Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διγλωσσία και ευρω-λαγνεία στην απόφαση της ΟΕΝΓΕ

Η διγλωσσία και η ευρω-λαγνεία χαρακτηρίζουν και την τελευταία απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που υπερψηφίστηκε απ' τις παρατάξεις του Μετώπου (στηρίζεται απ' το ΣΥΝ) και την Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών (ΑΡΣΙ) και προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 29 Ιούνη και πενθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, τις οποίες θα καθορίσει, μετά από τις συνελεύσεις των τοπικών Ενώσεων, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας.

Ετσι, ενώ στην απόφαση τίθεται ως «πολιτικός στόχος η πλήρης ανάπτυξη ενός Δημόσιου, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Συστήματος Υγείας με καθολική πρόσβαση και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλων των πολιτών, εργαζομένων, ανέργων, ανασφάλιστων, μεταναστών», εντούτοις η πρόταση αυτή δε συνοδεύεται απ' την πάλη για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Μάλιστα στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΓΣ υπήρξαν και τοποθετήσεις ορισμένων συμβούλων του Μετώπου για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας. Επίσης ενώ διατείνεται ότι οι «νοσοκομειακοί γιατροί σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούν τη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις», δε θέτουν θέμα κατάργησης της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που μετέρχονται και τα δημόσια νοσοκομεία.

Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι η ΟΕΝΓΕ καλύπτει τις Ενώσεις που θα καλύπτουν την εφαρμογή των τεσσάρων εφημεριών ανά γιατρό, που παραπέμπει ευθέως στην Κοινοτική Οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και απορρίπτει ως βάση διαλόγου την πρόταση για το νέο εφημεριακό καθεστώς που προβλέπει επίδομα εφημερίας, ομολογώντας έτσι ότι θα προσέλθει στο διαβόητο διάλογο.

Τέλος, μένουν εκτός διεκδίκησης φλέγοντα θέματα όπως η μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.

Διέξοδος στην πρόταση της ΔΗΠΑΚ

Την πρόταση για 24ωρη απεργία στις 29 Ιούνη καθώς και τη μέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο Υγείας στη Βουλή έκανε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών. Επίσης πρότεινε την απόρριψη του νομοσχεδίου, που εμπορευματοποιεί πλήρως την Υγεία, καθώς και να μην προσέλθει η ΟΕΝΓΕ σε διάλογο με το υπουργείο Υγείας.

Η ΔΗΠΑΚ, μεταξύ των άλλων, προτείνει, σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, για διεκδίκηση: Απόσυρση όλων των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και να ακυρωθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, να μονιμοποιηθούν άμεσα οι επικουρικοί και όλοι οι συμβασιούχοι, να καταργηθούν οι πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία και να χρηματοδοτούνται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, να καταρτίζονται ασφαλή προγράμματα εφημεριών και να ισχύσει σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, με εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ