Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλεμος για τη μοιρασιά του κόμματος
  • Σε άγρια διαμάχη για την ενίσχυση των θέσεών τους και τον έλεγχο του κόμματος εξελίσσεται η νέα ρήξη μεταξύ Καραμανλή - Μητσοτάκη
  • Την ακροδεξιά στροφή της Ρηγίλλης εκμεταλλεύονται οι αντίπαλοι του Κ. Καραμανλή
  • Αποθρασύνονται οι χουντοβασιλικοί

Η νέα ρήξη στην κορυφή της ΝΔ, αυτή τη φορά μεταξύ Καραμανλή - Μητσοτάκη, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας νέας και σοβαρότερης διάσπασης, ενώ πυροδοτεί, εκ νέου, και τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος στο χώρο της συντηρητικής παράταξης. Ωστόσο, προς το παρόν, η διαμάχη μεταξύ των αντίπαλων ομάδων φαίνεται να περιορίζεται στην ενίσχυση των θέσεών τους στο κόμμα και τον έλεγχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερων τμημάτων.

Ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται επιδεικτικά "αδιάφορος" στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, αλλά δεν μπορεί να αποκρύψει το πρόβλημα που δημιουργείται με την εικόνα της ακροδεξιάς στροφής που εμφανίζει η Ρηγίλλης, μετά την πλήρη κάλυψη που πρόσφερε στους χουντοβασιλικούς βουλευτές. Ο πρόεδρος της ΝΔ αδυνατεί, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να αποβάλει το στίγμα του "προστάτη" των ακροδεξιών και να έρθει σε ρήξη μαζί τους, ενισχύοντας την εικόνα ότι παραμένει "όμηρός" τους. Ακριβώς αυτό το "αδύνατο σημείο" σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοί του για να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους, πριν προχωρήσουν σε επόμενες κινήσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης,ο οποίος δεν κρύβει την οργή του για τη "μεταχείριση" που του επιφυλάσσει η Ρηγίλλης, δε φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να υποκύπτει στα κελεύσματα και τις προτροπές να ηγηθεί νέου κόμματος, χωρίς ωστόσο να το αποκλείει για το μέλλον. Στους βουλευτές, που με τους οποίους συνομίλησε χτες, εμφανίστηκε ανήσυχος και προβληματισμένος για την πορεία της ΝΔ και τόνισε ότι "το κόμμα σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να κλοτσάει τη φιλελεύθερη βάση", εμφανιζόμενος έτσι ως εκφραστής αυτού του τμήματος της ΝΔ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν η ΝΔ πάει προς τα πίσω μετά τα τελευταία γεγονότα, απάντησε ότι "πάντως προς τα εμπρός δεν πάει". Στη χτεσινοβραδινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε τις διαθέσεις του απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι "ο Κ. Καραμανλής είναι 10 μήνες αρχηγός της ΝΔ και δε με έχει πάρει ούτε ένα τηλέφωνο".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τακτική της Ντ. Μπακογιάννη,η οποία επιλέγει προς το παρόν στάση αναμονής και άσκησης κριτικής στις επιλογές της Ρηγίλλης μέσα από τα όργανα του κόμματος. Δεν κρύβει ότι επενδύει στο γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος κάνει ακροδεξιά στροφή, στάση που, όπως πιστεύουν βουλευτές φιλικά προσκείμενοι, ευνοεί τη δική της παρουσία και πολιτικές θέσεις.

Ικανοποίηση ακροδεξιών

Την ίδια στιγμή, οι ακροδεξιοί αποθρασύνονται από την κάλυψη που τους προσφέρει ο Κ. Καραμανλής και δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο στους εσωκομματικούς συσχετισμούς και να σύρουν το κόμμα στη δική τους πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό δε δίστασαν χτες να προχωρήσουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ (Καρατζαφέρης, Ανδρεουλάκος, Καμμένος κ. ά.), υπερασπιζόμενοι τις άθλιες ενέργειες και απόψεις τους, όπως η συνεργασία με τους νεοφασίστες της "Χρυσής Αυγής". Μάλιστα ο Απ. Ανδρεουλάκος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, γιατί με τις τελευταίες ενέργειες του προέδρου της ΝΔ "αποκαθίσταται η παραδοσιακή πολιτική χροιά του κόμματος που ήταν ο έντονος λαϊκός και φιλοπατριωτικός χαρακτήρας του". Συνεργάτες, ωστόσο, του Κ. Καραμανλή επιχειρούσαν να πείσουν ότι "στερούνται βάσης τα περί ακροδεξιάς στροφής".

Οι πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τη νέα αναμέτρηση Καραμανλή - Μητσοτάκη, αλλά κάνουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Οι περισσότεροι όμως δεν κρύβουν ότι θα έβλεπαν ευνοϊκά την "έξοδο" του πρώην πρωθυπουργού από τη ΝΔ και την ανάληψη εκ μέρους του μιας πρωτοβουλίας για νέα πολιτική κίνηση ή κόμμα. Οι προσκείμενοι στον Γ. Σουφλιά βουλευτές, ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι η ΝΔ είναι ουσιαστικά διασπασμένη, τάσσονται υπέρ πρωτοβουλιών για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βλέπουν θετικά τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Από την πλευρά του Στ. Μάνου γίνεται λόγος για σύγκρουση μηχανισμών, με αυτοσκοπό τη διαμάχη για την εξουσία και όχι για την πολιτική, ενώ δεν κρύβουν την απορία τους για τη στάση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παραμένει μέσα, ενώ ο Κ. Καραμανλής τον έχει θέσει εκτός κόμματος. Δεν αποκλείουν όμως ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κ. Μητσοτάκη σε νέο σχήμα, αλλά δεν πιστεύουν ότι ένα κόμμα υπό τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ είναι αυτό που χρειάζεται. Ο Β. Κοντογιαννόπουλος δεν έκρυψε ότι η τακτική τους στηρίζεται "στη σημερινή αρνητική εικόνα της ΝΔ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ