ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Συνεχίζουν ενωμένοι και αποφασισμένοι

Ενωμένοι και αποφασισμένοι παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης. Χτες την ώρα που οι διασπαστές αποχωρούσαν από τα μπλόκα τωνδιοδίων Μαλγάρων και της Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη, υπακούοντας στις εντολές του προέδρου της ΝΔ και των συνδικαλιστών της παράταξής τους, οι αγρότες της Πέλλας και των Γιαννιτσών απέκλειαν το δρόμο. Σήμερα σε αποκλεισμούς των εθνικών και επαρχιακών οδών θα προχωρήσουν και οι αγρότες στα άλλα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θράκης από την Κοζάνη και την Πιερία, ως τη Δράμα και τον Εβρο.

Το Σαββατοκύριακο οι αγωνιζόμενοι αγρότες υποδέχτηκαν στα μπλόκα τους εργαζόμενους, τους απόμαχους της δουλιάς και τη νεολαία που ξεκίνησαν από τις πόλεις, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Στα πλαίσια αυτά το απόγευμα του Σαββάτου στην αερογέφυρα των Μαλγάρων καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης τραγούδησαν μέσα στο κρύο και τ' αγιάζι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματα των ξωμάχων του κάμπου. Εξέφρασαν τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων της υπαίθρου, όταν τραγούδησαν "τα παλικάρια φεύγουνε να βρουν δουλιά στην πόλη, ξεράθηκαν τ' αμπέλια μας χορτάριασαν τ' αλώνια".

Εκεί βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της "Κεραμοποιίας Φιλίππου", που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις παράνομες απολύσεις της εργοδοσίας και όλοι μαζί ψιθύρισαν "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλιά πολλή". Μέσα σε λίγη ώρα στήθηκε ένα πανηγύρι πάνω στην εθνική οδό. Στην εξέδρα ανέβηκε ο Γιώργος Κουτρουματζής, αγρότης από τα Μάλγαρα:Πήρε στο χέρι το μικρόφωνο και τραγούδησε "στη Μακεδονία του παλιού καιρού", φέρνοντας στη μνήμη όχι τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της αγροτιάς που προηγήθηκαν από το '78 μέχρι και πέρσι.

Και ενώ ο δρόμος ήταν κλειστός για όλους, άνοιξε όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν αυτοκίνητα που μετέφεραν ένα νιόπαντρο ζευγάρι. Νύφη και γαμπρός έκαναν δεκτή την "απαίτηση" των αγροτών να περάσουν περπατώντας και έτσι δέχτηκαν τα χειροκροτήματα και τις ευχές για καλή τύχη και καλούς απογόνους με τη συνοδείαμουσικής.

Η συναυλία τελείωσε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα και ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς πήγαν να τους συντροφέψουν με τα τραγούδια τους. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε και πολυμελές κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης που βρέθηκε εκεί με επικεφαλής τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Μ. Σπυριδάκη.

Πίστωση χρόνου για το... ξεκλήρισμα

Πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την καταστροφική πολιτική που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, έδωσαν οι ξεπουλημένοι, νόθοι "εκπρόσωποι" των αγροτών της Μακεδονίας. Με ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες το μεσημέρι, αυτοχαρακτηριζόμενοι αυθαίρετα Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Μακεδονίας Θράκης, οι πρόεδροι των δύο Ομοσπονδιών του νομού Θεσσαλονίκης Σ. Σαλιάκης (ΠΑΣΟΚ) και Σ. Παρλαπάνης (ΝΔ) ανακοίνωσαν ότι αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις. Για την αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουμε ότι η δήθεν επιτροπή Μακεδονίας -Θράκης, ουσιαστικά εξέφραζε το μπλόκο των Διοδίων Μαλγάρων και της Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη και το μπλόκο έξω από την πόλη των Σερρών.

Η υποκρισία των δοτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποκαλύπτεται ακόμη και μέσα από την ανακοίνωσή τους, αφού από τη μία καταγγέλλουν την αναλγησία και τη σκληρότητα κυβέρνησης και υπουργείου απέναντι στα αιτήματα των αγροτών και από την άλλη αναγγέλλουν την αναστολή των κινητοποιήσεων, για να δώσουν τάχα, πίστωση χρόνου για τη λύση των προβλημάτων.

Η απόφασή τους αυτή δεν ξάφνιασε κανέναν, αφού και πέρσι είχαν κάνει ακριβώς το ίδιο, με τη μόνη διαφορά ότι φέτος οι αγρότες τούς άφησαν εκτός των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα. Ετσι, αναγκάστηκαν, για να μπορέσουν να παίξουν το ρόλο του δούρειου ίππου, να βγάλουν μερικά τρακτέρ, προκειμένου να πείσουν ότι κάποιους εκπροσωπούν. Τελικά και αυτά τα λίγα τρακτέρ χτες μετά τις 6 το απόγευμα αποσύρθηκαν.

Οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης από την αρχή των κινητοποιήσεων,(όπως έχει γράψει αναλυτικά ο "Ρ") είχαν επισημάνει το διασπαστικό ρόλο αυτών των αγροτοπατέρων. Γι' αυτό, συνεχίζουν τον αγώνα τους απέναντι στο προσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος τους από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, αλλά και απέναντι σ' αυτούς που υποσκάπτουν την ενότητα του αγροτικού κινήματος, με στόχο να στρώσουν το δρόμο για τη δημιουργία των σύγχρονων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων και το ξεκλήρισμα χιλιάδων φτωχομεσαίων αγροτών.

Ετσι, παραμένουν στους δρόμους συντονισμένοι με τους συναδέλφους τους της Θεσσαλίας: Στη Θεσσαλονίκη (αερογέφυρα των Μαλγάρων, Στίβο), την Πιερία(Αιγίνιο, Κορινό, Λιτόχωρο), την Πέλλα (Γιαννιτσά, Παλιά Πέλλα), τηνΗμαθία (στο Κλειδί), το Κιλκίς (είσοδο της πόλης), στις Σέρρες(Αλιστράτη), στη Δράμα,τον Εβρο (Ορεστιάδα, Ορμένιο) και στην Κοζάνη(έξοδο της πόλης για Λάρισα, 22ο χιλ. Κοζάνης - Λάρισας στη γέφυρα του Αλιάκμονα).

"Νεκρώνει" αύριο η Λέσβος

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και αύριο στα Ιωάννινα και την Πρέβεζα. Συλλαλητήριο στις 23 Φλεβάρη στην Κέρκυρα

Παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας γίνεται αύριο και στη Λέσβο. Οι αγρότες, οι εργάτες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι άνεργοι του νησιού θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στη νομαρχία, την οποία και θα αποκλείσουν. Επιτροπή θα φτάσει στην Αθήνα, όπου το βράδυ θα επισκεφθεί τα κόμματα στη Βουλή. Ο αποκλεισμός της νομαρχίας θα συνεχιστεί ως την επόμενη μέρα που θα επιστρέψει η επιτροπή στο νησί. Εκεί θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματά τους.

Στη συγκέντρωση - που διοργανώνει η ΣΕΑ των αγροτών - θα συμμετάσχουν σε ένδειξη συμπαράστασης οι βασικότεροι μαζικοί φορείς του νησιού: Εργατικό Κέντρο,Σωματείο Οικοδόμων που έχει κηρύξει 24ωρη παλλεσβιακή πανοικοδομική απεργία την ίδια μέρα, Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ που έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας 11 π.μ.-2μμ. Επίσης, 3ωρες στάσεις τις ίδιες ώρες έχουν κηρύξει, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και η ΤΕΔΚ Λέσβου ενώ, κάποιες κοινότητες θα παραμείνουν κλειστές όλη τη μέρα.

Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ καλεί όλα τα μέλη της να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στην κινητοποίηση.

Αιτωλοακαρνανία

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.Μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στις 11 π.μ. στη διασταύρωση Λεπενούς και Οχθιών επί της Εθνικής οδού Αντιρίου - Ιωαννίνων.

Γιάννενα

Αύριο, επίσης, θα ξεκινήσουν νέους αγώνες και οι αγρότες των Ιωαννίνων. Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νομού αποφασίστηκε η πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου στις 11 π.μ. στον κόμβο Βουνοπλαγιάς, στην Εθνική οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. Οι αγρότες θα μαζευτούν εκεί με τα αγροτικά τους μηχανήματα και θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για την κλιμάκωση του αγώνα τους. Στο μεταξύ τέσσερα κλιμάκια της ΣΕΑ πραγματοποιούν περιοδείες στα χωριά του νομού και καλούν τον κόσμο να πάρει μέρος στην κινητοποίηση.

Πρέβεζα

Για δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και οι αγρότες της Πρέβεζας. Οι αγρότες του νομού θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 10 π.μ. συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο χωριό Λούρος, επί της Εθνικής Πρέβεζας - Αρτας. Παράλληλα, κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής, πραγματοποιεί ενημερωτικές περιοδείες στα χωριά της περιοχής.

Κέρκυρα

Στο δρόμο του αγώνα θα μπει και η Κέρκυρα. Μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νησιού θα πραγματοποιηθεί παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο στις 23 του Φλεβάρη. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί Επιτροπές στήριξης του συλλαλητηρίου, μία στην κεντρική Κέρκυρα και δύο στη νότια, οι οποίες πραγματοποιούν περιοδείες με το ΔΣ της ΟΑΣ στα χωριά, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει δυναμικά στην κινητοποίηση.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δεν το βάζουν κάτω

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι αγρότες της Αιγιαλείας οι οποίοι χτες το πρωί, αψηφώντας την έντονη αστυνομοκρατία και τρομοκρατία, συγκεντρώθηκαν στην Εθνική οδό στον κόμβο Μεγανίτη, όπου έκπληκτοι είδαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μηχανήματα διάνοιξης των δρόμων να έχουν αποκλείσει την πρόσβαση. Μάλιστα, οι επικεφαλής των αστυνομικών δήλωσαν στη ΣΕΑ πως έχουν διαταγές να μην επιτρέψουν το κλείσιμο των δρόμων και, στην ουσία, απέκλεισαν οι ίδιοι τις προσβάσεις προς την Εθνική αναγκάζοντας τους οδηγούς που πήγαιναν από το Αίγιο στην Πάτρα να χρησιμοποιούν την παλιά Εθνική.

Ο πρόεδρος της ΣΕΑ Αιγιαλείας Κώστας Κερκουλάς ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Στ. Τζουμάκα και κατήγγειλε την απαράδεκτη στάση των φιλοκυβερνητικών αγροτοπατέρων της Παναιγιάλειας Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών, στηρίζοντας έτσι τη διάλυση των Συνεταιρισμών. Ο Κ. Κερκουλάς αποκάλυψε πως οι αγροτοπατέρες ζητούσαν μυστική ψηφοφορία, ώστε να μην μάθουν ποτέ οι αγρότες ποιοι εκπρόσωποί τους ψήφισαν την κατάπτυστη αυτή απόφαση. Αποκαλύφθηκε όμως και με βάση τα αποτελέσματα πως μόνο τα 23 μέλη της ΣΕΑ που ψήφισαν φανερά έδωσαν αρνητική ψήφο. Στη συνέχεια καταγγέλθηκε το όργιο τρομοκρατίας που εκφράζεται με τη διανομή δικαστικών κλήσεων στα χωριά, για συμμετοχή στις περσινές κινητοποιήσεις, αλλά και με τη χτεσινή επιχείρηση τρομοκρατίας της αστυνομίας. Οι αγρότες παρέμειναν στον κόμβο μέχρι τις 8 το βράδυ και αποχώρησαν με την υπόσχεση πως θα επανέλθουν δυναμικότερα τις επόμενες μέρες.

Επόμενος σταθμός των κινητοποιήσεών τους θα είναι το Παναιγιάλειο Συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή 20 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας. Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν μαζικοί φορείς της περιοχής (Εργατικό Κέντρο Αιγίου, Δήμος Αιγίου, Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σύλλογος Εμποροεισαγωγέων, Σύλλογος Βενζινοπωλών, Σωματείο Εργαζομένων στην Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών, Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Αιγίου, Σύλλογος Λογιστών, αστικό ΚΤΕΛ Αιγίου, ΠΕΑΕΑ, ΟΓΕ και άλλοι φορείς), ενώ τα καταστήματα του Αιγίου θα παραμείνουν κλειστά.

Κινητοποίηση θα γίνει την Τετάρτη 25 Φλεβάρη, μέρα που θα διεξαχθεί η δίκη 22 αγροτών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Τότε οι αγρότες της Αιγιάλειας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια.

  • Στην Ηλεία την περασμένη Κυριακή η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η ΣΕΑ αποφάσισαν συλλαλητήριο για την ερχόμενη Παρασκευή 18 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο Λατίφι.
  • Στη Λακωνία συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Εθνικής οδού Σπάρτης - Τρίπολης στη γέφυρα του Ευρώτα.
  • Στη Μεσσηνία η ΣΕΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση αγροτών αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. στο Διοικητήριο (Νομαρχία), ενώ στις 10 π.μ. θα γίνει προσυγκέντρωση στη Μεσσήνη. Στη συνέχεια οι αγρότες θα παραταχθούν με τα μηχανήματα τους στην Εθνική οδό.
  • Στη Ζάκυνθο η ΣΕΑ διοργανώνει Πανζακυνθινό συλλαλητήριο την Παρασκευή 20 Φλεβάρη με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, των καθηγητών και μαθητών, καθώς του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ζακύνθου. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιεί σύσκεψη όλων των φορέων του νησιού σήμερα στις 8 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Ζακύνθου.
  • Στην Κεφαλονιά η ΣΕΑ αγροτών και κτηνοτρόφων σχεδιάζει νέες κινητοποιήσεις την Παρασκευή 20 Φλεβάρη.
  • Συλλαλητήριο με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. έξω από τη Νομαρχία και οι αγρότες του νομού Αργολίδας με απόφαση της ΣΕΑ του νομού και του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου της περιοχής.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι αναγκαία η αγωνιστική συστράτευση των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού στον κοινό αγώνα της αγροτιάς. Ετσι, μετά τις διασπαστικές και υπονομευτικές ενέργειες των καρεκλοκένταυρων ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίρων των διοικήσεων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και της ΟΑΣ καλούνται οι αγρότες να πάρουν την υπόθεση του ενωμένου αγώνα στα χέρια τους.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Στην υπηρεσία της διακίνησης η ... αστυνομική βία

Για την άσκηση μαζικής τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας η κυβέρνηση δε διστάζει να εκμεταλλευτεί ακόμα και τα τετελεσμένα, που η ίδια, από κοινού με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, δημιουργεί στις Βρυξέλλες, ώστε στη συνέχεια να τα χρησιμοποιεί ως απειλή που επικρέμεται στις κεφαλές όσων βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα και των διεκδικήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η χτεσινή σπουδή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας να"πληροφορήσει" ότι το σοβαρότερο θέμα που συζήτησαν οι υπουργοί Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, την προηγούμενη βδομάδα, ήταν "η καταστροφή ισπανικών προϊόντων από Γάλλους αγρότες χωρίς την παρέμβαση της Αστυνομίας". Τη συζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προκάλεσε η ισπανική πλευρά, που, όπως είναι γνωστό, εδώ και αρκετούς μήνες έχει ανοίξει μέτωπο με τις κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες - μέλη.

Από την ανακοίνωση του υπουργείου, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι 15 υπουργοί Εσωτερικής Αγοράς ασχολήθηκαν με την αστυνομική πλευρά του θέματος της κινητοποίησης των Γάλλων αγροτών. Δηλαδή, κατ' εντολήν των κυβερνήσεών τους, οι συγκεκριμένοι υπουργοί, μαζί τους και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτάς, δεν ασχολήθηκαν με τα προβλήματα των Γάλλων αγροτών, δεν ενδιαφέρθηκαν έστω για τα προβλήματα διακίνησης και τις καταστροφές των προϊόντων της Ισπανίας, δε συζήτησαν καν τρόπους ουσιαστικής αντιμετώπισης των αιτημάτων κάποιων μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων, που το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τους εξωθούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Εκείνο που συζήτησαν, όπως τουλάχιστον επιχειρεί να το προβάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ήταν ότι οι καταστροφές των ισπανικών προϊόντων επήλθαν εξαιτίας της ...μη παρέμβασης της Αστυνομίας.

Με δυο λόγια, προτιμούν να καταστρέφεται η παραγωγή επειδή εκεί οδηγούν οι αποφάσεις τους, προκρίνουν τη μέθοδο του περιορισμού του αγροτικού τομέα συνολικά, επειδή αυτό επιτάσσεται από τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά, αν τυχόν παρεμποδιστεί η κυκλοφορία των όποιων προϊόντων, τότε το λόγο έχουν τα ΜΑΤ και οι αστυνομικές δυνάμεις!

"Καζάνι" η Κρήτη

Καζάνι που βράζει η αγανάκτηση των αγροτών της Κρήτης για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προϊόντα του νησιού, οδηγεί τους αγρότες της περιοχής σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις.

Μεθαύριο Πέμπτη οι αγρότες του νομού Χανίων θ' αποκλείσουν το πρωί το λιμάνι της Σούδας, με απόφαση της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής, που από την περασμένη βδομάδα περιοδεύει στα χωριά και ενημερώνει τους αγρότες.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται, όμως, και η Πανηρακλειώτικη Συντονιστική Επιτροπή, που χτες το βράδυ συνεδρίαζε μέχρι αργά για το θέμα αυτό, στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών.

Την αντίδρασή τους για την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Βρυξελλών, εξέφρασαν χτες και αγρότες του νομού Λασιθίου,που προχώρησαν στον αποκλεισμό της Νομαρχίας. Ωστόσο, την αγωνιστική διάθεση των αγροτών προσπάθησαν να υπονομεύσουν, για άλλη μια φορά, οι "καρεκλοκένταυροι" της ΟΑΣ Λασιθίου που τους κάλεσαν να αποχωρήσουν μέσα σε τρεις ώρες, παρά την αρχική εξαγγελία για 24ωρο αποκλεισμό! Μάλιστα ο κυβερνητικός εγκάθετος Βεργάκης και η παρέα του, αρνήθηκαν την πρόταση των αγροτών να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα αίτημα συμπαράστασης στους Θεσσαλούς αγρότες και καταδίκης της αποστολής ΜΑΤ από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι η ΟΑΣ Ηρακλείου, θέλοντας να εξαπατήσει τον αγροτικό κόσμο, καλεί τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες του νησιού σε μεθαυριανή σύσκεψη, δήθεν για το θέμα των κινητοποιήσεων τις οποίες ωστόσο υπονομεύει συστηματικά.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Συντονισμένοι στους αγώνες

Ο συντονισμός του αγώνα της αγροτιάς - ένας αγώνας που θα συνεχίζεται όσο θα εφαρμόζεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, θα είναι πολύμορφος και μακρόχρονος - συζητήθηκε στη σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα από διάφορες περιοχές της χώρας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι, στα Τέμπη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή και εκπρόσωποι από τη Δράμα,το Κιλκίς,το Πολύκαστρο,την Πέλλα,το Στίβο Λαγκαδά,τα Μάλγαρα,τον Πολύγυρο,το Αιγίνιο,το Λιτόχωρο,την Κοζάνη,τον Δρούγο,τη Μεσσηνία,ενώ επικοινώνησαν με τους διοργανωτές της σύσκεψης εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών από το Αιγίνιο και το Αίγιο.

Κοινή ήταν η διαπίστωση της σύσκεψης ότι οι αγώνες των αγροτών θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν συντονίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο κι όταν η αγροτιά εξασφαλίζει την όσο το δυνατόν πλατύτερη και ενεργότερη συμπαράσταση και συμπαράταξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων αγροτών κατήγγειλαν με σφοδρότητα την προσφυγή της κυβέρνησης στην τρομοκρατία των ΜΑΤ για ν' αντιμετωπιστεί ο αγροτικός ξεσηκωμός και τόνισαν πως με την καταστολή των αγώνων δε λύνονται τα προβλήματα, τα οποία θα βγάζουν συνεχώς τους αγρότες στους δρόμους.

Οι αγρότες του Δομοκού συνεχίζουν τον αγώνα, σταθερά "φρουροί των μπλόκων" στη θέση Δρούγος, κλείνοντας σε τακτά διαστήματα την παλαιά εθνική οδό Λαμίας - Καρδίτσας, ενώ στον εθνικό δρόμο Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Ανθήλης οι αγρότες της ομώνυμης κοινότητας αναμένουν ενισχύσεις και από γύρω χωριά. Παραταγμένα κατά μήκος της ΕΟ Λιβαδειάς - Λαμίας παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Αμφίκλειας. Σε Βοιωτία, Ορχομενό, Υψηλάντη, Ρωμαϊκό και Κάστρο οι αγρότες ζουν στον παλμό του πανελλαδικού ξεσηκωμού, συμμετέχοντας εδώ και δύο βδομάδες στις κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ