ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Υμνοι Καραμανλή για το σχέδιο Σημίτη

Πλήρη υποστήριξη στα κυβερνητικά σχέδια για την "Ολυμπιακή" πρόσφερε ο πρόεδρος της ΝΔ

Την πλήρη υποστήριξή του στην κυβερνητική επιχείρηση για την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και τη μετατροπή των εργαζομένων σ' αυτήν σε μηχανές που θα υπάρχουν μόνο για να παράγουν, μέσα από ελαστικές εργασιακές σχέσεις, υπερκέρδη για τους ιδιώτες αγοραστές της, εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία της ΟΑ στο Δυτικό Αεροδρόμιο. Αποδεικνύοντας πως το αίμα νερό δε γίνεται, όταν πρόκειται για ζητήματα πρωτεύουσας ιδεολογικής σημασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ ξέχασε τις αντιπολιτευτικές κορόνες που εκτοξεύει το τελευταίο διάστημα και αναγνωρίζοντας στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ μια απόλυτη ταυτότητα με την πολιτική της ΝΔ, ζήτησε την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής" μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Ζήτησε ταυτόχρονα να επιτραπεί στις ξένες εταιρίες να εισβάλουν σε όλες τις γραμμές, στο όνομα του ανταγωνισμού! Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στους κανονισμούς προσωπικού, "ξέχασε" την πρόσφατη θέση που είχε διατυπώσει στη Βουλή, και ζήτησε να καταρτιστούν κανονισμοί που να έχουν ως πρότυπο τους κανονισμούς των μεγάλων ξένων ιδιωτικών εταιριών! Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά και να "καθησυχάσει" τους εργαζόμενους, ισχυρίστηκε ότι η "Ολυμπιακή" που πρεσβεύει ο ίδιος, αυτή δηλαδή που πρεσβεύει και το ΠΑΣΟΚ, "θα διασφαλίζει την απασχόληση"! Παράλληλα, όμως, επιχείρησε να πείσει ότι αυτές οι αντιλαϊκές λύσεις συμφέρουν τους εργαζόμενους και θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο!

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Πάνω από 40% οι ασφαλιστικές εισφορές

Η ΣΑΚΔΑ ζητάει τη μείωση των εισφορών, ιδιαίτερα για τους νέους δικηγόρους

Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών πάνω από 40% καλούνται να πληρώσουν φέτος οι δικηγόροι, όπως καθορίστηκε από το ΔΣ του Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Αθήνας (ΤΠΔΑ). Ιδιαίτερα, υπέρογκη είναι η αύξηση για τους νέους δικηγόρους με δικηγορία μέχρι πέντε χρόνια, οι οποίοι από 118.400 δραχμές που κατέβαλαν την περσινή χρονιά, φέτος καλούνται να πληρώσουν 168.000 δραχμές (αύξηση 41,5%).

Το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών έθεσε ο επικεφαλής της "Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων Αθήνας" (ΣΑΚΔΑ) Β. Δημόπουλος στο ΔΣΑ, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωσή τους, χωρίς ωστόσο το ΔΣ του Συλλόγου να πάρει κανένα μέτρο για να μην περάσει η μεγάλη αυτή αύξηση.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή της ΣΑΚΔΑ επισημαίνει ότι το ΔΣ του Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Αθήνας φέρει βαρύτατες ευθύνες γιατί καθόρισε για τους νέους δικηγόρους υπέρογκες αυξήσεις, κατά προφανή παρερμηνεία των σχετικών νομικών διατάξεων, παρόλο που προβλέπονται μειωμένες εισφορές για τους νέους δικηγόρους.

Τέλος, η ΣΑΚΔΑ καλεί τους δικηγόρους - και κυρίως τους νέους - να αντιδράσουν και να απαιτήσουν τη μείωση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον στο μισό των προβλεπόμενων στο νόμο αυξήσεων. Για τους νέους δικηγόρους, αναφέρει η ΣΑΚΔΑ, οι εισφορές στο ΤΠΔΑ να καθοριστούν στο μειωμένο ποσό που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και όχι όπως τις καθόρισε το Ταμείο Πρόνοιας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Δεν είναι όλα μόνο χρήμα

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση για κατασκευή μαρίνας στη Μύκονο και βάζει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση για τη διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών

Ακυρωτική απόφαση για την κατασκευή μαρίνας 250 σκαφών στην περιοχή Αγιος Χαράλαμπος της Μυκόνου, εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς βάζει φραγμό στις επιδιώξεις όλων εκείνων που βλέπουν το νησί ως... τουριστική επιχείρηση αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τη διατήρηση αυτού του μοναδικού παραδοσιακού οικισμού.

Μάλιστα, το ΣτΕ βάζει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, επισημαίνοντας ότι τα μικρά νησιά αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες και σημαντική πηγή εισοδήματος, αλλά συγχρόνως προειδοποιεί πως το "δέλεαρ της άγριας ανάπτυξης" μελλοντικά θα οδηγήσει στην αλλοίωση των παραδοσιακών αυτών οικισμών και θα χάσουν τα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα για τη Μύκονο, το ΣτΕ επισημαίνει ότι το νησί αυτό έχει όλα τα χαρακτηριστικά - ιδιαιτερότητα των παραδοσιακών οικισμών, αρχαιολογικός χώρος, φυσικό κάλλος - και επιβάλλεται μόνο η ηπιότατη βιώσιμη ανάπτυξη που δε θα μεταβάλει καθόλου τα πολιτιστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού.

Για τη μαρίνα που θέλει να κατασκευάσει ο ΕΟΤ μαζί με τη δημοτική αρχή, το ΣτΕ αναφέρει ότι βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τους Μύλους, που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου και με θέα στο πιο όμορφο και γνωστό σ' όλο τον κόσμο, σημείο του νησιού.

Το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόφαση για κατασκευή της μαρίνας με βάση το άρθρο 4 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διακήρυξη του Ρίου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Πίτες
  • Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν αύριο Κυριακή 15 - 2 - 98 τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και Οργανώσεις:

- ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ στις 5 μ.μ.,στο Α ΚΑΠΗ των Αγίων Αναργύρων.

- ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ (Λούτσας) στις 10.30 π.μ.,στα γραφεία του Παρ/τος, Αμφιτρίτης 52, Αρτέμιδα.

  • Επίσης την Κυριακή 22 - 2 - 98:

- ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ στις 11 π.μ.,στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο "Γιάννης Ρίτσος" (Κρήτης & Θεμιστοκλέους). Στην εκδήλωση θα τιμηθεί η επέτειος για τα 55 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

- ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ,στις 10 π.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο Ν. φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45). Θα γίνει κλήρωση λαχειοφόρου αγοράς. Συνεστιάσεις
  • Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τη χρονιάτικη συνεστίασή τους:

- ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ αύριο Κυριακή 15 - 2 - 98 στις 8 μ.μ.,στο κέντρο "Παλάτου", Τριπτολέμου 42, Ανθούπολη (πίσω από το υπουργείο Συγκοινωνιών). Τηλέφωνο Παρ/τος: 5752.124.

- ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ την Κυριακή 22 - 2 - 98 στις 9 μ.μ.,στην ταβέρνα "ΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ" (Γενναίου Κολοκοτρώνη 56 και Πραμάντων 1, Πλ. Φιλοπάππου). Τηλέφωνα για προσκλήσεις: 34.73.573 (Καραμπάτσος), 92.25.832 (Ψωμιάδης).

Συνελεύσεις
  • Γενικές Απολογιστικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν αύριο Κυριακή 15 - 2 - 98 τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και Οργανώσεις:

- ΑΙΓΑΛΕΩ στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος" του παλαιού δημαρχείου της πόλης.

- ΑΛΙΜΟΥ στις 11 π.μ. στα γραφεία του (Μπιζανίου 29). Καλούνται όλα τα μέλη να πάρουν μέρος.

- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών ΕΑ 1941 - '44 (ΠΣΔΑΕΑ) την Τετάρτη 25 - 2 - 98 στις 5 μ.μ.,στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, όρ. Α).

Μνημόσυνο
  • Το Παράρτημα ΚΟΛΩΝΟΥ της ΠΕΑΕΑ, αύριο Κυριακή 15 - 2 - 98 στις 11 π.μ.,θα τιμήσει τη μνήμη των ΕΠΟΝιτών του Κολωνού, που έπεσαν στις 10 - 2 - 1944 από τα βόλια του ξένου δυνάστη και των ντόπιων συνεργατών του. Καλείται ο λαός της συνοικίας να τιμήσει με την παρουσία του τους πεσόντες αγωνιστές. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Αύριο Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 1998 και ώρα 10.30 π.μ., τελούμε ετήσιο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Φιλοπάππου, για την ανάπαυση της ψυχής της πολυαγαπημένης μας κόρης, εγγονής, αδελφής, ανιψιάς, εξαδέλφης

ΡΟΥΛΑΣ ΣΤΟΛΗ

καθηγήτριας Ιταλικής Φιλολογίας

Οι γονείς: Φώτης και Αφροδίτη Στόλη

Οι παππούδες: Ιορδάνης και Σωτηρία Παπαδοπούλου

Οι αδελφοί: Βίκυ και Σάββας Μαγδάκης

Οι θείοι: Μιχαήλ και Αλεξάνδρα Γρατσία, Δημήτρης και Φωτεινή Στόλη, Αθανάσιος και Αναστασία Στόλη, Γεώργιος και Ιγκριντ Παπαδοπούλου

Οι εξάδελφοι. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς

Ο Εγκέλαδος "μετακόμισε" στη Ρόδο

Μια ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες στις 9.20' το πρωί ταρακούνησε το νησί της Ρόδου, σκόρπισε ανησυχία στους κατοίκους, αλλά ευτυχώς χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση προερχόταν από απόσταση 460 χιλιομέτρων νοτιανατολικά της πρωτεύουσας και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στον ανατολικό θαλάσσιο χώρο του νησιού. Ισως ακριβώς επειδή η μανία του Εγκέλαδου ξέσπασε αυτή τη φορά σε θαλάσσιο χώρο δε σημειώθηκαν κάποιες ζημιές.

Πάντως, μέχρι χτες το βράδυ δεν είχαν σημειωθεί κάποιες αξιόλογες μετασεισμικές δονήσεις, που να εμπνέουν ιδιαίτερες ανησυχίες στους σεισμολόγους.

Δηλητήριο ο αέρας

Το γκρίζο πέπλο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σκέπασε και χτες το λεκανοπέδιο της Αθήνας προσφέροντας νέες ισχυρές δόσεις δηλητηρίου στα εκατομμύρια των κατοίκων της.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου σημείωνε υψηλές τιμές από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι. Η υψηλότερη τιμή μετρήθηκε στις 12 το μεσημέρι στη Λυκόβρυση, όπου ο ρύπος έφτασε στα 323 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200. Πάνω από το όριο επιφυλακής όμως κυμάνθηκε ο ίδιος ρύπος και σε άλλες περιοχές: Στη Γεωπονική (311 μικρογραμμάρια), στην οδό Πατησίων (264), στην οδό Αριστοτέλους (255) και την οδό Αθηνάς (207).

Πάντως, με βάση και τις προβλεπόμενες μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ - που έχει εξελιχτεί σε απλό παρατηρητή του φαινομένου - αναμένει μείωση των τιμών του νέφους.

Εκδήλωση της ΠΕΑΤΑΘ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών, Τραυματιών, Αναπήρων και Θυμάτων του Εμφυλίου - ΔΣΕ (ΠΕΑΤΑΘ) πραγματοποιεί εκδήλωση αύριο Κυριακή 15 - 2 - 98,από τις 5 έως 9 μ.μ. Δίνεται απογευματινό τσάι, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και λαχειοφόρο αγορά, στο ξενοδοχείο "Κινγκ Μίνως" (Πειραιώς 1, Ομόνοια). Προσκλήσεις διακινούνται στα Παραρτήματα και στα Κεντρικά Γραφεία(Λυκούργου 10, 2ος όρ., γρ. 41). Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3220.183, 5817.384 και απόγευμα στα 7234.616, 7793.768.

Ανακούφιση για τον Μαζιώτη στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Με αισθήματα ανακούφισης, δέχτηκαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τη δημόσια ομολογία του Νίκου Μαζιώτη,ότι αυτός, όχι μόνο είχε τοποθετήσει τη βόμβα έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας στις 6/12/97, αλλά ότι ήταν δικά του και τα όπλα με τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στο σπίτι της οδού Σπάρτης 13. Η στροφή των 180 μοιρών που έκανε χτες με την προσωπική του επιστολή στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" εξυπηρετεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, την υπερασπιστική τακτική που θα ακολουθήσει. Ο Ν. Μαζιώτης αρχικά είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και άφηνε να εννοηθεί ότι τα όπλα που είχε στο σπίτι του τα είχαν μεταφέρει οι φίλοι του. Στην επιστολή του, αναφέρει επίσης ότι η οργάνωση "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεως είμαι εγώ", θέλοντας προφανώς να πείσει ότι η οργάνωση αυτή δεν έχει άλλα μέλη και ότι οποιαδήποτε μελλοντική σύλληψη ή ενοχοποίηση άλλων υπόπτων για την υπόθεση αυτή θα είναι σκευωρία της Ασφάλειας. Στο μεγαλύτερο μέρος της επιστολής του, αναφέρεται στις συγκρούσεις των δυνάμεων καταστολής με τον αναρχικό χώρο, παραθέτει τις δικαστικές του περιπέτειες ως αντιρρησίας συνείδησης, αρνείται το χαρακτηρισμό του τρομοκράτη και αυτοχαρακτηρίζεται "πολιτικός κρατούμενος και αιχμάλωτος του κοινωνικού ταξικού πολέμου". Το γεγονός πάντως ότι εμφανίζεται και συμπαραστάτης του γνωστού Βλασόπουλου της ομάδας των "αναρχικών", που έχουν αναγάγει σε κύριο εχθρό τους τους κομμουνιστές, οδηγεί και σε άλλες σκέψεις όσους παρατηρούν τις εξελίξεις στο χώρο και ειδικότερα τις κινήσεις διαφόρων υπηρεσιών, που με τη μέθοδο της διείσδυσης αξιοποιούν το συγκεκριμένο "χώρο" για αλλότριους σκοπούς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ