Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΟΒΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Δ' ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
"Χρειάζεται αγωνιστική απάντηση του κλάδου"

- Η απόφαση για μια 24ωρη απεργία δασκάλων και καθηγητών, τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει το ένα μετά το άλλο τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, οδηγεί στη σκέψη ότι η αντίδραση είναι δυσανάλογη με τις εξελίξεις. Πώς οδηγήθηκε ο κλάδος σε αυτή την απόφαση;

- Είναι πράγματι δυσανάλογη με τις εξελίξεις η αντίδραση, γιατί με τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας πλήττονται ευθέως οι μαθητές, η εκπαιδευτική διαδικασία και οι εκπαιδευτικοί. Η σαρωτική κίνηση κατά της παιδείας και των εκπαιδευτικών απαιτεί δυναμική κινητοποίηση και αντίδραση, αγώνα έντονο και διαρκή και κάλεσμα προς όλους της φορείς να συμπαραταχτούν στον αγώνα αυτό.

Με αυτά τα δεδομένα, η 24ωρη απεργία είναι το λιγότερο, που μπορεί να γίνει. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι γενικές συνελεύσεις του κλάδου, που βάσει προηγούμενης απόφασης έπρεπε να γίνουν αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, έφτασε να γίνουν περίπου μέσα Φλεβάρη. Οι παρατάξεις των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, με πολλά κοινά, σχετικά με τις ρυθμίσεις στο Νόμο 2525/97 κάθε άλλο παρά αντίσταση σε αυτό επιθυμούσαν και μάλιστα έντονη.

Ετσι, μετά την καθυστέρηση των γενικών συνελεύσεων η προσπάθειά τους στράφηκε στην ελαχιστοποίηση της αντίδρασης. Η ΠΑΣΚ παρά τις προηγούμενες αποφάσεις του κλάδου δε στήριξε το αίτημα για απόσυρση του Νόμου και δεχόταν "αγώνα" μόνο για τη βελτίωσή του. Οι άλλες παρατάξεις έβλεπαν την αναγκαιότητα να αντιπολιτευτούν την ΠΑΣΚ, αλλά όχι και την αναγκαιότητα για ουσιαστικό αγώνα ανατροπής του νόμου και όσων σχεδίων υπουργικών αποφάσεων και ΠΔ έχουν εμφανιστεί. Η πρόταση της ΔΕΕ για δύο 24ωρες στο Φλεβάρη και νέες γενικές συνελεύσεις απορρίφτηκε. Κι έτσι η πρόταση ΔΑΚΕ - ΣΥΝ με τη στήριξη και των "Παρεμβάσεων" έγινε εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ και τελικά απόφαση του κλάδου.

- Ωστόσο υπήρξαν δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις ΕΛΜΕ που προχωρούσαν πιο μπροστά από την εισήγηση των δύο Ομοσπονδιών. Τι σημαίνει αυτό και πώς θα εκφραστεί στη συνέχεια;

- Είναι το πραγματικό αισιόδοξο μήνυμα. Στον κλάδο μας, κι άλλες φορές η βάση φάνηκε πιο μπροστά από τη συνδικαλιστική ηγεσία. Η συσπείρωση γύρω από την πρόταση της ΔΕΕ (απόφαση 16 ΕΛΜΕ) και άλλες, ανάλογες προτάσεις, πιο αγωνιστικές απ' αυτή της Ομοσπονδίας, δείχνει ότι έχει κατανοηθεί η αναγκαιότητα έντονης αντίδρασης. Θα εκφραστεί πρώτα και κύρια με τη συμμετοχή στην απεργία στις 25 Φλεβάρη και στο συλλαλητήριο. Δεν είναι όμως αρκετά. Περιμένουμε, και με την πλατύτερη ενημέρωση, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της συμμετοχής και τις γενικές συνελεύσεις που θα ακολουθήσουν και ένταση της αγωνιστικότητας της απόφασης και της δράσης στο διάστημα που θα ακολουθήσει.

- Στο πλαίσιο της απόφασης για 24ωρη απεργία ποια είναι η πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών";

- Η ΔΕΕ, παρά τη θέση για δυσαναλογίες στην απάντηση του κλάδου, στηρίζει την κινητοποίηση και καλεί σε μαζική συμμετοχή όλους τους συναδέλφους. Είναι η αρχή για διεύρυνση του αγώνα. Με προτάσεις, να οργανώνονται συσκέψεις ενημέρωσης γονιών και μαθητών και να καλλιεργείται κλίμα αγωνιστικής συμπαράταξης. Η προσπάθεια της ΔΕΕ στρέφεται στην ενημέρωση των συναδέλφων, τη συσπείρωσή τους πάνω στα σημαντικά προβλήματα και την καταπολέμηση της ηττοπαθούς άποψης: "σιγά μη σταματήσουμε εμείς με μια μέρα απεργία τις επιλογές της κυβέρνησης", άποψη που τελικά και σε τελευταία ανάλυση οδηγεί στην υπονόμευση του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ