Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σχετικά με τον αφελληνισμό των πληρωμάτων στα υπό ελληνική σημαία πλοία, που δημοσιεύονται στο χτεσινό "Εθνος". Σύμφωνα, με την έρευνα της ΕΣΥΕ, στη διάρκεια της εξαετίας 1991-'96, ο αριθμός των ναυτολογημένων Ελλήνων μειώθηκε, κατά 2.774 και σε ποσοστό 11%. Στην ίδια περίοδο, ο αριθμός των αλλοδαπών αυξήθηκε κατά 2.689 και σε ποσοστό 27%.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της διετίας 1994-'96, όταν ο αριθμός των ναυτολογημένων Ελλήνων μειώθηκε κατά 1.350 ή ποσοστό 7,2%. Ουσιαστικά, δηλαδή, κάθε μέρα αυτής της περιόδου χάνονταν καθημερινά για τους Ελληνες ναυτεργάτες 2,4 θέσεις εργασίας.

Οπως, ο καθένας μπορεί να καταλάβει, η δραματική αυτή μείωση αποτελεί μια σοβαρή συνέπεια των αρνητικών για τους Ελληνες ναυτεργάτες αλλαγών στις οργανικές συνθέσεις των ποντοπόρων πλοίων, που θεσπίστηκαν τον Οκτώβρη του 1990. Αλλαγές, που τις περίμεναν και γρήγορα τις αξιοποίησαν οι εφοπλιστές, αντικαθιστώντας Ελληνες ναυτεργάτες με χαμηλόμισθους ξένους. Οπως αξιοποιούν, ήδη και τα ανάλογα μέτρα παραπέρα μείωσης των Ελλήνων στις οργανικές συνθέσεις, που πήρε πέρυσι η σημερινή κυβέρνηση. Μέτρα, που εκτιμάται, ότι θα οδηγήσουν σε μια νέα απώλεια 6.000 περίπου θέσεων, για τους Ελληνες ναυτεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ