Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι "φρουροί των μπλόκων" έδωσαν την εντολή

Ψυχραιμία,σύνεση,πειθαρχία και αποφασιστικότητα ζήτησαν από τους αγρότες τα μέλη της ΠΑΣΕ, στις ανοιχτές συνελεύσεις, που έγιναν χτες το πρωί στα μπλόκα της "Βιοκαρπέτ", της οδού Βόλου και του Συκουρίου.

Τα μέλη της ΠΑΣΕ, μετά από το ναυάγιο που είχε η προχτεσινή συνάντησή τους με κυβερνητικό κλιμάκιο, τόνισαν απ' την αρχή της ενημέρωσής τους πως "αυτό που πρέπει τώρα πια να κάνουν οι αγρότες συντονισμένα είναι ένα βήμα μπροστά, δίνοντας έτσι απάντηση στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης".Λίγο αργότερα από κοινού με τους αγρότες αποφασίστηκε ως νέος τόπος των αγώνων τα Τέμπη, όπου λίγες ώρες αργότερα μεταφέρθηκαν τα τρακτέρ και των τριών μπλόκων.

Στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", τα συναισθήματα που επικρατούσαν χτες ήταν ανάμεικτα. Απ' τη μια, οργή και αγανάκτηση για τη στάση της κυβέρνησης και την άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, και, από την άλλη, προβληματισμός για τον τρόπο που πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας.

Πριν ξεκινήσει η ανοιχτή συνέλευση, τα μέλη της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Καρδίτσας συνεδρίασαν σχεδόν για μια ώρα στο κατάλυμα του χωριού Ιτέα. Αμέσως μετά, ο Βαγγέλης Μπούτας,μιλώντας στους αγρότες της Καρδίτσας, ξεκαθάρισε πως ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει, αφού είναι πλέον ολοφάνερο πως ο αντίπαλος των ξωμάχων του κάμπου είναι η αντιαγροτική πολιτική αυτής της κυβέρνησης. "Οταν πηγαίναμε στη συνάντηση, δεν είχαμε καμιά αμφιβολία, καμιά ψευδαίσθηση ότι θα δοθούν λύσεις στα προβλήματά μας, ασχέτως αν υπάρχουν αιτήματα τα οποία μπορούν εύκολα να ικανοποιηθούν. Επρεπε, όμως, να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο",είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια - και αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στη στάση των υπουργών κατά την προχτεσινή συνάντηση - ζήτησε "αναδιάταξη των δυνάμεών μας", εξέφρασε την εκτίμηση πως τα τρακτέρ πρέπει να μεταφερθούν στα Τέμπη και "όλοι ισότιμα να συμμετέχουν σ' αυτόν τον αγώνα, αφού όλοι τα ίδια προβλήματα έχουμε".

Στο άκουσμα της πρότασης για μεταφορά των τρακτέρ στα Τέμπη, οι αγρότες απάντησαν με συνθήματα: "Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας", "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε". Μαζί με τους αγρότες - χτες στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" - τις φωνές τους ένωσαν οι μαθητές του Γυμνασίου Ματαράγκας, αλλά και οι σπουδαστές των ΤΕΙ Καρδίτσας. "Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα", "Αγρότη θυμήσου, οι μαθητές μαζί σου" και "Εργάτες, αγρότες, μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές", ήταν μερικά μόνο απ' τα συνθήματα, που ακούγονταν καθόλη τη διάρκεια της συνέλευσης.

Στην ανοιχτή συνέλευση της "Βιοκαρπέτ", μίλησαν επίσης τα μέλη της ΠΑΣΕ, Βασίλης Αναγνωστόπουλος και Δημήτρης Τσέλιος. "Εμείς πήγαμε στην Αθήνα με τη διάθεση να βρούμε λύση, δυστυχώς βρήκαμε άρνηση. Γι' αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε", είπε ο Β. Αναγνωστόπουλος. "Η κυβέρνηση μετά και απ' αυτή τη συνάντηση έδειξε το πρόσωπό της, απέδειξε πως είναι δέσμια των μεγάλων συμφερόντων", επισήμανε ο Δ. Τσέλιος.

Παρόμοιο κλίμα επικράτησε και στις δύο άλλες ανοιχτές συνελεύσεις που έγιναν στην οδό Βόλου και στο Συκούριο. Τους αγρότες των Τρικάλων ενημέρωσαν τα μέλη της ΠΑΣΕ Σπύρος Τσιοτινός και Θανάσης Τσαλόπουλος,ενώ τους αγρότες της Λάρισας οι Γιώργος Νταφούλης,Γιάννης Παττάκης και Θανάσης Νασίκας,επίσης μέλη της ΠΑΣΕ.

"Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Είμαστε αποφασισμένοι στο δρόμο να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας",είπε ο Σπ. Τσιοτινός, ενώ ο Γ. Παττάκης επισήμανε πως οι αγρότες ξέρουν να αγωνίζονται κι αυτό θα το αποδείξουν για μια ακόμα φορά. "Είναι κοινή απόφαση όλων των αγροτών της χώρας να σπάσουμε στα μπλόκα την κυβερνητική αδιαλλαξία",είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί, τέλος, πως χτες το πρωί τα μπλόκα των αγροτών επισκέφτηκαν ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης και ο Αλέκος Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ. Μάλιστα, ο Αντ. Σαμαράς προκλητικά τάχθηκε κατά του κλεισίματος των δρόμων, θέση που έχει εκφράσει άλλωστε και η Νέα Δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ