ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ηρθε η ώρα να μιλήσουν οι άνεργοι!

Προσωρινή Επιτροπή Ανέργων Αθήνας καλεί σε σύσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη

Πρωτοβουλία για την ανάδειξη των προβλημάτων των ανέργων και τη διοργάνωση του αγώνα τους γι' αυτά,πήραν μακροχρόνια άνεργοι και απολυμένοι από διάφορους χώρους, συγκροτώντας Προσωρινή Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Αθήνας.Η Επιτροπή καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 26 Φλεβάρη στις 7μμ στην αίθουσα του συνδικάτου οικοδόμων,τονίζοντας πως "ο αγώνας για την επιβίωση είναι στα χέρια μας, μέχρι τώρα μιλούσαν άλλοι για μας, ήρθε η στιγμή να μιλήσουν οι ίδιοι οι άνεργοι".

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: "Πήραμε την πρωτοβουλία να οργανωθούμε και να παλέψουμε για τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα επιβίωσης όλων μας, να ξεσκεπάσουμε τις αιτίες και τις ευθύνες που διαιωνίζουν την ανεργία και την εξαθλίωση των ανέργων, να αποκαλύψουμε την απάτη σε βάρος μας, να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα απασχόλησης".

Σημειώνεται ότι αυτή η πρωτοβουλία εκφράζει την ανησυχία και την αγωνία δεκάδων χιλιάδων ανέργων της Αθήνας, απολυμένων, νέων που ψάχνουν για δουλιά, μεταναστών, εποχιακά και μερικά απασχολούμενων, ωρομίσθιων και σωματείων της Αθήνας.

Υπογραμμίζεται ότι οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι αυξάνουν καθημερινά, ότι η κυβέρνηση τους εμπαίζει και ενώ αρνείται την επιδότηση των ανέργων, επιδοτεί τους βιομήχανους, τους αεριτζήδες και τους κομπιναδόρους. Στο όνομα της ανεργίας - συνεχίζει - στήνονται μηχανισμοί, τα ονομαζόμενα ΚΕΚ, σπαταλιούνται δισεκατομμύρια, με μόνο αποτέλεσμα να πλουτίζουν οι επιτήδειοι και οι άνεργοι να οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Σημειώνοντας πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αλλαγή της κατάστασης και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι στρατιές των ανέργων θα πυκνώσουν, τονίζει πως "δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, να αντιδράσουμε τώρα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε. Το δρόμο δείχνουν οι άνεργοι στη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού".

Στο στόχαστρο και η επικουρική ασφάλιση

Στην Ευρωπαϊκή Κεφαλαιαγορά τα εκατοντάδες δισ. των Επικουρικών Ταμείων, τα οποία ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θέλει υπό "κρατική εποπτεία", όπως είπε χτες σε ημερίδα της ΟΤΟΕ

Το μέλλον της επικουρικής - και όχι μόνο - ασφάλισης στην Ελλάδα, συνδέεται άρρηκτα με την ελευθερία κίνησης ...κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση! Τα εκατοντάδες δισ. δραχμές των Επικουρικών Ταμείων της χώρας μας πρέπει, δηλαδή, να διοχετευτούν στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά και αυτό κρίνει τις όποιες αλλαγές προωθούν στη λεγόμενη "συμπληρωματική ασφάλιση" οι εγκέφαλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την "Πράσινη Βίβλο" που επεξεργάζονται τρεις επιτροπές και που ίσως να είναι έτοιμη τον Απρίλη.

Αυτό προκύπτει απ' τις τοποθετήσεις παραγόντων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χτες, πρώτη μέρα του διημέρου της ΟΤΟΕ, με θέμα "Η αυτονομία και αυτοδιαχείριση των Επικουρικών Ταμείων. Συνεισφορά στο μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης". Το στίγμα της χτεσινής συζήτησης δόθηκε απ' τον Μάριο Μόντι, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος είπε: "Η ευελιξία της αγοράς θα υποφέρει, αν δε γίνουν συμβατά τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρώπη"!Τη σχέση των Επικουρικών Ταμείων με την κεφαλαιαγορά - και όχι μόνο - εντόπισε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος είπε ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να θεσπίσει ένα "γενικό πλαίσιο λειτουργίας", δηλαδή να βάλει τα όρια και τους κανόνες λειτουργίας των Επικουρικών Ταμείων, οι οποίοι κανόνες θα περιλαμβάνουν και μια "προληπτική εποπτεία".

Πιο αποκαλυπτικός ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος - απέναντι στο αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων για αυτονομία, αυτοδιοίκηση των Επικουρικών τους Ταμείων και αυτοδιαχείρισης της περιουσίας τους - παρέθεσε την ανάγκη "κρατικής εποπτείας και αυστηρού ελέγχου για την πρόληψη κακοδιαχείρισης".Πρόσθεσε, όμως, ότι τα Επικουρικά Ταμεία μπορούν να λειτουργήσουν σε κεφαλαιοποιητική βάση και η μεγάλη περιουσία τους να αξιοποιηθεί στην αγορά κεφαλαίων μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Τώρα κινητοποίηση για ΟΛΠ - ΟΛΘ

Την ανάγκη να αποφασιστούν άμεσα αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για να μην περάσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που εντάσσει τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης στο νόμο 2414/96, μέσω του οποίου μετατρέπει τους δύο οργανισμούς από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπάλληλων Λιμανιών Ελλάδας.

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας, τόσο για τα λιμάνια, όσο και για τους εργαζόμενους σ' αυτά, θα είναι ανυπολόγιστα καταστροφικές. "Ανοίγει ο δρόμος - σημειώνει η ΔΕ - για το ξεπούλημα των λιμανιών και ταυτόχρονα θα έχουμε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων". Αυτό πρακτικά σημαίνει απώλεια της δημοσιοϋπαλληλικής σχέσης και μετατροπή της σε ιδιωτικού υπαλλήλου αορίστου χρόνου, ανατροπή των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων και απολύσεις. Επίσης, ανατροπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

"Η κατάσταση - τονίζεται - έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καλούμε για μια ακόμη φορά τα ΔΣ των συνδικαλιστικών ενώσεων να εφαρμόσουν ΤΩΡΑ στην πράξη την ομόφωνη απόφαση των συνδικάτων μας για υπεράσπιση του θεσμικού πλαισίου του ΝΠΔΔ των λιμανιών από την προωθούμενη μετατροπή του. Κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει με τη διοίκηση - κυβέρνηση, με δεδομένη τη θέση της για μετατροπή σε ΝΠΙΔ. Αντίθετα, όπως από τα πράγματα επιβάλλεται, ο μόνος τρόπος για να αντιδράσουμε είναι η άμεση κινητοποίηση, με βασικό και αδιαπραγμάτευτο αίτημα να μη θιγεί το υφιστάμενο καθεστώς του ΝΠΔΔ".

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αύξηση ψηφισάντων - άνοδος της ΔΑΣ

ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες και η αύξηση της δύναμης της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των εκλογών στο Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας.Στις εκλογές ψήφισαν 1.017 οικοδόμοι έναντι 848 το 1996.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ πήρε 622 ψήφους από 508 στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, 9 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο, 16 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (είχε 13) και 7 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία Οικοδόμων (είχε 5). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 236 ψήφους από 202, 4 έδρες στο ΔΣ, 6 αντιπροσώπους για το ΕΚΛ και 2 για την Ομοσπονδία. Η ΔΑΣΚ (πρόσκειται στο ΔΗΚΚΙ) πήρε 103 ψήφους από 85, 2 έδρες στο ΔΣ, 3 αντιπροσώπους για το ΕΚΛ και 1 για την Ομοσπονδία. Η ΑΚΟ (πρόσκειται στο ΝΑΡ) πήρε 33 ψήφους από 43 και δεν έβγαλε έδρα, ούτε αντιπρόσωπο.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Θ. Βάιος,πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ του Συνδικάτου, "η αύξηση των ψηφισάντων και η ενίσχυση της ΔΑΣ εγγυάται τη συνέχιση και ένταση των αγώνων για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου, για την αντιμετώπιση της ταξικής αντεργατικής πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση".

Συνεστίαση συνταξιούχων

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στη συνεστίαση που διοργανώνει σήμερα στις 9 μμ, στο κέντρο "Πελοπόννησος", στην οδό Αγ. Μελετίου 180.

Μήνυση για Ζερίτη

Στο δικαστήριο φέρνει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων "Πειραϊκής - Πατραϊκής" την υπόθεση της πώλησης του κέντρου διακίνησης υφασμάτων της επιχείρησης στον γνωστό βιομήχανο Ζερίτη, καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Απλήρωτα τα πληρώματα της ΔΑΝΕ

Επίσχεση εργασίας σε "ΙΑΛΥΣΟ" και "ΛΕΡΟ"

Στο λιμάνι του Πειραιά παρέμειναν για τρίτη μέρα χτες οι 160 περίπου ναυτεργάτες, που υπηρετούν στα επιβατικά πλοία ΙΑΛΥΣΟΣ και ΛΕΡΟΣ της ακτοπλοϊκής εταιρίας ΔΑΝΕ,συνεχίζοντας την επίσχεση εργασίας και απαιτώντας να πληρωθούν. Οι ναυτεργάτες των πλοίων της ΔΑΝΕ δεν έχουν πάρει δραχμή πάνω από μισό χρόνο. Υπολογίζεται ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία οφείλει στα πληρώματα, μόνο των δύο παραπάνω πλοίων, πάνω από 200 εκατ. δραχμές, ενώ οι οφειλές της προς το ΝΑΤ έφτασαν για το μήνα Φλεβάρη τα 538 εκατ. δραχμές!

Χτες το πρωί έγινε συνάντηση της εκπροσώπων της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με τον αρχιπλοίαρχο της ΔΑΝΕ Γιάννη Τσούρα,ο οποίος πρότεινε να δοθούν στους ναυτεργάτες... 60 εκατ. δραχμές. Η πρόταση απορρίφθηκε από τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων, οι οποίοι, με συνέλευσή τους μέσα στα πλοία, αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να τους καταβληθούν όλες οι οφειλές, δηλαδή μέχρι τις 31 του Γενάρη.

Στο μεταξύ χτες το αγωνιστικό πρόγραμμα των ναυτεργατών, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,περιείχε περιοδεία στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να ενημερωθούν οι ναυτεργάτες για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα και για την πανναυτεργατική συγκέντρωση που θα γίνει στις 5 Μάρτη στις 11 το πρωί στη συμβολή της Ακτής Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Οι ναυτεργάτες ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στις 10 το πρωί στα γραφεία των δύο ναυτεργατικών Ενώσεων, προκειμένου να συνεχίσουν τις εξορμήσεις στα γραφεία των δουλέμπορων ναυτιλιακών πρακτόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ