Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
Στόχος η συμμαχία εργατών και αυτοαπασχολούμενων

Σημαντικό ποιοτικό βήμα στην κατεύθυνση σφυρηλάτησης των δεσμών και της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους φυσικούς της συμμάχους στον κλάδο των κατασκευών, όπως είναι οι επαγγελματοβιοτέχνες, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι τεχνικοί, αποτέλεσε η σύσκεψη συντονισμού και η ανάδειξη Συντονιστικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Στόχος και προοπτική όχι μόνο η αντίσταση ενάντια στη βαρβαρότητα των άγριων αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων, αλλά και να αναδειχθεί το κοινό μακροχρόνιο συμφέρον που συνδέει εργάτες και αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο των Κατασκευών και φτάνει μέχρι τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Αλλωστε, εκείνο που ξεκαθαρίστηκε στη σύσκεψη είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, όσο θα συνεχίζεται η σημερινή ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οικοδόμοι, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), αυτοαπασχολούμενοι από τους ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, τους αλουμινάδες, εργαζόμενοι στους ανελκυστήρες, στο ξύλο και ηλεκτροτεχνίτες. Επίσης, συμμετείχαν Μισθωτοί Τεχνικοί, αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, καθώς και φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), από τις σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων.


Μιλώντας εισηγητικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας Γιάννης Πάσουλας, τόνισε πως «το ζήτημα που αντικειμενικά μπαίνει είναι ανάπτυξη από ποιον και για ποιον, ανάπτυξη που ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες ή ανάπτυξη που θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου;». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προσεγγίστηκε το θέμα της ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου και οι ανάγκες που αφορούν την κατοικία, τα δημόσια έργα υποδομής, την αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση κλπ.

Εκείνο που επισημάνθηκε είναι πως η κρίση στον κλάδο είναι παρατεταμένη, βαθιά, έχει πάρει μονιμότητα, οξύνεται και έχει συμπαρασύρει όλη την αλυσίδα της οικοδομικής βιομηχανίας. Η επιθετικότητα του κεφαλαίου αναδεικνύει ακόμη πιο ξεκάθαρα πως κοινός εχθρός εργατών, ΕΒΕ, μισθωτών, είναι τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο. Κάτι που εκφράζεται παντού. Ετσι έχουμε:

-- 80.000 άνεργους οικοδόμους με βάση μόνο τα στοιχεία του ΙΚΑ.

-- Εκατοντάδες βιοτεχνίες οικογενειακές επιχειρήσεις κλείνουν, περιουσίες κατάσχονται. Οικονομικός στραγγαλισμός των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ με τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, την αναδουλειά.

-- Πάνω από 7.000 διπλωματούχοι και πτυχιούχοι μηχανικοί (απόφοιτοι ΑΕΙ - ΤΕΙ) είναι άνεργοι. Βιώνουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων (εξαρτημένη εργασία με «μπλοκάκι» κλπ.).

Η βασική αντίθεση

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε από τον εισηγητή η διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ενώ για τα λεγόμενα μεγάλα έργα σημείωσε πως «το κράτος δημιουργεί υποδομές εκεί που το κεφάλαιο θέλει να επενδύσει, να έχει κέρδη. Δεν ενδιαφέρεται για έργα που ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες». Διαχρονική επιλογή του κράτους και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήταν η επιτάχυνση της τάσης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, είτε με τον τρόπο ανάθεσης των Δημόσιων Εργων (ΣΔΙΤ, απευθείας ανάθεση κλπ.), είτε με άλλες επιλογές, όπως την πολιτική χρήσης γης και χωροταξικού σχεδιασμού.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι «την ώρα που στον κλάδο των κατασκευών έχουμε βαθιά και παρατεταμένη κρίση», όπως σημειώθηκε εισηγητικά, «μια σειρά από λαϊκές ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες και οι εργαζόμενοι τις πληρώνουν πανάκριβα». Χιλιάδες οικογένειες ζουν σε ακατάλληλες κατοικίες. Εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια και κατοικίες στερούνται αντισεισμικής θωράκισης. Το ενοίκιο εξανεμίζει το 50% του οικογενειακού εισοδήματος. «Κι ενώ λοιπόν οι λαϊκές ανάγκες αυξάνονται καθημερινά και δεν ικανοποιούνται, από την άλλη πλευρά η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα ζουν τις συνέπειες της πολιτικής που στην προτεραιότητα έχει το κέρδος και τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων».

Η διέξοδος της λαϊκής οικονομίας

Αυτή η αντίθεση μπορεί να λυθεί μόνο στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης. «Στη δική μας αντίληψη αντιμετωπίζουμε το τεχνικό έργο ως σχεδιασμένη δραστηριότητα με σκοπό τη συνδυασμένη ικανοποίηση του διαρκώς διευρυνόμενου συνόλου των λαϊκών αναγκών», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. «Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει ενιαίο κρατικό φορέα στις κατασκευές (όπως και σε άλλους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας π.χ. ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες) που θα κατέχει το σύνολο των μέσων παραγωγής, θα κατανέμει σχεδιασμένα την κρατική χρηματοδότηση και το εργατικό δυναμικό και θα καλύπτει το σύνολο των φάσεων των δημόσιων έργων, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας».

Μετά από πλούσια συζήτηση αποφασίστηκε πλαίσιο πάλης, διεκδικώντας αφ' ενός μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των μικρών ΕΒΕ (π.χ. πάγωμα δανείων, φορολογική ελάφρυνση των ΕΒΕ, αύξηση επιδόματος ανεργίας στα 1.120 ευρώ κλπ.) και αφ' ετέρου έργα ικανοποίησης λαϊκών αναγκών.

Επίσης εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή, με τη συμμετοχή οικοδόμων, ΕΒΕ, μισθωτών τεχνικών, που στόχο θα έχει το συντονισμό της δράσης.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Σκιαδιώτης, ο οποίος τόνισε πως το ΠΑΜΕ επικροτεί την πρωτοβουλία και τόνισε την ανάγκη να γενικευτεί η πείρα. Από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ χαιρέτισε ο Σάκης Σβορώνος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα (2017-04-07 00:00:00.0)
Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο στην Ομόνοια (2017-04-04 00:00:00.0)
Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο της Αθήνας (2017-02-16 00:00:00.0)
Κοινή δράση για την υποαπασχόληση και την ανεργία (2013-07-19 00:00:00.0)
Με ενιαίο κρατικό φορέα έργα για τις λαϊκές ανάγκες (2011-05-06 00:00:00.0)
Ανάγκη για κοινή δράση στον κλάδο κατασκευών (2011-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ