Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Εργοδοτικός εμπαιγμός

Αυξήσεις... 185 δρχ. στο βασικό μεροκάματο και "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας πρότειναν οι εργοδότες! Αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ από τη χτεσινή συνάντηση, ωστόσο ο πρόεδρος της Οργάνωσης δε "βλέπει" απεργιακές κινητοποιήσεις πριν το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Την αποχώρηση της ΓΣΕΕ,από την τρίτη διαπραγματευτική συνάντηση για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,προκάλεσαν χθες οι προκλητικές εργοδοτικές "προτάσεις". Οι εργοδοτικές οργανώσεις όχι μόνο πρότειναν ποσοστά αύξησης που ουσιαστικά μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και έθεσαν - για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της φετινής διαπραγμάτευσης - θέμα ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας!Η προκλητική αυτή τακτική εκδηλώνεται λίγες μέρες μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα για τριμερή συμφωνία διετούς διάρκειας για το εισόδημα των εργαζομένων!

Μετά από αυτή την εξέλιξη, που πάει πίσω όλες τις συμβάσεις, η αντίδραση της ΓΣΕΕ θα κριθεί από τη διοίκησή της, η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,πρότεινε ήδη την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων,ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος δεν απέκλεισε, στις δηλώσεις του, το ενδεχόμενο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ωστόσο, μιλώντας λίγο μετά σε ημερίδα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, παρέπεμψε τις όποιες απεργιακές αντιδράσεις μετά... το συνέδριο της Συνομοσπονδίας, το οποίο πραγματοποιείται 12 έως 15 Μάρτη.

Οι εργοδότες πρότειναν χθες "αυξήσεις" 2,5%+1%,δηλαδή τον "προβλεπόμενο" πληθωρισμό και μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας. Η αντιπρόταση της ΓΣΕΕ ήταν αυξήσεις όσο ο μέσος πληθωρισμός (3,7%) + 2% από την αύξηση του ΑΕΠ και μέρος από την παραγωγικότητα. Για διετή σύμβαση, οι εργοδότες θα δέχονταν - όπως είπαν - και διορθωτικό ποσό στην πρότασή τους, ενώ για μονοετή ίσως να μεγάλωναν λίγο το 1%, όπως ισχυρίστηκαν!

"Δέχτηκαν" επίσης να κουβεντιάσουν - και όχι να ικανοποιήσουν - τρία θεσμικά αιτήματα, απορρίπτοντας ακόμα και τη συζήτηση των άλλων 12 θεσμικών που έχει θέσει η ΓΣΕΕ! Τα τρία αυτά αιτήματα σχετίζονται με την άδεια σπουδών, την πέμπτη βδομάδα άδειας και την "προσέγγιση" των αποζημιώσεων υπαλλήλων - εργατοτεχνιτών, που έχει να κάνει με την αλλαγή του νόμου 2112 και ενώ είναι γνωστή και διατυπωμένη η θέση του ΣΕΒ για εξομοίωση των αποζημιώσεων προς τα κάτω.

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα του 35ώρου, το οποίο οι εργοδότες απορρίπτουν, ενώ αντιθέτως - σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση - επιθυμούν να συζητήσουν τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας, προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησής του",ζήτημα το οποίο δε συζητήθηκε λόγω της αποχώρησης των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε την πρόταση των εργοδοτών "εμπαιγμό" και είπε ότι "η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτές τις προτάσεις και γι' αυτό αποχώρησε".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ . Κανελλόπουλος,είπε ότι "η ΓΣΕΕ ήρθε για να αποχωρήσει" και ότι "με έκπληξη" αντιμετώπισαν την αποχώρησή της, παρ' όλο που έγινε πρόταση "για αυξήσεις και πέρα από τον πληθωρισμό".

Ο πρόεδρος των βιομηχάνων Ι. Στράτος,δήλωσε: "Τονίσαμε την ανάγκη αυτή τη στιγμή, φέτος κυρίως, η χώρα μας να κατορθώσει να πείσει τις διεθνείς αγορές ότι έχουμε σταθερή οικονομία και ότι έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης που προκάλεσε τα σημερινά σοβαρά προβλήματα"! Για αποφυγή τυχόν παρεξήγησης για το ποιο "τρόπο σκέψης" εννοεί, ο Ι. Στράτος είπε ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε για αυξήσεις του '86 - '87". Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφερόμενος στο 35ωρο, σημείωσε: "Είναι δεδομένο ότι για τον τόπο μας το 35ωρο θα αποδειχθεί καταστροφικό. Μπορεί να έγινε στη Γαλλία, αλλά όταν πάει το πρώτο πρόβατο στο γκρεμό δεν πρέπει να ακολουθήσουν και τα άλλα. Δε νοείται να είμαστε πρωτοπόροι, έχοντας τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στην Ευρώπη".

Ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ Ν. Φώλιας,ισχυρίστηκε ότι η οργάνωσή του θέλει να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, "αλλά έχουμε μπροστά μας την ΟΝΕ και πρέπει να συμβάλουμε στην καθήλωση του πληθωρισμού"...

- Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Φέτσης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ από τη ΔΗΚΕΒΕ, σε δήλωσή του σημείωσε: "Η παράταξή μας έχει μια διαφορετική προσέγγιση. Με αφετηρία ότι η κρίση που περνά η χώρα μας πλήττει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, είχαμε δηλαδή υποαπασχόληση επιχειρήσεων ή και καταστροφή τους, η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να παίρνει υπόψη της την πάγια θέση της ότι χρειάζεται αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής. Με βάση αυτό το σκεπτικό, έπρεπε να γίνει πρόταση ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων, στα πλαίσια μιας επιθετικής πολιτικής για την αναθέρμανση της αγοράς, που θα είναι υπέρ των μικρών επιχειρήσεων που σήμερα φυτοζωούν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ