Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Δεν είναι όλα μόνο χρήμα

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση για κατασκευή μαρίνας στη Μύκονο και βάζει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση για τη διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών

Ακυρωτική απόφαση για την κατασκευή μαρίνας 250 σκαφών στην περιοχή Αγιος Χαράλαμπος της Μυκόνου, εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς βάζει φραγμό στις επιδιώξεις όλων εκείνων που βλέπουν το νησί ως... τουριστική επιχείρηση αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τη διατήρηση αυτού του μοναδικού παραδοσιακού οικισμού.

Μάλιστα, το ΣτΕ βάζει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, επισημαίνοντας ότι τα μικρά νησιά αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες και σημαντική πηγή εισοδήματος, αλλά συγχρόνως προειδοποιεί πως το "δέλεαρ της άγριας ανάπτυξης" μελλοντικά θα οδηγήσει στην αλλοίωση των παραδοσιακών αυτών οικισμών και θα χάσουν τα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα για τη Μύκονο, το ΣτΕ επισημαίνει ότι το νησί αυτό έχει όλα τα χαρακτηριστικά - ιδιαιτερότητα των παραδοσιακών οικισμών, αρχαιολογικός χώρος, φυσικό κάλλος - και επιβάλλεται μόνο η ηπιότατη βιώσιμη ανάπτυξη που δε θα μεταβάλει καθόλου τα πολιτιστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού.

Για τη μαρίνα που θέλει να κατασκευάσει ο ΕΟΤ μαζί με τη δημοτική αρχή, το ΣτΕ αναφέρει ότι βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τους Μύλους, που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου και με θέα στο πιο όμορφο και γνωστό σ' όλο τον κόσμο, σημείο του νησιού.

Το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόφαση για κατασκευή της μαρίνας με βάση το άρθρο 4 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διακήρυξη του Ρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ