ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απορίες...

"Εστω και την τελευταία στιγμή, προτείνουμε να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη να επιδοτούνται και οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν τη μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έπειτα απο συμφωνία μεταξύ του αντιπροσωπευτικού συνδικαλιστικού φορέα και της επιχείρησης." Η προαναφερόμενη θέση αποτελεί την παρέμβαση της ΓΣΕΕ στη Βουλή, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου "Ενισχύσεις ιδιωτικών επενδύσεων". Και είναι αρκετά αποκαλυπτική, για το πως καταλαβαίνει η πλειοψηφία της Διοίκησης της, την διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματα των εργαζόμενων.

Αφήνουμε όλα τ' άλλα και στεκόμαστε σε δυο μόνο ζητήματα. Στ' αλήθεια, πιστεύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ότι η οποιαδήποτε επιδότηση των επιχειρηματιών μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας; Και δεύτερον, αυτό το "την τελευταία στιγμή" γιατί το αναφέρει; Να καταλάβουμε, ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά της, θα προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις...;

Ο θαυμασμός των ΗΠΑ για Πάγκαλο

Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζονται με θερμά λόγια για τον Θ. Πάγκαλο. Αυτοί βέβαια ξέρουν...

Ομως, αυτή τη φορά, ο γνωστός Τόμας Μίλερ, που αυτή την περίοδο είναι συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό και βοηθός του Ρ. Χόλμπρουκ, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα και εξηγεί τους λόγους για το θαυμασμό των Αμερικανών προς τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Συμφωνώ απολύτως, δηλώνει στη συνέντευξή του χτες στην "Εξουσία", με την τελευταία πρόταση του Θ. Πάγκαλου για παραπομπή των ελληνοτουρκικών "διαφορών" στη Χάγη. Και προσθέτει, αναφερόμενος στη συνέντευξη Πάγκαλου στη "Μιλιέτ": "Νομίζω ότι ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε μερικές δημιουργικές ιδέες. Ενημέρωσα για τη συνέντευξη αυτή πολλούς από τους συναδέλφους μου σε αυτό το κτίριο (σ.σ. στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ), γιατί ήθελα να καταλάβουν τη σημασία που έχει (!). Και επικροτώ τον κ. Πάγκαλο για τη δημιουργική και ευρηματική σκέψη του".

Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο Θ. Πάγκαλος, έχοντας εμπεδώσει τη γραμμή των ΗΠΑ για τα Ελληνοτουρκικά, μπορεί να επιστρατεύσει τη δημιουργική σκέψη του και να την εφαρμόσει. Δικαιολογημένος, λοιπόν, και ο θαυμασμός των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μια απλή σύγκριση

Οταν βγει ο τάδε ή ο δείνα οπαδός των γνωστών απόψεων περί διαχωρισμού των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά" και της νομιμοποίησης της χρήσης τους, και κάνει δηλώσεις υπέρ της "αποποινικοποίησης", η "Ελευθεροτυπία" σπεύδει να ενημερώσει τους αναγνώστες της για τις θέσεις του, στήνοντας στο άψε - σβήσε πρωτοσέλιδα και αφιερώματα υπέρ των εν λόγω θέσεων.

Χτες, που έγινε γνωστή η έκθεση - καταπέλτης του ΟΗΕ για τους υπέρμαχους της "αποποινικοποίησης", η εφημερίδα διέπρεψε, αλλά από την ανάποδη... Πού λέτε ότι καταχώνιασε το θέμα; Το καταχώνιασε κάτω κάτω, στην 21η σελίδα, και με τον εξαιρετικά "αντικειμενικό" τίτλο: "Ναρκωτικά: Πρόβλημα ο αντίλογος, λέει ο ΟΗΕ"...

Αυτά για να μην ξεχνάμε ποιοι είναι αυτοί που, όταν ασκείς κριτική στις απόψεις περί νομιμοποίησης των ναρκωτικών, εξεγείρονται και απευθύνουν κατηγορίες περί "άρνησης του διαλόγου" και "δίωξης της διαφορετικής άποψης"...

Παρεξηγήθηκε...

Βέβαια, δεν ήταν η μόνη, που "έθαψε" τη σχετική έκθεση του ΟΗΕ. Οι περισσότερες εφημερίδες αυτό έκαναν. Μια από τις... εξαιρέσεις, πάντως, ήταν και η "Αυγή", η οποία αφιερώνει μεν αρκετό χώρο στην έκθεση του ΟΗΕ, αλλά για να της κάνει κριτική. Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω απόσπασμα: "Ο ΟΗΕ γυρνώντας τη σκέψη μας σε άλλες δεκαετίες, επαναφέρει ακόμα και την αναχρονιστική, συντηρητική ορολογία τους... ". Και αυτό, επειδή η έκθεση του ΟΗΕ μιλάει, για "υποκινητές του κοινού", αναφερόμενη σε παράγοντες ή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που προπαγανδίζουν τον διαχωρισμό και τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Γιατί, παρεξηγήθηκε τόσο η "Αυγή"; Μήπως, αναγνώρισε και τον εαυτό της, σε όσους καταγγέλλει η έκθεση..;

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σχετικά με τον αφελληνισμό των πληρωμάτων στα υπό ελληνική σημαία πλοία, που δημοσιεύονται στο χτεσινό "Εθνος". Σύμφωνα, με την έρευνα της ΕΣΥΕ, στη διάρκεια της εξαετίας 1991-'96, ο αριθμός των ναυτολογημένων Ελλήνων μειώθηκε, κατά 2.774 και σε ποσοστό 11%. Στην ίδια περίοδο, ο αριθμός των αλλοδαπών αυξήθηκε κατά 2.689 και σε ποσοστό 27%.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της διετίας 1994-'96, όταν ο αριθμός των ναυτολογημένων Ελλήνων μειώθηκε κατά 1.350 ή ποσοστό 7,2%. Ουσιαστικά, δηλαδή, κάθε μέρα αυτής της περιόδου χάνονταν καθημερινά για τους Ελληνες ναυτεργάτες 2,4 θέσεις εργασίας.

Οπως, ο καθένας μπορεί να καταλάβει, η δραματική αυτή μείωση αποτελεί μια σοβαρή συνέπεια των αρνητικών για τους Ελληνες ναυτεργάτες αλλαγών στις οργανικές συνθέσεις των ποντοπόρων πλοίων, που θεσπίστηκαν τον Οκτώβρη του 1990. Αλλαγές, που τις περίμεναν και γρήγορα τις αξιοποίησαν οι εφοπλιστές, αντικαθιστώντας Ελληνες ναυτεργάτες με χαμηλόμισθους ξένους. Οπως αξιοποιούν, ήδη και τα ανάλογα μέτρα παραπέρα μείωσης των Ελλήνων στις οργανικές συνθέσεις, που πήρε πέρυσι η σημερινή κυβέρνηση. Μέτρα, που εκτιμάται, ότι θα οδηγήσουν σε μια νέα απώλεια 6.000 περίπου θέσεων, για τους Ελληνες ναυτεργάτες.

Εξευτελιστικές αυξήσεις

Μεγάλη... αύξηση έδωσε χτες η κυβέρνηση στους συνταξιούχους και δε θα ξέρουν τι να την κάνουν. Σε ποσοστό η κυβερνητική... μεγαθυμία προς τα "περήφανα γηρατειά" ανέρχεται στο 3,7%. Σε χρηματικό ποσό, για μια σύνταξη 120 έως 130.000 δραχμών το μήνα - που περίπου παίρνει μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων του ΙΚΑ και άλλων ταμείων - ανέρχεται στις 4.500 δραχμές το μήνα περίπου.

Με άλλα λόγια, είναι μια αύξηση 150 περίπου δραχμών την ημέρα. Η, αν τη λογαριάσουμε μηνιαίως, είναι ισόποση με 8-9 πακέτα τσιγάρα ή με περίπου δύο κιλά σουπιές ή με δύο κιλά καλαμαράκια - καταψυγμένα μάλιστα - ή με περίπου δύο κιλά χαλβά, για να είμαστε μέσα και στο κλίμα των ημερών. Το "νηστίσιμο" κλίμα εννοείται, γιατί για αποκριάτικες χαρές και ξεφαντώματα δεν αντέχουν οι αποδοχές των συνταξιούχων, μαζί με τις εξευτελιστικές αυξήσεις της κυβέρνησης.

"Κατά βάθος, κατά πλάτος, καθ' ύψος και μήκος δεν υπάρχει άλλος δρόμος" πέραν του Κ. Σημίτη..., απεφάνθη, με χτεσινό του άρθρο στην "Ελευθεροτυπία", ο "μαυρότρυπας". Συμφωνούμε. Σε ό,τι αφορά τον κύριο Θεμιστοκλή Αναστασιάδη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

H γρίπη

Γρίπη άσχημη

μας πλήττει

και "θερίζει"

κάθε σπίτι

σαν τα ..."μέτρα"

του Σημίτη,

γρίπη άσχημη,

γερή,

το λαό

ταλαιπωρεί

σαν το ...Γιάννο

και το Δρυ!

Γρίπη κόσμο

κρεβατώνει

και τον κάνει

να ιδρώνει

σαν να σφίγγεται

απ' τη ..."ζώνη".

Γρίπη άσχημη

παντού,

εφορμά

και κάνει "ντου"

σαν το ...χέρι

του "κοντού"!

Ο οίστρος

To "alter ego" του Γιαννόπουλου

To άλλο πρόσωπο του Ιανού παρουσίασε χτες στους δικηγόρους ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Αφού για μέρες τώρα καθύβριζε χυδαιότατα τον πρόεδρο και το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, απειλούσε ότι θα περάσουν έξι μήνες για να δει το διοικητικό συμβούλιο και διαλαλούσε ως "άντρας σε άντρες" ότι δε θα ζητήσει συγνώμη και αναλαμβάνει την ευθύνη, χτες ο Ε. Γιαννόπουλος, ενόψει της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, άλλαξε ρότα.

Ο μαινόμενος ταύρος, για λίγο, έγινε αρνάκι. Σε επιστολή του προς τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων, αναφέρει επί λέξει: "Κλείνει σήμερα η παρένθεση της μεταξύ εμού και του προέδρου του ΔΣΑ σύγκρουσης. Το ποιος φταίει, ο ένας ή ο άλλος ή και οι δύο μαζί, ή και τρίτοι, θα το κρίνει αυτό η αδέκαστη ιστορία". Επίσης, σε άλλο σημείο, υπόσχεται στους δικηγόρους ότι "εφεξής η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή σε όλους σας για τα εκκρεμή προβλήματα του κλάδου".

Λέτε να βασανίζεται από τύψεις συνείδησης ο Ε. Γιαννόπουλος για την απαράδεκτη συμπεριφορά του; Οχι, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Απλώς, ...ο βλάχος είναι πονηρός και προσπαθεί να ελιχθεί, ενόψει της Ολομέλειας.

"Εκσυγχρονιστικά" ρουσφέτια

Τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνεργοι δίνουν μάχη για μια θέση εργασίας στο δημόσιο, μέσω του γραπτού διαγωνισμού για την πρόσληψη 2.353 θέσεων, που έγινε το Σαββατοκύριακο, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Σημίτη προωθεί την πλήρωση περίπου 10.000 θέσεων στο δημόσιο, κυρίως με "ημετέρους". Πρόκειται για διορισμούς 2.217 θέσεων μονίμων υπαλλήλων στις περιφέρειες, στις νομαρχίες και τους δήμους, για 3.000 ακόμα θέσεις ανέργων επιστημόνων για να "στηρίξουν" τον "Καποδίστρια", για 4.000 θέσεις στον τομέα της υγείας και 3.000 μέσω των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Οι διαδικασίες με τις οποίες πρόκειται να γίνουν αυτοί οι διορισμοί είναι ιδιαίτερα "αξιοκρατικές" και "αδιάβλητες". Πρόκειται για τα λεγόμενα "αντικειμενικά κριτήρια" ή μόρια, τα οποία διαπιστώνουν διορισμένες επιτροπές, που ελέγχονται από το διορισμένο ΑΣΕΠ...

Ας μην απορούν, όμως, γιατί κανείς από τους υποψηφίους στο διαγωνισμό δεν πίστευε, όπως προκύπτει από τα όσα είπαν στα ΜΜΕ, ότι υπάρχει αξιοκρατία. Οσο και αν επιχειρεί η κυβερνητική προπαγάνδα να πείσει για το αντίθετο...

Ξέρει αυτός...

Η "κεντροαριστερή"... πανστρατιά συνεχίζεται. Χτες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρώην βουλευτή του ΔΗΚΚΙ και νυν ανεξάρτητο, Ι. Καρακώστα. Πρόκειται, δε, για τόσο ανεξάρτητο βουλευτή, που δεν έχει περάσει νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο να μην το έχει στηρίξει. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. βουλευτής, την επίσημη προσχώρησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος θα την εξετάσει "εν καιρώ"...

Αλλωστε, ποιος ξέρει; Αν αύριο ξεπηδήσει κανένας "κεντροαριστερός" σχηματισμός, οι "ανεξάρτητοι", σαν κι ελόγου του, θα έχουν ιδιαίτερη ζήτηση και, βέβαια, ανάλογη αξία και τιμή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ