ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Το κεφάλαιο το πάνω χέρι
  • Αρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
  • Μπ. Αγγουράκης: Σε ευθεία σύγκρουση με το ολυμπιακό ιδεώδες

Αρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004, συζήτηση που ολοκληρώνεται αύριο.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο βουλευτής Μπ. Αγγουράκης τόνισε ότι η συγκεκριμένη στάση απορρέει από το γεγονός ότι τόσο η κυβερνητική πολιτική, όσο και αυτά που ακολούθησαν μετά την ανάληψη της Ολυμπιάδας, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις που σε ανύποπτο χρόνο είχε κάνει το ΚΚΕ για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης στο θέμα των αγώνων.

Ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε ότι καλλιεργείται ένα κλίμα "εθνικής ομοψυχίας", που αξιοποιεί η κυβέρνηση, για να καλύψει την αντιλαϊκή συνολικά πολιτική της, αλλά και τη συγκεκριμένη αντιαθλητική πολιτική της. Οι εξελίξεις, υπογράμμισε, επιβεβαίωσαν την ανάγκη οι Ολυμπιακοί Αγώνες να απαλλαγούν από την εμπορευματοποίηση, να αποτελέσουν βήμα συνάντησης και φιλίας των λαών, να αναβαθμιστεί το περιβάλλον και να αναπτυχθεί ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός.

"Δυστυχώς, το νομοσχέδιο επιβεβαίωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής και έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το ολυμπιακό ιδεώδες", είπε ο Μπ. Αγγουράκης, τονίζοντας πως αυτό γίνεται εμφανές και από τον τρόπο συγκρότησης της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων μέσω της οποίας το μεγάλο κεφάλαιο καραδοκεί για να κερδοσκοπήσει.

Το κύριο ερώτημα για μας, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι ποιος θα έχει το πάνω χέρι: Το κεφάλαιο ή το κίνημα των εργαζομένων, της νεολαίας και γενικότερα οι μαζικοί φορείς της χώρας;

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει μια διαφορετική πορεία, τόνισε ότι αυτό θα γινόταν: Εάν με αφορμή τους αγώνες είχαμε εισαγωγή της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αναβάθμιση της πολιτικής υγείας της νεολαίας, ύπαρξη ερασιτεχνικών προγραμμάτων στις συνοικίες και τους ΟΤΑ, τα συνδικάτα, ενίσχυση των ΤΕΦΑΑ, εκδημοκρατισμό του αθλητικού οικοδομήματος, καμπάνια ενάντια στο ντόπινγκ, τη βία και τον χουλιγκανισμό κ.ά.

Για το ΚΚΕ, τόνισε, οι Ολυμπιακοί του 2004 δεν πρέπει να είναι μια στιγμιαία υπόθεση, αλλά μια συνολική προσπάθεια με μέτρα εξυπηρέτησης του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων του λαού κάτι που δυστυχώς δε γίνεται ούτε με το νομοσχέδιο, ούτε με το φάκελο της υποψηφιότητας. Αφού χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργανωτικής Επιτροπής ανακοινώθηκε πριν ακόμα η Βουλή αποφασίσει για το σχήμα που αυτή θα είχε, τόνισε ότι το κίνημα με τις κινητοποιήσεις του μπορούν να πετύχουν μία σειρά διορθώσεις, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί κατά το δυνατόν η ζημιά που θα γίνει.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν, με τις ομιλίες τους, και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε ανώνυμη εταιρία μετατρέπουν τον ΟΣΚ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ

Τους κινδύνους κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των εξόδων για το έργο του, ενόψει των προθέσεων της κυβέρνησης να τον μετατρέψει σε ΑΕ, επισήμανε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.Τα παραπάνω ανέπτυξε σε Ερώτησή του προς τον υφυπουργό Παιδείας Ιωάννη Ανθόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς.

Επίσης ο υφυπουργός Παιδείας έκανε λόγο για "μετασχηματισμό σε ΑΕ" "προκειμένου να απαγκιστρώσουμε τον ΟΣΚ από τον κορμό των δημόσιων υπηρεσιών". Στόχος, επισήμανε, είναι ένας "ευέλικτος οργανισμός, δυναμική εξελισσόμενη επιχείρηση" με "καλύτερους χρόνους, καλύτερες επιδόσεις. Ποιοτική αποτελεσματικότητα".

Ανταπαντώντας ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι "η αλλαγή του οργανισμού σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κρατήσει και το ίδιο εργασιακό καθεστώς. Περνάει στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου. Θα λειτουργήσει με τους νόμους της αγοράς". Πρόσθεσε δε πως με τον τρόπο αυτό "πολλαπλασιάζουμε τα έξοδα" του έργου του ΟΣΚ, παραθέτοντας και τα σχετικά στοιχεία. Καταλήγοντας ζήτησε τη διατήρηση του ασφαλιστικού καθεστώτος των εργαζομένων και της μονιμότητάς τους, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που θα μετατραπεί σε ΑΕ, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα αλλαγής.

Απορρίφθηκε η αίτηση για άρση της ασυλίας του Β. Μπούτα

Απορρίφθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής η αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα, ο οποίος για μία ακόμα φορά βρέθηκε στο στόχαστρο των εισαγγελέων για την αγωνιστική του δράση στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, με μυστική ψηφοφορία, σε σύνολο 254 ψηφισάντων κατά της άρσης ψήφισαν 223 βουλευτές, υπέρ 16, ενώ βρέθηκαν 9 παρών και 7 λευκά.

Επίσης απορρίφθηκε η αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ι. Τσακλίδη, που κατηγορούνταν για βιαιοπραγία κατά διαιτητή σε αγώνα ποδοσφαίρου, με 187 κατά, 55 υπέρ, 8 παρών και 4 λευκά.

Απορριπτική ήταν η απόφαση και για τους βουλευτές Ι. Αράπη του ΔΗΚΚΙ, Ε. Κοντομάρη του ΠΑΣΟΚ και Β. Κεδίκογλου.

Καπιταλιστική "ζούγκλα"

Τα στοιχεία, που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα για τις εξελίξεις στον κλάδο των τροφίμων, μιλάνε από μόνα τους. Η κυβέρνηση ρίχνει δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στον Καιάδα της "διεθνοποίησης" της αγοράς, της "ελεύθερης οικονομίας" και του "ελεύθερου ανταγωνισμού". Την ίδια στιγμή, χάριν των μονοπωλίων, αποδυναμώνεται η εγχώρια παραγωγή, δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν, αυξάνεται η εισβολή των ξένων κεφαλαίων. Από κοντά, η φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας και ανατρέπει πλήρως μια εικόνα, που υπήρχε μέχρι πρόσφατα στην αγορά, και βάσει της οποίας υπήρχε αλληλοενίσχυση και υποστήριξη ανάμεσα στα μικρά καταστήματα τροφίμων και την ελληνική βιοτεχνία.

Ο στόχος της ακολουθούμενης πολιτικής είναι ξεκάθαρος: Επιδιώκεται η ενίσχυση της λεγόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας μόνον όπου αυτή έχει να κάνει με την ισχυροποίηση των θέσεων του κεφαλαίου. Ισχυροποίηση, που σαφώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξάλειψη του "παραδοσιακού παντοπωλείου" και την αντικατάστασή του από τα σούπερ μάρκετ. Μόνο έτσι, μέσα από την ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση, είναι δυνατό να "πιάνουν τόπο" τα αποσπώμενα κέρδη. Πολύ περισσότερο που γίνεται λόγος για έναν κλάδο που, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, σε ορισμένους τομείς παρουσιάζει μείωση του όγκου της κατανάλωσης. Και μην ξεχνάμε ότι για το κεφάλαιο και την άρχουσα τάξη η έννοια κέρδος έχει σημασία, μόνο στο βαθμό που πηγαίνει στα... σωστά χέρια και δε διαχέεται ανάμεσα σε εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων, που δεν ανήκουν στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ολα αυτά, βεβαίως, πάνε πακέτο με τη διείσδυση του μεγάλου ξένου κεφαλαίου και την περιθωριοποίηση της ντόπιας παραγωγής. Η πολιτική της "απελευθέρωσης" της αγοράς, μαζί με τις επιλογές που οι κυβερνώντες επιβάλλουν στα πλαίσια της ΕΕ, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστούν, μέσα στην τελευταία δεκαετία οι εισαγωγές ειδών τροφίμων από το εξωτερικό, ενώ οι αντίστοιχες ελληνικές εξαγωγές να παρουσιάζουν ισχνήαύξηση. Και τα φαινόμενα αυτά, βέβαια, δεν αφορούν μόνο τις μικρές επιχειρήσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κοντά στις δεκάδες χιλιάδες μικρά καταστήματα τροφίμων και τις βιοτεχνίες, που έκλεισαν όλα τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μικρός ο αριθμός των θεωρούμενων μεγάλων επιχειρήσεων που μπροστά στον κίνδυνο να "ποδοπατηθούν" από το ξένο κεφάλαιο, συγχωνεύτηκαν ή πουλήθηκαν σ' αυτό, ενώ τα "μεγάλα και τρανά" αφεντικά τους μετατράπηκαν σε υπαλλήλους του. Τα παραδείγματα του ΜΕΤΑΞΑ, της ΜΙΣΚΟ ή του "Αλφα - Βήτα Βασιλόπουλος" είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά. Η πορεία της βίαιης συγκέντρωσης στο χώρο των τροφίμων και ειδικότερα στον τομέα της εμπορίας τους, είναι από μόνη της αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα, αφού αντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Το στοιχείο αξίζει να το συγκρατήσει κανείς: Η αγορά των τροφίμων ελέγχεται πλέον από 10 μόλις αλυσίδες που αριθμούν 700 καταστήματα. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν στη θέση των 15.000 καταστημάτων που έκλεισαν οριστικά την περίοδο 1982-1995, στέλνοντας στην οριστική ανεργία αρκετές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Το χειρότερο είναι ότι στο βαθμό που δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί δύναμης στο πολιτικό σκηνικό, η διατήρηση αυτής της κατάστασης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ θα είναι αναπόφευκτο να οδηγούμαστε σε όλο και πιο άγρια επιβολή των νόμων της "ελεύθερης αγοράς", που δεν είναι τίποτα άλλο από την επικράτηση της λογικής της ζούγκλας και τη θεοποίηση του κέρδους των ελαχίστων, έναντι του εξανδραποδισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Σήμερα η εκδήλωση του ΚΜΕ

To Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Η σύγχρονη ιδεολογική διαπάλη και η συμβολή του ΚΜΕ" σήμερα Τετάρτη 18 Φλεβάρη στις 6 μμ και καλεί όλα τα μέλη του και τους φίλους να πάρουν μέρος.

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει μπουφές.

Δημόσια συζήτηση για το Μέτωπο

Δημόσια συζήτηση με θέμα την "Πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου,που θα εναντιώνεται αποτελεσματικά στη συντήρηση και τη νέα τάξη πραγμάτων και θα θέτει ως στόχο την ανατροπή του κυρίαρχου μπλοκ δυνάμεων", διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80χρονα του ΚΚΕ, το Σάββατο 21 Φλεβάρη στο ξενοδοχείο "Τιτάνια",Πανεπιστημίου 52, 1ος όροφος, και ώρα 9 π.μ. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ