Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι άνεργοι είναι ΕΔΩ!

Συγκροτήθηκε χτες η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων, η οποία καλεί σε πάλη ενάντια στην εξαθλίωση. Το πρώτο βήμα η συμμετοχή στη συγκέντρωση της 5 Μάρτη

Να παλέψουν για το δικαίωμα στη δουλιά και στη ζωή, κόντρα στις πολιτικές που τους οδηγούν στην εξαθλίωση, αποφάσισαν χτες, άνεργοι από διάφορους κλάδους, σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Προσωρινής Επιτροπής Αγώνα Ανέργων Αθήνας. Οι άνεργοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και προχώρησαν στη συγκρότηση, σε σταθερή βάση, της Επιτροπής Αγώνα Ανέργων.Επίσης, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην παναθηναϊκή συγκέντρωση στις 5 Μάρτη με δικό τους μπλοκ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας, αλλά και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η οποία παραχώρησε χώρο στα γραφεία της, για έδρα της επιτροπής ανέργων.

Το άνοιγμα της σύσκεψης έκανε η Χ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αττικής,η οποία τόνισε πως "είναι ανάγκη των καιρών να γίνει και να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια".

Ο Δ. Θανασόπουλος,μέλος της προσωρινής επιτροπής, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, σημείωσε: "Μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι να πούμε τον πόνο μας και να δείξουμε τον ένοχο αυτής της κατάστασης. Ο δεύτερος, είναι να δούμε τι θα κάνουμε και πώς θα αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση". Επισήμανε ότι η ανεργία αποκτά τεράστιες διαστάσεις, και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες, αλλά και τις μεγάλες ηλικίες τα τελευταία χρόνια.

"Η ανεργία - είπε - είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο. Φέρνει δεινά, όχι μόνο στον ίδιο τον άνεργο, αλλά και σε αυτόν που ακόμα έχει την τύχη να εργάζεται, γιατί η ανεργία μπαίνει τροχοπέδη στις διεκδικήσεις του και τον αναγκάζει να υποκύπτει στις απειλές του εργοδότη". Επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν πολιτικές εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης και στις ηγεσίες των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι "αν οι κυβερνώντες ήξεραν πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα αντιδρούσαν, θα σκέφτονταν πολύ να πάρουν μέτρα σε βάρος μας".

Τέλος, τόνισε ότι "είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε το πρόβλημα, να προωθήσουμε το δίκιο του ανέργου, να μας νιώσουν καλά οι κρατούντες. Αλλωστε, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε".

Ο Κ. Λεπίδης σημείωσε ότι "η πρωτοβουλία είναι καλή, εμπρός να κάνουμε δυνατό το κίνημα ανέργων σε όλη την Ελλάδα". Ο Χ. Μηνάς άνεργος τσαγκάρης, σημείωσε: "δουλεύω από το 1950 στο κλάδο. Είμαι 60 χρονών και έχω μείνει χωρίς σύνταξη. Πρέπει να αγωνιστούμε γιατί είναι γνωστό ότι αν δε φωνάξεις, δε σου δίνει κανείς". Ο Π. Βήχος απ' το Σύλλογο Μουσικών,σημείωσε ότι από τους 6.000 μουσικούς της χώρας, μόνο το 5% δουλεύει 5νθήμερο, το 25% δυο μέρες τη βδομάδα και οι υπόλοιποι όπου και όταν τύχει....

Η σύσκεψη κατέληξε σε ψήφισμα στο οποίο τονίζεται η αποφασιστικότητα των ανέργων να παλέψουν για: Καταγραφή και άμεση επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της μερικής απασχόλησης. Δημόσιες επενδύσεις και άλλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των οργανώσεων που αποφασίζουν συμμετοχή (2014-10-11 00:00:00.0)
Σύσκεψη χτες για τις Συλλογικές Συμβάσεις (2013-12-04 00:00:00.0)
Πέτυχε επανασύνδεση ρεύματος σε τρεις φτωχές οικογένειες (2012-12-07 00:00:00.0)
Στόχος η συμμαχία εργατών και αυτοαπασχολούμενων (2010-06-25 00:00:00.0)
Συντονισμένα πυρά! (1998-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ