ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Χρυσάφι για τους "σχολάρχες"

Ερώτηση εφτά βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας, Ανάπτυξης, Εργασίας, Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού

"Τα αδιέξοδα του εκπαιδευτικού συστήματος και το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας, μετατρέπουν δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους σε θύματα κερδοσκόπων, οι οποίοι στήνουν διάφορες παρασχολές, τάζουν "λαγούς με πετραχήλια" και δρουν εντελώς ασύδοτα, ενώ τα αρμόδια κρατικά όργανα παρακολουθούν με απάθεια τις εξελίξεις".

Τα παραπάνω επισημαίνουν σε Ερώτησή τους για τους υπουργούς Παιδείας, Εργασίας, Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής, Ορέστης Κολοζώφ, Στρατής Κόρακας, Μήτσος Κωστόπουλος και Αποστόλης Τασούλας,σχετικά με το θέμα των ιδιωτικών σχολών.

"Το πρόβλημα, αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, εμφανίζεται σε μια σειρά αδιαβάθμητες σχολές (Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών - ΕΕΣ, Κολέγια, κτλ.), ενώ τα τελευταία χρόνια όλος αυτός ο τομέας "αναβαθμίστηκε" με το Ν. 2009/92, με τον οποίο δημιουργήθηκαν τα περιβόητα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Τόσο τα ΙΕΚ όσο και τα κάθε λογής Εργαστήρια, Κολέγια, κτλ. (πολλά από τα οποία μετεξελίχθηκαν επίσης σε ΙΕΚ), διαφημίζονται σαν μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ ανοιχτά ή συγκαλυμμένα παρουσιάζονται δήθεν σαν ισότιμες εναλλακτικές "λύσεις" των Πανεπιστημίων ή των ΤΕΙ(!)".

"Δεκάδες χιλιάδες νέες και νέοι, που αγωνιούν για το μέλλον τους, συνεχίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές, καταφεύγουν σε αυτές τις "σχολές" και τα "Ινστιτούτα", με την ελπίδα ότι θα βελτιώσουν τις προοπτικές τους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για φρούδες ελπίδες και το μόνο που γίνεται είναι, να πλουτίζουν οι "σχολάρχες", οι οποίοι δρουν εντελώς ανεξέλεγκτοι, καταφεύγουν στις πιο αυταρχικές μεθόδους ελέγχου των σπουδαστών, προσλαμβάνουν εκπαιδευτικό προσωπικό σαν ωρομίσθιους και συχνά χωρίς τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα".

"Η όλη κατάσταση, επισημαίνεται στην Ερώτηση, θα χειροτερεύσει με το νομοσχέδιο για τη "μεταρρύθμιση" στην τεχνικό - επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση", το οποίο έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την υπέρβαση του ανώτατου ορίου ποσοστού αύξησης (8 %) των διδάκτρων που έγινε στα ΕΕΣ, ιδιαίτερα σπουδών δημοσιογραφίας, αλλά και σε ΙΕΚ, όπως στο ΙΕΚ "ΑΚΤΟ";
  • Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την απαίτηση προκαταβολής των διδάκτρων μέχρι και 50% στο τέλος του χρόνου, προκειμένου οι σπουδαστές να έχουν δικαίωμα εγγραφής το επόμενο έτος (κολέγιο "DEREE");
  • Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να αποσαφηνίζεται στους σπουδαστές ποιες είναι οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στα δίδακτρα, προκειμένου να μην τους ζητούν στη διάρκεια της χρονιάς επιπλέον χρήματα για βιβλία, χρήση βιβλιοθήκης, υπολογιστών, θεατρικών εγκαταστάσεων κτλ., όπως συμβαίνει, λ. χ., στο κολέγιο "DEREE" ή στο ΙΕΚ "ΜΑΝΩΛΑ";
  • Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική σειράς σχολαρχών να παρακολουθούνται και να καταγράφονται οι κινήσεις των σπουδαστών, των καθηγητών και των άλλων εργαζομένων με βιντεοκάμερες και ιδιωτικούς αστυνομικούς, (όπως, λ.χ. συμβαίνει στα ΙΕΚ "ΞΥΝΗ", "ΑΚΤΟ" κτλ.), την ίδια ώρα που παρεμποδίζεται η συνδικαλιστική δράση των σπουδαστών, απαγορεύεται το μοίρασμα προκηρύξεων και τους ζητιέται να υπογράψουν δηλώσεις ότι δε θα συνδικαλιστούν ή ότι δε θα κάνουν πολιτικές συζητήσεις, όπως λχ, συμβαίνει στο ΕΕΣ "ΑΚΤΟ", στο κολέγιο CASE, κτλ.
  • Γιατί δε χορηγείται αναβολή στράτευσης στους σπουδαστές όλων των σχολών, έτσι ώστε να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και τη διαδικασία πιστοποίησης του όποιου επαγγέλματος σπουδάζουν;
  • Με ποιον τρόπο σκέπτεται να ρυθμίσει η κυβέρνηση τη διαδικασία διαμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών και του ελέγχου εφαρμογής τους, αφού σήμερα οι σχολάρχες κάνουν κυριολεκτικά ό,τι θέλουν, μειώνοντας, λ. χ., τα μαθήματα γενικής μόρφωσης και - όπως συμβαίνει λ. χ. στα ΕΕΣ Δημοσιογραφίας ή στις Δραματικές Σχολές "Φωτιάδη" - το περιεχόμενό τους περιλαμβάνει κατασυκοφάντηση κάθε προοδευτικής ιδέας, είναι απροκάλυπτα φιλοαμερικανικό και φιλοευρωπαϊκό, διαστρεβλώνουν την Ελληνική Ιστορία και χύνουν το δηλητήριο του αντικομμουνισμού;
  • Με ποια μέτρα η κυβέρνηση θα κατοχυρώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών και πώς θα τους προστατέψει από κάθε λογής αετονύχηδες, οι οποίοι τους χρησιμοποιούν δίχως να τους πληρώνουν, τάχα γιατί κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση ή υποχρεώνονται να πληρώνουν επιπλέον χρήματα σε διάφορα "γραφεία", προκειμένου να τους βρουν δουλιά;
  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να υιοθετήσει τις προτάσεις του κινήματος παιδείας, που ζητά να μεταρρυθμιστεί συνολικά το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα στην κατεύθυνση αναβάθμισης του περιεχομένου και του προσανατολισμού του, στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, στη χωρίς φραγμούς προσπέλαση των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών σε όλες τις βαθμίδες, στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που παρεμποδίζουν τις σπουδές, όπως είναι η στράτευση και στη διασφάλιση επαγγελματικών διεξόδων των αποφοίτων μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, έτσι ώστε να καταργηθούν όλα αυτά τα Εργαστήρια, τα Κολέγια, τα Ινστιτούτα, που κερδοσκοπούν ασύστολα και ασύδοτα σε βάρος της νεολαίας;
Απεργία καθηγητών και δασκάλων

24ωρη απεργία στις 25.2.1998 και συλλαλητήρια σε δέκα πόλεις

Σε 24ωρη απεργία στις 25 Φλεβάρη και συλλαλητήρια σε 10 πόλεις της χώρας προχωρούν συντονισμένα δάσκαλοι και καθηγητές, καλώντας εκπαιδευτικούς και γονείς να συμμετάσχουν στον αγώνα τους. Ηδη έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια για την επόμενη Τετάρτη σε 10 πόλεις της Ελλάδας, στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Βόλο, Καρδίτσα, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο και Γιάννενα.

Οπως ανακοίνωσαν χτες, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, οι δύο Ομοσπονδίες πρόκειται να καταφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα ζητήσουν την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης για την πρόσληψη των καθηγητών με εξετάσεις. Σύμφωνα με τα ΔΣ των Ομοσπονδιών, η κατάργηση της επετηρίδας και η πρόσληψη εκπαιδευτικών με διαγωνισμό καταστρατηγεί συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές, ανάμεσα στις οποίες η αρχή της ισότητας. Σήμερα το απόγευμα, τα ΔΣ των δύο Ομοσπονδιών θα συναντηθούν με εκπροσώπους της ΠΟΣΔΕΠ και της ΠΟΣΥΠ, προκειμένου να συζητήσουν τη μη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, που, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, θα γίνουν τέλη Απρίλη ή αρχές Μάη.

Εκπρόσωποι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών",παρά το γεγονός ότι η ΔΕΕ δήλωσε εξαρχής την αντίθεση της με την πρόταση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση καταθέτοντας πρόταση αγώνα με συνέχεια και προοπτική, καλεί ωστόσο τους εκπαιδευτικούς, δασκάλους και καθηγητές, να συμμετάσχουν μαζικά για την επιτυχία της απεργίας και για να στείλουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο αλλά και στις ηγεσίες των δύο Ομοσπονδιών για την αγωνιστική τους διάθεση.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκπρόσωποι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών", ότι ο νόμος θα ανατραπεί μέσα από αγώνες και όχι με νομικά μέσα, καθώς δεν υπάρχουν αυταπάτες. Τόνιζαν επίσης ότι η προσφυγή στο ΣτΕ θα χρησιμοποιηθεί από τις παρατάξεις εκείνες στα ΔΣ των Ομοσπονδιών που δε θέλουν τους αγώνες των εκπαιδευτικών, ως άλλοθι μπροστά στην απραξία τους.

Οι μαθητές πάλι στους δρόμους

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις - μαζί με τους εκπαιδευτικούς - συνεχίζουν οι μαθητές τον αγώνα τους στις 25 του Φλεβάρη μετά από απόφαση της δεύτερης πανελλαδικής συνάντησης Συντονιστικών από 22 πόλεις

Με νέες, πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές, που στις 25 Φλεβάρη κλείνουν τα σχολεία τους και διαδηλώνουν μαζί με τους απεργούς δασκάλους και καθηγητές. Αυτό αποφάσισαν στη δεύτερη πανελλαδική συνάντησή τους τα συντονιστικά μαθητών που βρέθηκαν στην Αθήνα το Σάββατο 14 Φλεβάρη και καλούν τους συμμαθητές τους σε όλη τη χώρα να εντείνουν τον αγώνα τους σε συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς, γονείς και σωματεία για την κατάργηση του Νόμου 2525/97 και αναβάθμιση της παιδείας. Οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών, αφού αντάλλαξαν εμπειρίες από τον μέχρι τώρα συντονισμό τους, καλούν τους μαθητές σε όλη την Ελλάδα να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές πάλης (πορείες, καταλήψεις, συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων - δημοσίων κτιρίων, μαζί με γονείς - εργάτες - συνδικάτα - αγρότες), μορφές που θα αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις και τα Συντονιστικά. Στις 25 Φλεβάρη θα γίνουν πορείες σε όλη τη χώρα. Οι μαθητές Αθήνας και Πειραιά έχουν ήδη ορίσει ως χώρο συγκέντρωσης τα Προπύλαια στις 10.30 π.μ., ενώ στις άλλες πόλεις θα γίνουν πορείες στις Νομαρχίες.

Την παραπάνω απόφαση υπογράφουν τα Συντονιστικά μαθητών 22 πόλεων της χώρας: Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καρδίτσας, Βόλου, Κέρκυρας, Αρτας, Πτολεμαϊδας, Αλεξανδρούπολης, Αγρινίου, Ηρακλείου, Χανίων Μεσολογγίου, Καβάλας, Ιωαννίνων, Πολυγύρου, Καλαμάτας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Λευκάδας.

Με αγωνιστική διάθεση

Στη διάρκεια της συνάντησης ήταν φανερή η διάθεση των μαθητών να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Η επιτυχία της διήμερης κινητοποίησης (12-13.2.1998) βρήκε μεγάλη ανταπόκριση σε 300 σχολεία από 25 πόλεις. Ακόμα και τα κρούσματα αυταρχισμού που σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις, επισημάνθηκαν από τους μαθητές ως δείγματα ότι ο αγώνας τους θορυβεί την κυβέρνηση, που επιστράτευσε κάθε λογής κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Το Σάββατο το πρωί, οι εκπρόσωποι των τοπικών Συντονιστικών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μεταφέρουν στην ηγεσία τα αιτήματά τους, όμως κανείς δεν ήταν εκεί να τους συναντήσει.

Στο ψήφισμα, που εξέδωσαν τα Συντονιστικά, που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση, αναφέρεται: "Στην ωμή αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα της παιδείας απαντάμε με τη συνέχιση των αγώνων μας.Ξέρουμε τους ενόχους και τους λέμε ότι θα μας βρούνε μπροστά τους σε κάθε σχέδιο υποβάθμισης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Προχωράμε μαζί με τους γονείς μας, τους καθηγητές μας, τους εργαζόμενους, σε ένα κοινό Μέτωπο για την παιδεία, που θα ορθώσει φραγμό σ' αυτή την πολιτική.

Την πολιτική που σκιαγραφείται με τον καλύτερο τρόπο από το νέο Νόμο 2525/97, που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, αλλά και το νέο νομοσχέδιο για την τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση, τη διάλυση των ΤΕΛ, τις πολλαπλές εξετάσεις στην Α, Β και Γ Λυκείου, τη διόγκωση των φροντιστηρίων, τη λιτότητα για την παιδεία και τα νέα μέτρα", τονίζεται στο ψήφισμα. "Δεν είναι άλλη από αυτή την πολιτική που διαλύει πλήρως και τυπικά ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία και μετατρέπει τη μόρφωση σε εμπόρευμα που θα το αγοράζει όποιος "τα έχει". Ο νέος νόμος, τα νέα μέτρα μας διώχνουν από το λύκειο. Να καταλήξουμε σε ένα φθηνό αμόρφωτο εργατικό δυναμικό δίχως δικαιώματα στη δουλιά και τη ζωή".

2Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
"Το υπουργείο δε δαπανά 2,5 δισ."!

Προκλητική απάντηση του υπουργείου Παιδείας στα παιδιά που μαθαίνουν γράμματα το βράδυ

Τη διατήρηση των βραδινών λυκείων καθώς και ουσιαστική τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, απαιτούν οι σπουδαστές του 2ου Εσπερινού ΤΕΛ Πειραιά, οι οποίοι από τις 3 Φλεβάρη βρίσκονται σε κατάληψη. Οπως επισημαίνουν οι σπουδαστές του 2ου Εσπερινού, η εφαρμογή του νόμου 2525, οδηγεί στο κλείσιμο της σχολής, μιας και στο τρίτο τρίμηνο αποφοιτούν αρκετοί μαθητές, ενώ όσοι μαθητές και ειδικότητες απομείνουν, αναμένεται να ενσωματωθούν στο 4ο Εσπερινό ΤΕΛ στα Καμίνια (την παλιά σχολή κλωστοϋφαντουργίας, γνωστή ως ΣΚΥΠ).

Το 2ο Εσπερινό ΤΕΛ Πειραιά μέχρι το τέλος της χρονιάς προβλέπεται να κλείσει οριστικά, σύμφωνα και με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, στην οποία αναφέρεται ότι "δεν μπορεί το υπουργείο να δαπανά 2,5 δισ. δραχμές για λιγότερο από 150 μαθητές".

Οι σπουδαστές του εσπερινού, μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν στον "δρόμο" όπως και όλοι οι σπουδαστές των τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη, και σε συντονισμό με τα ΤΕΛ και ΓΕΛ της Αθήνας και του Πειραιά να παλέψουν για την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου.

Ο Οδυσσέας Σελέκος,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων Μαθητών του 2ου Εσπερινού ΤΕΛ Πειραιά, είπε στο "Ρ": "Καθημερινά βιώνουμε προβλήματα που έχουν να κάνουν με το στεγαστικό, τα εργαστήρια τα οποία μοιραζόμαστε με άλλους σπουδαστές. Την ίδια στιγμή μάλιστα κινδυνεύουμε να βρεθούμε στον "δρόμο" με το νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο που καταργεί τις ΤΕΣ. Παλεύουμε για αναβάθμιση των σπουδών μας και λέμε "όχι" στο τέχνασμα - παγίδα του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία ΤΕΕ, που στόχο έχει το δυνάμωμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η απάντηση σε όλα αυτά θα είναι μια. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με όλα τα σχολεία του Πειραιά".

Συλλαλητήριο μαθητών στο Αργοστόλι

Μαθητικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12μ στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, το οποίο αποφασίστηκε από όλα τα λύκεια Αργοστολίου, το ΕΠΛ, ΤΕΛ, 1ο και 2ο Γενικό λύκειο, τα οποία βρίσκονται σε κατάληψη. Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αργοστολίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας σημειώθηκαν όμως και στα σχολεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Αγγελος Κοσμάτος και ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Κ. Αμούργης, απαίτησαν από τους μαθητές του 2ου Λυκείου να ψηφίσουν φανερά για την κατάληψη, ενώ στη συνέχεια "πέταξαν" έξω από το σχολείο τρεις εκπροσώπους από την τοπική ΕΛΜΕ, οι οποίοι βρέθηκαν στο σχολείο για να ενημερώσουν τους μαθητές. Στη συνέχεια απείλησαν τους μαθητές ότι σε περίπτωση που αποφασίσουν κατάληψη θα καλέσουν εισαγγελέα. Παρ' όλα αυτά οι μαθητές με φανερή ψηφοφορία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη διαρκείας.

Διαμαρτυρία μαθητών στο Περιστέρι

Το δρόμο μπροστά από το 12ο Γυμνάσιο Περιστερίου (Φιλικών και Καλλιμάχου) θα κλείσουν συμβολικά για δύο περίπου ώρες, αύριο Τετάρτη στις 8 το πρωί, οι μαθητές του σχολείου μαζί με τους γονείς τους, απαιτώντας άμεσα την τοποθέτηση φαναριών στο δρόμο μπροστά από το σχολείο τους, καθώς και την ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου δίπλα, σε οικόπεδο στο οποίο στεγάζεται ασβεστάδικο.

Συγκεκριμένα, οι γονείς και οι μαθητές του σχολείου απαιτούν να φύγει το ασβεστάδικο που βρίσκεται δίπλα από το σχολείο για να χτιστεί εκεί το κλειστό γυμναστήριο. Το οικόπεδο αυτό ανήκει από το 1992 σύμφωνα με υπουργική απόφαση στον ΟΣΚ. Ακόμα όμως καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την ανέγερση του γυμναστηρίου, αν και η απάντηση που δόθηκε στους γονείς πέρσι ήταν ότι μέχρι τον Αύγουστο το ασβεστάδικο θα μετακινηθεί από το οικόπεδο αυτό. Και το θέμα για την τοποθέτηση φαναριών στον δρόμο έξω από το σχολείο ακόμα εκκρεμεί.

Στην κινητοποίηση έχουν κληθεί να παραβρεθούν για να δώσουν απαντήσεις στα αιτήματα των μαθητών και των γονιών, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και η δημοτική αρχή.

Διαδήλωση στην Ορεστιάδα

Χτες το απόγευμα, στην Ορεστιάδα χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο. Η κινητοποίηση έγινε με αποφάσεις των 1ου και 2ου ΓΕΛ και ΤΕΛ Ορεστιάδας τα οποία ξεκίνησαν χτες διήμερη κατάληψη.

Συμπαράσταση απ' τους γονείς

Η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας δηλώνει τη συμπαράστασή της στις μαθητικές κινητοποιήσεις "που ξετυλίγονται σε όλη τη χώρα, ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές, για διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, που επιχειρείται με τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97".

Η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας τονίζει ότι "συμβάλλοντας στους αγώνες που αναπτύσσονται για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας, συμμετέχουμε και εμείς σ' αυτό το μέτωπο για να επιβάλουμε λύσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες της νέας γενιάς και του λαού μας".

Λεζάντα 2ου

Απ' το τελευταίο συλλαλητήριο των μαθητών στην Αθήνα (12.2.1998)

ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεπείς στο ραντεβού του Φλεβάρη

Συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων, συναυλίες και παραστάσεις στους περιφερειακούς δήμους, δίνοντας το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού για τις 25 του Φλεβάρη, ημέρα κατά την οποία θα κρατήσουν τα σχολεία τους κλειστά συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο δασκάλων και καθηγητών.

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Συκεών και του 2ου ΤΕΛ Ευόσμου απαντώντας στις δηλώσεις του Χρήστου Σαρβάνη, προϊστάμενου της Β' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος σχολιάζοντας τη μεγαλειώδη κινητοποίηση της Πέμπτης και υποτιμώντας το μαθητικό κίνημα που βρίσκεται σε έξαρση, ισχυρίστηκε ότι η πορεία "δεν ήταν γνήσια μαθητική, καθώς οι μαθητές δε γνωρίζουν τι προβλέπει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και παρασύρονται από διάφορους" και τους κατηγορεί ότι "κάνουν κινητοποιήσεις χωρίς να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις", επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους: "Θα πρέπει να χαίρεστε που δε γνωρίζουν όλοι οι μαθητές "τι λαμπρό μέλλον" τους επιφυλάσσει ο νέος νόμος για την παιδεία, γιατί θα σας είχαν πετάξει έξω εσάς και όσους άλλους θέλουν να καταργήσουν την Τεχνική Εκπαίδευση και τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση".

Οσο για την υπόσχεση ότι θα "κανονίσει" τη συμπλήρωση των χαμένων ωρών από αποχές και καταλήψεις, οι ίδιοι οι μαθητές τον ρωτούν "αν ενδιαφέρθηκε ποτέ καθόλου για τις χαμένες ώρες της αρχής της σχολικής χρονιάς λόγω έλλειψης καθηγητών" και τονίζουν: "Εσείς το λιγότερο που έχετε να κάνετε, είναι να σκύψετε επιτέλους πάνω στα προβλήματά μας και όχι να ποινικοποιείτε τον αγώνα μας με απειλές και παρατάσεις της σχολικής χρονιάς".

"Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα", ήταν ένα από τα συνθήματα στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά του νόμου Αρσένη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ