Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοπρασία - "μαϊμού" στα έντοκα

Δημοπρασία "μαϊμού" διενεργήθηκε χτες για τη διάθεση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, η οποία για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μέσω του θεσμού των Βασικών Διαπραγματευτών (Primary Dealers) και σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Διαπραγματευτών Αγοράς. Το θετικό - σε σχέση με τις προηγούμενες δημοπρασίες - αποτέλεσμα της χτεσινής δημοπρασίας τόσο στο ύψος των συνολικών υποβληθέντων προσφορών, όσο και στο επίπεδο του μεσοσταθμικού επιτοκίου που διαμορφώθηκε, δημιουργεί εύλογες απορίες για το κατά πόσο η χτεσινή δημοπρασία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν προηγήθηκε "συνεννόηση" με τις τράπεζες, προκειμένου να δημιουργηθεί θετική εικόνα για το θεσμό των Βασικών Διαπραγματευτών.

Να θυμίσουμε ότι το προς δημοπράτηση ποσό είχε οριστεί στα 50 δισ. δρχ., ενώ κατά τη χτεσινή δημοπρασία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 172,8 δισ. δρχ. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού (δηλ. 50 δισ. δρχ.) και το μέσο σταθμικό επιτόκιο που προέκυψε από τη δημοπρασία ανήλθε σε 13,1% (έναντι 13,9% που ήταν το αντίστοιχο μεσοσταθμικό επιτόκιο στην προηγούμενη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων).

Πάντως, με τα δεδομένα που αναφέρθηκαν παραπάνω, η αισιοδοξία που έσπευσε να εκφράσει ο υφυπουργός Οικονομικών για την πορεία που θα εμφανίσουν στο εξής τα επιτόκια και το δημόσιο χρέος, είναι τουλάχιστον πρώιμη αν όχι ανυπόστατη. Ο υφυπουργός Οικονομικών στο ίδιο πνεύμα χαρακτήρισε "ιδιαίτερα ευνοϊκές" τις προοπτικές των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου για το 1998. Οπως ανέφερε, το σύνολο χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί για το δημόσιο αναμένεται να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 29% το 1998 από 42,3% το 1995.

Τέλος, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι η επόμενη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα και θα αφορά την έκδοση 2ετούς ομολόγου με ετήσιο κουπόνι. Το προς δημοπράτηση ποσό καθορίστηκε στα 60 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ