΚΝΑ να κλείσει τη χωματερή για τη λάσπη της Ψυττάλειας. "Η άρνηση των υπευθύνων της χωματερής να επιτρέψουν - τις τελευταίες πέντε ημέρες - κατά παράβαση των όρων της σύμβασης της ΕΥΔΑΠ με τον ΕΣΔΚΝΑ, την εναπόθεση της λάσπης στο χώρο της χωματερής, είναι όχι μόνο απαράδεκτη, αλλά και παράνομη, αφού η Δικαιοσύνη έχει απορρίψει τις σχετικές αιτιάσεις και προσφυγές τους. Η άρνηση του ΕΣΔΚΝΑ, συνεχίζει η ανακοίνωση, αναγκάζει την ΕΥΔΑΠ να συγκεντρώνει την παραγόμενη λάσπη στο χώρο εγκαταστάσεων της Ψυττάλειας. Ωστόσο, η λύση αυτή μόνο προσωρινή μπορεί να είναι, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης και παραμονής της λάσπης στην Ψυττάλεια, πέραν των 28 ημερών. Μετά την περίοδο αυτή, θα καταστεί οξύτατο το πρόβλημα της διάθεσής της, με όλους τους κινδύνους που τούτο συνεπάγεται για το περιβάλλον, αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής".

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ