Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανάγκη για κοινή δράση στον κλάδο κατασκευών

Κοινή σύσκεψη από εκπροσώπους εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ, τεχνικών και φοιτητών

Ενα σημαντικό βήμα στην παραπέρα συσπείρωση και κοινή δράση στον κλάδο των κατασκευών - οικοδομών, αυτοαπασχολούμενων μικρών ΕΒΕ, μισθωτών τεχνικών και φοιτητών, έγινε προχτές το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με την κοινή σύσκεψη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, του Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών και βοηθών Ανελκυστήρων, της ΠΑΣΕΒΕ, του Συνδέσμου Επιπλοποιών, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (Πολυτεχνικές Σχολές), και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στα Σωματεία Κατεργασίας Ξύλου, Μισθωτών Τεχνικών και Ηλεκτροτεχνιτών. Κοινή ήταν η διαπίστωση πως είναι πλέον απαραίτητο, την ώρα που οξύνεται η αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση να υπάρξει κοινή δράση με αγωνιστικές πρωτοβουλίες όλων των εργαζόμενων του κλάδου, προκειμένου να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στη ζωή, να απαιτήσουν μέτρα κατά της ανεργίας και της φτώχειας που εξαπλώνεται ανάμεσά τους.

Σ' αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκαν οι εξής κοινές δράσεις με συγκεκριμένες μορφές κινητοποιήσεων:

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του περιφερειακού καταστήματος στον ΟΑΕΔ (στην οδό Δωδεκανήσου) και στη συνέχεια στο περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ, με αιτήματα, μέτρα προστασίας των ανέργων και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΕΚ (Σαλαμίνος 5). Κινητοποίηση στο χώρο των δύο οικοπέδων του ΟΕΚ, ανατολικά της πόλης, με αίτημα να ξεκινήσει η κατασκευή εργατικών κατοικιών και τα οποία ορέγονται μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα.

Επιπλέον, αποφασίστηκε οι επικεφαλής των φορέων που συμμετέχουν, να επεξεργαστούν πρόγραμμα πιο βαθιάς ενημέρωσης του κλάδου, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση περισσότερων εργαζομένων, ΕΒΕ, αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών, για να γίνουν ακόμα πιο ισχυρά τα βήματα της κοινής δράσης στο επόμενο διάστημα.

Ανάπτυξη από ποιον για ποιον

Η προχτεσινή σύσκεψη ήρθε ως συνέχεια προηγούμενης κοινής συνεδρίασης (17/3), όπου και διαπιστώθηκε η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας του κλάδου, σε κατεύθυνση, όμως, που να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων. Ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, στην κεντρική εισήγηση της σύσκεψης, επισήμανε εξαρχής πως «το ζήτημα που προκύπτει αντικειμενικά είναι: Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον. Ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες ή ανάπτυξη που θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου;».

Αναφερόμενος στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για τη λύση των προβλημάτων του κλάδου, τόνισε: «Εμείς θεωρούμε ότι η λύση των προβλημάτων του κλάδου και η ικανοποίηση των αναγκών του λαού της χώρας, προϋποθέτει τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα στις κατασκευές (όπως και σε όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, π.χ. ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες), ο οποίος θα κατέχει το σύνολο των μέσων παραγωγής, θα κατανέμει με σχέδιο την κρατική χρηματοδότηση και το εργατικό δυναμικό και θα καλύπτει το σύνολο των φάσεων των δημοσίων έργων και των κατοικιών. Ολα αυτά, βεβαίως, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, της λαϊκής οικονομίας».

Σημαντική παρακαταθήκη άφησε η προχτεσινή σύσκεψη και η συζήτηση που ακολούθησε. Εκπρόσωποι από το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου, επισήμαναν πως επεκτείνεται η επίθεση της εργοδοσίας με εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις κλπ. Ξεχωριστή ήταν η παρέμβαση εργαζόμενου απ' την εταιρεία ΠΛΑΙΣΙΟ (κουφώματα) που σημείωσε πως η εταιρεία επιχειρεί τώρα να προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία και τόνισε: «Αν δεν ενωθούμε όλοι μαζί, δεν μπορεί να γίνει τίποτα». Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν από τους εργαζόμενους ηλεκτροτεχνίτες και βοηθούς ανελκυστήρων, ενώ ο εκπρόσωπος των εργολάβων ηλεκτρολόγων, επισήμανε πως «δεν αποδεχόμαστε τον τίτλο του φοροφυγά και του κλέφτη. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τα χρέη». Επίσης έγιναν παρεμβάσεις από φοιτητές του ΜΑΣ, καθώς και τους μισθωτούς τεχνικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ