ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επί ποδός για τα συλλαλητήρια

Με περιοδείες στους χώρους δουλιάς, προετοιμάζονται οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται την ερχόμενη βδομάδα σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Αγρίνιο, Ζάκυνθο

Πανεργατικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Αγρίνιο, Ζάκυνθο,διοργανώνουν την Πέμπτη 5 Μάρτη, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για συντονισμό δράσης, ώστε μαζικά και δυναμικά να αποκρουστεί η σαρωτική επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και να προωθηθούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και περιεχόμενο. Τη σκυτάλη παίρνει την επόμενη μέρα η Λάρισα με πανεργατικό πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο.

Στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, διοργανώνεται την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, πανεργατικό - παναθηναϊκό συλλαλητήριο.Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, στελέχη των σωματείων εξορμούν καθημερινά σε χώρους δουλιάς.Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Σκιαδιώτης μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ και η Γ. Δρογκάρη απ' το Συνδικάτο Μετάλλου, επισκέφθηκαν χτες το πρωί το εργοστάσιο κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων "Αποστόλου" στο Περιστέρι, όπου εργάζονται περίπου 60 άτομα. Οι συνδικαλιστές μοίρασαν ανακοινώσεις στους εργαζόμενους, καλώντας στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο και συζήτησαν μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κάτω απ' το "άγρυπνο βλέμμα" του ίδιου του διευθυντή της επιχείρησης που ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας.

Αγρίνιο

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου με χθεσινή ανακοίνωσή του, καλεί εργαζόμενους, άνεργους συνταξιούχους της πόλης να διατρανώσουν την απόφασή τους για περιφρούρηση των κατακτήσεών τους και για τη διεκδίκηση νέων, συμμετέχοντας δυναμικά σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 5 Μάρτη στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και καλεί τη ΓΣΕΕ να σταματήσει τις υποχωρήσεις και να διεκδικήσει την υπογραφή μονοετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, με 8.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο και 200.000 δρχ. κατώτερο μισθό. Επίσης, καθιέρωση γνήσιας ΑΤΑ, άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, εφαρμογή 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου με βελτίωση αποδοχών κ.ά.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Εργοδοτικός εμπαιγμός

Αυξήσεις... 185 δρχ. στο βασικό μεροκάματο και "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας πρότειναν οι εργοδότες! Αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ από τη χτεσινή συνάντηση, ωστόσο ο πρόεδρος της Οργάνωσης δε "βλέπει" απεργιακές κινητοποιήσεις πριν το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Την αποχώρηση της ΓΣΕΕ,από την τρίτη διαπραγματευτική συνάντηση για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,προκάλεσαν χθες οι προκλητικές εργοδοτικές "προτάσεις". Οι εργοδοτικές οργανώσεις όχι μόνο πρότειναν ποσοστά αύξησης που ουσιαστικά μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και έθεσαν - για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της φετινής διαπραγμάτευσης - θέμα ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας!Η προκλητική αυτή τακτική εκδηλώνεται λίγες μέρες μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα για τριμερή συμφωνία διετούς διάρκειας για το εισόδημα των εργαζομένων!

Μετά από αυτή την εξέλιξη, που πάει πίσω όλες τις συμβάσεις, η αντίδραση της ΓΣΕΕ θα κριθεί από τη διοίκησή της, η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,πρότεινε ήδη την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων,ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος δεν απέκλεισε, στις δηλώσεις του, το ενδεχόμενο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ωστόσο, μιλώντας λίγο μετά σε ημερίδα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, παρέπεμψε τις όποιες απεργιακές αντιδράσεις μετά... το συνέδριο της Συνομοσπονδίας, το οποίο πραγματοποιείται 12 έως 15 Μάρτη.

Οι εργοδότες πρότειναν χθες "αυξήσεις" 2,5%+1%,δηλαδή τον "προβλεπόμενο" πληθωρισμό και μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας. Η αντιπρόταση της ΓΣΕΕ ήταν αυξήσεις όσο ο μέσος πληθωρισμός (3,7%) + 2% από την αύξηση του ΑΕΠ και μέρος από την παραγωγικότητα. Για διετή σύμβαση, οι εργοδότες θα δέχονταν - όπως είπαν - και διορθωτικό ποσό στην πρότασή τους, ενώ για μονοετή ίσως να μεγάλωναν λίγο το 1%, όπως ισχυρίστηκαν!

"Δέχτηκαν" επίσης να κουβεντιάσουν - και όχι να ικανοποιήσουν - τρία θεσμικά αιτήματα, απορρίπτοντας ακόμα και τη συζήτηση των άλλων 12 θεσμικών που έχει θέσει η ΓΣΕΕ! Τα τρία αυτά αιτήματα σχετίζονται με την άδεια σπουδών, την πέμπτη βδομάδα άδειας και την "προσέγγιση" των αποζημιώσεων υπαλλήλων - εργατοτεχνιτών, που έχει να κάνει με την αλλαγή του νόμου 2112 και ενώ είναι γνωστή και διατυπωμένη η θέση του ΣΕΒ για εξομοίωση των αποζημιώσεων προς τα κάτω.

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα του 35ώρου, το οποίο οι εργοδότες απορρίπτουν, ενώ αντιθέτως - σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση - επιθυμούν να συζητήσουν τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας, προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησής του",ζήτημα το οποίο δε συζητήθηκε λόγω της αποχώρησης των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε την πρόταση των εργοδοτών "εμπαιγμό" και είπε ότι "η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτές τις προτάσεις και γι' αυτό αποχώρησε".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ . Κανελλόπουλος,είπε ότι "η ΓΣΕΕ ήρθε για να αποχωρήσει" και ότι "με έκπληξη" αντιμετώπισαν την αποχώρησή της, παρ' όλο που έγινε πρόταση "για αυξήσεις και πέρα από τον πληθωρισμό".

Ο πρόεδρος των βιομηχάνων Ι. Στράτος,δήλωσε: "Τονίσαμε την ανάγκη αυτή τη στιγμή, φέτος κυρίως, η χώρα μας να κατορθώσει να πείσει τις διεθνείς αγορές ότι έχουμε σταθερή οικονομία και ότι έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης που προκάλεσε τα σημερινά σοβαρά προβλήματα"! Για αποφυγή τυχόν παρεξήγησης για το ποιο "τρόπο σκέψης" εννοεί, ο Ι. Στράτος είπε ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε για αυξήσεις του '86 - '87". Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφερόμενος στο 35ωρο, σημείωσε: "Είναι δεδομένο ότι για τον τόπο μας το 35ωρο θα αποδειχθεί καταστροφικό. Μπορεί να έγινε στη Γαλλία, αλλά όταν πάει το πρώτο πρόβατο στο γκρεμό δεν πρέπει να ακολουθήσουν και τα άλλα. Δε νοείται να είμαστε πρωτοπόροι, έχοντας τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στην Ευρώπη".

Ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ Ν. Φώλιας,ισχυρίστηκε ότι η οργάνωσή του θέλει να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, "αλλά έχουμε μπροστά μας την ΟΝΕ και πρέπει να συμβάλουμε στην καθήλωση του πληθωρισμού"...

- Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Φέτσης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ από τη ΔΗΚΕΒΕ, σε δήλωσή του σημείωσε: "Η παράταξή μας έχει μια διαφορετική προσέγγιση. Με αφετηρία ότι η κρίση που περνά η χώρα μας πλήττει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, είχαμε δηλαδή υποαπασχόληση επιχειρήσεων ή και καταστροφή τους, η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να παίρνει υπόψη της την πάγια θέση της ότι χρειάζεται αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής. Με βάση αυτό το σκεπτικό, έπρεπε να γίνει πρόταση ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων, στα πλαίσια μιας επιθετικής πολιτικής για την αναθέρμανση της αγοράς, που θα είναι υπέρ των μικρών επιχειρήσεων που σήμερα φυτοζωούν".

Ανοιχτό ξανά το ΜΙΝΙΟΝ

Η σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων έφερε καρπούς

Ανοιχτό είναι και πάλι από χθες το μεσημέρι το ΜΙΝΙΟΝ, αφού η Εισηγητής Πτωχεύσεων Επιχειρήσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Τζανερίκου, αποδέχτηκε το αίτημα να συνεχίσει το κατάστημα να λειτουργεί κανονικά, έως την έκδοση της απόφασης του Εφετείου, το οποίο στις 17 του Μάρτη θα εκδικάσει την αίτηση της επιχείρησης για την ένταξή της στο άρθρο 44 που προβλέπει τη ρύθμιση των χρεών.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων του πολυκαταστήματος, οι οποίοι χθες το πρωί σε Γενική τους Συνέλευση, εξουσιοδότησαν ομόφωνα το ΔΣ του σωματείου να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία του καταστήματος και τις θέσεις εργασίας. Μετά την έγκριση της αίτησης για την επαναλειτουργία του ΜΙΝΙΟΝ, ο Γ. Πέρος, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων, δήλωσε: "Η ενότητα και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, ήταν αυτές που έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα. Αυτή, είναι η λύση που εμείς προτείναμε προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Αυτός ο αγώνας και η ενότητα των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ πρέπει να γίνει παράδειγμα προς όλους τους εργαζόμενους και στα σωματεία και να κατανοήσουν πως πρέπει να παλεύουν ως την τελευταία στιγμή και να μην υποτάσσονται".

Γ. ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Απάντηση με απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σε δήλωσή του μετά τη χθεσινή συνάντηση, επισημαίνει: "Πρόκληση και εμπαιγμό, για την εργατική τάξη, αποτελεί η στάση του ΣΕΒ και της εργοδοσίας συνολικά στη σημερινή τρίτη κατά σειρά συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών για την ΕΓΣΣΕ 1998. Προτείνουν 2,5+1% αύξηση - κοροϊδία. Δηλαδή το σημερινό μεικτό μεροκάματο των 6.195 δρχ. να πάρει αύξηση μεικτή 185 δρχ.!

Με αυτή τους τη στάση κυβέρνηση και βιομήχανοι, εκτός από τη διαφύλαξη των υπερκερδών και την ένταση της εκμετάλλευσης, στοχεύουν ταυτόχρονα να "ξεφτιλίσουν" το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Οσο για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οφείλει να γνωρίζει ότι δε φτάνει να αποχωρεί απλώς από το τραπέζι του εμπαιγμού, αλλά επιβάλλεται να συνεδριάσουν τα όργανα του κινήματος για να δώσουν στους βιομηχάνους και την κυβέρνηση την πρέπουσα απάντηση.

Εμείς προτείνουμε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 4/3/98 συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ να προχωρήσει στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Καλούμε ταυτόχρονα την εργατική τάξη σ' όλη την Ελλάδα να δώσει μαχητικό, ταξικό "παρών" στα συλλαλητήρια της Πέμπτης 5 του Μάρτη που διοργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία, απαιτώντας υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, προβάλλοντας την ανάγκη για 8.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο και 200.000 δρχ. πρώτο μισθό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ