ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004"
Πόλεμος συμφερόντων και κονταροχτυπήματα υπουργών

Ο πόλεμος μεταξύ των μεγάλων συμφερόντων για τη διεκδίκηση της πίτας των έργων εκατοντάδων δισ. δρχ., που ξέσπασε αμέσως μόλις έγινε γνωστή επίσημα η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα - αν όχι και πιο πριν - κρύβεται προφανώς πίσω από την ανταλλαγή αιχμηρών επιστολών που αντάλλαξαν προ ημερών οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χ. Βερελής, το πλήρες κείμενο των οποίων αποκαλύπτει η εφημερίδα "Γνώση".

Το περιεχόμενο των επιστολών αυτών έχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον γιατί με αφορμή τη σύσταση της Επιτροπής 2004 και τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τους Ολυμπιακούς, αφήνονται σοβαρές αιχμές ένθεν και ένθεν, τόσο για τη διαφάνεια στην ανάθεση των έργων, όσο και των προσώπων που εμπλέκονται στις διαδικασίες αυτές.

Η βασικότερη ωστόσο πτυχή της "πολεμικής αλληλογραφίας" μεταξύ των υπουργών υποκρύπτει την "ανασφάλεια" των διαφόρων συμφερόντων για την οριστική χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων με ό,τι προσδοκούν από αυτό.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης υπεραμύνεται των επιλογών του που περιέχονται στο Φάκελο Διεκδίκησης για τη χωροθέτηση καταστροφικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων στο Σχοινιά, στην Πάρνηθα, στο Φαληρικό Ορμο κλπ., μια χωροθέτηση λίαν επωφελής για ορισμένα συμφέροντα. Το θέμα όμως της χωροθέτησης με τις απαντητικές τους επιστολές οι δύο άλλοι υπουργοί κρατούν ανοιχτό γιατί ενδεχομένως, σύμφωνα με πληροφορίες, δε βολεύει κάποια άλλα συμφέροντα.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατά τα άλλα εκφράζει πικρία για τη μη συμμετοχή του στις διαδικασίες, ζητά να εφαρμοστεί το "πόθεν έσχες" και "καρφώνει" την κυβέρνηση ότι στο νομοσχέδιο για τους Ολυμπιακούς υπάρχει ασάφεια που διευκολύνει τις παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία στην ανάθεση των έργων.

Από την πλευρά τους οι άλλοι δύο υπουργοί αφήνουν αιχμές για τις παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία που ακολουθούνται σήμερα στην υλοποίηση των δημοσίων έργων, αλλά και ζητώντας να υιοθετηθεί το "πόθεν έσχες" ακόμη και για τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης.

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της προσπάθησε να εμφανίσει την ανταλλαγή των επιστολών αυτών περίπου ως φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών, ενώ οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι μια τέτοιου είδους συζήτηση μεταξύ των υπουργών "δεν είναι ούτε προσωπική αντίθεση, ούτε πολιτική αντιπαράθεση, αλλά ουσιαστικός διάλογος για το καλύτερο αποτέλεσμα"...

Ολες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν πλήρως την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ, θέση αντίθεσης στην παράδοση της υπόθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο, και θέση οργάνωσης της λαϊκής πάλης, ώστε να βρουν οι Αγώνες το πραγματικό τους περιεχόμενο για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και του αθλητισμού.

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Σε ιδιώτες αυτοκινητόδρομοι και ολυμπιακά έργα

Τα θατσερικά πρότυπα ιδιωτικοποιήσεων αντιγράφει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Το "φιλέτο" των αυτοκινητοδρόμων και τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 παραδίδει στο ιδιωτικό κεφάλαιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία μεταφέρει αυτούσια τα θατσερικά πειράματα στην ελληνική πραγματικότητα.

Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να προσλάβει "διεθνή χρηματοοικονομικό σύμβουλο για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ολοκλήρωση της κατασκευής των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων". Τα ιδιωτικά κεφάλαια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων (ΠΑΘΕ, Εγνατία, Τρίπολη - Καλαμάτα) ανέρχονται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 800 δισ. δραχμών (κατώτερη τιμή) μέχρι 1 τρισ. δραχμές (ανώτερη τιμή).

Η προσφυγή όμως στη "βοήθεια" του ιδιωτικού κεφαλαίου αναμένεται να σημαδευτεί και με βαρύτατες δεσμεύσεις, τις οποίες θα επωμιστούν τα λαϊκά στρώματα. Οπως έχουν διαμηνύσει και στο παρελθόν ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρίες, όταν τους ζητήθηκε η συνδρομή στην κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, η συμμετοχή τους θα πρέπει να συνοδεύεται και με μία σειρά όρους, όπως:

H κατασκευή των έργων να γίνει με τη μέθοδο της "αυτοχρηματοδότησης". Η μέθοδος αυτή είναι η πιο επικερδής για τα ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς ενώ φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο της "αυτοχρηματοδότησης", οι ιδιώτες συμμετέχουν συνήθως με ένα πολύ μικρό ποσοστό στο αρχικό κεφάλαιο, ενώ τα υπόλοιπα τα καλύπτει η κρατική επιδότηση. Οι εταιρίες εκμεταλλεύονται στη συνέχεια για μια μακρά περίοδο είκοσι - τριάντα χρόνων τα ολοκληρωμένα έργα, ενώ ειδικά για τους αυτοκινητοδρόμους έχουν απαιτήσει την εκμετάλλευση των σημείων -"φιλέτο" (π.χ. περιοχή Τεμπών). Απαιτούν επίσης "γενναία" αύξηση των διοδίων, ώστε να αποσβεστούν τα κεφάλαια. Η ίδια η κυβέρνηση πάντως έχει ανακοινώσει ότι τα προσεχή χρόνια θα προχωρήσει μέχρι και σε τετραπλασιασμό των διοδίων!

Χτες εξάλλου πραγματοποιήθηκε και νέα σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζών και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου οι πρώτες να παρουσιάσουν "συγκεκριμένες" προτάσεις "αυτοχρηματοδότησης" των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στα πρότυπα της αγγλικής εμπειρίας "αυτοχρηματοδότησης" έργων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θα περικόπτουν τις δαπάνες υγείας με... φορέα

Τη σύσταση επιτροπής με σκοπό να μελετήσει τη δυνατότητα συγκρότησης φορέα για τη διαχείριση των δαπανών υγείας των δημοσίων υπαλλήλων, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.Αναφερόμενους στους λόγους που οδήγησαν στη σύσταση της παραπάνω επιτροπής, ο υφυπουργός επικαλέστηκε το πρόσχημα των περιθωρίων που υπάρχουν για καλύτερη διαχείριση των δαπανών υγείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και οι οποίες ανήλθαν το 1997 στα 165 δισ. δρχ. έναντι 162 δισ. δρχ. το 1996. Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται αλλού και δεν είναι άσχετη με τις προσπάθειες σφαγιασμού των κονδυλίων που διατίθενται από τον προϋπολογισμό για περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες εντάσσονται στη γενικότερη κυβερνητική κατεύθυνση συρρίκνωσης των κρατικών δαπανών. Στην επιτροπή σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις θα μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, καθώς επίσης εκπρόσωποι του ΙΚΑ, της ΑΔΕΔΥ και των συνταξιούχων του δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα την πορεία των δαπανών του προϋπολογισμού του 1997, ο Ν. Χριστοδουλάκης ισχυρίστηκε ότι εξελίχθηκαν στα επίπεδα που είχαν προβλεφτεί, παραπέμποντας ωστόσο για επίσημα στοιχεία στο επόμενο διάστημα. Επίσης, όπως ανέφερε, έχει ήδη αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς η εγκύκλιος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1998 και σ' αυτό το πλαίσιο άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι τριμηνιαίες καταστάσεις των προϋπολογισμών όσων φορέων λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό επιχορήγηση άνω των 50 δισ. δρχ.

Δημοπρασία - "μαϊμού" στα έντοκα

Δημοπρασία "μαϊμού" διενεργήθηκε χτες για τη διάθεση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, η οποία για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μέσω του θεσμού των Βασικών Διαπραγματευτών (Primary Dealers) και σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Διαπραγματευτών Αγοράς. Το θετικό - σε σχέση με τις προηγούμενες δημοπρασίες - αποτέλεσμα της χτεσινής δημοπρασίας τόσο στο ύψος των συνολικών υποβληθέντων προσφορών, όσο και στο επίπεδο του μεσοσταθμικού επιτοκίου που διαμορφώθηκε, δημιουργεί εύλογες απορίες για το κατά πόσο η χτεσινή δημοπρασία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν προηγήθηκε "συνεννόηση" με τις τράπεζες, προκειμένου να δημιουργηθεί θετική εικόνα για το θεσμό των Βασικών Διαπραγματευτών.

Να θυμίσουμε ότι το προς δημοπράτηση ποσό είχε οριστεί στα 50 δισ. δρχ., ενώ κατά τη χτεσινή δημοπρασία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 172,8 δισ. δρχ. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού (δηλ. 50 δισ. δρχ.) και το μέσο σταθμικό επιτόκιο που προέκυψε από τη δημοπρασία ανήλθε σε 13,1% (έναντι 13,9% που ήταν το αντίστοιχο μεσοσταθμικό επιτόκιο στην προηγούμενη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων).

Πάντως, με τα δεδομένα που αναφέρθηκαν παραπάνω, η αισιοδοξία που έσπευσε να εκφράσει ο υφυπουργός Οικονομικών για την πορεία που θα εμφανίσουν στο εξής τα επιτόκια και το δημόσιο χρέος, είναι τουλάχιστον πρώιμη αν όχι ανυπόστατη. Ο υφυπουργός Οικονομικών στο ίδιο πνεύμα χαρακτήρισε "ιδιαίτερα ευνοϊκές" τις προοπτικές των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου για το 1998. Οπως ανέφερε, το σύνολο χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί για το δημόσιο αναμένεται να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 29% το 1998 από 42,3% το 1995.

Τέλος, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι η επόμενη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα και θα αφορά την έκδοση 2ετούς ομολόγου με ετήσιο κουπόνι. Το προς δημοπράτηση ποσό καθορίστηκε στα 60 δισ. δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ